Politikk - Norsk

GoingKronos

10 thriller-valg!

Bare timer igjen til valglokalene stenger. Jeg har tidligere laget en tråd om de 12 største byene, og her skal jeg ta de 10 valgene som kan bli jevneste og mest spennende og symboltunge.

1)Tromsø - kan bli de borgeliges store triumf og gjøre slutt på 12 år med rødgrønt styre. Meningsmålingene viser et ørlite overtak for de ikke sosialistiske partiene, men det er uhyre jevnt. Skolevalgene tydet mer i retning om fortsatt rødgrønt styre.

2) Fredrikstad - her er det symboltungt, den tidligere AP-byen som fikk Frp-ordfører for 4år siden kan igjen vippe tilbake til de røde. Målingene viser at Ap gjør et godt valg, men at Sp og Svs tilbake kan hindre maktovertakelse. Taper Frp makten så kan Fredrikstad bli bildet på Frps valgnederlag.

3) Sarpsborg - nok en tradisjonell Ap kommune som kan ryke på målstreken, Ap ser ut til å gjøre omtrent et like godt valg som i 2007, mens Sp og Sv går tilbake på målingene. Så og si dødt løp mellom blokkene, og det er faktisk en mulighet i at Frp taper Fredrikstad, men samtidig vinner ordførerkjedet i nabobyen Sarpsborg.

4) Bodø - administrasjonssentrumet i Nordland kan bli blått fra tirsdag av. På siste måling lå Krf med sitt ene mandat på vippen, og det skal dermed heller ikke mye til for at de borgelige skal få et flertall også uten Krf som sist samarbeidet med Ap. Det kan bli et symboltungt nederlag for Ap.

5) Skedsmo - har fått fokus for at det er over 100 år med Ap styre som kan bli brutt. På siste måling så manglet bare Frp og Høyre 1 mandat på å ha et flertall i kommunen. Sentrumspartiene samarbeidet i 2007 med Ap.

6) Stranda - Grandiosa-kommunen har fått mye oppmerksomhet for sin store gjeld, og meningsmålingene tyder på et kraftig fall for Frp og ordfører Sve i kommunen. På siste måling hadde Frp+H+V et mandats overvekt, men Så jager ordførervervet her. Mister Frp ordføreren her etter å tatt nesten 50% i forrige valg så vil det være et sviende nederlag for hvor styringsdyktig Frp er i kommune-Norge.

7) Elverum - Nok en historisk sterk Ap-kommune som kan stå for fall. På siste måling så var Venstre på vippen og med Høyres voldsomme vekst så kan over 100 år med rødgrønt styre være over i Hedemarks nest største by.

8) Finnmark Fylke - Nord-Norge er ikke lengere bankers med Ap-fylkesordfører. I siste måling så går det mot tidligere Frp'er og nå Høyre, Laila Davidsen, blir ny fylkesordfører. Det vil være veldig overraskende og et smertelig nederlag for Helga Pedersen og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen på hjemmebane. Det kan dog skje mye etter valget siden Kystpartiet kan komme på vippen, og det ikke er sikkert at en koalisjon med Høyre+Frp+V+Krf og KP greier å komme i mål.

9) Porsgrunn - Kristin Halvorsens fødeby kan bli blå etter valget. Høyre støttet i 2007 Ap, men øyner nok muligheten for å ta over makten selv nå. By- og nærmiljølisten kan komme på vippen og de heller i retning å støtte et skifte i industrikommunen. Det kan bety nok et prestisjenederlag for Ap.

10) Arendal - Høyres fremvekst gjør at det er helt åpent om det kan bli et flertall for Høyre og Frp i byen, sentrumspartiene valgte Ap sist - og de kan denne gangen bli satt på gangen. Om Arendal blir helblå etter valget så viser det at selvom Frp kan få en dårlig valg at tendense med stadig mer høyrevridde velgere står seg nok et valg.

Hvilke valg er du mest spent på? Er det andre valg som kan bli thrillere i kveld?

5
15 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Fin gjennomgang og et godt eksempel på at VGD-innlegg kan inneha høyere kvalitet enn mye av det som står i VG eller Dagbladet. Det blir en spennende kveld og natt!

1

Er det andre valg som kan bli thrillere i kveld?

Først må jeg få gi ros for ypperlig arbeid!

Det som kan bli en thriller, om ikke nødvendigvis i kveld, er hvem som skal samarbeide i f.eks Sandnes og Stavanger. I Sandnes har Høyre og AP samarbeidet (mot Høyre og FrP perioden forut), og i Stavanger har man hatt en bred allianse mellom Høyre, AP, Venstre, KrF og SP.

Begge steder har FrP tapt relativt mye med å stå utenfor. Altså er det ikke bare slitasje ved å "regjere", men også ved å stå utenfor (og denne nedgangen startet før Birkedal-saken)

1

Så har vi også muligheten for at Høyre får flertall med Krf og Venstre alene i Bergen. Det vil i så fall åpne for en heftig maktkamp på høyresiden.

1

Hvilke valg er du mest spent på? Er det andre valg som kan bli thrillere i kveld?

Kristiansand ligger AP til å bli klart størst, men blir likevel borgelig etter at KRF ville gå til høyre. Men Stoltenberg har "blandet" seg inn, så får vi se om KRF snur.

Blir også spennende å se om småpartiene kommer inn i Kristiansand. Kristiansand bystyre fra 2007-2011 består av ikke mindre enn 11 partier

1

Kan jo nevne Troms fylke, der FrP og H har sagt de skal samarbeide på fylkestinget om de får flertall, i dag er det et samarbeid mellom Ap og H.

Ellers så kan Bardu få Ap ordfører igjen etter 12 år med Sp ordfører, og i Lenvik er det spenning rundt hvorvidt H og/eller FrP klarer å vippe sittende Ap ordfører av pinnen....

1

2) Fredrikstad - her er det symboltungt, den tidligere AP-byen som fikk Frp-ordfører for 4år siden kan igjen vippe tilbake til de røde. Målingene viser at Ap gjør et godt valg, men at Sp og Svs tilbake kan hindre maktovertakelse. Taper Frp makten så kan Fredrikstad bli bildet på Frps valgnederlag.

Godt innlegg, nå gjelder det bare at vi tar byen tilbake og MC EKA igjen får tid til å prioritere MC og byliv. (noe hun foresten har gjort hele tiden)

1

Er det andre valg som kan bli thrillere i kveld

Det skjer noe mer i Troms foruten dramatikken i Tromsø.

Lenvik kan bli borgelig.

Harstad er på vippen, og H kan miste ordføreren. Her er bompengering noe av dramatikken. Skolevalgene i Harstad viste at ungdommen stemte Frp som bompenge motstander.

1

6) Stranda - Grandiosa-kommunen har fått mye oppmerksomhet for sin store gjeld, og meningsmålingene tyder på et kraftig fall for Frp og ordfører Sve i kommunen. På siste måling hadde Frp+H+V et mandats overvekt, men Så jager ordførervervet her. Mister Frp ordføreren her etter å tatt nesten 50% i forrige valg så vil det være et sviende nederlag for hvor styringsdyktig Frp er i kommune-Norge.

Litt spesiell denne her. Sps ordførerkandidat ønskes av nærmere 60% av velgerne, og allikevel velger de som de gjør. Jeg har prøvd å finne en sak i Sunnmørsposten, men finner den ikke. Uansett kan jo den forklare noe... Det var intervju med noen ungdommer som skulle stemme Frp grunnet veibygging og skatt, men de ville for alt i verden ikke at Sve skulle fortsette som ordfører. At en stemme til Frp da ikke er veldig lurt, det virket det ikke som de forstod:-)

Frank Sve er forresten Frps fylkesordførerkandidat i M&R.

1

Desverre var det byggearbeid i gata og de greide å ta alt av internett og telefon rett etter innlegget mitt, så derfor fikk jeg ikke oppdatert den tråden under valget.

Men her kommer det:

Tromsø ble det en langt større høyrebølge enn man kunne forvente, og de har faktisk et flertall sammen med Frp. De velger likevel å fortsette samarbeidet med Venstre som kom inn med 2 mandater.

I Fredrikstad ble det valgskred for Ap, de hadde målinger godt opp på 40-tallet, men at de skulle ta halvparten av stemmene og bare mangle et mandat på flertall alene var overraskende. For Frp ble det her den totale katastrofe og godt over halvvert.

Nesten like imponerende for Ap i Sarpsborg, og når alt kom til alt så var ikke de borgelige nær med å ta makten pga Frp sin markante fall. Ap mangler et mandat på flertall og kan søke støtte fra Sp og Sv som kom inn med et mandat hver.

I Bodø blåste det også kraftig høyrevind, men der er H og Frp jevnstore og det tyder på at Krf som er på vippen igjen vil velge Ap styre. Men forhandlingene avgjør.

I Skedsmo er heller ingenting avklart, her vet man verken hvordan sentrumspartiene eller Folkets røst vil havne. Så her er det klart for mange runder på kammerset før det avklares om Ap mister makten etter over 100 år.

I Stranda ble nedturen til Frp mindre enn fryktet, de havnet over 30%. Men det ligger vel an til maktskifte, Sp gjorde et godt valg og ble jevnstore med Frp og sentrum og Ap har signalisert at de ønsker maktskifte. Så da er det adjø til Sve for denne gangen.

Høyre med kjempevalg i Elverum, men de og Frp nådde ikke helt i mål. Nå ligger makten hos Venstre som ønsker skifte og lista Team Elverum som jeg ikke vet hvordan stiller seg til ordførerkandidat.

Finnmark Fylke er uavklart, Ap holdt stand - men Svs tilbakegang førte til gjorde at de to mistet flertallet. Men de trenger bare å enten få Sp eller Samefolkets parti på sin side, så det meste tyder på at Ap greier å forhandle seg til fortsatt fylkesordførerverv.

Porsgrunn ligger mye i hendene på By og Nærmiljøpartiet, og de ønsker Ap ut av lokalene. Så det betyr at den symboltunge industrikommunen faller for Ap, og det ligger vel an til at Høyre får ordføreren og ikke By og Nærmiljøpartiet kommer med noen krumspring.

Arendal ser ut til å bli blå, Høyre og Frp greide ikke flertall alene, men pensjonistpartiet gjorde et kjempevalg og er på vippen. I tillegg har de jo mulighetene til å forhandle med sentrum ved behov.

Så bildet er alt annet enn entydig, jeg tror Ap er litt lettet - Frp falt mer enn det som var forventet og Ap gjorde selv et godt valg slik at de berget seg inn på en god måte. Tapet i Tromsø svei, men ble opphevet i stor grad av seieren i Fredrikstad.

1

Er det andre valg som kan bli thrillere i kveld

Nes i Akershus, var vel 2 stemmers overvekt til de Rød/Grønne der. Mer trillervalg er vel ikke mulig å få

1
GoingKronos Desverre var det byggearbeid i gata og de greide å ta alt av internett og telefon rett etter innlegget mitt, så derfor fikk jeg ikke oppdatert den tråden under valget. Men her komm...
Slettet-FQGC8G

Arendal ser ut til å bli blå, Høyre og Frp greide ikke flertall alene, men pensjonistpartiet gjorde et kjempevalg og er på vippen. I tillegg har de jo mulighetene til å forhandle med sentrum ved behov.

Det blir Arendal,Frp og Krf i Arendal.

PP er også en mulighet ved behov, Venstre forlot forhandlingene pga. at Frp får vara.

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk frode57 Siste svar

SAS konkurs

Det hadde vært bedre om SAS gikk konkurs så gjelda hadde kommet bort. Norwegians var der nesten men trikset med mange emisjoner som vatnet ut aksjeverdiene ned motnull. Det som forbauser meg er at sta...
1
24 svar

Lover milliardstøtte

Nå er Støre i sitt ESS hvor han kan leke stor mann med våre skattepenger . Med seg til Ukraina hadde han løfter om ti milliarder kroner i støtte. Pengene skal dekke tre hovedformål – humanitær hjelp,...
1
23 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Liberale samfunn sin skyld

Det som skjer på Kongsberg og i København viser svakheten ved det noen kaller det liberale samfunn. Jeg kjenner begge land og det som slår i mot meg er den dårlige psykiatrien. Unge som ikke komme ut...
1
8 svar

Tidenes verste Regjering?

Det må smerte sosialistjournalistene og AP fremsnakkerne i Dagsavisen å skrive ingressen til artikkelen nedenfor: HØYRE ØKER MEST! Dette må da være tidenes verste Regjering? Sparker Brudepar, Farmen o...
Bilde

Høyre går mest fram på ny partimåling

Høyre går mest fram og får en oppslutning på 29, 5 prosent i en ny partimåling, opp 3,2 prosentpoeng fra forrige måned. Og Rødt er nå større enn Senterpartiet.


Bilde www.dagsavisen.no
1
41 svar
Laster...