an kan få inntrykk av at FRP er et parti som ønsker pensjonisters ve og vel, men har de egentlig en enhetlig politikk når det gjelder pensjonister?
Hva Frp mener om pensjon må du nesten sjekke klokkeslett for å finne ut av.
Under utredningen av pensjonsreformen var deres standpunkt at alle skulle få lav, lik pensjon - noe over minstepensjon.
All annen pensjon skulle være opp til den enkelte selv å sørge for, evt. gjennom avtaler med arbeidsgiver.
Samtidig skulle trygdeavgiftene endres og reduseres. I prinsipp ønsket man at innbetalingene skulle stå i stil med utbetalingene, dvs. at alle skulle betale samme sum i pensjonspremie. Imidlertid innså de at det måtte skje en viss omfordeling fra de i arbeid til de som ikke hadde mulighet til det. Omfordeling mellom høyt og lavtlønte ble ikke berørt.
Trygdeavgiftene er en fast prosentsats bruttoinntekt mens pensjonen fra Folketrygden har en betydelig flatere profil. Folketrygden er faktisk det kraftigste elementet i skattesystemet vårt for sosial utjamning. Riktignok justerer tjenestepensjonene delvis for denne skjevheten, men den er fortsatt markant.
Frps modell ville i svært stor grad fjerne denne omfordelingen og favorisere de med høyest inntekt kraftig. Med andre ord tradisjonell Frp-politikk når glanspapiret er fjernet og de råtne eplene kommer til syne.
Frp ville aldri gi noen konkrete svar på hvordan dette vil se med konkrete eksempler, og modellen fikk naturlig nok velfortjent pepper. Da skjer det utrolige - Frp ønsker ikke å få utredet sin egen modell i arbeidet med ny pensjonsordning. I stedet ønsker man å beholde folketrygden mer eller mindre uendret - til tross for at de tidligere har ment at den ikke er bærekraftig og må endres og til tross for at man beholder "Alle er minstepensjonister"-modellen som en del av programmet også for neste periode.
Komikveld med Frp :)
I siste program har man imidlertid nå endret programmet til en støtte til dagens modell. Tro imidlertid ikke at dette er hugget i stein - i prinsipprogrammet berører man ikke engang temaet.
AFP derimot har alltid vært en torn i øyet for Frp. Denne ordningen som opprinnelig er resultat av lønnsforhandlinger på slutten av 80-tallet mellom LO og NHO i privatsektor har ble utvidet for flere grupper tidlig nitti-tall og omfatter i dag alle som arbeider i private bedrifter der de deltakende fagforeningene - LO, NITO, Akademikerne etc. - er representert samt hele statlig/kommunal sektror. Om man er medlem i fagforeningen eller ikke spiller ingen rolle - når AFP finnes ved bedriften omfatter den alle.
Frp har alltid hatet AFP på samme måte som ordet fagforening er skjellsord der - muligheten til å gå av pensjon tidlig bør være forbeholdt direktører med spesialavtaler må vite - ikke vanlige arbeidstakere.
Angrepene er i øyeblikket i form at den skal tilbake til sin opprinnelige form for "sliterne". Gudene vet om de også mener at den skal gjelde fra 66 år og kun for LOs medlemmer i privat sektor slik den opprinnelig ble fremforhandlet.
Dog er det helt klart vært å merke seg at Frp ikke sier et ord om tidligpensjon dersom du ikke er definert som sliter i deres verden - deres "moderne" tidligpensajoneringsordning er kun for dem. Siden de som sagt fortsatt vil tilbake til gammel folketrygd, betyr det at alle som ikke blir definert som "sliter" av Frp må stå i arbeid til de er 67 - fleksibiliteten som ble innført med ny folketrygd forsvinner for de aller fleste.
Siden hovedfinansieringen av AFP er fra bedriftene, så undres jeg også på hvordan de ser for finansieringen skal foregå og hvordan Frp skal få definert "sliterne". Skal vi ha en statlig "sliternemd" som bestemmer hvilke bedrifter eller sektorer som har slitere og derfor skal bidra til ordningen? Skal nemda også vurdere om Per på sentralbordet ikke har en sliterjobb mens Pål vaktmester har, og derfor er det bare Pål som skal kunne få AFP? Skal de også bestemme at sykepleierne har en lettere jobb en hjelpepleierne, så kun de siste bør få AFP?
Mer komikveld med Frp :)
Kort sagt - på pensjonsområdet som på så mange andre områder så blir du ikke så veldig klok av å lese Frps programmer. Hvordan værhanepartiet rent faktisk kommer til å forholde seg til sakene kommer helt an på dagsformen, meningsmålingene og hva magefølelsen deres sier om hva som er mest populært i øyeblikket.