Politikk - Norsk

Libertinius

Bør mat bli "gratis"?

Sosialdemokrater, fra SV til FrP, vil at staten skal ha ansvaret for helsetjenester og at de skal være såkalt "gratis", fordi dette er livsnødvendige oppgaver. Men hvorfor snakker de ikke om å inkludere mat i velferdsstaten? Mat er jo noe alle trenger, og noe alle konsumerer hver eneste dag. Bør ikke mat være "gratis" også?

2
25 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Bør ikke mat være "gratis" også?

Morsom ide - men tror du ikke det vil bli litt skjevdeling da?

Noen vil ha etegillder og kaste mye mat tror jeg?

Kan jeg ha 50 twistposer i skapet? Er øl mat?

1

Det er ikke snakk om gratis. Det er snakk om å fordele kostnadene på mange. På den måten får alle mulighet til behandling som ofte koster mange millioner.

1

Om man ikke har råd til mat så får man hjelp til å betale for maten. Det er din modell som mener det er verre å betale skatt enn at noen sulter.

2
Tordenskjold3 Om man ikke har råd til mat så får man hjelp til å betale for maten. Det er din modell som mener det er verre å betale skatt enn at noen sulter.

Korrekt. Han kunne sikkert dratt det enda lengre og foreslått at ferier, reiser osv skulle vært gratis. Til slutt kunne en ikke trenge betale for noe. I hans verden er det jo ikke måte på hva sosialister vil forlange, vet du.

Men han ville da komme i konflikt med egen målsetting: bruke mennesker som middel og ikke et mål i seg selv - alt for egen privat vinning. Og hvilke fjær skulle han da vifte med?

1

Bør ikke mat være "gratis" også?

Ingenting bør vøri gratis...

...da gratis produkter kun fører til utnyttelse av systemet eller de som finansierer det som er gratis.

Men, når det er sagt så bør en heller ikke betale mer enn 1 gang for et produkt...

...og monopol burde ikke være lovlig, selv ikke statlig, og markedet burde være så diferensiert som mulig, slik at ingen tilbydere burde ha muligheten til å oppnå mer enn 24,9% markedsandel, direkte eller inndirekte.

1

Gratis er ikke veien å gå. Men å fjerne avgifter på sunn god mat, ser jeg absolutt ingen ulemper med.

1

Bør ikke mat være "gratis" også?

Mat er gratis i Norge. Dvs alle får et minstebeløp nok til å klare overleve. Ingen sulter i hel i Norge.

Det er naturligvis den enkleste, minst kostbare og fornuftige løsning på det.

Vet ikke hvordan du egentlig hadde sett det for deg. At folk bare skulle fått gått i butikker og forsynt seg gratis. Eller at det skulle vært utdeling av gratis rasjoner til alle? Tror det ville blitt altfor vanskelig og mye tull ut av.

1
GoingKronos F.eks fjerne egenandelstaket til de som tjener over 300.000, for de er jo i stand til å betale for medisinene selv.

Kunne jeg sikkert vært for, men man må jo se på helheten, en som tjener rett over 300 000 og som går på dyre medisiner vil jo fort kunne havne i en situasjon hvor det blir mer lønnsomt å jobbe deltid. andre problemer også f.eks om man skal ta med formue og andre variabler som bestemmer hvor god råd en person har til å betale for medisinene sine.

1

Bør ikke mat være "gratis" også?

Jovisst,-staten kan heller avgiftsbelegge avføring for å beholde skattekroner. Alle toaletter kommer til å bli utstyrt med et vektsystem som veier etterlatenskapene og sender info til et sentralregister som gir grunnlag for enten å få igjen på skatten eller få en baksmell. Den store politiske debatten under et slikt system kommer til å bli om en fis skal regnes som skatteunndragelse eller ikke. FrP kommer naturligvis til å kjempe for en sterk nedsettelse av avgifter under parolen "avgiftsfri avføring NÅ!"

1
Uncle-Billy Staten skal styre hva folket skal spise gjennom økonomisk straff? Høres ut som et herlig forslag. Blir vi likere Nord-Korea nå så kan vi snart kalle oss for broderstater.

Folk som nærmest eter seg ihjel, og pålegger staten store ekstrakostnader, er det ikke bare greit at disse må bidra gjennom å betale mer for den maten som beviselig fører til at de legger på seg?

Jeg ville kuttet ned på søppelmat om denne ble en del dyrere.

Jeg synes det er et glimrende forslag.

1
Tordenskjold3 Kunne jeg sikkert vært for, men man må jo se på helheten, en som tjener rett over 300 000 og som går på dyre medisiner vil jo fort kunne havne i en situasjon hvor det blir mer lønn...

Kunne jeg sikkert vært for, men man må jo se på helheten

Men en slik politikk er utenkelig i Norge, vi statssubisidierer barnehageplasser til familier som tjener en million i året. Vi gir barnetrygd til millionerer. Men samtidig så satte vi opp matmoms og kostnader med bruke bil - selvom det treffer like tungt på de med dårlig økonomi som god økonomi.

1
Uncle-Billy Staten skal styre hva folket skal spise gjennom økonomisk straff? Høres ut som et herlig forslag. Blir vi likere Nord-Korea nå så kan vi snart kalle oss for broderstater.

Ja huff, det er en fæl straff å miste avgifter. Vi blir allerede straffet med lavere mva på mat enn på andre saker. Og i tillegg har de borgelige lovt oss ytterlige straffer i form av skattelette. Det er ikke lenge før vi har passert Nord-Korea og er på middelaldernivå. Selv slavene i Roma hadde det bedre enn oss.

2
GGråstein Ja huff, det er en fæl straff å miste avgifter. Vi blir allerede straffet med lavere mva på mat enn på andre saker. Og i tillegg har de borgelige lovt oss ytterlige straffer i form...

Hoi! Det er jo de som da ikke kjøper den sunne og avgiftsfrie maten som blir straffen. Det er da for fanken ikke skrevet i stein at det SKAL være avgifter på noe.

Derfor, hvis matvare A har 10% moms og vare B har 15% moms, så er det rimelig å si at den som kjøper vare B straffes økonomisk.

Et, og kanskje det beste, argument her er selvsagt at den som kjøper sunn mat påfører staten mindre utgifter i helseøyemed. Men det er like fullt å anse da at de som kjøper usunn mat straffes økonomisk.

Jeg er imot den slags av prinsipp. Capiche?

1
Uncle-Billy Hoi! Det er jo de som da ikke kjøper den sunne og avgiftsfrie maten som blir straffen. Det er da for fanken ikke skrevet i stein at det SKAL være avgifter på noe. Derfor, hvis matv...

Derfor, hvis matvare A har 10% moms og vare B har 15% moms, så er det rimelig å si at den som kjøper vare B straffes økonomisk.

Det var en merkelig påstand. Kan vi overføre den til sportsarenaen? Vi pleier å si at den som kommer først i mål vinner, men etter din tankegang må vi vel heller si at den som kommer som nr. 2 eller 3 eller 4 eller lenger bak straffes.

1

Dette er noe også jeg har tenkt over i lang tid. Det er på forbanna tide at mat blir gratis! Mat er livsnødvendig! At folk går sultne på gata er et stort demokratisk problem!

1

vil at staten skal ha ansvaret for helsetjenester og at de skal være såkalt "gratis", fordi dette er livsnødvendige oppgaver. Men hvorfor snakker de ikke om å inkludere mat i velferdsstaten? Mat er jo noe alle trenger, og noe alle konsumerer hver eneste dag. Bør ikke mat være "gratis" også?

Alt dette og alle andre statlige inngrep i folks økonomiske liv kan avskrives med prinsippet om de fire måter å bruke penger på. Forklart av Milton Friedman her.

1
Tordenskjold3 Om man ikke har råd til mat så får man hjelp til å betale for maten. Det er din modell som mener det er verre å betale skatt enn at noen sulter.

Det er hvertfall verre og betale skatt enn og subsidiere øvre middelklasse med svindyre kulturtiltak. Nå var det snakk om og betale grisebønder for og slutte på grunn av overproduksjon...kan de ikke heller bare akseptrere at bøndene får holde på og selge sine produkter ? Hva er problemet med at kjøtt kan selges med overskudd eller til produksjonspris ? Det er ikke noe som heter oveproduksjon hvis ikke dette lenger blir subsidiert. Men jeg husker gamle dagers galskap der vi eksporterte kjøtt til danmark for en brøkdel av produksjonskostndaden for og holde prisene i norge oppe.

1

Sosialdemokrater, fra SV til FrP, vil at staten skal ha ansvaret for helsetjenester og at de skal være såkalt "gratis", fordi dette er livsnødvendige oppgaver.

tja, har jeg hørt dem si det?

poenget er at helsetjenester betaler vi for i fellesskap, derfor er det bra at det er ikke komersielt

for det er mange som vil bli sure om de skal bidra til et helsevesen over skatteseddelen, når de ser at Ernas selskaper flytter overskuddet til Isle og Man - skattefritt

1

Bør ikke mat være "gratis" også?

Fint om noen kunne tatt halvparten av mine boutgifter. Mat er ingen stor utgiftspost.

1

Lignende innlegg

Aktuelt frode57 Siste svar

CNN 3 Uker i Ukraina

Les CNN og deres beskrivelse av krigen. Det avslører norske media og norske militæret sine løgner. Russerne er 5 til 1 mot Ukrainere. Det ser ikke lyst ut for ukrainerne . Nå brukes q verdenskrigførin...
1
12 svar
Aktuelt 9000XTR-CSE Siste svar

Frøya- Skyld på dere selv.

At Frøya er skutt og drept er vel og bra når det ble som det ble. Dere skuelystne som ikke respekterte henne og hennes naturlige liv, fora henne og plaga henne med deres egen egoistiske nysgjerrighet...
3
2 svar
Aktuelt silas Siste svar

Vil stenge strømmen via smartmåleren

"Flere nettselskaper ber om lov til å koble ut strømmen via smartmålerne ved rasjonering. – Noe vi kommer til å vurdere, sier vassdrags- og energidirektoratet." Må si vi har ordnet oss bra i dette lan...
Bilde

Nettselskaper vil stenge strømmen din via smartmåleren

Flere nettselskaper ber om lov til å koble ut strømmen via smartmålerne ved rasjonering. – Noe vi kommer til å vurdere, sier vassdrags- og energidirektoratet.


Bilde www.nrk.no
1
26 svar
Aktuelt silas Siste svar

238 Euro per MWh nå!

Gassprisen i Europa har vært stabil og rimelig takket være stabil produksjon fra Norge og Russland. Prisen har vært et sted mellom 18-20 Euro per MWh og bunnet ut i 2020 på 4-5 Euro per MWh. Akkurat n...

EU Natural Gas - 2022 Data - 2010-2021 Historical - 2023 Forecast - Price - Quote

Natural gas futures linked to TTF, Europe's wholesale gas price, were trading around the €230-per-megawatt-hour mark, not far from an all-time high of €300 hit in March in the aftermath of Russia's in...


Bilde tradingeconomics.com
1
6 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Brokollaps

Når beregningene blir for svake. Når broberegningene ikke er sjekket skikkelig. Men der er brukt sjablonger/maler i beregningen. Og hvor seriøst er det egentlig å bygge store konstruksjoner i tre? Jeg...
1
6 svar

Den enes brød . . . .

I et uttrykk heter det; Den enes død er andres brød. Med de høye strømregningene vi vil få til vinteren, vil dette kanskje bli en bitter "pille" a svelge for noen strømsjefer. Får vi en vinter tempera...
1
5 svar
Laster...