Politikk - Norsk

JohnBlack

Stanghelle om Frp og svensker

Jeg er visst i ferd med aa gjoere vane av aa anbefale Stanghelles skriverier.

Les

Denne gangen skriver han om vaart forhold til Sverige, og hvordan to tilsynelatende identiske folk like fullt mistforstaar hverandre oftere enn noen av oss liker aa innroemme.

Stanghelle har ordet i sin makt.

Han maler et eventyrlig bilde av hvordan Frp, ledet av den forfoererske Siv, har klart aa trollbinde en hel nasjon, alt i foelge vaar nabo oestaskogs:

"Eventyrets onde hulder er Fremskrittspartiets Siv Jensen, som med sin trollsplint har fått oss nordmenn til å se det rette i det gale og det vakre i det stygge."

Frp er ikke et rasistisk parti, slik flere svenske journalister liker aa hevde. I foelge Stanghelle, er det ogsaa tvilsomt om hoeyrepopulisme som begrep har noe aa tilfoere i debatten om Frps sanne politiske identitet.

Frp er et uttrykk for en saernorsk petroleumspopulisme, spekulerer Stanghelle, men fullfoerer ikke tankerekken. Skjoent senere i artikkelen gir han leserne en ledetraad, naar han snakker om "de stigende forventningers misnoeye".

Mens svenskene ynder aa smykke seg med tidsriktige titler som globalist, kosmopolitt, og frihandler, er nordmenn provinsielle, nasjonalistiske og proteksjonisitiske ut til fingerspissene. Slik lyder i hvert fall stereotypene.

Mot slutten av artikkelen skriver Stanghelle at mens Norden har opphoert aa eksistere som en vital politiske identitet, har den nordiske modellen aldri staatt sterkere. Saerlig de siste aarene har den hoestet lovord internasjonalt, og faatt mange nye beundrere.

Det er denne modellen som naa staar overfor sin hittil kanskje stoerste utfordring, naar den i de neste tiaar skal testes mot det flerkulturelle samfunn.

"Den utfordringen deler Sverige og Norge."

3
63 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Det er denne modellen som naa staar overfor sin hittil kanskje

Kan du få ett annet tastatur? Du skriver godt, men det er så slitsomt å lese det.

1
Slettet-HH-JHG

Jeg likte Stanghelle best da han var i DB på nittitallet, da hadde han litt brodd (og db var en bra avis).

Han har blitt noe mer avmålt med årene. Men denne var ikke så verst. Det er litt ironisk at Skandinavia først nå merker trykket fra å være "et multikulturelt samfunn" noe som de store gutta (UK, Frankrike og ikke minst USA) har vært veldig lenge.

Vi har muligheten til å ta alt det gode disse har gjort, og unngå alle feilene.

Men vi må forte oss.

1

Om bare noen år er SD i Sverige større enn FRP her og da får svensk media ett problem. Da kan de prøve å få Medel-Svensson inn i folden igjen!

1
Slettet-HH-JHG Jeg likte Stanghelle best da han var i DB på nittitallet, da hadde han litt brodd (og db var en bra avis). Han har blitt noe mer avmålt med årene. Men denne var ikke så verst. Det...

Jeg likte Stanghelle best da han var i DB på nittitallet, da hadde han litt brodd (og db var en bra avis).

Han har blitt noe mer avmålt med årene.

Jeg kan bare huske ham fra hans naavaerende tid i Aftenposten. Selv om jeg ikke alltid er enig, og til tross for noen i overkant vage kronikker, har han en hoey stjerne hos meg. Han er en av faa journalister som jeg tar meg tid til aa lese, uavhengig av om overskriften umiddelbart fanger min oppmerksomhet.

1
JohnBlack [sitat…] Jeg kan bare huske ham fra hans naavaerende tid i Aftenposten. Selv om jeg ikke alltid er enig, og til tross for noen i overkant vage kronikker, har han en hoey stjerne ho...
Slettet-HH-JHG

Selv om jeg ikke alltid er enig

Det er veldig sunt å lese hva folk man ikke alltid er enige med mener.

Jeg pleide faktisk å kjøpe Dagbladet hver dag i en periode, for å lese Stanghelle sin leder. Det gjorde jeg ikke fordi jeg alltid var enig, men fordi han som regel greide å få meg til å tenke.

2
finnur Om bare noen år er SD i Sverige større enn FRP her og da får svensk media ett problem. Da kan de prøve å få Medel-Svensson inn i folden igjen!

Nå kjører jo Sverigestan massiv innvandring. Og hysteriet omkring alt de kaller rasisme er ikke over. Alt er rasisme i Sverigestan.

Vår gamle nabo Sverige er ferdig. Nå er det Sverigestan med et kommende endelikt som nordisk nasjon.

Norsk grensekontroll må snart optimaliseres og styrkes. Det er tøft å få en islamistisk stat så tett innpå som vi nå vil få i fremtiden.

2
JohnBlack [sitat…] Jeg kan bare huske ham fra hans naavaerende tid i Aftenposten. Selv om jeg ikke alltid er enig, og til tross for noen i overkant vage kronikker, har han en hoey stjerne ho...

Stanghelle/Aftenposten gjør noe smart her, nemlig å prøve en relativt nyansert beskrivelse av regjeringen.

I motsetning til opposisjonspartiet VG, som oppfører seg som en full elefant i porselensavdelingen (beklager alle elefanter - party on!)

1
Orchid Nå kjører jo Sverigestan massiv innvandring. Og hysteriet omkring alt de kaller rasisme er ikke over. Alt er rasisme i Sverigestan. Vår gamle nabo Sverige er ferdig. Nå er det Sver...

Sverigestan massiv innvandring.

Der avslørte du seg som en 100% utroverdig part i reell politikk.

Sverigstan, som du kaller det klarer seg, i verdensmålestokk i økonomi i sjiktet Norge og norden som fremdeles ligger i topp på velstand for befolkning flest.

Sverige har ikke olje.

Sverige har f. eks , Volvo, Scania , Saab , Miele ; Husqarna , Asko , Electrolux , Ikea

Bare nok et bevis at det fullt mulig å skape konkurransedyktige produkter med samme lønnsnivå vi har ;

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Den enes brød . . . .

I et uttrykk heter det; Den enes død er andres brød. Med de høye strømregningene vi vil få til vinteren, vil dette kanskje bli en bitter "pille" a svelge for noen strømsjefer. Får vi en vinter tempera...
1
5 svar

Trond Giske redder AP

Støre har gjort AP til Ansvarsløst Parti, og siste meningsmåling der AP ligger på 19% og Sp på 6% og Høyre på 29%, har ikke hatt særlig stor interesse for mediene. (Jeg bare tenker på hvordan aviser o...
Bilde

Kraftopprørere i Ap strømmer til Giske

Trond Giskes lokallag har i sommer passert 800 medlemmer og er suverent størst i Arbeiderpartiet. Misnøye med regjeringens energipolitikk er hovedforklaringen, sier han.


Bilde www.nrk.no
2
2 svar
Politikk - Norsk MorganBlueKane Siste svar

Helt enig med Ap og Sp

Den forrige Regjeringen gikk jo på et «knusende nederlag» og ble instruert av Stortinget til å opprettholde fødetilbudet i AP bastionen Kristiansund til nytt sentralsykehus for regionen står klart. St...
Bilde

Ledelsen ved Sykehuset Nordmøre og Romsdal trekker seg: – Det totale kaos

Tre ledere for sykehusene i Molde og Kristiansund trekker seg på dagen grunnet bemanningsproblemene på fødeavdelingen i Kristiansund.


Bilde www.vg.no
1
4 svar

Nytt forslag om strøm . . . . .

Etter mange idiotiske uttalelser om strøm og priser har jeg et nytt forslag . . . . Øystein Olsen (tidligere sjef for Norges Bank) sier: "Øystein Olsen mener tiden for lave strømpriser er forbi" - j...
Bilde

Øystein Olsen mener tiden for lave strømpriser er forbi

Tidligere sentralbanksjef Øystein Olsen mener vi bare kan glemme å få billigere strømpriser i fremtiden.


Bilde www.msn.com
2
2 svar
Laster...