Politikk - Norsk

Motstrøms

Vi får heller mer enn mindre byråkrati

Det er forstemmende å høre fundamentalistene for privatisering messing om mindre byråkrati. Forskning viser at det motsatte kan bli resultatet.

"Høyre og Frp vil gi private aktører langt friere spillerom, ifølge den nye erklæringen. Dette er en politikk Bjarne Jensen mener kan gi en rekke utilsiktede konsekvenser.

- Argumentet for dette er at man skal spare penger, men nyere forskning viser at ulike former for konkurranseutsetting ikke alltid er så smart, og at totalvirkningen er kostnadsøkninger. Her får man transaksjonskostnader med arbeidskrevende oppgaver i form av kontroll, anbud og oppfølging, sier professoren.

Han er imidlertid svært positiv til ett konkret løfte den nye regjeringen kommer med: Høyre og Frp vil legge ned de regionale helseforetakene etter å ha utformet en nasjonal helse- og sykehusplan.

Dersom man styrker administrasjon lokalt på de enkelte sykehusene, framfor å ha et felles byråkrati som styrer en stor region, vil man kunne redusere helsebyråkratiet. Jo mer lokalt man styrer, jo mindre byråkrati får man, sier Jensen..."

"NY KURS: Høyre og Frp har som mål å forenkle Norge. Men i den nye regjeringserklæringen foreslås en rekke punkter som vil føre til nytt byråkrati.

- Jeg tror Høyre og Frp kommer til å ta feil med sitt løfte om mindre byråkrati, sier Bjarne Jensen, professor ved Høgskolen i Hedmark.

Han sitter med den nye regjeringserklæringen foran seg og går gjennom punktene som skal gi et enklere Norge. Men samtidig som Erna Solbergs nye regjering lover mindre byråkrati, mener Jensen at innholdet i erklæringen legger opp til det motsatte på en rekke områder.

Veldig mange av disse planene tilsier at det vil bli mer byråkrati. Jeg er spesielt bekymret for konsekvensene av en ny kommunereform, og den omfattende privatiseringen det legges opp til. Dette er felter jeg er sikker på at vil skape mer byråkrati, sier Jensen."

http://klassekampen.no/62049/article/item/null/skaper-mer-byrakrati

2
51 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Ja.

Eller for å karakterisere regjeringserklæringen kort, presist og brutalt:

Bla bla bla..

Lehmoinen

2

Klart det. Det skal jo ansettes noen for å gi sparken til kanskje så mange som 100 000 papirflyttere.

1

Det er forstemmende å høre fundamentalistene for privatisering messing om mindre byråkrati. Forskning viser at det motsatte kan bli resultatet.

Tror du bør legge mer i en tråd enn å levere de to setningene og så bare klippe inn en artikkel fra Klassekampen. Din andre setning henger f.eks. helt i løse lufte, å skrive "forskning viser" er en ganske innholdsløs påstand hvem som helst kan legge frem og som er verdiløs. Spesielt underlig er det likevel at du starter med å snakke om privatisering for å legge ved en lenke om uttalser fra Bjarne Jensen som overhode ikke omhandler privatisering som sådan. Det er ikke privatisering å legge ned helseforetak og slå sammen kommuner om du skulle tro det.

Jensen er forøvrig positiv og forventer mindre byråkrati ved nedleggelse av helseforetak, så her er han i tråd med Solberg-regjeringen. I spørsmål om kommunereform er derimot Jensen mer utydelig men jeg har vanskelig for å stå hvordan han egentlig argumenter for sitt syn. Jeg ser ikke at Jensen virkelig kan dokumentere at det blir mer byråkrati på bakgrunn av uttalser som "Veldig mange av disse planene tilsier at det vil bli mer byråkrati" uten å spesifisere hva disse "veldig mange" egentlig. Klassekampens egen liste er f.eks. relativt marginal tiltak sett opp mot de større reformene Solberg vil gjennomføre både innenfor helse, skole, næringsliv og kommune-Norge.

1

Forskning viser at det motsatte kan bli resultatet.

praksis viser at privatisering fører til byråkrati

som valgkampslagord så fungerer det selvsagt, for alle er for å kutte i byråkrati, og da er det dessverre noen som tror på dette løftet, uten å stille spørsmål om hvor og hvordan, det er slik FRP får oppslutning

1

Oslo Sporveier skulle bli mer strømlinjeformet tenkte Høyre og FRP, så de omorganiserte og døpte det nye foretaket for Kollektivtransportproduksjon AS, denne omorganiseringen koster Oslos skattebetalere 70 ekstra millioner i året

så hører det med til historien at de nå har ombestemt seg og tatt tilbake navnet: Oslo Sporveier, det koster det og......

1

Det er forstemmende å høre fundamentalistene for privatisering messing om mindre byråkrati. Forskning viser at det

"Forskning viser....." er av de mindre overbevisende argumenter. Ekstra lite overbevisende blir det dersom det ikke henvises til et forskningprosjekt som spesifikt omhandler det aktuelle tema.

1

Det er forstemmende å høre fundamentalistene for privatisering messing

Sutring og klaging. Husk at vi bor i verdens beste og rikeste land. Det har jo vært mantraet mot all kritikk av de rødgrønne de siste åtte årene.

1
fggkhh8 "Sporveien er et produksjonskonsern som eies 100 % av Oslo kommune" http://www.sporveien.com/ikbViewer/page/inter/omktp

"Sporveien er et produksjonskonsern som eies 100 % av Oslo kommune"

ikke desto mindre koster omleggingen flesk for Oslos skattebetalere, et nødvendig kontrollregime som følge av diverese privatiseringer koster skattebetalerne 70 millioner i året, bare i den bedriften

hva med å bruke pengene på kollektivtransportproduksjon istedenfor byråkrater

1
ulefos Oslo Sporveier skulle bli mer strømlinjeformet tenkte Høyre og FRP, så de omorganiserte og døpte det nye foretaket for Kollektivtransportproduksjon AS, denne omorganiseringen koste...

Problemet med en slik "privatisering" er vel at foretaket OS har monopol.

De opplever ingen reell konkurranse, og kan ture fram.

Kundene har ikke noe valg, de må kjøpe produktet.

Oslo Vei er vel et annet eksempel på at monopolister ikke kan drive bærekraftig.

1

Det er forstemmende å høre fundamentalistene for privatisering messing om mindre byråkrati. Forskning viser at det motsatte kan bli resultatet.

Hva en person, og attpaatil i Klassekampen, uttaler tror jeg vi skal ta med en stor klype salt.

Har faktisk stor tro paa mindre byraakrati med en ny regjering, Norge er vel et av de mest gjennomregulerte land i verden, alt maa rapporteres til diverse instanser kontinuerlig.

1
Xe Klart det. Det skal jo ansettes noen for å gi sparken til kanskje så mange som 100 000 papirflyttere.

Jeg er sikker på at dette blir mye vanskeligere enn noen kanskje tror.

La oss ta et tenkt eksempel der regjeringen har klart å redusere behovet for "byråkrater" med 50 %.

Siden de aller fleste er ansatt i uoppsigelige stillinger i det offentlige vil det ta kanskje en generasjon med naturlig avgang før målet er nådd.

Det er sikkert noen unntak, men ansettelsesvernet i det offentlige er sterkt.

Ellers kan det ikke være riktig som noen hevder at bruk av private skulle øke byråkratiet kraftig siden man allerede i dag benytter seg av private bl.a. i helsedelen.

Det er en fast pris som det offentlige henviser til og får regning for så hvordan kan det utvikle et behov for ytterligere byråkrati?

Det nytter ikke å bare vise til en enkelt "forskning" for mye av såkalt forskning går ut på å "bevise" egne holdninger.

1

Men det finnes jo allerede gode eksempler på dette evindelige maset om rapportering etc inne alle næringer, både private og offentlige. Det holder å peke på helsevesenet.

I startinnlegget påberopte du deg forskningen; nå har du moderert deg til uspesifiserte eksempler...

Du overbeviser ingen med slikt.

1

- Jeg tror Høyre og Frp kommer til å ta feil med sitt løfte om mindre byråkrati, sier Bjarne Jensen, professor ved Høgskolen i Hedmark.

Hvordan skal 100 kommuner klare holde like mange papirflyttere som dagens 438 kommuner?

Det r veldig veldig mange stillinger innad i kommunen der en mann kan gjøre samme jobben for en storkommune som består av 6-7 småkommuner pr idag.

1
onyx [sitat…] I startinnlegget påberopte du deg forskningen; nå har du moderert deg til uspesifiserte eksempler... Du overbeviser ingen med slikt.

Det er rriktig at jeg ikke sitter inne med forskning. Men det er nok mulig å spa fram ved f.ek å kontakte Bjarne Jensen og få referenaser.

En anne sak er at jeg faktisk har vist til eksempler fra virkeligheten: hva som har skjedd i helsesektoren. Men du finner det samme innen politi, skole osv.

Om det settes ut flere og flere kravt til dokumentasjon, så utløser det folk som skal ordne med kontroll og undersøkelser, dvs et byråkrati.

Vi kan ta forslaget om normert sykmelding. Lenen blir sannsynligvis pålagt å komme med en begrunnelse om sykmeldingen blir lengre enn myndighetene setter grenser for. Det er kanskje et byråkrati menigmann ikke ser, men for leger som sykmelder vil det føre til skriving av erklæringer for å begrunne hvorfor pasienter må sykmeldes lengre.

I dette siste tilfellet handler det om hverdagen for privat-praktiserende leger.

Når myndigheten går ut med diverse målsettinger som skal oppfylles, så medfører det byråkrati, selv om de ikke sier det offentlig.

Den som eller tror at byråkrati bare er noe som finnes i det offentlige, har ikke kommet seg over dørstokken fra barndomshjemmet enda.

1

Lignende innlegg

Fortsatt flertall for høyresiden . . . . . .

Ingen regjering har mistet popularitet så raskt som den sittende . . . . . . Og det er skremmende. Nå har vi en regjering som overhode ikke har "vanlige folks" tillit. Og som fortsetter å ta upopulære...
Bilde

KrF får boost på ny måling

KrF får sin høyeste oppslutning siden den opprivende retningsstriden i 2018, viser en ny måling. Arbeiderpartiet går også mye fram.


Bilde www.msn.com
3
5 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Når atomtrusselen ikke biter..

Det var selve grunnpilarene til Nato.avskrekkingen stomvåpemet gir. Myrphys lov gjelder. Når et våpen såvidt er brukt i den ene krigen vil den blir brukt stort i den neste. Dette viser hvor såre Russl...
1
15 svar
Aktuelt silas Siste svar

Polens statsminister mener...

...at Norge profiterer på krigen og at vi bør kanalisere pengene tilbake til dem som rammes hardest. Energiprisene har steget kraftig men det skyldes corona-lockdown og vestlige sanksjoner. Europeiske...
1
6 svar

Har APs Næringsminister mistet forstanden??

Er dette en Ministers holdning? AP?? Seriøst??? Dette er jo tildels lignende radikalt tankesett som vi ser hos ODA, som jeg av prinsipp ikke handler hos. Arbeiderpartiet pusher Vestre og ODA som prakt...
Bilde

Sponset politianmeldte demonstranter: - Absurd

Familieselskapet til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ga 300 000 kroner til Extinction Rebellion, som nå er politianmeldt av Stortinget. Det vekker reaksjoner.


Bilde www.dagbladet.no
1
12 svar
Laster...