Politikk - Norsk
Norge kan ende opp som Hellas
- Jeg har reist rundt en del i Afrika, spesielt Tanzania, og mener det er et legitimt spørsmål å stille. Hva har vi egentlig oppnådd? spør Jan Petter Sissener om den norske U-hjelpen
- Problemet er at vi må se blod i gatene, før vi gjør noe.
Nettavisen-blogger og investor, Jan Petter Sissener, er dypt bekymret for rikets tilstand.
I sin siste blogg lister Sissener opp en rekke områder hvor Erna må vise handlekraft. Det gjelder alt fra «sløsingen i offentlig sektor», «å gi bøndene mindre penger» til «å gjøre det mindre lønnsomt å være syk» og «legge om u-hjelpen».
- Erna må vise handlekraft og tørre å ta de litt smertefulle beslutningene, sier Sissener.
- I løpet av rundt 15 år går vi i minus, ifølge Perspektivmedlingen til regjeringen, men oljeprisfall kan fremskynde dette. Da ender vi opp som Hellas, sier Sissener.
- Og hva har vi oppnådd? Next to nada. Ingenting. Det virker som at mye av u-hjelpen har gått til korrupte ledere, fortsetter han.
U-hjelp er så mangt, ifølge Sissener, som lurer på hvorfor Norge årlig bruker tre milliarder kroner på å kjøpe regnskog.
- Hvorfor gjør vi det? Slik at skogen blir opphogd fem år senere! Hva er poenget med det? spør Sissener.
- Det må være lov å stille spørsmålet, hva går pengene til, når vi gir så mye penger årlig til u-hjelp, fortsetter han. http://www.na24.no/article3679254.ece
Sløseri er oppnådd.
Erna må knuse fem egg
Norge kjører i ekspressfart på 1. klasse mot konkurs og økonomisk katastrofe. Vi pådrar oss rett og slett mer forpliktelser enn det vi skaper av verdier. Erna Solberg kan redde landet vårt, men da må hun våge å knuse fem kinderegg.
Erna har mye å ta tak i for å sikre Norge en bærekraftig utvikling etter åtte år med stillstand. Jeg ser fem områder hvor det er mye å hente:
1. Stans sløsing i offentlig sektor 2. Gjøre det mindre "lønnsomt" å være syk 3. Gi bøndene mindre penger 4. Legg om uhjelpen 5. Skap en pensjonsreform i offentlig sektor
Stans sløsing i offentlig sektor Her er det åpenbare forbedringsmuligheter. I helsevesenet har sammenslåing av sykehusene medført store administrative problemer samtidig som helsekøene vokser. Det er ledig kapasitet på private klinikker for enkle inngrep, mens de rødgrønne av ideologiske årsaker har valgt å la folk vente i kø med sykmelding i stedet. Slikt er sløseri. Det står ikke særlig bedre til i skolen med dårlige resultater i PISA-undersøkelsene, stort frafall i videregående og demotiverte lærere. Lovgivningen må forenkles og byråkratiet må reduseres. Plan- og bygningsloven er en av lovene som har blitt alt for komplisert med følge at byggekostnadene har skutt i været. Den må forenkles vesentlig. Endelig er tiden overmoden for kommunesammenslåing for å effektivisere lokalforvaltningen.
Gjøre det mindre "lønnsomt" å være syk Norge er sykelønnen 100% av lønnen fra dag en. Ingen andre land har en slik ordning. Ikke til å undres over at sykefraværet er dobbelt så høyt som i Sverige. Det bør innføres karensdager og reduksjon i dekningen, f.eks til 80%. Det er ingen rettferdighet i dagens ordning. Hvorfor skal en som er sykmeldt få 100%, mens den som er arbeidsledig eller uføretrygdet bare får 66%? Dagens sykelønnsordning er for god og gir incentiver til misbruk. Det er urettferdig både for andre som faller utenfor arbeidslivet og for den som er frisk og betaler høyere skatter enn de burde. Dagens sykelønnsordning reduserer også arbeidsstyrken og verdiskapningen i samfunnet.
Gi bøndene mindre penger Landbruk har jeg blogget om før og vist hvilket vanvittig sløseri dagens politikk innebærer. Dagens landbrukspolitikk er skadelig for skattebetalerne, forbrukerne, miljøet og utviklingsland uten at den gagner bøndene eller distriktene. De eneste vinnerne er det stadig esende landbruksbyråkratiet. Ved å få ned tollbarrierene, redusere antall bruk og forenkle regelverket, er det mulig å både spare skattepenger, frigjøre arbeidskraft som kan brukes bedre andre steder, og redde arbeidsplasser i handelsnæringen ved at grensehandel og smugling reduseres.
Legg om uhjelpen Tradisjonell uhjelp er under press fordi den rett og slett ikke virker. U-landene hjelpes ikke ved store pengeoverføringer eller dyre prestisjefulle prosjekter, der midlene fort forsvinner i administrasjon og korrupsjon. Det som virker er friere handel og oppbygging av fungerende institusjoner. Den viktigste av disse er et rettssystem som sikrer håndhevelse av eiendomsrett og avtaler. Det er helt sentralt for at næringsvirksomhet skal blomstre og investeringer foretas. Hvis vi samtidig liberaliserer handelen med jordbruksprodukter, noe vi uansett bør gjøre av hensyn til oss selv, får u-landene gode muligheter til inntekter gjennom eksport. De kommer seg ut av bistandsavhengighet og blir i stand til å stå på egne ben.
Skap en pensjonsreform i offentlig sektor Det er gjennomført reform av tjenestepensjonsordningene i privat sektor men ikke tilsvarende i offentlig sektor. Dette har uheldige virkninger. Virkningen av å ikke gjøre noe er åpenbar for bærekraften i offentlige budsjetter - både i statlig og kommunal sektor. Ansatte i offentlig sektor gis ikke nødvendige incentiver til å bli stående i jobb. I tillegg gir det konkurransevridninger i arbeidsmarkedet i offentlig sektors favør, med konsekvens at privat sektor må betale mer for arbeidskraften. Dette slår igjen ut i svakere konkurranseevne, verdiskapning og velferd.
http://sissener.blogg.no/1379326193_erna_m_knuse_fem_egg.html
Bøndene behøver vi, men matprisene må ned, et tiltak er fjerning av bompenger og mindre profitt til rike butikkeierene.
Eller kan nok byråkratiet mer enn halveres, mindre byråkrati og mer valgfrihet ville gjordt et betre Norge.