Politikk - Norsk

TheCowboy

Høyrepopulistisk!

Ok..

Nå blir jeg sikkert gjort til latter, med det får så være.. Jeg spør av den enkle grunn, jeg vil vite..

Nå har det hvert oppe en del dager, dette med høyrepopulistisk!

Det jeg lurer på er, hva er høyrepopulistisk?? Jeg har hørt om høyreekstrem, venstreekstrem.. Jeg har og hørt om populistisk.. Dog er det nytt av dage, å sette høyre foran.. (jeg forventer en dag å høre venstrepopulistisk, men jeg har mine tvil)..

Er dette en finurlig måte å kunne si at et parti (dere vet hvem), er høyreekstrem på, uten å direkte si ekstrem??

Kan noen forklare meg dette?? Gjerne drøfte litt rundt saken og, og kom gjerne med egne synspunkter..

Rull debatt!

3
79 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Begrepet har i all hovedsak en negativ klang, men Ottar Brox var den som mente ordet populist burde være en hedersbetegnelse.

1

Det jeg lurer på er, hva er høyrepopulistisk??

Noe som er mye bedre å være enn en sosialist. Det er et hedersbetegnelse i forhold.

1
protus Begrepet har i all hovedsak en negativ klang, men Ottar Brox var den som mente ordet populist burde være en hedersbetegnelse.

Ordet populistisk har jeg ikke noe slit med.. Det er den delen med å slenge et høyre foran som her gjør meg litt usikker på hentydningen og meningen..

For hva blir så forskjellen på høyre kontra venstre populistisk?? (vet vet jo allerede at det i hovedsak er kun høyresiden som blir betegnet som populistisk, så hvorfor trangen til Høyrepopulistisk??)

Og ikke minst, kommer vi noen gang til å få høre ordet venstrepopulistisk??

Jeg og anser jo selve orde populistisk som noe positivt.. Av den enkle grunn til at det hentyder at det er noe folk vil ha.. Det er noe bra.. Hvorfor er ellers ting populært??

1

Det holder å se på FrP. Det holder å se på livet som politiske værhaner ute på høyre fløy lever, som styrer politikken, ikke utfra noen fast kurs, men mer etter innfallsmetoden.

Det handler om et fragmetert syn på safunnet, der en tar opp enkeltsaker, generaliserer og stadig møter seg selv døra - når det passer. Vi har hatt et herlig eksempel siste døgnet det leder og nestleder kolliderer i debatten om snikislamisering.

En ting til som er kjennetegnet er at det lett skjer avskalling eller fragmentering av partier. FrP er selv et godt eksempel med stadig oppgjør og utstøtinger.

Løse kanoner, som det heter, er også symptomer på det samme. Men en sak er de alle enig om: en innbitt mistro til staten, politikere og fellesskapsløsninger. De er også mer eller mindre nasjonalstisk innstilt.

1

Det jeg lurer på er, hva er høyrepopulistisk??

Høyrepopulistisk er ett todelt ord, og høyre her betyr høyrepolitikk.

Populistisk tenking betyr enkle og derfor populære løsninger på kompliserte saksfelter/problemer. At disse enkle løsningene gjerne er ensidige, ikke er faktabasert eller basert på vitenskap, det betyr mindre. Hovedsaken i populistisk tenking er at enkle hurtigløsninger fenger flest mulig.

Altså det stikk motsatte av elitisk tenking som ser ting fra flere sider, og har en bred faktabasert og vitenskapelig tilnærming. Noe som gjør en saksbehandling både ressurskrevende og ikke minst tidkrevende.

2
Motstrøms Det holder å se på FrP. Det holder å se på livet som politiske værhaner ute på høyre fløy lever, som styrer politikken, ikke utfra noen fast kurs, men mer etter innfallsmetoden. De...

en innbitt mistro til staten, politikere og fellesskapsløsninger

Men nå ønsker de å fremstå i et annet lys. De prøver desperat å fjerne seg fra hvordan de egentlig er :)

Men nå er det bare en måned igjen til alle bompengestasjonene er revet med jorden :)

1
TheCowboy Ordet populistisk har jeg ikke noe slit med.. Det er den delen med å slenge et høyre foran som her gjør meg litt usikker på hentydningen og meningen.. For hva blir så forskjellen p...

Og ikke minst, kommer vi noen gang til å få høre ordet venstrepopulistisk??

Nei, dess lengre ut på venstresiden du kommer, dess mer elitisk blir politikken.

Til slutt blir løsningene så elitiske at de kun blir teoretiske. Filmen Life of Brian er en glimrende skildring av hvordan AKPml fungerte.

1
Motstrøms Det holder å se på FrP. Det holder å se på livet som politiske værhaner ute på høyre fløy lever, som styrer politikken, ikke utfra noen fast kurs, men mer etter innfallsmetoden. De...

Todelt svar:

1: Det du beskriver her, var tidligere tildelt betegnelsen populistisk.. Så hvorfor har denne trangen til å hive høyre fremfor kommet??

2: De fremgangsmåter du beskriver, passer vel egentlig på alle partier.. Er alle partier da populistiske, eller høyrepopulistiske? Eller blir de plutselig venstrepopulistiske når det er noen fra venstresiden som utøver de?

(som et eks på at alle partier er populister.. AP gikk nylig ut og lovet milliarder i skattelette.. Etter å ha tapt valget til 2 partier som lovet skattelette.. Mens de selv, advarte hele valgkampen MOT skattelette.. populistisk?? høyre eller venstre??)

2
TheCowboy Ikke en FrP tråd.. (vel ,egentlig jo, men ikke enkeltsaker!) Jeg søker betydningen av ordet høyrepopulistisk.. Ikke hvem eller hva som utøver det! ;)

Jeg søker betydningen av ordet høyrepopulistisk.. Ikke hvem eller hva som utøver det! ;)

Jeg synes ordet høyrepopulistisk bare er overflødig og det sier meg ingenting. Det blir nok mest bruk til å båssette folk negativt tenker jeg. Likedan som folk bruker ordet sosialist for båssette folk negativt. Sosialisme synes jeg derimot er et bra ord og synes nesten det er synd at Norge aldri har vært et sosialistisk land.

1
TheCowboy Todelt svar: 1: Det du beskriver her, var tidligere tildelt betegnelsen populistisk.. Så hvorfor har denne trangen til å hive høyre fremfor kommet?? 2: De fremgangsmåter du beskriv...

Du vet at høyre- og venstresiden representerer forskjellige visjoner om hvordan de ønsker at samfunnet skal utvikle seg.

Høyresiden ønsker mest mulige private løsninger, mens venstresiden ønsker mest offentlige løsninger. Dette er grunnforskjellen. Høyrepopulisme vil private løsninger og snakker om mannen i gata, menigmann osv.

Venstresiden tenker mer på tilrettelegging slik at folk får de samme muligheter, men ikke for at folk skal bli like. Høyresiden vil at hver enkelt skal klare seg selv helst uten noen hjelp fra det offentlige.

Som en forstår vil det være tendensen til høyrepolulisme være større enn tilsvarende venstrepopulisme. Vi ser jo det om vi foretar en sammenlikning mellom FrP og fesk SV.

På sett og vis kan en si at høyresiden mer inntar microperspektivet på livet mens venstresiden inntar mer macroperspektivet.

2

Det jeg lurer på er, hva er høyrepopulistisk??

Det typiske for populismen er å liksom være på folkets side mot eliten. Populister er mot politikerne (dvs. andre partier enn seg selv), mot forvaltningen ("byråkrater"), mot kultureliten og mot akademika (forkaster vitenskap som ikke passer med politikken). Populister kan også være imot den økonomiske eliten, men for høyrepopulister er det fullstendig tabu å kritisere folk med mye penger.

Populisme blir ofte forvekslet med opportunisme. Det er ofte mye opportunisme i populistiske partier med diverse utspill som ikke henger sammen, men opportunisme er ikke synonymt med populisme.

1
Kul_Djevel [sitat…] Jeg synes ordet høyrepopulistisk bare er overflødig og det sier meg ingenting. Det blir nok mest bruk til å båssette folk negativt tenker jeg. Likedan som folk bruker orde...

Sosialisme synes jeg derimot er et bra ord og synes nesten det er synd at Norge aldri har vært et sosialistisk land.

På siden av tråden;

- I stedet for at du skal tvinge alle andre over i sosialismen, så kan du jo selv flytte til f.eks Cuba og ta del i den sosialistiske revolusjonen der.

1
protus Begrepet har i all hovedsak en negativ klang, men Ottar Brox var den som mente ordet populist burde være en hedersbetegnelse.

...og det er vel fordi han er en utdannet mann som kan litt historie, (håper jeg), og på 60-tallet kalte de seg for populister.

Populistisk betydde egentlig å være for folket, og sto i motsetning til å være elitistisk, altså for eliten, de dannede, de rike, overklassen.

Da begrepet oppstå var det en betegnelse på en sosialistisk retning. Det ble vel opprinnelig brukt om de russiske bøndene og arbeiderklassen som sto opp mot adelen som utnyttet og undertrykket folket.

Skal man være flisespikker må jo da høyrepopulist være en slags sosialist på høyresiden av den sosialistiske delen av spekteret, et sted i AP sfæren altså?

Dessverre endrer jo ord gjerne mening når de brukes av folk som ikke kan historien, men at populisme, det å være for folket, skulle bli et skjellsord i sosialistiske munner er vel litt overraskende, selv når man setter ordet høyre foran. Men det forteller vel noe om de som bruker det.

1
Kul_Djevel [sitat…] Jeg synes ordet høyrepopulistisk bare er overflødig og det sier meg ingenting. Det blir nok mest bruk til å båssette folk negativt tenker jeg. Likedan som folk bruker orde...

Jeg synes ordet høyrepopulistisk bare er overflødig og det sier meg ingenting. Det blir nok mest bruk til å båssette folk negativt tenker jeg

Aha.. Ser her, nå er vi på vei til noe! hehe..

Men ja, her er jeg enig med deg.. Er derfor jeg ble pent nysgjerrig på hva som fordret dette ordet Høyrepopulisme.. Og hva selve betydningen med det skulle være..

Nå er jo allerede ordet populisme et negativt ord, myntet på høyresiden, så det blir jo bare smør på flesk å legge ordet høyre til ligningen!

1

Er dette en finurlig måte å kunne si at et parti (dere vet hvem), er høyreekstrem på, uten å direkte si ekstrem??

Jeg gremmes hver gang jeg ser ordet ekstrem brukt i betydningen ytterliggående. En ekstremist er en som støtter vold eller vil bruke vold for å nå sine politiske mål, og må nødvendigvis ikke være veldig ytterliggående. Har vi glemt det riktige ordet radikal?

1
Lobo2misten Dette skrev du; - Sosialisme synes jeg derimot er et bra ord og synes nesten det er synd at Norge aldri har vært et sosialistisk land. Altså, om du vil ha sosialisme så kan du flyt...

Ja, jeg vet hva jeg skrev. Men du påstår at jeg vil tvinge noen over i sosialismen. Så hvor har jeg skrevet at jeg vil tvinge folk over i sosialismen?

Så du innrømmer at du bare dikter opp? Flott. Da har vi avklart det og treng ikke avspore denne tråden lenger.

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Fortsatt flertall for høyresiden . . . . . .

Ingen regjering har mistet popularitet så raskt som den sittende . . . . . . Og det er skremmende. Nå har vi en regjering som overhode ikke har "vanlige folks" tillit. Og som fortsetter å ta upopulære...
Bilde

KrF får boost på ny måling

KrF får sin høyeste oppslutning siden den opprivende retningsstriden i 2018, viser en ny måling. Arbeiderpartiet går også mye fram.


Bilde www.msn.com
3
4 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Når atomtrusselen ikke biter..

Det var selve grunnpilarene til Nato.avskrekkingen stomvåpemet gir. Myrphys lov gjelder. Når et våpen såvidt er brukt i den ene krigen vil den blir brukt stort i den neste. Dette viser hvor såre Russl...
1
15 svar
Aktuelt silas Siste svar

Polens statsminister mener...

...at Norge profiterer på krigen og at vi bør kanalisere pengene tilbake til dem som rammes hardest. Energiprisene har steget kraftig men det skyldes corona-lockdown og vestlige sanksjoner. Europeiske...
1
6 svar
Politikk - Norsk MorganBlueKane Siste svar

Har APs Næringsminister mistet forstanden??

Er dette en Ministers holdning? AP?? Seriøst??? Dette er jo tildels lignende radikalt tankesett som vi ser hos ODA, som jeg av prinsipp ikke handler hos. Arbeiderpartiet pusher Vestre og ODA som prakt...
Bilde

Sponset politianmeldte demonstranter: - Absurd

Familieselskapet til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ga 300 000 kroner til Extinction Rebellion, som nå er politianmeldt av Stortinget. Det vekker reaksjoner.


Bilde www.dagbladet.no
1
12 svar

Skjønner Vedum og Støre hverdagen ?

Jeg lurer på om den nye regjeringen med Vedum og Støre skjønner hverdagen til svært mange (kanskje de fleste) barnefamilier i Norge nå. Neppe . . . . . Og når rentehevinger planlegges, så er det ikke...
Bilde

Fikk betalingsvansker etter strømpris-smell: – Vet mange kjenner seg igjen

SLEMMESTAD (VG) Stadig flere sliter med regningene. Inkassobyråer opplever pågang fra en ny gruppe: Småbarnsfamilier med trang økonomi.


Bilde www.msn.com
1
4 svar
Laster...