Politikk - Norsk

JohnBlack

Fordommer mot homofili

Ca. 40% av norske menn oppgir at de synes sex mellom to menn er feil. 22% synes sex mellom to kvinner er feil. Dette i foelge en ny og omfattende rapport gjennomfoert av Uni Helse paa oppdrag fra Barne-, ungdoms-, og familiedirektoratet.

Jeg vil anta at det gaar et skarpt skille mellom eldre og yngre generasjoner, men likevel; tallene er paa ingen maate opploeftende.

Jeg orker ikke bry meg saa voldsomt om hva alle mulige folk til enhver tid mener om alt slags mulig rart. Samtidig er det dessverre slik at det litt for ofte er samsvar mellom hva folk personlig mener, og hva folk er villig til aa paakreve av andre. Det forbloeffer meg til stadighet med hvilken letthet enkelte faar seg til aa avvise andres friheter som enten unoedvendige/uetiske/vulgaere/smakloese etc..

Og hva saa med homofile.

Skader det meg og andre at menn elsker menn, og kvinner kvinner? I den greske bystaten Sparta var det ikke uvanlig aa veksle mellom seksualpartnere av forskjellig kjoenn. I det gamle Rom ble ikke homofili forbundet med tap av maskulinitet saa lenge man gav, og ikke mottok, for aa si det paa den maaten.

Hva er saa grunnen til at mange angivelig vemmes ved tanken paa homofili i et liberalt samfunn som Norge, anno 2013? Personlig tror jeg det dreier seg om ekstremt seiglivete sosiomoralske normer bygget paa fordommer, som er vaert gjentatt som mantraer av moraliserende fyrster gjennom hundrevis av aar. Kirken, og religion i sin alminnelighet, har utvilsomt spilt en viktig rolle.

Jeg vaager foelgende paastand: Folks negative oppfatninger vedroerende homofili, og det ubehag enkelte hevder aa foele i den sammenheng, er intet mer enn en sosial og normativ konstruksjon. Det staar ikke skrevet i vaar genetiske kode at en helt spesiell form for avsky er forbeholdt de homofile og deres livsstil.

Og til dere som maatte vaere uenige: Hvordan forklarer dere at mens 40% av norske menn mener sex mellom to menn er feil, er tallet kun 22% naar det er snakk om to kvinner? Jeg vet hvorfor.

1
11 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Folks negative oppfatninger vedroerende homofili, og det ubehag enkelte hevder aa foele i den sammenheng, er intet mer enn en sosial og normativ konstruksjon. Det staar ikke skrevet i vaar genetiske kode at en helt spesiell form for avsky er forbeholdt de homofile og deres livsstil.

Jeg tenderer til å være enig.

Men samtidig er det slik at heterofili er det som leder til reproduksjon, som jo er den sterkeste motivasjonen levende organismer har, etter overlevelse. Argumenter om at det er "unaturlig" er seiglivede, selv om vi vet at "naturlig" homofili forekommer. Men i grunn tror jeg du har rett, det er en heterofil monogan norm i vårt samfunn, men dette er en sosial konstruksjon.

En annen ting som virker inn er unektelig at vi snakker om en minoritet. Som alle andre minoriteter er denne gruppen utsatt for et "kritisk blikk" fra elementer i majoriteten, som leter etter ting å sette fingeren på. Denne i-gruppen/ut-gruppen er en annen drivende mekanisme i samfunnet, og kan ikke kalles for en sosial konstruksjon, det er derimot et fenomen som er dypt rotfestet i menneskets psykologi.

Men, med det frihetsidealet som råder i samfunnet er det påfallende at det erså mange som mener så mye om hva andre mennesker foretar seg. Når det gjelder holdninger til homofile menn, tror jeg mye også dreier seg om at heterofile menn føles et visst ubehag over tanken på det seksuelle. Derme oppstår det en spenning mellom det rasjonelle (at alle skal få være hvem de vil) og det emosjonelle (æsj!).

2

Hvordan forklarer dere at mens 40% av norske menn mener sex mellom to menn er feil, er tallet kun 22% naar det er snakk om to kvinner? Jeg vet hvorfor.

Jeg forklarer det ikke. Fordi jeg tror at dette er et lurespørsmål.

Men jeg vet selvsagt også hvorfor....

1

Godt innlegg.

Én interessant teori plasserer seksuell legning paa en skala. Langt flere enn det som gjerne antas hoerer hjemme et sted naermere midten, heller enn helt ytterst mot ekstremitetene. I et samfunn fritt for fordommer, ville langt flere "svingt begge veier", i foelge denne teorien.

Jeg er enig i dette med inn- og utgrupper, men vaer klar over at i det gamle Rom, fantes det ikke homofile. Det var simpelthen ikke en definert gruppe/identitet.

1
Rhabagatz [sitat…] Jeg tenderer til å være enig. Men samtidig er det slik at heterofili er det som leder til reproduksjon, som jo er den sterkeste motivasjonen levende organismer har, etter...

Godt innlegg.

Én interessant teori plasserer seksuell legning paa en skala. Langt flere enn det som gjerne antas hoerer hjemme et sted naermere midten, heller enn helt ytterst mot ekstremitetene. I et samfunn fritt for fordommer, ville langt flere "svingt begge veier", i foelge denne teorien.

Jeg er enig i dette med inn- og utgrupper, men vaer klar over at i det gamle Rom, fantes det ikke homofile. Det var simpelthen ikke en definert gruppe/identitet.

1

Lignende innlegg

Aktuelt silas Siste svar

Polens statsminister mener...

...at Norge profiterer på krigen og at vi bør kanalisere pengene tilbake til dem som rammes hardest. Energiprisene har steget kraftig men det skyldes corona-lockdown og vestlige sanksjoner. Europeiske...
1
6 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Når atomtrusselen ikke biter..

Det var selve grunnpilarene til Nato.avskrekkingen stomvåpemet gir. Myrphys lov gjelder. Når et våpen såvidt er brukt i den ene krigen vil den blir brukt stort i den neste. Dette viser hvor såre Russl...
1
14 svar
Aktuelt silas Siste svar

Falske følgere på Twitter

Newsweek melder... NEW YORK (Nettavisen): Nesten halvparten av presidents Joe Bidens 22,2 millioner følgere på Twitter, skal være falske, viser en undersøkelse foretatt av selskapet SparkToro og som e...
Bilde

Half of Joe Biden's Twitter followers are fake, audit reveals

Billionaire Elon Musk has claimed that 20 percent of Twitter users are "spam/fake accounts" amid his ongoing takeover bid.


Bilde www.newsweek.com
2
7 svar

Skjønner Vedum og Støre hverdagen ?

Jeg lurer på om den nye regjeringen med Vedum og Støre skjønner hverdagen til svært mange (kanskje de fleste) barnefamilier i Norge nå. Neppe . . . . . Og når rentehevinger planlegges, så er det ikke...
Bilde

Fikk betalingsvansker etter strømpris-smell: – Vet mange kjenner seg igjen

SLEMMESTAD (VG) Stadig flere sliter med regningene. Inkassobyråer opplever pågang fra en ny gruppe: Småbarnsfamilier med trang økonomi.


Bilde www.msn.com
1
4 svar
Laster...