Politikk - Norsk

Kroppsbygd

Næringsutvikling

En debatt som jeg synes er svært spennende er diskusjonen om hvordan vi skal legge opp politikken for å gradvis vokse oss ut av oljealderen - altså en glidende overgang fra olje som primærnæring og gradvis noe nytt. Sannsynligvis blir det nye en fin blanding av fiske-, kunnskaps og teknologieksport.

Det som er utfordrende i dette debatten er, foruten det at ingen kan spå, at det er vanskelig å vite om vi er mest tjent med høy politisk styring av utviklingen, eller om vi skal gi næringslivet mer frie tøyler med mye skattefradagrag for forskning og utvikling (hører gjerne andre løsninger også).

Personlig så tror jeg Høyre er på riktig spor- gjør det lettere og drive næringsvirksomhet gjennom mindre skjemaer og mer gunstig skattesystem, som de gikk til valg på. Forøvrig har vel også sittende regjering en ordning hvor en bedrift kan få opptil 18% skattefradrag (tror jeg) for investeringer i forskning og utvikling, og den ordningen bør bestå.

Hvordan ser dere for dere at vi skal vokse ut av oljealderen? Hvilket parti har den beste helhetlige politikken basert på deres syn? Og sist men ikke minst, hvordan ser Norge ut i 2040? I dette scenarioet legger vi til grunn av integreringen av innvandrere og møtet med islam gikk i orden og at global oppvarming ikke tok totalt av.

1
5 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Rent personlig synes jeg det blir litt for mye hva staten skal gjøre for få vekst i etterkant av oljealderen. For meg er det en oppgave som staten er forholdsvis dårlig til å kunne ta selv.

Staten vil aldri bli spesielt god til å forutsi hva Norge kan tjene penger på i framtiden og er også alt for treg til å forandre på ting når det viser seg at man tok feil i forhold til bransje som visst nok skulle "redde" oss. For feil kommer vi til å ta dersom vi skal gjette på dette 20 år før vi skal iverksette.

Staten rolle må være å tilrettelegge for at næringslivet selv tar slike beslutninger.

Det viktigste staten kan hjelpe til med er å satse på skolen og høyere utdannelse. Videre også forskning. Dette er ting som vi uansett vil ha glede av i etterkant av oljealderen. Det vil høyst sannsynlig være det vi kan få ut av vår kunnskap som vi kan konkurrere med utlandet på.

Staten kan også bidra til å satse på å få vedlikeholdt den infrastrukturen vi har og om nødvendig investere i ny infrastruktur.

Når det gjelder skattesystemet så finnes det selvsagt muligheter her til på gjøre det mer strømlinjeformet til å gi best mulige forutsetninger for fastlandsnæringslivet. Vi har mulighet til å vri skattetrykket fra fastlandsnæringslivet over på oljenæringen men kanskje først og fremst slutte med den voldsomme subsidiering vi har i forhold til boliger. Her kan det finnes mye penger som kan gå til generell skattelette for næringslivet slik at det blir mer lønnsomt å investere i næringslivet enn i bolig.

Dette er imidlertid endringer som må foregå over tid for at endringene ikke skal gi negative konsekvenser for de som har gjort investeringer ut fra de gamle forholdene.

I 2040 slipper vi maset om oljefondet da det er brukt opp til pensjoner og enhver nye utgift på budsjettet således må taes med å øke inntektene også. Det vil antageligvis gjøre at lysten til å øke de offentlige budsjettene vil være betraktelig mindre. En nedgang i investeringer i oljesektoren vil gjøre at det frigjøres penger til investeringer også i fastlandsnorge slik utviklingen gikk motsatt vei på 1970-tallet.

Det vil selvsagt bli oppturer og nedturer men med den frigjorte kapitalen så vil fastlandsnæringslivet blomstre opp. Vi vel selvsagt ikke være like rike i forhold til resten av verden som i dag men stort sett klare oss fint.

Nærmest dette er Høyre men ingen partier oppfyller mine ønsker her.

1

noe nytt

Hva med å hjelpe et folkletrikt men fattig land til å utvikle seg? hva om vi fikk et at til å bli et kopi av norge? ikke minst rent næringsmessig?

1

Hvordan ser dere for dere at vi skal vokse ut av oljealderen? Hvilket parti har den beste helhetlige politikken basert på deres syn? Og sist men ikke minst, hvordan ser Norge ut i 2040?

jeg mener og tror høyre har den beste næringspolitikken. for det første så må skjemavelde ta slutt, det er ¨meningsløst samt at det koster bedriftene enorme summer. politikerne bør ikke blande seg for mye i hvordan det skal utvikles og legge føringer for næringslivet. de skal lage rammebetingelsene samt legge til rette for et sunt næringsliv og utvikling men ellers holde seg borte. fagforeningene må ikke fortsette å drive lønningene i været, dette har ingenting for seg for prisene stiger like mye så våres kjøpekraft blir ikke nevneverdig øket uansett. det eneste vi oppnår er å konkurrere oss ut av et internasjonalt marked. det myndighetene kan gjøre er å åpne flere studieplasser innen teknologiske fag, og samtidig kjøre kampanjer for å rekruttere ungdom inn mot de fagene, det er der vi kan "vinne" vi kan ikke leve av ungdom som studerer fred og menneskerettigheter.

1

innvandrere og møtet med islam gikk i orden og

Og så er spørsmålet om Norge lykkes med dette da?

1

Lignende innlegg

Løgnene fra SP og AP

Tidenes løgn er avslørt og bekreftet av løgnerne selv, SP og AP i Posisjon - som nå bekrefter at norsk kommuneøkonomi er svært solid. De fleste av oss har ennå vondt i hodet av gneldringen til rævglef...
Bilde

Norske kommunar er sinte for koronapengar som vart borte

Regjeringa vert skulda for løftebrot om koronakompensasjon. – Økonomien i kommunane er god, seier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).


Bilde www.nrk.no
1
11 svar
Aktuelt silas Siste svar

70% inflasjon i Tyrkia

Mange land sliter nå med skyhøy inflasjon. Sudan på topp med utrolige 260%, Venezuela på andreplass med 222%, Estland med 18,8%, Russland med 17,8% og Ukraina med 16,4%. Nato-landet Tyrkia har hele 70...
2
2 svar

Stortinget og dagligvarer . . . . . .

Stortinget tar (latterlige grep) og mener nå de skal få ned matvareprisene. Og eieren av den største kjeden som består av ASKO, Kiwi, Meny, Spar, Joker . . . . . og medeier i Bama og Nortura (sammen...
Bilde

Dagligvarekaos på Stortinget: Ap og Sp ble parkert tross «svært liten» uenighet

SV brøt ut av forhandlingene og dannet flertall med Høyre og andre partier selv om det var svært liten uenighet mellom dem og regjeringen. – Høyre er ikke er ærlige om hvorfor Sp og Ap ikke er en del...


Bilde www.msn.com
1
4 svar
Aktuelt silas Publisert

Falske følgere på Twitter

Newsweek melder... NEW YORK (Nettavisen): Nesten halvparten av presidents Joe Bidens 22,2 millioner følgere på Twitter, skal være falske, viser en undersøkelse foretatt av selskapet SparkToro og som e...
Bilde

Half of Joe Biden's Twitter followers are fake, audit reveals

Billionaire Elon Musk has claimed that 20 percent of Twitter users are "spam/fake accounts" amid his ongoing takeover bid.


Bilde www.newsweek.com
2
0 svar
Laster...