Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Orkla truer med å flagge ut av landet dersom den nye regjeringen gjør alvor av å rasere landbruket.

De siste ti-femten årene har jeg blitt fortalt at slike utsagn kun er skremselspropaganda fra den såkalte bondemafiaen.

1

Orkla truer med å flagge ut av landet dersom den nye regjeringen gjør alvor av å rasere landbruket.

Tatt i betraktning at storaksjonær Hagen har råstøttet FRP, er dette en interessant utvikling.

Den nye regjeringen vil gjøre det enklere å være jordbruker; åpner for større produksjon og fortjeneste.

Storaksjonær i Orkla, S. E. Hagen støtter ikke FrP så langt jeg vet. I 2012 fik FrP privat støtte på kr.700 000 fra Sundt, Wilhelmsen og Ferncliff.

1
fargerik [sitat…] Jeg beklager. Jeg er visst ikke oppdatert. Det var jo i gamle dager SE Hagen støttet FrP. Skal skjerpe meg.

Ja, fy skam deg fargerik, du må følge bedre med.

RIMI-Hagen sponset Venstre inn på Tinget i 2001 sammen med Leon Bodd, de fikk inn Sponheim og Dørum som ga uttelling 3 i regjeringen. (Skogsholm i tillegg til de to).

Senere sponset han Frp fordi, som han sa, de førte en 'politikk' som ga fordeler for han selv og hans daværende dame i Larvik.

Så er det blitt Høyres tur. RIMI-Hagen sponser alltid dem som han får best private fordeler av å støtte. Kynismen personlig kan du si.

Lehmoinen

1

Ny landbrukspolitikk har vi vel til stadighet fått de siste 10-årene og det skal ikke være noen grunn til at denne utviklingen ikke skal fortsette.

1

Fra artikkel;

"– Det verste for oss er at det blir fri import til det norske markedet for bearbeidede landbruksprodukter, eksempelvis pizza, bakervarer og sjokolade, uten å gi norsk industri mulighet for å importere råvarer. Hvis regjeringen gjennomfører en ensidig barbering av tollsatsene, da har den gjort det. Da har den i praksis nedlagt en hel industri, sier Mageli."

Høres jo fornuftig ut. Hvorfor skulle ikke industrien få mulighet til å importere råvarer på lik linje? FrP kan jo umulig være uenig i det.

Byråkratene, og antagelig en del bønder, er nok uenig i det, men ...

1
CaptnObvious Fra artikkel; "– Det verste for oss er at det blir fri import til det norske markedet for bearbeidede landbruksprodukter, eksempelvis pizza, bakervarer og sjokolade, uten å gi nors...

Høres jo fornuftig ut. Hvorfor skulle ikke industrien få mulighet til å importere råvarer på lik linje?

Mange som lager mat i Norge må vel kanskje slutte med det, da.

Har du noen forslag til nye jobber til dem?

NAV ser nok helst at de ikke får så mange nye på sin lønningsliste...og jeg er helt sikker på at både du og jeg syns det er teit å bruke skattepenger på å gi trygd til bønder som blir skvisa ut.

Eller er det OK?

1
fargerik [sitat…] Mange som lager mat i Norge må vel kanskje slutte med det, da. Har du noen forslag til nye jobber til dem? NAV ser nok helst at de ikke får så mange nye på sin lønningslis...

Har du noen forslag til nye jobber til dem?

– Det verste for oss er at det blir fri import til det norske markedet for bearbeidede landbruksprodukter, eksempelvis pizza, bakervarer og sjokolade, uten å gi norsk industri mulighet for å importere råvarer. Hvis regjeringen gjennomfører en ensidig barbering av tollsatsene, da har den gjort det. Da har den i praksis nedlagt en hel industri, sier Mageli.

Løsningen er å la industiren få kjøpe innsatsfaktorene fra utlandet uten toll.

1
Tordenskjold3 Gauda.

Jada. Det er ca. 19 000 melkeprodusenter i Norge, og det er røffly 5000 ansatte. La oss hypotetisk si at halvparten fjernes på grunn av at det er billige innsatsfaktorer i utlandet.

Hvor kunne du tenke deg å plassere 2500 bønder? De få i hvertfall ikke jobb i traktorbutikken, heller ikke på meieriet eller hos rørleggeren som fikser røropplegget på bruket. Heller ikke på bussen, for den blir jo nedlagt når gårdene blir nedlagt.

Det er heller ikke særlig vits i å bli lærer, for hva skal man med skoler når folk flytter fra distriktene?

1
fargerik Jada. Det er ca. 19 000 melkeprodusenter i Norge, og det er røffly 5000 ansatte. La oss hypotetisk si at halvparten fjernes på grunn av at det er billige innsatsfaktorer i utlandet...

Hvor kunne du tenke deg å plassere 2500 bønder? De få i hvertfall ikke jobb i traktorbutikken, heller ikke på meieriet eller hos rørleggeren som fikser røropplegget på bruket. Heller ikke på bussen, for den blir jo nedlagt når gårdene blir nedlagt.

De får vel ta konsekvensen av at bedriften legges ned, kutter ned, flagges ut eller annet, som alle andre? Man kan ikke holde liv i et ineffektivt sløseri, kun for å holde liv i det det.

Om man kunne det, er det en masse private bedrifter som har lagt ned - som du kanskje mener skulle vært holdt kunstig i live av staten?

1

Ny landbrukspolitikk? Det er umulig uten en radikal reformering av landbruket i Norge. Og det vil man ikke klare så lenge Bondelag, Småbrukarlag og de mer eller mindre halvstatlige landbruksinstittusjoner styrer politikken.

Det er i tillegg nødvendig å avlive alle mytene om det norske landbruket, som nåværende landbrukspolitikk er formet av. Og det meste vi hører om norsk landbruk er faktisk myter, og ikke realiteter.

Politikkerne vet rett og slett ikke nok om landbruk. Derfor kjøper de argumentene til de store landbruksorganisasjonene, og slike som Tine, Notura m.fl. Men deres argumenter er like troverdige og korrekte som tobakkindustriens historiske argumenter om at røyking ikke er skadelig.

Desverre er media like dårlige på kunnskap om norsk jordbruk. De blir bare nyttige verktøy for de partene i jordbruket som styrer ståa slik den er blitt.

Endel fakta om norsk landbruk som bør reflekteres over:

-Landbruket bidrar med 0,3% av landets nasjonalprodukt. Det mottar 20 milliarder i subsidier hvert år.

-Landbruksprodukter produsert i Norge har ikke høyere kvalitet enn landbruksprodukter produsert i andre land. For mange produkter er det faktisk motsatt.

-Landbruker er Norges mest overadministrerte næring. Landbruksdepartementet har 30 underligende etater som fører tilsyn med landbrukspolitikken og utviklingen i næringen.

-Det er tabu å snakke om å oppløse odelsretten. En antikvar lov som idag er et stort hinder for modernisering og reell reformering av jordbruket.

-Jordbruksarealene har økt fra 9.462.032 i 1969 til 10.112.843 i 2009. Det til tross for nedleggelse av mange bruk. Årsaken er at de nedlagte bruk i stor grad har vært svært små bruk, med avsidesliggende beliggenhet. Bruk som i sin tid ble etablert for selvberging, og ikke til den form for jordbruk vi har idag.

-Norsk landbruk er ikke miljøvennlig. Ikke i noe landbruk anvendes flere forurensende mekaniske hestekrefter i forhold til dyrket areal og matproduksjon. En konsekvens av at Norge har flest deltidsbønder, som ikke er interessert i mer skatt enn nødvendig. Det blir det overinvestering i jordbrusmaskiner og utstyr av.

-De beste landbruksområdene i Norge anvendes til å produsere kraftfor. Ikke mat for folk.

-25% av brukerne henter ikke inntekt fra gårdsbruket. Bare 15% av brukerne henter ut mer enn 90% av inntektene sine fra gårdsdriften. Den norske bonden er altså ingen heltidsbonde. Den norske bonden er for det meste en deltidsbonde.

-Selvforsyningsgraden av jordbruksvarer er under 50% regnet i kalorier. Vi blir fortalt til stadighet at selvforsyningsevnen er et viktig argument for nåværende landbrukspolitikk.

Jeg skal ikke gi meg ut på noen forslag til reformasjon av landbruket. De som vil gå i dybden på de fakta jeg har listet opp fra offisielle statistikker bør selv se at noe er fundamentalt feil med det vi blir fortalt om norsk landbruk, og hvorfor det skal drives med den politikk som gjelder.

Det jordbruket vi har er gått ut på dato og holdes kunstig i live med subsidier. Vi trenger ikke bare en ny landbrukspolitikk, men en omfattende reformasjon av hva landbruk i Norge skal være.

1

Lignende innlegg

Aktuelt 9000XTR-CSE Siste svar

Frøya- Skyld på dere selv.

At Frøya er skutt og drept er vel og bra når det ble som det ble. Dere skuelystne som ikke respekterte henne og hennes naturlige liv, fora henne og plaga henne med deres egen egoistiske nysgjerrighet...
3
2 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

CNN 3 Uker i Ukraina

Les CNN og deres beskrivelse av krigen. Det avslører norske media og norske militæret sine løgner. Russerne er 5 til 1 mot Ukrainere. Det ser ikke lyst ut for ukrainerne . Nå brukes q verdenskrigførin...
1
9 svar
Aktuelt silas Siste svar

Vil stenge strømmen via smartmåleren

"Flere nettselskaper ber om lov til å koble ut strømmen via smartmålerne ved rasjonering. – Noe vi kommer til å vurdere, sier vassdrags- og energidirektoratet." Må si vi har ordnet oss bra i dette lan...
Bilde

Nettselskaper vil stenge strømmen din via smartmåleren

Flere nettselskaper ber om lov til å koble ut strømmen via smartmålerne ved rasjonering. – Noe vi kommer til å vurdere, sier vassdrags- og energidirektoratet.


Bilde www.nrk.no
1
10 svar

Den enes brød . . . .

I et uttrykk heter det; Den enes død er andres brød. Med de høye strømregningene vi vil få til vinteren, vil dette kanskje bli en bitter "pille" a svelge for noen strømsjefer. Får vi en vinter tempera...
1
5 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Brokollaps

Når beregningene blir for svake. Når broberegningene ikke er sjekket skikkelig. Men der er brukt sjablonger/maler i beregningen. Og hvor seriøst er det egentlig å bygge store konstruksjoner i tre? Jeg...
1
3 svar
Laster...