Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Angående oljeboring i Lofoten

Noen som så "kaldt kappløp" på NRK, som omhandlet problematikk knyttet til olje og fiskeresurser i nord?

Etter å ha sett dette programmet er jeg blitt motstander av oljeboring i i Lofoten/vesterålen. Jeg var usikker på hva jeg mente før.

På en side ser jeg Helge Lunds ambisjoner om norsk petroleumsvirksomhet og kompetanseheving, arbeidsplasser, og verdens behov for olje i tiden fremover p.g.a økt befolkning og økende velstand. Norge Kan selvsagt velge å kapitalisere på dette hvis vi vil, men er det smart?

På en annen side ser jeg mer og mer de store linjene:

1. Fisket er en fornybar resurs, olje er det ikke. Det ville være en katastrofe for fiskebestandene om det ble et oljeutslipp i dette området, som er et av verdens viktigste fiskebanker, og mat for tusener. Man kan ikke gamble med dette, jeg begynner å innse dette.

2. Oljen skaper arbeidsplasser, og verden trenger mye olje nå. Men det er nå vi må endre kurs, oljen er snart borte uansett, og jo tidligere vi starter omlegging til annen energi, jo bedre. Det er selvsagt lettvindt å fortsette som før, men da står vi på bar bakke den dagen oljen tar slutt, for ikke å snakke om hvis vi har hatt store utslipp.

Norge har tjent stoe penger på å omgjøre naturkapital til finanskapital (olje til verdipapirer), men vi har egentlig ikke blitt rikere, vi har bare solgt oljen vår, vi har omgjort en verdi til en annen verdi. Kanskje det er på tide at vi begynner å skape noe? Å gjøre Norge uavhengig av oljeinntekter og oljeenergi tror jeg er vår viktigste oppgave akkurat nå.

3
72 svar

72 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

Smurfenissen

Hva er uansett poenget med å få opp evt. olje så utrolig kjapt? Pumpe opp alt fortest mulig, veksle inn i aksjer som kommer til å bli verdiløse etter det neste aksjekrakket. (Som forøvrig vil få siste finanskrise til å blekne til sammenligning). Hadde man enda brukt inntektene til noe fornuftig, som å bygge opp infrastruktur, skoler, sykehus etc.. her i landet.

Istedenfor sparer våre politikere til "en regnfull dag". Problemet er at når denne dagen kommer, så vil ikke oljefondet være verdt en dritt, vi har ikke mere olje, vi har Europas dårligste infrastruktur, vi har kort sagt ingenting.

La evt. olje utenfor Lofoten og Vesterålen ligge der, det vil være den beste investeringen.

2

PerfectSense

Hva er uansett poenget med å få opp evt. olje så utrolig kjapt? Pumpe opp alt fortest mulig, veksle inn i aksjer som kommer til å bli verdiløse etter det neste aksjekrakket.

Det går nok ikke så fort som du tror. Først skal man letebore etter olje/gass, og hvis man finner noe må man bore mer for å se om det er lønnsomt å bygge feltet ut. Dersom det er det må man planlegge og bygge ett anlegg som kan ta i mot og behandle det man pumper opp. I tillegg må man til med infrastruktur på havbunnen, som f.eks rørledninger osv.

Alt i alt tar det veldig ofte 10 år fra man har funnet oljen til man er klar til å produsere. Med andre ord går det ikke veldig fort, selv om enkelte later til å tro det.

1

toleranten

Ballhånka og Ræva.

(Les Politikere og Byråkrater)

Verdien plutselig justert til 500 mill kroner, for en strategisk åpning inn i et turbulent betent politisk tema.

Min hukommelse er på topp, ....så gå tilbake ca. 30 år da prøveborringer fra skip ble gjort i området.

Verdien på resursene var da skyhøye i forhold til dagens "strategiske innspill" på 500 mill kr.

Nok en gang har "hoffnarrene" (politikerne og byråkratene) ikke bare befestet sin dommhet, men også sine djevelske strategiske valg og ignoreringer av befolkningen.

1

-juppi-

Dersom Norge åpner for oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen, kan vi glemme å nå klimamålet om maks to graders global oppvarming. Det fastslår den tyske klimaforskeren Malte Meinshausen overfor VG. Han har vært blant bidragsyterne til FNs fjerde, store klimarapport (IPCC), Det er mildt sagt en selvmotsigelse at Norge med sine "ambisiøse klimamål", vil drive oljeboring på et så vakkert sted som Lofoten mener han. Dette er jeg helt enig i.

Ap gir etter for presset fra SV og vil droppe oljeboring i nord inntil videre.

Det blir nok ikke boret etter olje i Vesterålen og Lofoten selv om oljebransjen sikler etter pengene med Jens på sin side. De må komme frem til et kompromis skrives det om. Hva er det uten at Jens mister troverdigheten i FN?

1

Unnskyldningen

Går ikke en stor del av fiskemottakene i nord adundas fra før?

1

Abernaber

Ikke det jeg kjøper argumentene til de som er imot, men jeg tror derimot at olja der oppe kommer til å stige i verdi med årene. Vi kan heller ta denne olja opp når dagens produksjonsfelt nærmer seg slutten.

1

megapappa

La Lofoten være i fred. Stoltenberg putter pengene rett i dass uansett!

1

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...