Politikk - Norsk

Motstrøms

Høyre møter seg selv i døra...

Hører på nyhetene at Høyreordføreren i Bergen nekkter å slå seg sammen med noen nabokommune. Som de fleste er klar over så kjenner den som har skoen på hvor den trykker.

Høyre vil, sammen med sine regjeringskammerater slå sammen kommuner med tvang, mens en høyreordfører nekter å være med på det. Jeg tipper vedkommende ordfører ikke er den eneste som vil det. Peronlig mener jeg sammenslåingene vil gjøre avstanden mellom folk og de folkevaklgte større. Kommunepolitierne vil minne mer om Stortings og Fylkestingspolitikerne. Det lokale demokrati vil derfor tape.

Men det var ikke tanker om demokrati som ligger til grunn for 'tvangs'-tankene til de som kommer til å over ta makta men pengene, samfunnet uovertrumffne gud Mammon. Nå pengene snakker måa alt annet vike til siden.

Mne litt moorsomt er det at Høyre får blåveis før de har kommet inn og bestemt.

2
36 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Managern_2 Annet en tåpelig bygdekrangeler, hva er negativt med å slå sammen kommuner?

Jeg skrev litt om det. Det å påtvinge kommunesammenslåinger har ikke noe annen teorietisk støtte enn at en tror det vil blir spart penger.

Det å gjøre det hele med tvang er, sett fra lokalpoitisk ståsted en lite demokratisk måte å gjøre det på.

Hvorfor et parti som FrP - som munnhellet sier taler mannen i gatas sin sak - som kan tenke seg folkeavstemninger også er med på denne tvangsgaleien, er mindre forståelig. Men der har et jo aldri konsekvensen av politikk utgjort noe stort tema.

Høyre derimot, som utgir seg for å være demokratiets størse forsvarer viser at det er pengene som er det viktigste og ikke det lokale demokratiet. Det samme kan en i denne saken si om KrF og V.

2

Maktsyke småkonger finnes i alle kommuner og partier. De vil aldri nedlegge seg selv. De gjemmer seg bak ordet "lokal demokrat". Det må tvang og makt til for å bli kvitt dem.

1
Motstrøms Jeg skrev litt om det. Det å påtvinge kommunesammenslåinger har ikke noe annen teorietisk støtte enn at en tror det vil blir spart penger. Det å gjøre det hele med tvang er, sett f...

Her møter faktisk du deg selv i døra.

Du sier det er lite demokratisk? Hvorfor er det det?

Det er jo folket som har stemt frem en borgelig regjering, med hjelp av demokrati, samtidig som de visste at kommunesammenslåing kunne bli sannsynelig.

1

Men det var ikke tanker om demokrati som ligger til grunn for 'tvangs'-tankene til de som kommer til å over ta makta men pengene, samfunnet uovertrumffne gud Mammon. Nå pengene snakker måa alt annet vike til siden.

Staten bruker jo tvang hele tiden, artig hvordan det bare er kommunesammenslåing som er ille.

1
ap-tull Her møter faktisk du deg selv i døra. Du sier det er lite demokratisk? Hvorfor er det det? Det er jo folket som har stemt frem en borgelig regjering, med hjelp av demokrati, samtid...

Akkurat som det er folket som har stemt fram innvandringsliberale partier i regjering, der har du helt rett ap-tull. Folket har stemt for sammenslåing av kommunene, nedleggelse av fylkeskommunene, mer innvandring og rasering av arbeidsmiljøloven, og det er demokratisk.

1
Motstrøms Jeg skrev litt om det. Det å påtvinge kommunesammenslåinger har ikke noe annen teorietisk støtte enn at en tror det vil blir spart penger. Det å gjøre det hele med tvang er, sett f...

Det å påtvinge kommunesammenslåinger har ikke noe annen teorietisk støtte enn at en tror det vil blir spart penger.

Feil. Danmark har gode erfaringer, saa vidt jeg vet. Uavhengige gjennomganger av kommunstrukturen har konkludert med at en kommunereform er samfunnsoekonomisk fornuftig og vil redusere de interkommunale kvalitetsforskjellene i velferdstilbudet. Naar folk likevel protesterer, tror jeg det skyldes en udefinerbar fornemmelse heller enn en kvalifisert oppfatning. Man skal selvfoelgelig ha respekt for de lokale og lytte til hva de sier, men i et saa viktig spoersmaal som dette, kan ikke et faatall ordfoerere gis siste ordet.

Husk at det til syvende og sist er skattebetalerne som maa boete over skatteseddelen for det som virker aa vaere en unoedvendig dyr og overkomplisert kommunestruktur.

Heldigvis ser det ut som om det er klart flertall paa Stortinget for aa begynne arbeidet med en kommunereform. De borgerlige har allerede signalisert at de vil soeke en bredest mulig konsensus i dette arbeidet. Den invitasjonen stoetter jeg. Saa faar Sp, og eventuelt SV, selv avgjoere hvorvidt de oensker aa bidra konstruktivt.

1
fargerik [sitat…] Er Bergen en bygd?

Nei men du vet hva typen bygdekrangel er ikke sant? Og det er slike disputter som fører til at mange kommuner ikke vil slå seg sammen. Gjerne krangler med historisk tilbakeføring så gammel at man egentlig ikke engang lenger vet hva krangelen grunner i.

Man bare vet at man ikke skal like tullingene i nabokommunen.

Utover det finnes det ingen argumenter for ikke å slå sammen mange kommuner i Norge. At ett lite pissland med så mye mark og så få beboere skal være fordelt på så mange kommuner er helt rabiat!

1
ulefos [sitat…] hvordan er ditt forhold til demokrati?

Jeg er for et mer direkte demokrati. Jeg er for at de fleste politiske handlinger og vedtak skal kunne spores tilbake til enkeltpersoner slik at disse kan stå ansvarlig for disse. Det må bli lettere å stryke og kumulere politikere både på storting og lokalt. Nå er det alt for stor makt til partienes ledelse. Vi stemmer ikke for hvem som skal sette våre bestemmelser ut i livet. Vi stemmer kun for hvem som skal bestemme over oss. Satt litt på spissen velger vi en gjeng "diktatorer" i stedet for representanter for folkemeningen. Derfor kan vi b.a. i år-tier ha en innvandringspolitikk som flertallet er i mot.

2
Hercule Logikken i innlegget er jeg enig med helt til du kommer til den siste setningen ; Der bør du ikke koble til en enkeltsak men til ALLE saker uten å konkret nevne hvilke.

Det siste der var bare et eksempel. Et lite lokalt eksempel er en stor rundkjøring i et av Stavangers verste trafikkkryss. (Tjensvoldkrysset.) Over hundre millioner ble brukt og alle regnet med at dette var for å avvikle trafikken bedre. Resultatet var lengre køer enn noen gang. Ingen ville påta seg ansvaret for galskapen. Lokal avisene greide heller ikke å plassere ansvaret.

1
Motstrøms Det som er 'artig' er hvordan en prominent ordfører i Bergen kolliderer med Erna Solberg.

Hvis Turid Drevland har inntatt dette standpunktet, så må det være helt greit. Bergen har ingen opplagte sammenslåingspartnere. Askøy er stor nok i seg selv. Fjell, Sund og Øygarden er kandidater til å bli sammenslått med hverandre. Det samme med Nordhordland ( Lindås, Meland, Radøy, Austrheim og Fedje). Og i sør: Os og Fusa.

1

Selvsagt vil det være mange lokalpolitikere mot kommunesammenslåing. Det er jo en grunn til at man må bruke tvang..

Skjønner godt at ordførere ikke vil slå sammen kommuner, som gjør at dem plutselig må konkurrere mellom 2-3 kandidater til for å engang bli "ordførerkandidat" for partiet sitt.. Det samme gjelder lokalpolitikere som er en rang eller to ned også.

Det sier seg selv at mange tenker på sitt eget livsgrunnlag. (naturlig nok, men det er jo ikke til nasjonens beste)

Det er ikke udemokratisk av nasjonalforsamlingen som er valgt av folket til å tvinge noe over kommunene.. Det er tross alt ganske vanlig i andre saker. (enten det er vei, høyspentstolper eller lignende..)

1
Yeahsus [sitat…] Ikke helt riktig: http://www.vol.no/meninger/article8211209.ece

Svein A. Nilsen viser bare til den samme rapporten som også Klassekampen har slått opp og som bare sier noe om det første året under den nye reformen. Det er selvsagt at i en så stor omstillingsfase vil ha økte utgifter første år (også ved å ha flere ansatt i midlertidig stillinger). Om du virkelig tror at en stemme fra Nordland som har følgende "tyngde" å vise til; "følgende opplysninger som jeg leste om erfaringer man hadde gjort i Danmark i forbindelse med kommunesammenslåing" (min utheving) sier noe konkret om forholdene i Danmark så bør du revurdere din kildebruk.

Er det ikke påfallende at kritikkerne bare tar i bruk en rapport som ble levert i 2008 når man velger å angripe den danske kommunereformen og ikke hvordan dagens kommunestruktur faktisk evalueres? For selv om det selvsagt fortsatt er rom for forbedringer så sier den seneste evalueringsrapporten fra maes 2013 fra den danske (sosialdemokratiske) regjeringen at "Kommunereformen styrker den offentlig service, både i forhold til faglighed og økonomi"

1
Yeahsus [sitat…] Jeg tror at 90 prosent av dagens ordførere har en jobb de kan vende tilbake til den dagen de ikke er ordførere lenger. Så det argumentet kan nok vrakes med en gang.

Javel? Det får du vise til..

Det betyr jo uansett ikke at dem ikke vil fortsette som ordfører? Det betyr ikke at dem ikke vil tjene mindre om de mister jobben?

For ikke å nevne at dem vil miste betydelig makt, samt miste kontrollen over sitt eget "lokalparti".

Det som er sikkert er at man ikke kan bruke ordførere som nøytrale, objektive sannhetsvitner i denne saken.

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Mye å lære for mange . . . . .

Kan dette være med å øke temperaturen i havet, og ikke minst Co2 innholdet i havet ? Kanskje (ukjent) naturfenomen (/ -katastrofer som dette er mye av årsaken til klimaendringene vi ser . . . . . . K...
Bilde

Et nytt felt med skorsteiner på havets bunn er oppdaget i Stillehavet

Thibaut Barreyre ved Universitetet i Bergen deltok i en ekspedisjon for å forske på vulkanutbrudd, da han og teamet oppdaget de svarte skorsteinene.


Bilde www.msn.com
1
57 svar
Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Nytt forslag om strøm . . . . .

Etter mange idiotiske uttalelser om strøm og priser har jeg et nytt forslag . . . . Øystein Olsen (tidligere sjef for Norges Bank) sier: "Øystein Olsen mener tiden for lave strømpriser er forbi" - j...
Bilde

Øystein Olsen mener tiden for lave strømpriser er forbi

Tidligere sentralbanksjef Øystein Olsen mener vi bare kan glemme å få billigere strømpriser i fremtiden.


Bilde www.msn.com
2
2 svar
Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Den enes brød . . . .

I et uttrykk heter det; Den enes død er andres brød. Med de høye strømregningene vi vil få til vinteren, vil dette kanskje bli en bitter "pille" a svelge for noen strømsjefer. Får vi en vinter tempera...
1
2 svar
Politikk - Norsk MorganBlueKane Siste svar

Helt enig med Ap og Sp

Den forrige Regjeringen gikk jo på et «knusende nederlag» og ble instruert av Stortinget til å opprettholde fødetilbudet i AP bastionen Kristiansund til nytt sentralsykehus for regionen står klart. St...
Bilde

Ledelsen ved Sykehuset Nordmøre og Romsdal trekker seg: – Det totale kaos

Tre ledere for sykehusene i Molde og Kristiansund trekker seg på dagen grunnet bemanningsproblemene på fødeavdelingen i Kristiansund.


Bilde www.vg.no
1
3 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Anledning gjør tyv

Over 10 % stigning på mat og drikke. Tydelig at bønder har sittet og bekomme seg rikdommer. Nå er det bare å glede seg til følgene. Når 38000 bønder er viktigst.
1
2 svar
Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Er Støre edru . . . .

Nå lurer jeg virkelig på hvor ofte Støre fyller opp med spritflasker på benken . . . . . . og om han er edru når han uttaler seg . . . . . .. . Han ser jo ikke edru ut på bildet :) Når han sier: "At d...
Bilde

Bedrifter frykter å gå konkurs etter høye strømpriser: – Det skal vi leve med

– At det går noen bedrifter konkurs i en økonomi som går bra, det skal vi leve med, sier statsministeren.


Bilde www.nettavisen.no
1
4 svar
Laster...