Politikk - Norsk

Melvins

Merkelig kommunevalgkamp

Noen løse tanker i disse kommunevalgkamptider (relativt laaaangt ord gitt):

- kommunalt selvstyre står ikke nevnt i Grunnloven og valgkampen bærer preg av at dette er sånn passe interessant. Noe om sykehjem, litt om skole, eiendomsskatt eller ikke for å finansiere dette, men i bunn og grunn et stort gjesp.

- i små kommuner, og de finnes det mange av i Norge, er du i praksis partiløs. Du vil stille opp og gjøre din dugnadsinnsats i lokalsamfunnet, men litt bingo om du stiller for Høyre eller SP.

- Mange lokale lister: skal vi legge ned fergen og bygge bro? Hva gjør egentlig disse listene den dagen broen blir bygd? (svar: de fortsetter med andre kampsaker. En organisasjon legges aldri ned, gammelt jungelordtak).

- Masse leserinnlegg og ikke minst debatter på TV der de nasjonale heltene fungerer som drahjelp til de lokale heltene. Eller ødelegger de hele valget? Rekrutteringen i kommune er problematisk, ikke minst fordi det finnes mange med et glødende lokalt engasjement, som ikke helt ønsker å ta hensyn til EU, NATO, og Norges forhold til Burkina Faso. Hvorfor skal Siv, Erna og Jens bable så mye når det er rundt om i kommunene man vet hvor skoen trykker, og ideologi er relativt fjent?

- Kommunesammenslåinger. Skal man overføre reell makt til kommunene må man nok slå sammen en del av de minste kommunene.

Summa summarum: jeg synes dagens kommunevalgkamp er en vits. Kommunene (unntatt de største) har lite de skulle sagt, ønsker å si mye, men får ikke muligheten til det. Enten må vi skape slagkraftige lokale størrelser, og be de nasjonale politikerne holde en lav profil (les: holde seg til helvete unna), eller så kan vi liksågodt overføre all makt sentralt og be de lokale tullingene holde seg unna beslutninger og sånt.

Dagens midt-i-mellom løsning er ikke lenger holdbar.

2
3 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Summa summarum: jeg synes dagens kommunevalgkamp er en vits. Kommunene (unntatt de største) har lite de skulle sagt, ønsker å si mye, men får ikke muligheten til det. Enten må vi skape slagkraftige lokale størrelser, og be de nasjonale politikerne holde en lav profil (les: holde seg til helvete unna), eller så kan vi liksågodt overføre all makt sentralt og be de lokale tullingene holde seg unna beslutninger og sånt.

Dagens midt-i-mellom løsning er ikke lenger holdbar.

All makt er som Grunnloven sier formelt sentralt og på Stortinget. Vi er ikke noen føderal stat og da er det sentralmakten som bestemmer hvordan samfunnet skal organiseres.

Men det finnes en rekke spørsmål av mer underordnet nasjonal betydning som helt klart bør bestemmes på lavere nivå. Spørsmålet er om de skal bestemmes av byråkrater eller av politisk valgte folk.

En del av disse beslutningene har man altså valgt at det er politisk valgte folk som skal ta beslutningene. Derav kommuner og kommunestyrer.

Stortinget har bestemt at kommunene skal opprettes og hvilke grenser de skal ha for sitt selvstyre. Norske kommuner er generelt sterkt styrt fra staten sin side og har derfor forholdsvis små muligheter særlig på den økonomiske siden av politikken. Svært mye er allerede lagt ved at det finnes minstenormer, lover og regler som gjør at kommunene ikke har særlig mye valg.

Man kunne tenke seg større selvstyre her men da måtte man også godta at man for eksempel nedprioriterte eldreomsorgen for å satse på skoleelevene. Dessverre ville ramaskriket vært så høyt at man kunne høre det over hele landet så dagens relative lave kommunale selvstyre innenfor økonomisk politikk har i realiteten stor oppslutning bare folk får tenkt seg om. Vi ønsker ikke store forskjeller i tjenestetilbudet fra kommune til kommune.

Der kommunepolitikerne har en del selvstyre er i arealpolitikken. Selv om det finnes rammer der også så står de likevel ganske fritt til å "disponere" store deler av kommunens arealer slik de selv vil.

Spørsmålet blir likevel om man ønsker noe annet enn dagens midt-i-mellomløsning. Jeg tror ikek det.

Sterkere statlig styring og nedleggelse av det politiske innslaget i kommunene ville betydd at det var en statlig ansatt byråkrat med ansvaret for din kommune som bestemte både tjenestetilbudets sammensetning knyttet til frie midler og arealplanene for kommunen.

Mer kommunal selvstyre ville bety at kommunene ble mer forskjellig enn i dag. Vi ser i disse dager hvor enhver liste der den ene eller andre kommunen kommer nederst på en liste så er det ramaskrik og slik kan det ikke være. Man sammenligner nesten uten unntak med den beste kommunen og nærmest krever at alle kommuner skal opp på det nivået. Foruten de økonomiske forutsetningene vil slike holdninger selvsagt aldri føre til noe reelt selvstyre da presset for likhet mellom kommunene er enormt.

Foruten det så er det jo som du sier svært mange kommuner som er alt for små til å kunne påta seg noe mer selvstyre med det ansvar som også følger det.

1

Summa summarum: jeg synes dagens kommunevalgkamp er en vits.

Jeg er enig, og den måten å gjøre det mer lokalt er å gjøre valgdagen lokalt bestemt. Man blir nok ikke kvitt rikspolitikerne, men de vil hvertfall ikke være på tv og man vil få debattene i større grad lokalt.

Frykten er selvsagt lavere valgdeltakelse, men jeg syns det er en pris man må betale i en overgangsperiode og så tror jeg faktisk at etterhvert vil interessen ta seg opp når folk begynner å ta inn over seg de kommunale spørsmål. I tillegg så er det lurt med færre kommuner, men at de har mer makt - nå er det veldig lite kommunene faktisk bestemmer og det tar livet av lokaldemokratiet.

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk jaha1255 Siste svar

Pride-skytingen:

Hvis RESPEKT FOR ANDRE MENNESKER UANSETT LEGNING . VI kan være UENIG / ENIG SÅ MYE VI VIL MEN DE " SKEIVE " FORTJENER OGSÅ FULL RESPEKT til å leve sine liv på lik linje som vi andre som IKKE ER SKEIVE...
1
47 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

PST sjefen må gå!

Vi kan ikke ha et PSTsom ikke gjør jobben sin. De må også ta folk med psykiske lidelser . Det er for seint når det drepes folk. Norge er en politistat og det kryr av politi i Oslo. Både sivil og i uni...
1
30 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

NRK sport politisk blind!

Nå må NRK slutte å politisere alt av idrett. Klaveness hadde ikke oppdatert coronapasset sitt på telefonen / mobilen. Så får faen NRK det til å se dette som en politisk markering mot Klavenes. Det er...
2
11 svar
Aktuelt timy3 Siste svar

Tale og skrivefrihet

https://www.vg.no/rampelys/i/dnXBa1/politiet-har-tatt-ut-tiltale-mot-bernt-hulsker-ser-fram-til-aa-legge-saken-bak-seg Det er fortsatt ikke lov å si hva en mener i Norge I dag, det har høyesterett bes...
1
1 svar
Politikk - Norsk frode57 Siste svar

SAS konkurs

Det hadde vært bedre om SAS gikk konkurs så gjelda hadde kommet bort. Norwegians var der nesten men trikset med mange emisjoner som vatnet ut aksjeverdiene ned motnull. Det som forbauser meg er at sta...
1
2 svar
Laster...