Jeg opplevde at det kun var moderate mengder med arbeid som skulle til for aa oppnaa gode karakter i ungdomsskolen og paa videregaaende. Skolearbeidet var preget av mye rutine, og faa faglige utfordringer (det innsaa jeg riktignok foerst senere). Ofte tok jeg meg selv i aa dagdroemme midt i undervisningen. Det er mitt inntrykk at mange sitter paa lignende erfaringer. For min egen del ble resultatet at jeg moette saerdeles daarlig rustet til mitt foerste universitetssemester i Storbritannia: Ikke hadde jeg arbeidsvaner; ikke var jeg vant til aa haandtere konkurransepress; aldri foer hadde jeg maattet drive effektiv tidsdisponering; aldri foer hadde jeg maattet skrive lengre oppgaver med en klar innledning, problemstilling, droeftelse, konklusjon, og refleksjon; og ikke kunne jeg skrive fotnoter heller. Til slutt gikk det greit, men faen heller...
Saa tar jeg selvsagt forbehold om at ting kan ha blitt bedre. Det virker som om andre enn meg er bedre oppdatert paa hvordan undervisningen skjer i norsk skole anno 2013.
Men paa generelt grunnlag vil jeg likevel paastaa at norsk skolepolitikk fortsatt er preget av konformitet og antielitisme. Det er en dominerende forestilling at den "gemene hop" vil bli latt i stikken, hvis skolelysene gis mer spesialtilpasset oppfoelging. Enhetsskolen er fundert paa tanken om at de store ressursene primaert skal tilfalle de svakeste. Antakelsen er at de flinkeste klarer seg selv.
Hvis vi i fremtiden skal leve av kunnskap, innovasjon, og kloke hoder, tror jeg vi maa toerre aa tenke annerldes, og hvis vi vaager, kanskje til og med litt unorsk. Stoltenbergs "norske modell" maa faa en utvidet innholdsfortegnelse.