Politikk - Norsk
Kan bibloteker drives kommersielt?
I Norge drives så å si alle bibloteker etter gratisprinsippet. Brukerene betaler ingenting for å bruke det.... til tross for dette er det relativt få som benytter seg av biblotektilbudet. Det er i det minste min oppfatning (folk kjøper heller bøkene de leser eller låner dem av venner). Hvorfor?
For noen år siden så jeg et morsom utdrag fra en diskusjonsside, som jeg faktisk fant igjen når jeg søkte på det;
"was just thinking. my sister does -alot- of reading, and spends like $1000 a year on just books alone. most of them she reads once then never looks at again. is there any kind of like…video rental store but for books? would make things alot cheaper, plus once one person had read one the next person can get enjoyment from it etc"
Man kan selvfølgelig le av dette innspillet - han spør jo tross alt om det finnes bibiotek. Men hvorfor fungerer ikke utlån av bøker like bra som utlån av filmer? Jeg tror det - og hvis man ikke hadde hatt "gratis" offentlige biblioteker som ødela for et slikt marked, så ville man også ha betydelig mye bedre biblioteker enn hva vi har i dag.
Nå sier jeg ikke at alle biblioteker i Norge er elendige og at det er grunnen til at folk låner så lite bøker på bilblioteket. Jeg har sett flere biblioteker i de større byene som holder veldig høy standard. Men jeg har også sett elendig bilioteker på mindre steder hvor bøkene bare støver ned og de ansatte skvetter når kunder kommer på besøk.
Jeg har i kveld spekulert i hvordan kommersielle bibliotek hadde sett ut i forhold til dagens bibliotek. Her er noen ideer;
-Det hadde vært betydelig mye større fokus på bestselgere og klassikere -Det hadde vært mye flere av de bøkene som folk ønkser å låne (slik som de mest populære filmene). Både når det gjelder bestselgere og klassikere. -De ansatte hadde vært flinkere å "pushe" bøker ved å gi anbefalinger og lage "topp 10" lister -Bibliotekene hadde vært flinkere samarbeide med næringslivet - både for å få støtte/sponsorer, men også for innkjøp/utlån av fagbøker, artikkler og fagtidsskrifter. -Lokalene hadde vært lekrere -Det hadde kanskje også dukket opp flere hyggelige tjenester som fx leie av elektroniske bøker (ebooks) osv -Salg av bøker (både nye og brukte) -Utleie av grupperom o.l. -Utleie av pc
SÅ har jeg tenkt på hvorfor dagens biblioteker ikke fungerer optimalt;
-Innkjøpsordningen. Man kan sikkert si mye positivt om denne ordningen, men jeg tror ihvertfall ikke at den bidrar til å få bedre biblioteker! Denne ordningen medfører at de offentlige bibliotekene fylles opp av bøker som ingen har interesse av å lese (og mange av de som har interesse av å lese disse bøkene går heller å kjøper dem selv). Dette fører til uoversiktlige bibliotek i tillegg til at det tar mye plass (som koster penger og er egentlig et problem). -De bøkene jeg ønsker å lese, enten det er bestselgere, faglitteratur eller litt "alternative" i forhold til Norsk standard, er enten utleid eller finnes ikke i systemet. -Hvordan de ansatte jobber. De jeg har vært i kontakt med har nesten utelukkende vært hyggelige, men man får ikke akkurat inntrykk av at de jobber for å leie ut mest mulig bøker.
Jeg kunne sikkert funnet flere punkter, men jeg stopper der.
Jeg tror som sagt at kommersielle biblioteker kunne fungert i Norge. Det kjøpes tross alt ufatteligt mye bøker i dette landet. Men kun hvis de offentlige bibliotekene hadde blitt begrenset. Slike kommersielle bibliotek tror jeg ville blitt mye mer brukt enn dagens. Utvalget hadde hadde nok vært smalere enn i dag, men til gjengjeld hadde utvalget truffet flere kunder. Men hva er egentlig poenget med bibliotekene i Norge?
Hva tror dere?
SMG