Politikk - Norsk

jeangabin

Slutt på lokaldemoratiet

Høyre skal tvinge gjennom sammenslåinger i kommunesektoren, noe som vil føre til et voldsomt rabalder. I praksis betyr det at lokaldemoratiet nesten forsvinner mange steder i landet. De fleste mener nok at det bør bli færre kommuner. Men mener de også at lokaldemokratiet skal ofres fordi Erna krever dette?

2
65 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

De mange småkommunene er først og fremst arenaer for "småkonger" og som ikke har noe mer med lokaldemokrati å gjøre enn en større kommune.

2

. I praksis betyr det at lokaldemoratiet nesten forsvinner mange steder i landet.

Nei dette er så galt som det kan få blitt, en sammenslåing av kommuner der de nye enhetene får langt flere og viktigere oppgaver å håndtere er en direkte styring av lokaldemokratiet. Da de kke lenger kan få sine hjertesaker overkjørt av f.eks. fylkeskommunen og sikrer at de totalt sett har større rammer å forholde seg til og dermed også større handlingsrom for å legge til rette for lokale prioriteringer.

1
Sandaas [sitat…] Nei dette er så galt som det kan få blitt, en sammenslåing av kommuner der de nye enhetene får langt flere og viktigere oppgaver å håndtere er en direkte styring av lokald...

Ja, det var nettopp dette jeg ville diskutere i denne tråden. Jeg frykter at dette betyr sentralisering innenfor store kommuner, slik at f.eks Tromsø sluker opp alt av omliggende virksomhet. Jeg frykter at små steder vil forsvinne.

1
jeangabin http://www.vg.no/nyheter/innenriks/norsk-politikk/artikkel.php?artid=10135529 Alt jeg har sagt stemmer.

Alt jeg har sagt stemmer.

Står ikke noe om at "når de blå sier de skal tvangskristne Norge, avvikle landbruket og innføre svensk skole"

i linken din.

Ellers åpner det nå for tvang i Stortinget dersom det er ønskelig, det støtter jeg 100% Begynn med de 3 kommunene Nøtterøy, Tjøme og Tønsberg i Vestfold. Det er helt kunstig at det skal være 3 rådmenn, etatsjefer i bøttevis.

1
BreckRoad2 [sitat…] Står ikke noe om at "når de blå sier de skal tvangskristne Norge, avvikle landbruket og innføre svensk skole" i linken din. Ellers åpner det nå for tvang i Stortinget ders...

Står ikke noe om at "når de blå sier de skal tvangskristne Norge, avvikle landbruket og innføre svensk skole"

i linken din.

Det stemmer også. Det var bondeorganisasjonene som mente dette var en styrt avvikling i borgerlig regi. Svensk skole har jeg jo beskrevet. Det er nettopp det Høyre ønsker. Men dette hører hjemme i en annen tråd.

1
jeangabin Ja, det var nettopp dette jeg ville diskutere i denne tråden. Jeg frykter at dette betyr sentralisering innenfor store kommuner, slik at f.eks Tromsø sluker opp alt av omliggende v...

Du vil diskutere dette, men glemmer det aller viktigste grepet som kan gjøres for å heve lokaldemokratiet, nemlig å gi de flere og viktigere arbeidsoppgaver og hindre at de til stadighet blir overstyrt av fylke eller stat?

Igjen, større enheter en en nødvendighet om man virkelig ønsker å styrke lokaldemokratiet, gi de flere ressurser og større handlingsrom for lokale prioriteringer.

Skal man skape liv i lokaldemokratiet så må det bety noe hvem man velger inn og gi lokalpolitikerne en verktøyskasse som faktisk kan bidra til å endre en kommune etter innbyggernes ønsker. Da må de ha mulighet til å ta flere beslutninger selv og gjøre de istand til å prioritere sine egne ressurser uten å bli overkjørt av fylke og stat.

1
jeangabin [sitat…] Det stemmer også. Det var bondeorganisasjonene som mente dette var en styrt avvikling i borgerlig regi. Svensk skole har jeg jo beskrevet. Det er nettopp det Høyre ønsker....

Det var bondeorganisasjonene som mente dette var en styrt avvikling i borgerlig regi

Den styrte avviklingen av norsk landbruk har vi nå sett gjennom 8 år med rødgrønn regjering. Helt uten vilje til å gjøre nødvendige endringer har de sittet og sett på at stadig færre velger å bli bønder og stadig flere jordbruk legges ned.

Det man trenger er omveltninger i sektoren som igjen kan gjøre det attraktivt å bli heltidsbonde og gi de mulighet til å ekspandere og spesialisere sin virksomhet.

1
jeangabin [sitat…] Det stemmer også. Det var bondeorganisasjonene som mente dette var en styrt avvikling i borgerlig regi. Svensk skole har jeg jo beskrevet. Det er nettopp det Høyre ønsker....

Svensk skole har jeg jo beskrevet. Det er nettopp det Høyre ønsker.

Noe som er opplagt feil, at Solberg bl.a. har brukt den svenske skolen som eksempel betyr ikke at hun dermed ønsker en blåkopi, hun har også snakket varmt om den finske og den nederlandske skolen men det betyr heller ikke at H vil ta en blåkopi av disse landenes skolesystem, men plukke det viktigste og beste elementene fra de systemene vi ser fungerer bra (og i hvert fall meget bedre enn dagens norske modell).

1
Sandaas Du vil diskutere dette, men glemmer det aller viktigste grepet som kan gjøres for å heve lokaldemokratiet, nemlig å gi de flere og viktigere arbeidsoppgaver og hindre at de til sta...

Skal man skape liv i lokaldemokratiet så må det bety noe hvem man velger inn og gi lokalpolitikerne en verktøyskasse som faktisk kan bidra til å endre en kommune etter innbyggernes ønsker. Da må de ha mulighet til å ta flere beslutninger selv og gjøre de istand til å prioritere sine egne ressurser uten å bli overkjørt av fylke og stat.

Men de kan da fortsatt bli overkjørt av staten? Skal man nedlegge fylket?

Og vil ikke små bygder bli overkjørt innen kommunen. La oss si at man har en kommune som består av en storby og et lite sted. Det lille stedet vil jo nesten ikke bli representert i kommunestyret. I praksis forsvinner de fra politikken.

1
jeangabin [sitat…] Det stemmer også. Det var bondeorganisasjonene som mente dette var en styrt avvikling i borgerlig regi. Svensk skole har jeg jo beskrevet. Det er nettopp det Høyre ønsker....

. Det er nettopp det Høyre ønsker. Men dette hører hjemme i en annen tråd.

Du svarer ikke i tråden du påstår dette og hvor det etterlyses dokumentasjon. Du har heller ikke dokumentert det. Derfor spør jeg her.

At "Det var bondeorganisasjonene som mente dette" er overhode ingen dokumentasjon.

1
jeangabin [sitat…] Men de kan da fortsatt bli overkjørt av staten? Skal man nedlegge fylket? Og vil ikke små bygder bli overkjørt innen kommunen. La oss si at man har en kommune som består a...

Ja, på sikt skal fylkeskommuen avvikles og oppgavene delegeres til de større kommunene og staten.

At de fortsatt vil kunne bli overkjørt i enkelte saker av staten er fremdeles en solid forbedring av lokalpolitikken da de idag både blir overkjørt av fylke og kommune.

Og skal du gå ned på nivå om at små bygder vil bli overkjørt innad i en kommune kan du like godt fortsette nedover og si at den og den bygden blir overkjørt i dagens små kommunestruktur (vi har gått fra godt over 700 til 428 kommuner her i Norge), eller at den og den gaten blir overkjørt og ikke sikret representasjon.

Idag har vi enkelte store bykommuner, men også svært mange kommuner på under 2000 innbyggere (som knapt nok er en bydel i disse bykommunene). Mener du i prinsipp at byer som Tromsø, Tønsberg, Hamar osv egnetlig burde blitt delt opp i flere kommuner fordi deres mange tusen innbyggere ikke har like "god" representasjon som de rundt 200 i Utsira har?

Man skal selvsagt ta høyde for geografiske (og ikke minst næringspolitiske) forskjeller her i landet, men å påstå at det er noe automatikk at en er dårligere representer i en bykommunen med 30 000 innbyggere enn i en innlandskommune på 3000 blir selvsagt bare tåpelig.

1

Det er over mange blitt stadig større krav til ansatte som jobber i helsevesen, skoler, politi, barnehager, kommunal saksbehandling etc etc. Sånn utviklingen er så er det vanskelig å drive små kommuner med små fagmiljøer, uten å gjøre unntak fra kvalifikasjonskravene hele tiden. Det er kanskje nå på tide å tilpasse kommunestrukturen til virkeligheten. Det er ikke snakk om å ødelegge lokaldemokratiet, kanskje heller det motsatte på lang sikt.

1

Høyre skal tvinge gjennom sammenslåinger i kommunesektoren, noe som vil føre til et voldsomt rabalder.

Vi bor jo i verdens beste og rikeste land. Nå må det bli slutt på denne sutringen.

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Fortsatt flertall for høyresiden . . . . . .

Ingen regjering har mistet popularitet så raskt som den sittende . . . . . . Og det er skremmende. Nå har vi en regjering som overhode ikke har "vanlige folks" tillit. Og som fortsetter å ta upopulære...
Bilde

KrF får boost på ny måling

KrF får sin høyeste oppslutning siden den opprivende retningsstriden i 2018, viser en ny måling. Arbeiderpartiet går også mye fram.


Bilde www.msn.com
3
4 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Når atomtrusselen ikke biter..

Det var selve grunnpilarene til Nato.avskrekkingen stomvåpemet gir. Myrphys lov gjelder. Når et våpen såvidt er brukt i den ene krigen vil den blir brukt stort i den neste. Dette viser hvor såre Russl...
1
15 svar
Aktuelt silas Siste svar

Polens statsminister mener...

...at Norge profiterer på krigen og at vi bør kanalisere pengene tilbake til dem som rammes hardest. Energiprisene har steget kraftig men det skyldes corona-lockdown og vestlige sanksjoner. Europeiske...
1
6 svar
Politikk - Norsk MorganBlueKane Siste svar

Har APs Næringsminister mistet forstanden??

Er dette en Ministers holdning? AP?? Seriøst??? Dette er jo tildels lignende radikalt tankesett som vi ser hos ODA, som jeg av prinsipp ikke handler hos. Arbeiderpartiet pusher Vestre og ODA som prakt...
Bilde

Sponset politianmeldte demonstranter: - Absurd

Familieselskapet til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ga 300 000 kroner til Extinction Rebellion, som nå er politianmeldt av Stortinget. Det vekker reaksjoner.


Bilde www.dagbladet.no
1
12 svar

Skjønner Vedum og Støre hverdagen ?

Jeg lurer på om den nye regjeringen med Vedum og Støre skjønner hverdagen til svært mange (kanskje de fleste) barnefamilier i Norge nå. Neppe . . . . . Og når rentehevinger planlegges, så er det ikke...
Bilde

Fikk betalingsvansker etter strømpris-smell: – Vet mange kjenner seg igjen

SLEMMESTAD (VG) Stadig flere sliter med regningene. Inkassobyråer opplever pågang fra en ny gruppe: Småbarnsfamilier med trang økonomi.


Bilde www.msn.com
1
4 svar
Laster...