Politikk - Norsk

GoingKronos

Politiets responstid

Snart 2 og et halvt år etter 22.juli så opplever vi igjen at politiet ikke er der når liv og helse står på spill. Politiet brukte 1 time og 14 minutter fra de fikk beskjed om knivdesperadoen som drepte tre stykker ombord i buss til politiet var på åstedet. Da hadde allerede brannvesenet grepet inn og tatt hand på gjerningsmannen.

Store deler av Norge er grisgrendt og spørsmålet er hva slags responstid skal vi forvente i fra politiet? Og bør det i tilfelle åpnes for en form for borgervern der bygdas innbyggere kan trå til i krisesituasjoner? For det å sitte maktesløs å vente på politiet er jo ingen løsning, og det er vanskelig å se for seg at politiets responstid vil gå ned fremover - rett og slett for at det ikke er lønnsomt for staten å ha politifolk sittende i distriktene å vente på at noe skal skje.

Hvordan bør den nye regjeringen løse politikrisen?

2
130 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Skremmende at det skal ta då lang tid, men problemet ligger i de du sier om avstander.

Enese løsningen jeg se er en sentralisering av administrative politiressurser, nedleggelse av ytterligere kontorer for å få frigjort mer personal til patruljene.

Så leier man inn vekterselskap som tar over Fangetransport og vakthold i midlertidig varetektsfengslet lokalt.

patruljene plasserer man så ut på de enkelte brann eller ambulansestasjonene ettersom de et bedre plassert geografisk sett.

For å opprettholde politifaglig kompetanse og kontakt med overordnede legger man opp til turnusen hvor man også har noen dager inne på sentralstasjonene.

2

Store deler av Norge er grisgrendt og spørsmålet er hva slags responstid skal vi forvente i fra politiet?

Jepp.

93.000 km offentlig vei i Norge.

Over 100.000 km kystlinje.

Regner med Frp fikser full politistat, med full kontroll på mulige gjerningsmenn til enhver tid!?

Mulla Krekar fikk jo Frp kastet ut med en gang Frp kom i regjering?

1

Store deler av Norge er grisgrendt og spørsmålet er hva slags responstid skal vi forvente i fra politiet? Og bør det i tilfelle åpnes for en form for borgervern der bygdas innbyggere kan trå til i krisesituasjoner?

Jeg vil ikke kalle dette noen politikrise. Det koster altfor mye om vi skulle ha politi på alle gudsforlatte steder i Norge. Det kan enkelt løses, de som bor slike steder får bevæpne seg. Så må de bare håpe at de kan vri seg unna rettsystemet om de må forsvare seg.

2

Hvordan bør den nye regjeringen løse politikrisen?

De bør vel plassere ut politifolk med ca.1 kilometers avstand langs samtlige fjelloverganger her i landet?

1

Enten så må du prioritere beredskap i hver avkrok, eller så prioriterer du noe annet og satser på at det ikke skjer slikt som dette alt for ofte.

Man får gå en ny runde med denne responstid-diskusjonen, men det finnes kun ett tiltak hvis responstiden skal være f.eks maks 20 min over hele landet. Kynikere(realister) vil si at det er rett og slett dårlig samfunnsøkonomi å prioritere en slik beredskap. Det vil binde opp enorme ressurser som kunne utført annet nyttig arbeid.

Det vi ser i denne saken er fremtiden. Færre "utposter" og større mobilitet på patruljene (effektivisering) vil kunne gi slike situasjoner, der politiet er milevis unna.

1

Vet ikke hvor politiet kom fra, kanskje fra Sogndal. Men det forsvarer heller ikke responstiden. Har man ikke patruljer i området?

1
Nr-2 Innføre en maksimal utryknings tid, og innføre lukkede mottak.

Når vi setter strenge krav til utrykningstid for brannvesen og ambulanse, kan jeg ikke forstå hvorfor det ikke stilles samme krav til politi. Kravene må sjølsagt differensieres, men det må etableres en norm i distriktet, og bemannes ut fra den. Vi har flere eksempler på at ambulansepersonell må vente på assistanse fra politi, før de kan gå inn til skadde og blødende personer. Når så politiet så kommer, tar det ekstra tid for å forberede egen sikkerhet. Politiet må få bære våpen i tjeneste, for å beskytte seg selv og oss.

2
All-Equal Enten så må du prioritere beredskap i hver avkrok, eller så prioriterer du noe annet og satser på at det ikke skjer slikt som dette alt for ofte. Man får gå en ny runde med denne r...

Enten så må du prioritere beredskap i hver avkrok, eller så prioriterer du noe annet og satser på at det ikke skjer slikt som dette alt for ofte.

Nå er jo ikke det en løsning for folk som faktisk lever der, og har like mye behov for trygghet som alle andre. Så man må jo enten bruke penger eller så må man tenke andeledes slik at man får ned responstiden - kanskje gi brann og helsevesen kompetanse til å gjøre politiarbeid i en nødsituasjon, eller god gammeldags borgervern. For det å bare si at vi får bare godta at folk i distriktene blir drept er ingen god løsning.

1
All-Equal Enten så må du prioritere beredskap i hver avkrok, eller så prioriterer du noe annet og satser på at det ikke skjer slikt som dette alt for ofte. Man får gå en ny runde med denne r...

Det vil binde opp enorme ressurser som kunne utført annet nyttig arbeid.

Kanskje må politiarbeidet litt tilbake til røttene. Hvorfor skal "alle" trøkkes gjennom den samme tuben, med en "mastergrad i generalisme". Skrell vekk en del unødvendige oppgaver dagens politi steller med, og gjør noe så uhørt, som å la politiskolene utdanne tjenestemenn til den oppgaven de skal utføre etter eksamen. Ikke alle trenger en mastergrad for å utføre godt politiarbeid.

1

Politiet brukte 1 time og 14 minutter fra de fikk beskjed om knivdesperadoen som drepte tre stykker ombord i buss til politiet var på åstedet. Da hadde allerede brannvesenet grepet inn og tatt hand på gjerningsmannen.

Fryktelig. Det er jo nok av plass til å bygge politistasjoner i den norske fjellheimen. Med base på Store Skagastølstind ville de hatt kort vei med hangglider.

2

"

24 minutter unna I Sogn og Fjordane politidistrikt finnes flere lensmannskontorer. Det nærmeste, Årdal lensmannskontor, ligger kun 24 minutters kjøretid unna gjerningsstedet med bil, ifølge en beregning fra Google Maps."

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Politiet-brukte-over-n-time-pa-a-komme-frem---7362535.html

Nå ser det ut til at lensmannskontoret var nærme. Så det var altså ikke bemannet. Får se når man får flere detaljer om hvorfor politiet var så langt unna.

1
Kulumuli " 24 minutter unna I Sogn og Fjordane politidistrikt finnes flere lensmannskontorer. Det nærmeste, Årdal lensmannskontor, ligger kun 24 minutters kjøretid unna gjerningsstedet med...

Nå ser det ut til at lensmannskontoret var nærme. Så det var altså ikke bemannet. Får se når man får flere detaljer om hvorfor politiet var så langt unna.

Igjen et bevis på at landets ubemannede lensmannskontor gir en illusjon av trygghet. Jeg tror forslagene om ny organisering i større enheter, som igjen skal gi flere patruljer, mer politikraft og større fleksibilitet, har noe for seg.

1
GoingKronos [sitat…] Nå er jo ikke det en løsning for folk som faktisk lever der, og har like mye behov for trygghet som alle andre. Så man må jo enten bruke penger eller så må man tenke andel...

For det å bare si at vi får bare godta at folk i distriktene blir drept er ingen god løsning.

Men hva er løsningen din da? Det er jo ikke tvil om at det er en kost/nytte-vurdering som gjøres her. Alternativet er jo enten å mangedoble bemanningen (og stasjoner) i politiet, eller tvangsflytte folk til mer sentrale strøk.

Utrykningstider for politi som i denne saken er da ikke noe nytt, i kommunen jeg er oppvokst har det alltid (så lenge jeg kan huske, dvs 40 år) vært godt over en time til nærmeste lensmannskontor, og en halv dagsreise til nærmeste politistasjon.

Både ambulanse og brannvesen har imidlertid alltid vært bare minutter unna. For ambulanse er det sannsynligvis fordi man har vurdert nytten så høy at kostnaden svarer seg, mens brannvesenet er dugnadsarbeid.

1

Kansje en ide å anlegget asylmottak og politistasjoner på samme postnummer. Helst 0789. Kan jo ikke forvente at politiet skal kunne rykke ut når mottakene ligger i ytre gokk og politiet er sentralisert inn i byene.

1
Nr-2 Innføre en maksimal utryknings tid, og innføre lukkede mottak.

Helt enig.

Vi må få en slutt på at mer eller mindre psykotiske afrikanske krigere cruiser rundt på bussturer i Norge.

Nå kan jo den nye regjeringen få vist seg frem og ta skikkelig grep rundt situasjonen og få slutt på galskapen - hvis de da har baller nok til å rydde opp.

En gyllen sjanse for Erna og Siv å få vise at det ikke bare var kakling, men at de gjør noe med problemene.

Dette blir spennende...

1
Jallaskar [sitat…] Men hva er løsningen din da? Det er jo ikke tvil om at det er en kost/nytte-vurdering som gjøres her. Alternativet er jo enten å mangedoble bemanningen (og stasjoner) i po...

Men hva er løsningen din da?

Jeg har jo vært inne på det, det ene er at man gir et grunnkurs i krisehåndtering til mennesker som faktisk er i bygda, det være seg brannfolk, helsepersonal, vektere, yrkessjåfører osv - og sette klare responstider som også skal følges. Når nærmeste politibil er over 1 time unna så er det egentlig ville vesten. For det er opplagt ikke bruk for heldags politistillinger, og da kan det være en god løsning.

Noe må hvertfall gjøres.

1

Når dagens situasjon er så dramatisk som den er så må det dramatiske løsninger til, innvandringen har ført til en eksplosjon av krim (dagens trippeldrap og over 220 person-ran i Oslo siden 1.sept sier sitt)

Men en kan ikke forvente politi over alt i dette meget lange landet , men kanskj man kan innføre en type borgervern i små bygder osv der det er langt unna politi , disse kan bestå av folk med jegerprøve og en viss kunnskap innen kampsport (samt kursing av disse av politi osv) , disse blir da "sovende" celler på 2-3 mann som fort kan rykke ut når noe skjer i påvente av politi , og man må jo også gi dem en viss politimyndighet slik som å pågripe folk med adekvat makt og skyte for å drepe om nødvendig , en symbolsk/liten lønn bør det også være.

Dette er bare et raskt forslag for noe må gjøres , dagens situasjon er uholdbar og tilliten til politiet er meget lav , og den ble enda lavere da man leste dusinvis inervjuer med ransoffre som nesten samtlige sa de ikke fikk hjelp av politiet og sakene deres ble henlagt , jeg skjønner jo at det er behov for 8-10 mann ved belte/mobil kontroll for det blir det penger i kassen av + politiet slipper å forholde seg til ekte forbrytere , og når man leser at 70% av de ansatte i etaten sitter bak en kontorpult så blir det ikke mye politi til å beskytte befolkningen/være synlig /gjøre ekte politiarbeid.

1
GoingKronos [sitat…] Jeg har jo vært inne på det, det ene er at man gir et grunnkurs i krisehåndtering til mennesker som faktisk er i bygda, det være seg brannfolk, helsepersonal, vektere, yrk...

Det er jo når situasjonene er som "skarpest" at man trenger politiet til stede, da tviler jeg på at et grunnkurs i krisehåndtering vil være tilstrekkelig til å håndtere situasjonene skikkelig. I mindre skarpe situasjoner passer bygdefolk allerede godt på hverandre.

Jeg ser forøvrig at grunnkurset du foreslår i verste fall kan gli over i borgervern, og da er vi i alle fall på ville veier. Voldsmonopolet til politet er ikke noe man bør overlate til gud og hvermann.

Som sagt, politidekningen er en kost/nytte-vurdering. Alle vil aldri få like god tilgang til politiressurser, det er noe vi nok bare må godta.

1

Problemet er at vis staten oppretter borgervern har de brutt kontrakten mellom stat og innbygger. Vi betaler skatt og de beskytter oss.

1

Politiet brukte 1 time og 14 minutter fra de fikk beskjed om knivdesperadoen som drepte tre stykker ombord i buss til politiet var på åstedet. Da hadde allerede brannvesenet grepet inn og tatt hand på gjerningsmannen.

Store deler av Norge er grisgrendt og spørsmålet er hva slags responstid skal vi forvente i fra politiet?

Brannvesen (og helse) ville nok vært der først uansett siden det først dreide seg om en ulykke.

Ja, store deler av Norge er grisgrendt og avstandene er store. I slike situasjoner står og faller det på hvor politiet tilfeldigvis er på oppdrag.

Ideelt sett skulle politi bare vært noen minutter unna uansett hvor i landet man er, men det er både urealistisk og lite hensiktsmessig. Store deler av arbeidstiden ville da gått med til særdeles unyttig arbeid (hjelpe katter ned fra tre, osv.) og resultatet hadde blitt en politistyrke som er langt mindre forberedt på de viktige oppgavene.

I dagens hendelse ville det for øvrig ikke engang hjulpet om beredskapstroppens hovedkvarter bare lå fem minutter unna.

2
Jallaskar Det er jo når situasjonene er som "skarpest" at man trenger politiet til stede, da tviler jeg på at et grunnkurs i krisehåndtering vil være tilstrekkelig til å håndtere situasjonen...

Det er jo når situasjonene er som "skarpest" at man trenger politiet til stede

Nåja, jeg tror vettet er vel så stort hos vanlige folk som hos politiet. Så det er det jeg er minst bekymret for, men det må organiseres på en måte der man vet hvilke situasjoner man kan bruke en krisebemanning og at de da har en juridisk myndighet til å gripe inn. For som du sier er det lite lønnsomt å ha folk gående uten arbeid å gjøre, så da er det lurt å rekrutere andre folk som faktisk har en jobb, men som er skolert til å gripe inn i krisesituasjon.

Din løsning som er fin måte å si at vi driter i folk som ikke bor i storbyene er hvertfall ikke ønskelig.

2

Det kommer nok et utspill fra politiet om et par dager;

Positivt at ingen grep inn, og heller ventet på politiet!

1
Nr-2 Innføre en maksimal utryknings tid, og innføre lukkede mottak.

Innføre en maksimal utryknings tid

Dette blir som å vedta fred i verden. Man kan ikke vedta et "mål", og håpe det går seg til.

Det må bevilgninger og planlegging til, slik at også distriktsnorge har politi-enheter som forflytter seg via luftveien i tilfelle kriser.

De har det jo knappest i stor-Oslo, så det er vel drømmerier jeg kommer med, strengt tatt.

1

Norge er så langstragt at det er ikke mulig å ha en responstid på 15 min overalt. Uansett I dette tilfellet var skaden skjedd lenge før politiet noen sted kunne avverget det.

Total avsporing av debatten.

Det er som å si at det hadde vært skikkelig greit at politiet var der bare 3 kvarter etter at drapene fant sted og ikke 5 kvarter.

Eller er det noen som innbiller seg at vi skal ha operative enheter 24/7 langs alle veger i Norge for hver 3-4 mil og i etthvert vær??

1

Lignende innlegg

Løgnene fra SP og AP

Tidenes løgn er avslørt og bekreftet av løgnerne selv, SP og AP i Posisjon - som nå bekrefter at norsk kommuneøkonomi er svært solid. De fleste av oss har ennå vondt i hodet av gneldringen til rævglef...
Bilde

Norske kommunar er sinte for koronapengar som vart borte

Regjeringa vert skulda for løftebrot om koronakompensasjon. – Økonomien i kommunane er god, seier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).


Bilde www.nrk.no
1
11 svar
Aktuelt silas Siste svar

70% inflasjon i Tyrkia

Mange land sliter nå med skyhøy inflasjon. Sudan på topp med utrolige 260%, Venezuela på andreplass med 222%, Estland med 18,8%, Russland med 17,8% og Ukraina med 16,4%. Nato-landet Tyrkia har hele 70...
2
2 svar

Stortinget og dagligvarer . . . . . .

Stortinget tar (latterlige grep) og mener nå de skal få ned matvareprisene. Og eieren av den største kjeden som består av ASKO, Kiwi, Meny, Spar, Joker . . . . . og medeier i Bama og Nortura (sammen...
Bilde

Dagligvarekaos på Stortinget: Ap og Sp ble parkert tross «svært liten» uenighet

SV brøt ut av forhandlingene og dannet flertall med Høyre og andre partier selv om det var svært liten uenighet mellom dem og regjeringen. – Høyre er ikke er ærlige om hvorfor Sp og Ap ikke er en del...


Bilde www.msn.com
1
4 svar
Aktuelt silas Publisert

Falske følgere på Twitter

Newsweek melder... NEW YORK (Nettavisen): Nesten halvparten av presidents Joe Bidens 22,2 millioner følgere på Twitter, skal være falske, viser en undersøkelse foretatt av selskapet SparkToro og som e...
Bilde

Half of Joe Biden's Twitter followers are fake, audit reveals

Billionaire Elon Musk has claimed that 20 percent of Twitter users are "spam/fake accounts" amid his ongoing takeover bid.


Bilde www.newsweek.com
2
0 svar
Laster...