Politikk - Norsk

chuncho2

Stolt av det norske demokratiet!

Selv vokste jeg opp i et diktatur som kom til makta 11. september 1973 mens jeg bare var to år. I går satt jeg og hørte på radioen historien om Frode Nilsen, som var ambasadør i Chile fra 1975 - 82 og 87 - 88 og hans enorme innsats for å hjelpe chilenske flyktninger ut av landet. Takknemligheten overfor Frode Nilsen og hans demonstrasjon av humanisme er dermed stor! Jeg kom selv som flyktning til Norge og hadde ikke peiling på hvordan det var å leve i et demokrati...hvordan det var å ytre seg politisk uten å få en politikølle i hodet, risikere fengsel, havne i torturkammer og det som verre er. Jeg var ikke vant til at avisene kunne uttale seg kritisk til myndighetene, uten å bli truet med sensur. Jeg var ikke vant til åpne politiske debatter på TV og radio der alle fra venstresiden til høyresiden fritt kunne legge frem sine argumenter og la folk danne sin egen mening om disse. Jeg visste overhodet ikke hvordan frie valg artet seg og det var ikke med en liten porsjon stolthet og verdighet jeg plukket mitt første stemmeseddel og la det i urnen. I dag, mange år senere, har jeg også begynt å ta demokratiet som en selvfølge, men da prøver jeg å minne meg selv på hvordan det var å vokse opp i et diktatur. Alle som har vokst opp i et demokrati, ikke ta det for gitt, for mange har offret mye for det, ta vare på det og tenk på hvor utrolig heldige dere er som får muligheten til å omsette mening og idealer i handling hvert fjerde år.

Vær stolte!

28
42 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

overvektige_meg

En illusjon, ytringsfriheten er noe vi en gang hadde. Den strammes nå gradvis mer og mer inn

1

Vær stolte!

Skulle det være noen grunn til ikke å gjøre det. Her på bjerget bites man om små nøyanser, de store linjer er de fleste enige om.

1

Vakker er hun. Ser ut som hun kommer til å jobbe i det offentlige, så hun stemmer nok på venstresiden ja.

1

Selv vokste jeg opp i et diktatur som kom til makta 11. september 1973 mens jeg bare var to år.

Jeg er ikke gammel nok til å huske kuppet i Chile, bortsett fra en liten sak som satte seg fast i hjernen. Og det var at russerne nektet å spille en kvalikkamp mot Chile på en viss stadion, og at Chile derfor spilte i VM-74. kan tenke meg at Breitner satte stor pris på å møte chilerne den gangen...

Men dette ble jo en liten avsporing. Det jeg ønsket å skrive, det var hvor smålig det virker å sitte i Norge, et land som ikke har fått sitt demokrati tatt vekk siden nazistene var her. At vi kan snakke om hvordan ytringsfriheten forsvinner i dette landet, samtidig som vi vet at ytringsfrihet på norsk nivå er noe størstedelen av verdens befolkning bare kan drømme om.

Jeg skulle virkelig ønske at folk tenkte over hvor heldig de faktisk er, ikke syter fordi man har en innbilt innskrenking i ytringsfriheten.

7

Takk for en fin påminnelse. Det er interessant å høre hva innvandrere har å si, hvilke erfaringer de har fra de land de flyttet fra og det de ser og opplever i Norge.

Ja vi har grunn til å være stolte. Alle som kan bør være med å gjøre sin borgerplikt, ja om så å gå for å stemme blankt dersom man ikke kan bestemme seg for noe alternativ.

1

Hyggelig for trådstarter at vedkommende kan komme til et land hvor det valg uten at man kan frykte for represalier for hva vedkommende stemmer. Men jeg antar at vedkommende er her pga at foreldrene eller familie var opposisjonelle til politiske myndigheter. Så selv om TS ikke deler opposisjonelles ideer i Norge, så kan vel vedkommende kjenne igjen virkemidler som blir brukt. For det som er et kjennetegn på et diktatur er at man først og fremst angriper opposisjonelle, men også fremstiller disse i et mest mulig negativt lys. Jeg sier ikke at Norge er er diktatur, ikke at det er et demokrati som andre land, men sjekk hvordan tonen og holdningen som blir rotfestet mot endel opposisjonelle i dette samfunnet. Det er så og si ingen som har støttet det som skjedde 22.7, likevel har man i Norge forventet at endel som faktisk har fordømt det som skjedde 22.7 måtte svare for seg som om de har noe som helst med denne handlingen. Og ikke minst ulike "cast of characters" som disse særdeles fedrelandsfientlige ekstremistene som Nome, Marsdal, Fugelli, Gule som har hatt frie tøyler til å formidle rett ut slimete beskyldninger.

Samtidig har man hatt Ap-Mælands "stormtropper" som har opptrått fullstendig rabiat siden 22.7. Det er jo veldig "chile"-aktig at Mæland kjeppjaget en lovlig organisasjon fra å ha medlemsmøte eller at de samme stormtroppene sto og så på at en annen lovlig organisasjon ble fysisk angrepet av en kriminell pøbelgruppe.

Men jeg antar at når Jens står der med meget falskt kroppspråk og roser demokratiet og takker for tilliten, så kan Norge være så fornøyd.

Mens endel andre må rase ut på dritarn for å spy av hykleriet.

1
Bitbiter Hyggelig for trådstarter at vedkommende kan komme til et land hvor det valg uten at man kan frykte for represalier for hva vedkommende stemmer. Men jeg antar at vedkommende er her...

fedrelandsfientlige ekstremistene som Nome, Marsdal, Fugelli, Gule som har hatt frie tøyler til å formidle rett ut slimete beskyldninger

"fedrelandsfiendtlige ekstremistene"

Det var nettopp de karakteristikkene Pinochet og resten av juntaen pleide å bruke mot politiske motstandere.

3
Bitbiter Hyggelig for trådstarter at vedkommende kan komme til et land hvor det valg uten at man kan frykte for represalier for hva vedkommende stemmer. Men jeg antar at vedkommende er her...

Men jeg antar at vedkommende er her pga at foreldrene eller familie var opposisjonelle til politiske myndigheter

Hvis han kom på 70-tallet ja. Hvis han kom på 80-tallet var han lykkejeger som de fleste andre chilerne som kom.. jaja

Stolt av demokratiet, men det er ikke noe man skal ta for gitt

1
Spahob [sitat…] Dette er jeg helt enig i, men det skulle man ikke tro når man følger debattene her inne....

men det skulle man ikke tro når man følger debattene her inne....

Prøv å gjøre en analyse. Søppeldynga VGD inneholder så mangt, og dessverre er flere duktige debattanter borte, erstattet av mange spammere. Samtidig en del som fører litt grundigere diskusjonerf uten drittkasting.

I tillegg unarturlige blokksetninger, hvor politisk uenighet er grunnlag for skyttergrav taktikk

1

Chuncho2: "Selv vokste jeg opp i et diktatur som kom til makta 11. september 1973 mens jeg bare var to år. I går satt jeg og hørte på radioen historien om Frode Nilsen, som var ambasadør i Chile fra 1975 - 82 og 87 - 88 og hans enorme innsats for å hjelpe chilenske flyktninger ut av landet. Takknemligheten overfor Frode Nilsen og hans demonstrasjon av humanisme er dermed stor! Jeg kom selv som flyktning til Norge og hadde ikke peiling på hvordan det var å leve i et demokrati...hvordan det var å ytre seg politisk uten å få en politikølle i hodet, risikere fengsel, havne i torturkammer og det som verre er. Jeg var ikke vant til at avisene kunne uttale seg kritisk til myndighetene, uten å bli truet med sensur. Jeg var ikke vant til åpne politiske debatter på TV og radio der alle fra venstresiden til høyresiden fritt kunne legge frem sine argumenter og la folk danne sin egen mening om disse. Jeg visste overhodet ikke hvordan frie valg artet seg og det var ikke med en liten porsjon stolthet og verdighet jeg plukket mitt første stemmeseddel og la det i urnen. I dag, mange år senere, har jeg også begynt å ta demokratiet som en selvfølge, men da prøver jeg å minne meg selv på hvordan det var å vokse opp i et diktatur. Alle som har vokst opp i et demokrati, ikke ta det for gitt, for mange har offret mye for det, ta vare på det og tenk på hvor utrolig heldige dere er som får muligheten til å omsette mening og idealer i handling hvert fjerde år.

Vær stolte!"

Eit godt og velskrive innlegg chuncho2. Det siste avsnittet er viktig. Men det gjev og indikasjonar på kva som skjer når leflar med udemokratiske ideologiar. Men kanskje viktigast av alt, demokratiet vaks fram som samfunnsform i motvekt til einevelde og/eller relligiøst styre. Den lille mann skulle få styre sitt eige liv, og han skulle dømast av likemenn. Ikkje brukast som brikker i stormannsgalskap eller fantasibøker.

I den konteksten har og demokratiet grenser. Den dagen det til ei kvar tid sitjande regime med 51% bak seg kan definere lover og overvake 100 % av folket vil demokratiet ha utspelt si rolle. Då er ein tilbake til tilstandar der alle som ikkje ligg i kuvøse er lovbrytarar nærast dagleg, og staten sitt valdsmonopol (politi) blir det det var i Chile.

Demokratiet har vi for å verne mot maktmissbruk, ikkje for leggje til rette for det. Demokrati, personleg fridom og ytringsfridom er under stadig press. Og demokratiet er skjørt, det er ei ung styreform i nasjonal samanheng. Og det har svikta kapitalt når fleirtalet tilsideset mindretalet. Diktatur blir resultatet.

Håpar du er eineg.

1

I dag, mange år senere, har jeg også begynt å ta demokratiet som en selvfølge, men da prøver jeg å minne meg selv på hvordan det var å vokse opp i et diktatur. Alle som har vokst opp i et demokrati, ikke ta det for gitt, for mange har offret mye for det, ta vare på det og tenk på hvor utrolig heldige dere er som får muligheten til å omsette mening og idealer i handling hvert fjerde år.

Vekdig viktig å huske på i disse tider,ja.

1

I dag, mange år senere, har jeg også begynt å ta demokratiet som en selvfølge, men da prøver jeg å minne meg selv på hvordan det var å vokse opp i et diktatur. Alle som har vokst opp i et demokrati, ikke ta det for gitt, for mange har offret mye for det, ta vare på det og tenk på hvor utrolig heldige dere er som får muligheten til å omsette mening og idealer i handling hvert fjerde år.

Dette er jo bare ord. Vi går i en totalitær retning i Norge med mindre og mindre valgfrihet enn det var for bare 5 år siden. Restriksjonene blir fler og fler. Staten er alt, individet intet. I den retningen går vi med de rødgrønne.

Synd du ikke lært mer av diktaturet i Chile, ettersom du stemmer på et av partiene som ønsker mest formynderi, sterkest statlig styring og minst valgfrihet for individet.

Men foreløpig har vi fritt valg, som du påpeker. Det er da noe.

1
Liverpool-Victory

Selv vokste jeg opp i et diktatur som kom til makta 11. september 1973 mens jeg bare var to år. I går satt jeg og hørte på radioen historien om Frode Nilsen, som var ambasadør i Chile fra 1975 - 82 og 87 - 88 og hans enorme innsats for å hjelpe chilenske flyktninger ut av landet. Takknemligheten overfor Frode Nilsen og hans demonstrasjon av humanisme er dermed stor! Jeg kom selv som flyktning til Norge og hadde ikke peiling på hvordan det var å leve i et demokrati...hvordan det var å ytre seg politisk uten å få en politikølle i hodet, risikere fengsel, havne i torturkammer og det som verre er. Jeg var ikke vant til at avisene kunne uttale seg kritisk til myndighetene, uten å bli truet med sensur. Jeg var ikke vant til åpne politiske debatter på TV og radio der alle fra venstresiden til høyresiden fritt kunne legge frem sine argumenter og la folk danne sin egen mening om disse. Jeg visste overhodet ikke hvordan frie valg artet seg og det var ikke med en liten porsjon stolthet og verdighet jeg plukket mitt første stemmeseddel og la det i urnen.

Godt skrevet, tommel.

1

chuncho:

Som vi vet var ikke diktatoren Pinochet alene om å styrte den demokratisk valgte Allende. Han fikk god hjelp, og det har fram til i dag stått som et skrekkens eksempel på hva som skjer når sosialisme innføres uten revolusjon. Heldigvis ser det ut som om flere land i Sør-Amerika prøver seg på samme strategien, og det kan kanskje lykkes fordi de imperialistiske maktene har nok å stri med på andre områder.

Likevel mener jeg vi trenger et revolusjonært parti i Norge, som har vist seg å falle i fisk først hos AP, siden SV og nå Rødt. Men et slikt alternativ skal det norske folket ikke få vite noe om. Å utelukke alternativer som betyr sosialisering og nasjonalisering av viktige finans og produksjonsbedrifter i Norge er ikke demokrati etter min mening.

1

Et tankevekkende og godt innleng chuncho2. Vi vet ikke hvor godt og fritt vi har det, og derfor er det fint at du eller andre som kommer fra et diktatur minner oss på det.

1
Hyrro chuncho: Som vi vet var ikke diktatoren Pinochet alene om å styrte den demokratisk valgte Allende. Han fikk god hjelp, og det har fram til i dag stått som et skrekkens eksempel på...

Jeg er enig med deg, men først og fremst i at vi trenger en sterkere venstreside og et reelt alternativ til det etablerte. Men det har seg slik at jeg skrev mer om en følelse av stolthet over at man faktisk kan være ganske åpne i Norge om det meste. Nestlederen i Rødt satt selv tre år som politisk fange i Uruguay og så og opplevde ting hun ikke unner sin verste fiende å se. Likevel gjør hun det vonde til noe positivt ved aktivt å delta i demokratiet.

1
chuncho2 Jeg er enig med deg, men først og fremst i at vi trenger en sterkere venstreside og et reelt alternativ til det etablerte. Men det har seg slik at jeg skrev mer om en følelse av st...

Nestlederen i Rødt satt selv tre år som politisk fange i Uruguay og så og opplevde ting hun ikke unner sin verste fiende å se. Likevel gjør hun det vonde til noe positivt ved aktivt å delta i demokratiet.

Bra gjort av henne og andre som gjør det samme. Problemet er bare at Rødt har forkastet de elementer som som sikrer det prinsippielle grunnlaget framover. (de som fantes i AKPml)

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk jaha1255 Siste svar

Lover milliardstøtte

Nå er Støre i sitt ESS hvor han kan leke stor mann med våre skattepenger . Med seg til Ukraina hadde han løfter om ti milliarder kroner i støtte. Pengene skal dekke tre hovedformål – humanitær hjelp,...
1
11 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

PST sjefen må gå!

Vi kan ikke ha et PSTsom ikke gjør jobben sin. De må også ta folk med psykiske lidelser . Det er for seint når det drepes folk. Norge er en politistat og det kryr av politi i Oslo. Både sivil og i uni...
1
31 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

NRK sport politisk blind!

Nå må NRK slutte å politisere alt av idrett. Klaveness hadde ikke oppdatert coronapasset sitt på telefonen / mobilen. Så får faen NRK det til å se dette som en politisk markering mot Klavenes. Det er...
2
11 svar

Tidenes verste Regjering?

Det må smerte sosialistjournalistene og AP fremsnakkerne i Dagsavisen å skrive ingressen til artikkelen nedenfor: HØYRE ØKER MEST! Dette må da være tidenes verste Regjering? Sparker Brudepar, Farmen o...
Bilde

Høyre går mest fram på ny partimåling

Høyre går mest fram og får en oppslutning på 29, 5 prosent i en ny partimåling, opp 3,2 prosentpoeng fra forrige måned. Og Rødt er nå større enn Senterpartiet.


Bilde www.dagsavisen.no
1
7 svar
Aktuelt timy3 Siste svar

Tale og skrivefrihet

https://www.vg.no/rampelys/i/dnXBa1/politiet-har-tatt-ut-tiltale-mot-bernt-hulsker-ser-fram-til-aa-legge-saken-bak-seg Det er fortsatt ikke lov å si hva en mener i Norge I dag, det har høyesterett bes...
1
2 svar
Laster...