Valget er nulloppgjør, alternativet er jo at færre får jobbe i det offentlige etter hvert, dersom man fortsetter med å prioritere lommeboka, uten å ta hensyn til landets kommende problemer.
vi må regne med ett nulloppgjør på sentrale tillegg og noe ekstra i lokale forhandlinger der den enkelte bedrift finner rom for og gi dette. det vil i praksis si ett lønnsoppgjør der etterslep ikke kan innfries for de grupper det gjelder. nok en gang rir vi av stormen i forhold til lønnsøkninger, men må kansje nedbemanne på sektorer som ikke får det ønskete antallet arbeidstakere.
ett nulloppgjør på statsbudsjettet kan imidlertid bety og redusere på andre ting dersom det bevilges mer til ett formål eller en annen sektor.
så vidt jeg har forstått så blir justissektoren blandt budsjettvinnerne og så gjenstår det og se om jens tør og redusere tilsvarende til andre formål.
den enkelte sektor må sette næring etter tæring og redusere på tilbudet dersom ikke lønn og vilkår tilsier nok tilsig av arbeidskraft. det er jo slik at de uten lokal forhandlingsrett alltid må ta regningen hvis vi skal holde igjen sentralt.
generellt sett er situasjonen i norge slik at det er nok penger men kansje manko på arbeidskraft i enkelte sektorer. det vil si at vi må forvente reduksjon i tilbud hvis ikke arbeidstakere kan lokkes med bedre lønn og vilkår. det regner jeg med at jens er forberedt på og ikke kommer med ekstra bevilgninger.
hvilke sektorer som skal prioriteres er jo ett politisk valg og har ikke så mye med lønnsoppgjør. men det betinger jo nok rekruttering av arbeidstakere til feltet det skal brukes mer på.