Politikk - Norsk

primerab

Heksejakten på Norwegian

Kan ikke se at det er noen tråd som tar opp dette aktualiserte temaet.

http://www.abcnyheter.no/nyheter/2013/10/29/parat-sosial-dumping-i-norwegian

Det dreier seg om begrepet " sosial dumping" og om hvorvidt Kjos driver med dette. Jeg syntes ikke det. Men forutsetningen er at disse arbeidstagerene slipper å bruke av lønna si i høykostland i nevneverdig grad. Da er lønna for liten. Så enkelt er det. Å ha ca 15000 kroner utbetalt er nok en meget god lønn etter de forhold som de har i sitt land. Riktig ?

Jeg stemmer for at Kjos må få være i fred, og at han gjør en god jobb. Han har vel problemer nok som det er nå, med de nye Dreamlinerene som er blitt satt i trafikk med for mange barnesykdommer. Jeg krysser fingrene for Kjos.

Det første som det skal "krangles" om er hvor mye de kabinansatte har i lønn. Ja, det stemmer at grunnlønnen er mellom 3000 og 6000 kroner pr mnd. Det sa en ansatt på TV i går med PR- ansvarlig fra Norwegian til stede. Og ja, det høres skrekkelig lite ut. Men en får bli fort ferdig med å krangle om dette og se på hva gjennomsnittlig utbetalt sum pr måned er.

2
170 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

og hva med den sosiale dumpingen til guider og reiseledere ? Reisebyråene har i lang tid utnyttet ungdommer som ønsker å jobbe i varmere strøk, og mange har dratt nedover i den tro at det er 8 timers arbeidsdag mens resten er bare "sun & fun".

Og skulle reiselederne fått normal norsk lønn med overtidsbetaling og avspasering så hadde vel det heller ikke vært mulig å ansette nordmenn der nede.

Nei stå på Kjos !

2

Dette er slik fremtiden vil bli. Her er det flyvertinner, men IT, regnskap, arkitekter etc etc vil få konkurranse fra utlandet. Vårt kostnadsnivå må ned om vi skal klare oss fremover.

2

Du må da skjønne at folk forventer å kunne fly halve jorda rundt for knapper og glansbilder - men at dette medfører bruk av billig arbeidskraft - liker man ikke.....

Jeg skjønner godt de norske kabinansattes forening reagerer da våre lønninger ikke kan konkurere med dette - det er tross alt Parats jobb å sikre sine medlemmers interesser.

1

Om Norwegian boikottes, hvem skal man da egentlig fly med? SAS som kuttet lønnen til de ansatte med 15%, Ryan Air som betaler ca 15.000 pr mnd eller noen andre? Eller skal man kjøre bil?

1
nostalgikern La f.eks. japanesere konkurrere ut det norske Jerbaneverket, så ville vi fått fart på jernbaneutbygging iallfall. Japsene er dyktige, raske osv., og de kan virkelig jernbane.

La f.eks. japanesere konkurrere ut det norske Jerbaneverket,

For meg kan de gjerne bygge både jernbane og vei. La de være her i 2-3 uker og jobbe minst 12 timer om dagen som vi gjør i Nordsjøen, og så inn med nytt skift. La dem bygge døgnet rundt, så får vi en skikkelig fremdrift.

1
Human [sitat…] Se NRK reportasjen i Dagsrevyen i går, der asisatiske flyvertinner på Dreamliner flyene får 3 000 kroner i fast månedslønn. Ha en god debatt :-)

Se NRK reportasjen i Dagsrevyen i går, der asisatiske flyvertinner på Dreamliner flyene får 3 000 kroner i fast månedslønn

Dette nevner jeg jo i postingen, men kanskje det trenger å gjentas -- (?) Det er vel hva de får utbetalt pr mnd som må danne utgangspunkt for meningene. Og det ser ut til å være et høyere tall. Eller ?

1
ulefos du mener at våre lønninger må ned? mens Bjørn Kjos skal slippe formuesskatt.........

Det er jo bare de som er blinde på ett øye og ikke ser på det andre som ikke skjønner at dette er ett av utslagene av det særnorske lønnsnivået. Og flere problemer vil det bli av dette.

Hvis ord som sosial dumping brukes når thailendere får langt mer i lønn enn andre tahilendere, ja hva skal man da egentlig kalle norsk lønn?

Luksusliv-lønn, meglerarbeidere, krone-mafiaen?

Først tvinges selskaper ut av Norge for å kunne konkurrere på like fot, så skal man altså tåle hånordene fra fagforeningspamper med 2-3 ganger så høy lønn som de som jobber på gulvet?

Du og flere med deg trenger mer enn en bolle i dag...

2
Jalla2 Du må da skjønne at folk forventer å kunne fly halve jorda rundt for knapper og glansbilder - men at dette medfører bruk av billig arbeidskraft - liker man ikke..... Jeg skjønner g...

Jeg skjønner godt de norske kabinansattes forening reagerer da våre lønninger ikke kan konkurere med dette - det er tross alt Parats jobb å sikre sine medlemmers interesser.

Ja, men man kan jo stille spørsmål om det er i deres interesse at Norwegian går konkurs, de ansatte mister jobbene sine (som det var sekunder unna å skje i SAS) og at markedet tar over av Ryanair og selskaper i Gulfen.

1
Human [sitat…] Se NRK reportasjen i Dagsrevyen i går, der asisatiske flyvertinner på Dreamliner flyene får 3 000 kroner i fast månedslønn. Ha en god debatt :-)

Se NRK reportasjen i Dagsrevyen i går, der asisatiske flyvertinner på Dreamliner flyene får 3 000 kroner i fast månedslønn.

Og så får de gode diettpenger på 760 kroner døgnet, så jobber de 15 dager i måneden som jeg kan tenke meg er der det ligger så kan du plusse på 11400 kroner. Om man også regner inn at de har rundt 25 flyavganger a 200 kroner i måneden så kan du plusse på 5000 kroner til. Så da er vi oppe i 19400 kroner, og det er en meget god lønn i Thailand. Og så har de naturligvis litt mer kostnader enn en vanlig thailender pga sin jobb, men uansett så er det jo en lønn som de aller fleste i Thailand bare kan drømme om å ha, de vil i løpet av få år gjøre en voldsom klassereise.

3
DrSchwei [sitat…] Ja, men man kan jo stille spørsmål om det er i deres interesse at Norwegian går konkurs, de ansatte mister jobbene sine (som det var sekunder unna å skje i SAS) og at mark...

DrSchwei skrev: Ja, men man kan jo stille spørsmål om det er i deres interesse at Norwegian går konkurs, de ansatte mister jobbene sine (som det var sekunder unna å skje i SAS) og at markedet tar over av Ryanair og selskaper i Gulfen.

__________________________________________________________

Synes hele saken virker søkt, og har ikke noen tanker om å støtte en eventuell boikott av Norwegian. Når en leser det som skrives, så er ikke lønnen urimelig, og dietten er faktisk ca 200 kr høyere en statens regulativ tilbyr her til lands. Nei, dette synes jeg virker som en ikke-sak. Det er tross alt ikke i Norge de lever, men i Thailand, og målt opp mot lokale lønninger der så er dette ikke noe å lage stor sak av. Dette er ikke sosial dumping. Logget meg nettopp på hos norwegian.no og kjøpte flybilletter til jobboppdragene fremover - med Norwegian-kortet.

1
ulefos du mener at våre lønninger må ned? mens Bjørn Kjos skal slippe formuesskatt.........

At Bjørn Kjos slipper formueskatt for sin aksjepost hos Norwegian gir en hel del mening.

Nå har ikke jeg full oversikt over privatøkonomien hans, men det er kjent at han ikke har noen voldsom høy lønn hos Norwegian. Det er en hel del ansatte i konsernet som tjener bedre enn han.

Selvsagt lider han ingen nød. Verdien av Norwegian-aksjene gjør han til en holden mann. Problemet er at Norwegien velger å ikke betale ut utbytte til sin eiere og prioriterer videre vekst. Hvor det skapes nye arbiedsplasser. I inn og utland. Hvilket betyr at Kjos stadig må selge Norwegian-aksjer for å betale formueskatt.

Jeg mener det er på trynet at norske grundere og verdiskapere stadig må vanne ut sine eierposter pga formueskatten. Siden det betyr at de gradvis mister mer og mer kontroll over eget selskap.

Jeg har selv jobbet for et selskap hvor grunderen satt som leder og største eier. Etter at han stadig hadde sett seg nødt til å selge seg ned for å betale sin skatt, kulimenerte det hele med en maktkamp hvor han ble skviset ut. Da tok det ikke lang tid før mange av de ansatte i Norge ble oppsagt. Samtidig går selskapet godt, ekspanderer og ansetter over en lav sko i lavkostland.

Starter man et selskap, burde man ikke tvinges til å hele tiden selge av sine egne aksjer for å betale formueskatt.

3
BallaKlara [sitat…] For denne summen lever man helt fint også i et av verdens dyreste land - Norge. LO presser enkelte yrkeslønninger til et sykelig høyt nivå, det er vanskelig å ta dette sær...

For denne summer lever man helt fint også i et av verdens dyreste land - Norge.

Ja, du lever også godt i Norge på den lønnen, jeg har aldri vært i Thailand, men levekostnadene der er hvertfall ekstremt lave. Nå vet jeg ikke skattenivået der, men regner med at det også er lavt, og jeg mistenker også at grunnen til at avtalen er slik med "lav" månedslønn og gode diettpenger er av skattemessige årsaker.

Så jeg tror vi med sikkerhet kan si at disse thailandske kabinansattes lønn er meget godt, og bedre reellt sett enn det de norske kabinansatte har med god margin.

1
eagle54 Det er jo bare de som er blinde på ett øye og ikke ser på det andre som ikke skjønner at dette er ett av utslagene av det særnorske lønnsnivået. Og flere problemer vil det bli av d...

Det er jo bare de som er blinde på ett øye og ikke ser på det andre som ikke skjønner at dette er ett av utslagene av det særnorske lønnsnivået. Og flere problemer vil det bli av dette.

poenget, som du ikke forstår, er at billig utenlandsk arbeidskraft presser lønninger ned i tradisjonelle lavtlønnsyrker. derfor reagerer fagforbundet slik de gjør (og med rette).

ser man på lønnsstatistikk i norge, er det f.eks. særlig transport, industri, renhold og bygg&anlegg som har opplevd redusert lønnsvekst de siste 7-8 årene. all den tid arbeidsinnvandring (og sosial dumping generelt) kun rammer enkelte grupper i norge, er den også urettferdig. det er også uheldig rent samfunnsøkonomisk for norge.

men man skal vel ikke forvente at høyrevridde mennesker forstår forskjellen på makro- og mikroøkonomi.

2

http://www.nrk.no/norge/oppfordrer-til-ikke-a-fly-norwegian-1.11326966

" NRK har fått innsyn i kontraktsvilkår som viser at de fleste av Norwegians thailandske kabinansatte har en grunnlønn på under 3000 kroner i måneden. Noen tillegg til grunnlønnen er det. Blant annet får de 200 kroner ekstra for den tolv timer lange flyturen mellom Bangkok og Oslo.

– Jeg ser ingen grunn til at vi i det hele tatt skal bruke Norwegian når virksomheten opptrer på den måten, sier Stein Gulbrandsen i Fagforbundet. "

Dersom det er hevet over tvil at de kabinansatte får utbetalt langt høyere summer pr mnd (kr 15 000 +-) enn denne grunnlønnen som det vises til og som ikke dras i tvil av noen, og Stein Gulbrandsen i Fagforbundet egentlig vet dette, så blir denne kritikken veldig hul, og norske fagforbund mister troverdighet i slike spørsmål. Det svekker i så fall også deres troverdighet generelt, og det er ingen lønnsmottakere tjent med.

1
baowse [sitat…] poenget, som du ikke forstår, er at billig utenlandsk arbeidskraft presser lønninger ned i tradisjonelle lavtlønnsyrker. derfor reagerer fagforbundet slik de gjør (og med...

poenget, som du ikke forstår, er at billig utenlandsk arbeidskraft presser lønninger ned i tradisjonelle lavtlønnsyrker. derfor reagerer fagforbundet slik de gjør (og med rette).

Om jeg vil fra punkt A til punkt B så er det viktigste utenom sikkerhet pris. I dag kan alle såpass med engelsk at det er helt uproblematisk med engelskspråklig besetning. Jeg er ikke villig til å betale mange hundre kroner mer for flybilletten for at Norwegian skal være kritthvit og at jeg skal møtes med hei i stede for hello.

Og mange av de som er kabinpersonell kommer jo fra yrker vi har behov for, som f.eks lærere eller helsearbeidere. Det er best for alle at de går tilbake til jobber der de faktisk er bruk for og så får jeg fly billig, den thailanske flyvertinna får en mulighet til å løfte seg og sin familie opp på et nytt og bedre økonomisk nivå, og vi får et flyselskap som Norwegian som ikke er avhengig av store statlige støtteordninger slik som f.eks SAS.

1
GoingKronos [sitat…] Om jeg vil fra punkt A til punkt B så er det viktigste utenom sikkerhet pris. I dag kan alle såpass med engelsk at det er helt uproblematisk med engelskspråklig besetning....

naivt å tro at lønnsdumping vil kun gjelde "de andre". arbeidsinnvandring og outsourcing gir lønnspress i mange yrker, som igjen påvirker kjøpekraft og stabilitet i samfunnet.

ditt argument tar, ikke uventet, utgangspunkt i mikroøkonomi. flyturen min blir billigere, så langsiktige og inkrementelle samfunnsendringer går ubemerket hen. som sagt, se på f.eks. hva som skjer i byggebransjen i norge...

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Fortsatt flertall for høyresiden . . . . . .

Ingen regjering har mistet popularitet så raskt som den sittende . . . . . . Og det er skremmende. Nå har vi en regjering som overhode ikke har "vanlige folks" tillit. Og som fortsetter å ta upopulære...
Bilde

KrF får boost på ny måling

KrF får sin høyeste oppslutning siden den opprivende retningsstriden i 2018, viser en ny måling. Arbeiderpartiet går også mye fram.


Bilde www.msn.com
3
4 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Når atomtrusselen ikke biter..

Det var selve grunnpilarene til Nato.avskrekkingen stomvåpemet gir. Myrphys lov gjelder. Når et våpen såvidt er brukt i den ene krigen vil den blir brukt stort i den neste. Dette viser hvor såre Russl...
1
15 svar
Aktuelt silas Siste svar

Polens statsminister mener...

...at Norge profiterer på krigen og at vi bør kanalisere pengene tilbake til dem som rammes hardest. Energiprisene har steget kraftig men det skyldes corona-lockdown og vestlige sanksjoner. Europeiske...
1
6 svar
Politikk - Norsk MorganBlueKane Siste svar

Har APs Næringsminister mistet forstanden??

Er dette en Ministers holdning? AP?? Seriøst??? Dette er jo tildels lignende radikalt tankesett som vi ser hos ODA, som jeg av prinsipp ikke handler hos. Arbeiderpartiet pusher Vestre og ODA som prakt...
Bilde

Sponset politianmeldte demonstranter: - Absurd

Familieselskapet til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ga 300 000 kroner til Extinction Rebellion, som nå er politianmeldt av Stortinget. Det vekker reaksjoner.


Bilde www.dagbladet.no
1
12 svar

Skjønner Vedum og Støre hverdagen ?

Jeg lurer på om den nye regjeringen med Vedum og Støre skjønner hverdagen til svært mange (kanskje de fleste) barnefamilier i Norge nå. Neppe . . . . . Og når rentehevinger planlegges, så er det ikke...
Bilde

Fikk betalingsvansker etter strømpris-smell: – Vet mange kjenner seg igjen

SLEMMESTAD (VG) Stadig flere sliter med regningene. Inkassobyråer opplever pågang fra en ny gruppe: Småbarnsfamilier med trang økonomi.


Bilde www.msn.com
1
4 svar
Laster...