Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Det er jo alltid mer spennende å spekulere enn å måtte forholde seg til fakta, så her litt mer av førstnevnte for siste mulige dag på en stund...

Med mindre noe helt sensasjonelt skulle skje, kan vi gå ut fra at de rødgrønne mister flertallet. Likeledes virker det usannsynlig så det holder at Høyre og FrP får flertall. Disse tingene betyr da med nødvendighet at man må se seg om etter andre løsninger, enten flertallskoalisjoner eller mindretallsløsninger. Jeg begynner med den første muligheten:

Flertallskoalisjoner:

H+FrP+V+KrF utgjør et sikkert flertall, og samtlige har gått til valg på ny regjering. Jeg klarer likevel ikke helt å se at sentrum og FrP skal kunne enes i så stor grad at det blir regjering av det. Det vil iallfall være en veldig skjør koalisjon. Mindre skjørt vil det kanskje bli med bare ett av sentrumspartiene, men den løsningen er mindre sikker mtp flertall og vil garantert skyve ikke-samarbeidspartneren nærmere Sp og Ap.

H+V+Sp+KrF er usannsynlig, men mest fordi de neppe får flertall. Sp er et maktparti og de beste hestehandlerne av alle. For Høyre er en slik løsning også bra, fordi den vil være stabil så lenge EU holdes av bordet. Mer sannsynlig dersom en annen regjeringskoalisjon skulle falle i perioden, kanskje...

Ap+V+Sp+KrF kan fort få flertall (og uansett støtte fra de små), men så lenge V og KrF går til valg på ny regjering, vil det ikke skje nå. Dessuten er nok Ap knallklare for fire år i opposisjon, uansett hva Jens sier. Men senere..? Likevel blir konklusjonen min at flertallsregjering er betraktelig mindre sannsynlig enn en mindretallsløsning.

Mindretallsløsninger:

H+FrP er en mulighet, men jeg mistenker FrP for å være meget skeptiske til en slik juniorpartnerrolle. Styrkeforholdet kan komme til å avgjøre.

H+KrF+V er definitivt mulig, men avhengig av støtte fra et FrP som sier at de ikke vil støtte noe slikt. Sp (og som et longshot, MDG) kunne tre støttende til, men det ville være en litt ubehagelig situasjon å være i.

Ren Høyreregjering er det jeg har spådd. Ikke så mye fordi Høyre egentlig vil ha det, men fordi det er det eneste som er spiselig for alle samarbeidspartnere. Det vil også kunne åpne for nye konstellasjoner senere, når det nye Stortinget får satt seg litt. Dog er jeg mer skeptisk til dette nå enn da jeg mistenkte at både Ap og Høyre skulle bli noe større enn det ser ut til nå.

Ren Ap-regjering er naturligvis mulig hvis resten går seg helt fast, men jeg tror det sitter langt inne hos ledelsen der. De vil konsolidere seg i opposisjon, og aller helst ikke overta før etter en eventuell valgseier i 2017, men skulle det vise seg at det er motstanderne som roter det til, vil nok Ap gjøre det "ansvarlige" og overta. Men neppe nå.

Kort oppsummert tror jeg mest på ren Høyreregjering, men mindretallskoalisjoner både med sentrum eller FrP er mulige. Hva tenker folket?

2
24 svar

24 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

qpr1

Det er utrolig viktig nå fremover at både Carl I Hagen og Kjell Magne Bondevik klarer å holde de store kjeftene sine lukket og ikke fetle det til for Knut Arild Hareide og Siv Jensen. La de sure gamle ti i stille.

http://www.nrk.no/mr/_-usikkert-om-krf-gar-i-regjeringa-1.11233027

http://www.vg.no/nyheter/meninger/artikkel.php?artid=10151250

1

Spike11

Det er utrolig viktig nå fremover at både Carl I Hagen og Kjell Magne Bondevik klarer å holde de store kjeftene sine lukket og ikke fetle det til for Knut Arild Hareide og Siv Jensen. La de sure gamle ti i stille.

Tror faktisk ikke gamlegutta er den største utfordringen i regjeringsforhandlingene. Alle de involverte vet godt hva Bondevik og Hagen mener. Problemet stikker dypere: Venstre og KrF er eksempelvis grunnleggende uenige med FrP i innvandringspolitikken, og ingen av partene har mye å gi der. I tillegg er store deler av sentrumspartiene generelt skeptiske til regjeringssamarbeid med FrP og deler av FrP skeptiske til regjeringskompromisser overhodet.

Nei, jeg tror ikke særlig på noen flertallsregjering, og skulle det skje, vil den være betraktelig mer sårbar enn den rødgrønne noen gang var. Man kan selvfølgelig se for seg et samarbeid med kun ett sentrumsparti, men det vil være å sende det andre rett i favnen på Sp og dermed Ap. Jeg tror heller ikke verken Venstre eller KrF er så regjeringskåte at de vil trives med benjaminrollen i et samarbeid med FrP og Høyre. Men vi får se, jeg kan naturligvis ta helt feil.

1

Spike11

Resultatet ser ut til å bli rimelig som forventet, og da kan man definitivt se fram mot fire år med politisk underholdning, om ikke annet. Kickoff med regjeringsforhandlinger, jeg står fortsatt ved trådstarten. Ren Høyreregjering, og den kan faktisk bli varig. Alternativene er jeg mer skeptisk til utløpsdatoen på.

1

Rok

H/KrF/V vil kunne vare i 4 år. H/FrP ... Eit halvår ?

Ser ikkje bort frå at Sp kan verta med heller - dei har ein eigen evne til å skaffa seg makt.

1

MrChance

Jeg tipper H/FrP/Krf. Muligens med V hvis behov.

En annen løsning kan bli H/Krf/V/Sp hvis stemmene fordeles slik. Sp er noen maktkå.e jæ..ler som manøvrerer seg inn der det er mulig.

1

Messier33

KRF klarer vel å snike til seg et par statspossisjoner. Selv et liberalt parti når det gjelder religion, så er det en uting at religion og politikk blandes. Det ideele er om religion blir fjernet fra den politiske platformen en gang for alle. Og selvfølgelig ikke har noe innflytelse over et samfunn...

1

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...