Politikk - Norsk

SMasterG

Kan bibloteker drives kommersielt?

I Norge drives så å si alle bibloteker etter gratisprinsippet. Brukerene betaler ingenting for å bruke det.... til tross for dette er det relativt få som benytter seg av biblotektilbudet. Det er i det minste min oppfatning (folk kjøper heller bøkene de leser eller låner dem av venner). Hvorfor?

For noen år siden så jeg et morsom utdrag fra en diskusjonsside, som jeg faktisk fant igjen når jeg søkte på det;

"was just thinking. my sister does -alot- of reading, and spends like $1000 a year on just books alone. most of them she reads once then never looks at again. is there any kind of like…video rental store but for books? would make things alot cheaper, plus once one person had read one the next person can get enjoyment from it etc"

Man kan selvfølgelig le av dette innspillet - han spør jo tross alt om det finnes bibiotek. Men hvorfor fungerer ikke utlån av bøker like bra som utlån av filmer? Jeg tror det - og hvis man ikke hadde hatt "gratis" offentlige biblioteker som ødela for et slikt marked, så ville man også ha betydelig mye bedre biblioteker enn hva vi har i dag.

Nå sier jeg ikke at alle biblioteker i Norge er elendige og at det er grunnen til at folk låner så lite bøker på bilblioteket. Jeg har sett flere biblioteker i de større byene som holder veldig høy standard. Men jeg har også sett elendig bilioteker på mindre steder hvor bøkene bare støver ned og de ansatte skvetter når kunder kommer på besøk.

Jeg har i kveld spekulert i hvordan kommersielle bibliotek hadde sett ut i forhold til dagens bibliotek. Her er noen ideer;

-Det hadde vært betydelig mye større fokus på bestselgere og klassikere -Det hadde vært mye flere av de bøkene som folk ønkser å låne (slik som de mest populære filmene). Både når det gjelder bestselgere og klassikere. -De ansatte hadde vært flinkere å "pushe" bøker ved å gi anbefalinger og lage "topp 10" lister -Bibliotekene hadde vært flinkere samarbeide med næringslivet - både for å få støtte/sponsorer, men også for innkjøp/utlån av fagbøker, artikkler og fagtidsskrifter. -Lokalene hadde vært lekrere -Det hadde kanskje også dukket opp flere hyggelige tjenester som fx leie av elektroniske bøker (ebooks) osv -Salg av bøker (både nye og brukte) -Utleie av grupperom o.l. -Utleie av pc

SÅ har jeg tenkt på hvorfor dagens biblioteker ikke fungerer optimalt;

-Innkjøpsordningen. Man kan sikkert si mye positivt om denne ordningen, men jeg tror ihvertfall ikke at den bidrar til å få bedre biblioteker! Denne ordningen medfører at de offentlige bibliotekene fylles opp av bøker som ingen har interesse av å lese (og mange av de som har interesse av å lese disse bøkene går heller å kjøper dem selv). Dette fører til uoversiktlige bibliotek i tillegg til at det tar mye plass (som koster penger og er egentlig et problem). -De bøkene jeg ønsker å lese, enten det er bestselgere, faglitteratur eller litt "alternative" i forhold til Norsk standard, er enten utleid eller finnes ikke i systemet. -Hvordan de ansatte jobber. De jeg har vært i kontakt med har nesten utelukkende vært hyggelige, men man får ikke akkurat inntrykk av at de jobber for å leie ut mest mulig bøker.

Jeg kunne sikkert funnet flere punkter, men jeg stopper der.

Jeg tror som sagt at kommersielle biblioteker kunne fungert i Norge. Det kjøpes tross alt ufatteligt mye bøker i dette landet. Men kun hvis de offentlige bibliotekene hadde blitt begrenset. Slike kommersielle bibliotek tror jeg ville blitt mye mer brukt enn dagens. Utvalget hadde hadde nok vært smalere enn i dag, men til gjengjeld hadde utvalget truffet flere kunder. Men hva er egentlig poenget med bibliotekene i Norge?

Hva tror dere?

SMG

1
90 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

til tross for dette er det relativt få som benytter seg av biblotektilbudet.

Da bør du ta deg en tur innom barneavdelinga.

1

Før vi konkluderer med at norske biblioteker er dårlig besøkt og fungerer dårlig - er det noe som helst bakgrunnsdata som bekrefter dette påstatte faktum?

1

Man kan selvfølgelig le av dette innspillet - han spør jo tross alt om det finnes bibiotek. Men hvorfor fungerer ikke utlån av bøker like bra som utlån av filmer? Jeg tror det - og hvis man ikke hadde hatt "gratis" offentlige biblioteker som ødela for et slikt marked, så ville man også ha betydelig mye bedre biblioteker enn hva vi har i dag.

sier du at videosjapper har bredere og bedre utvalg enn biblioteker?

1

Får både de nyeste bøkene, og filmene på mitt lokale bibliotek. Folk kan også komme med ønsker om bokserier biblioteket skal ta inn. Noe som har ført til at dette tilbudet har blitt enormt mye brukt, og stadig blir mer populært.

1

Bibliotek vil aldri kunne drive kommersielt, og de skal heller ikke ha som mål å tjene penger. Men at det offentlige som eier bibliotekene, kunne sikkert blitt mer "kremmeraktig". Kort fortalt: Solgt "navn" på rom, avdelinger etc til virksomheter er jeg overbevist. Spørsmålet om endel byråkrater er frisinnet nok til å se skilt hvor det sto "peppes" f.eks.

Det jeg mener de kunne innført på bibliotek var en "årsavgift" som kunne gå til å få inn nye bøker, samt at de økt kraftig på gebyr for å ikke levere inn bøker i tide. Når en person låner en bok på biblioteket og vedkommende ikke leverer inn boken/bøkene i tide, så opptrer vedkommende respektløst.

Men å tro at biblioteket skal drive butikk, det går ikke.

1
alseboy Før vi konkluderer med at norske biblioteker er dårlig besøkt og fungerer dårlig - er det noe som helst bakgrunnsdata som bekrefter dette påstatte faktum?

Jeg tror det er veldig vanskelig å måle, for det er jo ikke kasseapparat av betydning der. Bortsett fra de luringene som leverer inn for sent.

Men når jeg er på biblioteket så syns jeg det er lite besøkt. Det syns jeg er synd, for jeg mener at biblioteket er et skattkammer.

1
Knut_ Får både de nyeste bøkene, og filmene på mitt lokale bibliotek. Folk kan også komme med ønsker om bokserier biblioteket skal ta inn. Noe som har ført til at dette tilbudet har blit...

Den nyeste til Jo Nesbø kommer også til mitt bibliotek, kanskje ikke samme dag, som boken lanseres. Men ikke så lang tid etter. Problemet er at jeg glemmer av det, og når man reserverer boka, så blir det først ledig om ca 1.5 år.

Filmene kommer ikke like fort. Og de er åpenbart veldig selektiv til hva de kjøper inn av serier.

1

Utvalget hadde hadde nok vært smalere enn i dag, men til gjengjeld hadde utvalget truffet flere kunder. Men hva er egentlig poenget med bibliotekene i Norge?

Poenget med biblioteker er at vi skal ha en kilde til litteratur som tilbyr noe helt annet enn den lokale bokhandelen. Poenget er også at litteratur skal være tilgjengelig også til folk som er litt mindre bemidlet. Din idé ødelegger poenget med bibliotek fullstendig. Kanskje er det mulig å drive bibliotek slik du tenker deg, men det blir i praksis ikke noe mer enn en bokhandel der du leier bøkene i stedet for å kjøpe. Det er jo greit nok, men et bibliotek er så utrolig mye mer enn en bokhandel.

1
GGråstein [sitat…] Da bør du ta deg en tur innom barneavdelinga.

Jeg bruker faktisk biblioteket ofte, og da stort sett for å låne barnebøker, men i løpet av det siste året har jeg faktisk ikke møtt en eneste sjel utenom de som jobber der. Fakta. Jeg har snakket med de som jobber der om bruk, og jeg forstår det slik at barnehagene noen ganger tar turen innom (men etter at den største barnehagen nettopp flyttet et stykke fra biblioteket og i tillegg utvidet sitt eget, har besøket fra dem også gått ned....).

Men jeg har sett biblioteker i storbyer, som fx trondheim og stavanger, hvor biblioteket har blitt mye flittigere brukt enn her hvor jeg bor. Men uten at jeg kan vise til noen tall, så tror jeg erfaringene fra "mitt" bibliotek er mer normen enn unntaket for de fleste bibliotekene i Norge.

Misforstå meg rett. Jeg er flittig bruker av bibliotekene. Jeg låne masse bøker både til meg og mine barn. Men jeg ser absolutt et forbedringspotensiale, og jeg hadde ikke hatt noe imot å betale for å låne (så sant prisene fornuftige i forhold til å kjøpe bøkene selv).

Men uansett - hvorfor gratis? Hvorfor 100% gratis? Hvorfor ingen egenandel? Hvorfor ikke fx 5kr boken? 10kr boken? Alle har råd til slikt. Kanskje hadde det gitt et bedre tilbud? Kanskje hadde det ført til at flere hadde brukt biblioteket?

1
silverzero Bibliotek vil aldri kunne drive kommersielt, og de skal heller ikke ha som mål å tjene penger. Men at det offentlige som eier bibliotekene, kunne sikkert blitt mer "kremmeraktig"....

Det jeg mener de kunne innført på bibliotek var en "årsavgift" som kunne gå til å få inn nye bøker,

Dette løser jo absolutt ingenting! Dette er jo bare en øremerket skatt som helt sikkert ville forsterket problemet hvor bibliotekene er fyllt opp med bøker som ingen leser (pga innkjøpsordningen som allerede eksisterer).

1
silverzero Den nyeste til Jo Nesbø kommer også til mitt bibliotek, kanskje ikke samme dag, som boken lanseres. Men ikke så lang tid etter. Problemet er at jeg glemmer av det, og når man reser...

Den nyeste til Jo Nesbø kommer også til mitt bibliotek, kanskje ikke samme dag, som boken lanseres. Men ikke så lang tid etter. Problemet er at jeg glemmer av det, og når man reserverer boka, så blir det først ledig om ca 1.5 år.

My point exactly. Man ønsker selvfølgelig å lese bestselgere når de er bestselgere. Akkurat på samme måte som man ønsker å se en film så raskt som mulig etter at den har blitt lansert. Probelmet er jo at bibliotekene stort sett bare kjøper inn 1 bok uansett hvor populær boken er. Stort sett. Det finnes selvfølgelig unntak.

Når det gjelder dette med filmer, så skjønner jeg ikke helt greia. Hvorfor har det plutselig blitt så vanlig at biblioteker har begynt å leie ut filmer gratis? Hvor kommer dette fra? Er det virkelig et behov for dette? Er det ikke bedre at pengene brukes på bøker?

1
SMasterG Jeg bruker faktisk biblioteket ofte, og da stort sett for å låne barnebøker, men i løpet av det siste året har jeg faktisk ikke møtt en eneste sjel utenom de som jobber der. Fakta....

Men uansett - hvorfor gratis? Hvorfor 100% gratis? Hvorfor ingen egenandel? Hvorfor ikke fx 5kr boken? 10kr boken? Alle har råd til slikt. Kanskje hadde det gitt et bedre tilbud? Kanskje hadde det ført til at flere hadde brukt biblioteket?

Det er uhyre vanskelig å se logikken her. At et tilbud er lite brukt fordi det er gratis, så skal det bli mer brukt når man må betale?

Jeg har selv brukt mange biblioteker rundt om i landet, store og små. Har opplevd store forskjeller, men i bunn og grunn er jeg godt fornøyd. Større fokus på bestselgere trenger vi hvertfall ikke. Der gjør media nok, og da har vi behov for bibliotekene som en slagsmotvekt til alle oss som ikke bare vil lese Knaussgård eller Dan Brown.

Om biblioteker kan drive butikk? Ser det ikke for meg.

1
boglito [sitat…] Poenget med biblioteker er at vi skal ha en kilde til litteratur som tilbyr noe helt annet enn den lokale bokhandelen. Poenget er også at litteratur skal være tilgjengelig...

Er poenget å tilby noe helt annet enn hva folk faktisk faktisk leser?? Ja, man skulle faktisk tro at dette er grunnen når man ser på utvalget. Men jeg tror ikke det finnes en opphøyd biblioteklov som sier at det er slik det skal være.

Men jeg skal ikke overse argumentet ditt fullstendig. Jeg skjønner også at det kan være hensiktsfullt ha et biblioteker som har et veldig bredt utvalg, og som også inneholder bøker som vanligvis ikke blir så mye benyttet. Men disse bibliotekene bør holdes på et minimum (og bør enten være offentlige eller kraftig subsidiert) for å få best mulig kvalitet - men de kunne kanskje sammarbeidet med de kommersielle mindre enhetene i et slags nettverk?

Poenget ditt med at biblioteket skal gi folk med dårlig økonomi tilgang på bøker kjøper jeg ikke. Jeg har ikke sagt noe om hvilket prisnivå dette skal ligge på. Prisene kan også variere ut fra status (dvs rabatter for yngre, eldre, osv). Dessuten kunne man også hatt mer treffsikre støtteordninger til de fattige hvis det var behov for det. Det finnes mange måter å sørge for at alle får tilgang (selv om jeg tror dette hadde regulert seg selv uansett - akkurat som med videoutleie).

1
SMasterG [sitat…] Hvorfor ikke? Videoutleie drives kommersielt uten vanskeligheter. Hvorfor skal ikke dette kunne gjelde bøker?

Bibliotek skal ikke bare ha Nesbø, Ragde, Guillou, Nærum. Bibliotek skal ha som mål å opplyse og tilføre kunnskap. Så selv om jeg er venn av det kommersielle, så forventer jeg ikke det av bibliotek. Jeg vil få legge til, jeg er selvfølgelig ikke mot at noen vil starte opp og leie ut bøker, men jeg ser ikke et lønnsomt konsept.

1
SMasterG [sitat…] Dette løser jo absolutt ingenting! Dette er jo bare en øremerket skatt som helt sikkert ville forsterket problemet hvor bibliotekene er fyllt opp med bøker som ingen leser...

Jo en forholdsvis beskjeden "årsavgift" som hadde gått til innkjøp av bøker, ville gjort at man hadde fått bredere utvalg, og dermed større interesse.

Jeg tror faktisk at folk hadde vært villig til å betale en "bibliotekavgift".

1
Melvins [sitat…] Det er uhyre vanskelig å se logikken her. At et tilbud er lite brukt fordi det er gratis, så skal det bli mer brukt når man må betale? Jeg har selv brukt mange biblioteker...

Det jeg skrev om egenandel ikke ment til å stå alene. Det var visst man gikk for en løsning hvor offentlig drevet biblioteker gikk for en løsning hvor de rettet seg mot et bredere publikum i stedet for å bare fylle hyllene med bøker ingen leser.

Motvekt til bestselgere? Jeg skjønner ærlig talt ikke hvorfor enkelte tenker slik at biblioteket kun skal være til for de som har sære lesevaner? Det vil jeg si er veldig dårlig utnyttelse av skattepengene.

Jeg leste i en artikkel (som jeg ikke finner igjen nå) at bibliotekene alene kjøper inn mer diktsamlinger alene gjennom innkjøpsordningen alene enn hva som selges i butikkene. Disse diktsamlingene som kommer inn under innkjøpsordningen velges ut av en "elite", og blir som regel aldrig leid ut. Det sier meg at vi er ferd med å få en forfatterstand som for det første er mer avhengig av offentlig tilskudd (innkjøpsordningen) enn noen gang - og det sier meg at vi har fått en forfatterstand som er i utakt med hva folket ønsker.

Når jeg skriver bestselgere, så mener jeg selvfølgelig ikke bare Dan Brown & Co. Bokbutikkene har hyllene fulle av gode bøker som absolutt ikke får spalteplass i avisene. Jeg ser ingen problem i at bibliotekene hovedsakelig kunne bestå av slike bøker. Hvilke bøker er det forresten du ikke finner i bokbutikker som du finner på biblioteket? Det pleier som regel å være motsatt - ivhertfall hvis du tar med bokbutikkene på nettet. De har som regel mye bedre utvalg.

1
Knut_ Tilbudet varierer nok enormt. Men det hjalp betraktelig da vi fikk ny bibliotekar her i kommunen, og fikk bytta ut den gamle "grå musa" som dreiv biblioteket før.

Generellt sett, så er jeg fornøyd med tilbudet på mitt lokale bibliotek. Det eneste jeg har pekt på, når det gjelder mitt bibliotek, som jeg har skrevet en tråd om på internasjonal forumet, er at biblioteket har kun amerikanske kommentatorer av typen Al Franken, Choamsky, Michael Moore etc. De bør ha en viss likevekt mener jeg.

1
silverzero Jo en forholdsvis beskjeden "årsavgift" som hadde gått til innkjøp av bøker, ville gjort at man hadde fått bredere utvalg, og dermed større interesse. Jeg tror faktisk at folk hadd...

At man hadde fått et bredere utvalg med kommersielle interesser er ren utopi. Men at man hadde vært villig til å betale et gebyr? Utvilsomt. Og kanskje man til og med kunne tatt inn flere bestselgere på den måten? Men et bibliotek er der for å ivareta også de smale bøkene. Og de er det viktig å ha en innkjøpsordning på. Ihvertfall om man mener noe med "bevaring av vår kultur"...

1
silverzero Bibliotek skal ikke bare ha Nesbø, Ragde, Guillou, Nærum. Bibliotek skal ha som mål å opplyse og tilføre kunnskap. Så selv om jeg er venn av det kommersielle, så forventer jeg ikke...

Jeg tror mange ville sette pris på kunnskapsbøker i tillegg til "bestselgere".

Men som jeg nevnte tidligere i en annen post så er det jo mulig med en todelt løsning hvor store nasjonale bibliotek (slik vi allerede har i de største byene i dag) kunne ta seg av den "ulønnsomme" driften - hvor de tok ansvar for mangfoldet og bredden - men lokalt fjernet man alle bibliotekene og heller satset på kommersielle biblioteker? Kanskje subsidiert av kommunene via en (ubetinget)grunnstøtte o.l.?

Det finnes så mange muligheter - men hvorfor akkurat dagens modell som både er en veldig stor utgift for kommunene, men også ikke er et så bra tilbud til innbyggerene som det kunne være.

1

Lignende innlegg

Støre er TVUNGET av opposisjonen . . . .

Hvorfor skriver Dagbladet "Støre kaller inn til strøm-hastemøte på Stortinget" . . .. ? Når det vitterlig er slik at Støre er TVUNGET av opposisjonen til et hastemøte. Det var iflg Støre IKKE aktuelt...
Bilde

Støre kaller inn til strøm-hastemøte på Stortinget

Statsminister Jonas Gahr Støre har kalt inn de parlamentariske lederne på Stortinget til et hastemøte om strømsituasjonen mandag klokken 8.30.


Bilde www.msn.com
1
17 svar
Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Mye å lære for mange . . . . .

Kan dette være med å øke temperaturen i havet, og ikke minst Co2 innholdet i havet ? Kanskje (ukjent) naturfenomen (/ -katastrofer som dette er mye av årsaken til klimaendringene vi ser . . . . . . K...
Bilde

Et nytt felt med skorsteiner på havets bunn er oppdaget i Stillehavet

Thibaut Barreyre ved Universitetet i Bergen deltok i en ekspedisjon for å forske på vulkanutbrudd, da han og teamet oppdaget de svarte skorsteinene.


Bilde www.msn.com
1
57 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Ukraina vinner!

I følge propaganda så vinner Ukraina. Russerne skyter mot kjernekraftverk som de kontrollerer. Så sier også EU i sin kommentar. Livet har blitt litt farligere. Da er det godt media tier mer om Ukrain...
2
8 svar
Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Nytt forslag om strøm . . . . .

Etter mange idiotiske uttalelser om strøm og priser har jeg et nytt forslag . . . . Øystein Olsen (tidligere sjef for Norges Bank) sier: "Øystein Olsen mener tiden for lave strømpriser er forbi" - j...
Bilde

Øystein Olsen mener tiden for lave strømpriser er forbi

Tidligere sentralbanksjef Øystein Olsen mener vi bare kan glemme å få billigere strømpriser i fremtiden.


Bilde www.msn.com
2
1 svar
Politikk - Norsk MorganBlueKane Siste svar

Helt enig med Ap og Sp

Den forrige Regjeringen gikk jo på et «knusende nederlag» og ble instruert av Stortinget til å opprettholde fødetilbudet i AP bastionen Kristiansund til nytt sentralsykehus for regionen står klart. St...
Bilde

Ledelsen ved Sykehuset Nordmøre og Romsdal trekker seg: – Det totale kaos

Tre ledere for sykehusene i Molde og Kristiansund trekker seg på dagen grunnet bemanningsproblemene på fødeavdelingen i Kristiansund.


Bilde www.vg.no
1
3 svar
Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Er Støre edru . . . .

Nå lurer jeg virkelig på hvor ofte Støre fyller opp med spritflasker på benken . . . . . . og om han er edru når han uttaler seg . . . . . .. . Han ser jo ikke edru ut på bildet :) Når han sier: "At d...
Bilde

Bedrifter frykter å gå konkurs etter høye strømpriser: – Det skal vi leve med

– At det går noen bedrifter konkurs i en økonomi som går bra, det skal vi leve med, sier statsministeren.


Bilde www.nettavisen.no
1
2 svar
Politikk - Norsk Script Siste svar

Rente og støtte

Norges bank øker renten for å øke arbeidsledigheten, det må bety at bedrifter må gå konkurs, slik at arbeiderne blir gående ledige. Samtidig skal poltikerne støtte utsatte bedrifter, slik at de ikke g...
1
1 svar
Laster...