Politikk - Norsk

Grillpatrioten

Vaktmestere vs private

I følge KS sine tall så har 70% av kommunale bygg behov for renovering og 30% av dem igjen er på grensen til å forfalle.

Er vi i ferd med å spare oss til fant siden vi har kvittet oss med vaktmesterne for å spare noen kroner? Jobben til vaktmesteren overlates til private aktører og dette er noe flere og flere kommuner går over til. Problemet er når de private aktørene kommer inn i bildet er forfallet allerede i gang mens en vaktmester sørget for å forebygge forfall. Blårussen har sikkert funnet ut at det billigste alternativet er det første, men kan vi stole på det?

Jeg stemmer for å gjeninnføre vaktmesteren som yrkesgruppe i det offentlige der den er avviklet, og for å beholde den der de planlegger å kvitte seg med den.

1
29 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Er vi i ferd med å spare oss til fant siden vi har kvittet oss med vaktmesterne for å spare noen kroner? Jobben til vaktmesteren overlates til private aktører og dette er noe flere og flere kommuner går over til.

Det man mangler er den "gode" gamle vaktmester som evnet å gjøre annet enn å kikke rundt på bygget - for så å bestille en privat bedrift sin hardtverker.

Vi ser på skoler etter skoler at byråkratiet vokser i antall og "vaktmesteren" forsvinner i antall, / og- eller kun får i oppgave å påpeke hva som er galt. Han rekker knapt annet.

Men dette har skjedd under AP/SV/SP sitt styre og før. Tror dette startet tidlig på 1990 tallet. Her kunne man ha gjort mye bra om man organiserer dette skikkelig.

1
waldman [sitat…] Det man mangler er den "gode" gamle vaktmester som evnet å gjøre annet enn å kikke rundt på bygget - for så å bestille en privat bedrift sin hardtverker. Vi ser på skoler...

Men dette har skjedd under AP/SV/SP sitt styre og før. Tror dette startet tidlig på 1990 tallet. Her kunne man ha gjort mye bra om man organiserer dette skikkelig.

Var ikke noe AP/SV/SP styre på den tiden. Den konstelasjonen har kun vært siden 2005. Før den tid hadde vi 20 år med skiftende mindretallsregjeringer, med enten AP alene, eller H/KRF/SP, H/KRF/V eller KRF/V/SP. Hvor alle uansett måtte søke støtte hos andre partier for å gjennomføre politikken. Så si at det skjedde under rødgrønt styre slik du anntyder er helt feil. Ihvertfall for det som skjedde før september 2005.

1
Kjetil_e [sitat…] Var ikke noe AP/SV/SP styre på den tiden. Den konstelasjonen har kun vært siden 2005. Før den tid hadde vi 20 år med skiftende mindretallsregjeringer, med enten AP alene,...

Var ikke noe AP/SV/SP styre på den tiden.

Jeg noterte litt feil.

Det som står er at det i følge mine erindringer er en endring som har skjedd fra tidlig på 1990 tallet. Så vet de fleste hvem som har regjert etter det :).

Altså noe som flere bør ta ansvaret for. Derimot så talte jeg sterkest den "gamle" vaktmester ordningen sin sak :).

1

Både og.

Moderne bygg er ganske kompliserte, så det er helt nødvendig å ha folk med mye teknisk kompetanse for å få ting til å virke.

Jeg pleier å si det slik at et moderne bygg er som et levende vesen eller en organisme, for bygget har både hjerne, nervesystem, må mates og få slippe ut møkk, og i en perfekt tilværelse passer bygget seg selv.

Når bygget får en sykdom, kommer en doktor, åpner et skap, og plugger inn laptopen inne i blant masse rart, og helbreder bygget eller justerer litt på sultfølelse eller avføringsproblemer.

MEN.....jeg ser absolutt behov for vanlige vaktmestere, som kan følge opp, ta pulsen, både på bygget og de som lever inne i det, som kan tusle rundt som sjelesørger og handyman.

Måke snø, bytte lysrør, ta i et tak, male en vegg, ha kaffen klar om morgenen, slike ting.

Vi kommer til å bli syltet mer og mer inn i eldrebølgen, vi er en befolkning som aldres.

Derfor ser jeg store muligheter i å bruke (oss) gamlinger som er litt utslitt i ledd og muskler til å bli gode, gammeldagse vaktmestere, som kan tusle med trivielle oppgaver i stedet for å bli pælma ut av arbeidslivet og sitte og tvinne tommeltotter mens vi får utbetaling fra NAV.

1

Jeg tror du idylliserer den gamle vaktmesteren.

På min barneskole var han mer en materialforvalter enn en håndverker og fungerte nesten som en reservelærer/barnepasser.

Ikke så rart da det meste av fornuftige ting han kunne ha gjort ville ha krevd ekstra midler til materialer etc. I dag vil det også i stor grad kreve at h*n er faglært innenfor de fagene h*n begir seg innpå. Og er h*n det så er det ingen sjanse i havet at kommunen kan tilby like gode lønns- og arbeidsbetingelser som det private. Dermed ender man eventuelt opp med handymenn eller kvinner som i stor grad uansett må tilkalle fagfolk.

Problemet er ikke der men at man ikke har en solid FDV-plan og følger opp den på alle offentlige bygg og installasjoner. Når ting først er bygd så er dessverre det alt for lett å glemme vedlikeholdet til virkelig synes at det ikke er gjort. Det gir ingen flere stemmer å bruke penger på et vedlikehold som ikke synes. Og riktig vedlikehold vil ikke synes da bygget vil forsette ha god standard og dermed ikke gir blinkende alarmlys.

Dette er et generelt problem ved at man ikke bevilger nok penger til vedlikehold og gjør vedlikehold planmessig men istedenfor benytter seg av skippertak. Enten i form av totalrenovering eller i form av riving og nybygg. Det er rett og slett mye mer stemmer å hente ved bygge noe nytt enn å bruke de samme pengene på å vedlikeholde noe du allerede har. Man kan alltid vente et år ekstra.

Detaljstyre hvordan kommunene arrangerer sitt vedlikeholdsarbeid vil jeg uansett mene er en dårlig ide. En løsning vil aldri være den beste for alle landet kommuner fra Oslo til Utsira. Her får hver kommune finne sin ideelle løsning ut fra sine forutsetninger.

Det man kunne gjort fra sentralt hold var å tvinge kommunene å sette av en hvis prosentsats i forhold til investert kapital i bygg, installasjoner etc. til vedlikehold av de samme bygg og installasjoner. Ja det går ut over det kommunale selvstyre men vil med riktig prosentsats medføre at de kommunale byggene og installasjonene blir billigere over hele levetiden.

Så får det være opptil kommunene selv om de satser på vaktmestere eller innleide fagfolk eller noe annet.

1
Grillpatrioten Jøran, da har de gått vekk fra vaktmesterstillingen som de fleste andre kommuner, og neste steg er privatisering. Allerede ved inndeling i roder ser man at forfallet øker fordi vak...

Enig i det siste. Privatisering av vaktmestertjenesten er en umulighet, forøvrig, hvis en da ikke selger bygningen.

Det neste steget er konkurranseutsetting (legge tjenesten ut på anbud). Der kan kommunen konkurrere på lik linje med andre og beste tilbud får anbudet. Definisjonen av "beste tilbud" lages av kommunen selv i anbudsdokumentet.

1
Grillpatrioten Jøran, da har de gått vekk fra vaktmesterstillingen som de fleste andre kommuner, og neste steg er privatisering. Allerede ved inndeling i roder ser man at forfallet øker fordi vak...

Allerede ved inndeling i roder ser man at forfallet øker fordi vaktmesteren ikke er på bygget, han befinner seg i bilen mellom byggene.

Noen i kommunene må jo være ansvarlig for vaktmesterne og vedlikeholdet.

Har man private/offentlige som ikke gjør jobben, så må jo noen ta affære i stedet for å la det skure og gå.

Spørsmålet er jo da om kummunene er villige til å bevilge de midlene som faktisk trengs.

Det offentlige fremstår som ufattelig elendige innkjøpere, om det er fordi de ikke merker det på kroppen selv er ikke godt å si.

Man burde i det minste la være å betale private som ikke gjør jobben sin.

1

Tidligere hadde vi jo vaktmestere på enhver skole og det fungerte greit. Men: med økede lønninger osv. så har dette blitt for dyrt (med tanke på at gamlekara ikke var kontinuerlig i jobb - men gjerne hadde sine egne rom hvor de kunne trekke seg tilbake og pusle med sitt). Krav til utnyttelse av resursene og økonomi har fjernet den gamle vaktmesteren.

1
waldman [sitat…] Det man mangler er den "gode" gamle vaktmester som evnet å gjøre annet enn å kikke rundt på bygget - for så å bestille en privat bedrift sin hardtverker. Vi ser på skoler...

Vi ser på skoler etter skoler at byråkratiet vokser i antall og "vaktmesteren" forsvinner i antall, / og- eller kun får i oppgave å påpeke hva som er galt. Han rekker knapt annet.

øker byråkratiet i skolen?

jeg trodde det var motsatt

1
waldman [sitat…] Jeg noterte litt feil. Det som står er at det i følge mine erindringer er en endring som har skjedd fra tidlig på 1990 tallet. Så vet de fleste hvem som har regjert etter...

Okei ser den, er enig i at man burde beholdt vaktmester på skolen ja. En fast vaktmester har jo og mye bedre oversikt over skolen/bygget til en hver tid. Enn en som kommer fra et firma, kanskje en som aldri har vært der før. Med mere.

1
Kjetil_e Okei ser den, er enig i at man burde beholdt vaktmester på skolen ja. En fast vaktmester har jo og mye bedre oversikt over skolen/bygget til en hver tid. Enn en som kommer fra et f...

Slik det er i dag så deler kanskje 5 skoler på en "vaktmester" . Men det er ikke en vaktmester av den gamle skolen. Vi taler nå om en vaktmester som skal holde rede på hva som er galt og bør gjøres noe med på 5 skoler samt søke ledelsen om å få lov til å bestille inn fagfolkene som trengs.

Vaktmesteren etter den "gamle" skolen gjorde langt mer praktisk arbeid selv. Han hadde mindre areal / antall skoler å holde rede på. Men han jobbet 7,5 timer med vedlikehold og orden til en vanlig standard lønn.

Jeg vil gjerne gjøre ett opprop for å få den vaktmesteren tilbake.

I dag sitter vaktmestere på kontor og skriver bestillinger, rapporter og analyser av kostnader og problem mens problemene øker i omfang :).

3
Kjetil_e AP mindretallsregjering ikke en AP/SP/SV regjering. AP måtte sammarbeide med andre partier men det var ikke nødvendigvis SV og slettes ikke SP. Så det jeg skrev er faktisk rett.

AP mindretallsregjering ikke en AP/SP/SV regjering.

vel... Selv om de nå har hatt flertall i 8 år, har de heller ikke evnet å 'styre'noe som helst. Dette har fungert som en ren 'administrasjonsregjering' og den har ikke fungert spesielt bra heller. Så da kan du like gjerne si at 'det har ikke vært noe AP-styre de siste 20 årene'....

1

Lignende innlegg

Sukk - Dagsavisens sosialistiske visvas

En kan ikke annet enn å bli dønn matt av Sosialistene i Dagsavisen. Nå har Arbeiderpartiet makten i Oslo. Arbeiderpartiet har makten i Norge. De er ansvarlige for et oljefond på 12000+ milliarder. De...
Bilde

Et eget rom

17 000 studenter over hele landet står uten et sted å bo knappe tre uker før studiestart. Dermed blir de fritt vilt for selgers leiemarked.


Bilde www.dagsavisen.no
2
23 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Så kommer oljen likevel

Russerne sender olje og gass til Kina som importerer mindre fra Arabiske land som må gi billiger olje til Europa. Jo, verden har blitt liten. Og russerne får solgt varene sine. Det er også blitt gass...
1
9 svar
Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Mye å lære for mange . . . . .

Kan dette være med å øke temperaturen i havet, og ikke minst Co2 innholdet i havet ? Kanskje (ukjent) naturfenomen (/ -katastrofer som dette er mye av årsaken til klimaendringene vi ser . . . . . . K...
Bilde

Et nytt felt med skorsteiner på havets bunn er oppdaget i Stillehavet

Thibaut Barreyre ved Universitetet i Bergen deltok i en ekspedisjon for å forske på vulkanutbrudd, da han og teamet oppdaget de svarte skorsteinene.


Bilde www.msn.com
1
12 svar
Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Støre er TVUNGET av opposisjonen . . . .

Hvorfor skriver Dagbladet "Støre kaller inn til strøm-hastemøte på Stortinget" . . .. ? Når det vitterlig er slik at Støre er TVUNGET av opposisjonen til et hastemøte. Det var iflg Støre IKKE aktuelt...
Bilde

Støre kaller inn til strøm-hastemøte på Stortinget

Statsminister Jonas Gahr Støre har kalt inn de parlamentariske lederne på Stortinget til et hastemøte om strømsituasjonen mandag klokken 8.30.


Bilde www.msn.com
1
7 svar
Aktuelt silas Siste svar

Al-Zawahri døde i 2020 og i 2022

Merkelig at han nå meldes død på nytt. Er dette nok et eksempel på fake news? Kanskje mannen har ni liv? Hvordan kan vi vite at han faktisk er død? TERROR CHIEF ‘DEAD’ Ayman al-Zawahiri ‘dead’ – Al-Qa...
Bilde

Al-Qaeda boss al-Zawahiri dies from asthma, reports claim

AL-QAEDA leader Ayman al-Zawahiri who took over after the death of Osama bin Laden has reportedly died in Afghanistan. Al-Zawahiri – sometimes dubbed Dr Death – last appeared in a video…


Bilde www.thesun.co.uk
1
5 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Matvareprisene stuper

Så er forsyningslinjene oppe og går igjen . I Danmark struper folk inn kjøpene sine. Internasjonalt så er det stup i matvarepriser . Les Jyllandsposten og Bloomberg. Det er lysere tider i møte.
1
2 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Med gjeld skal gjeld fordrives

Har man ikke bolig i Norge så kommer man til kort. For det er nøkkelen til å få gjeld. Og gjeld skal følge deg inn i pensjonist tilværelsen. Lykken er gjeld. Har du nok gjeld så har banken utfordring...
1
6 svar
Laster...