Politikk - Norsk

Kælighet

Studentstøtte

Etter at statsbudsjettet har jeg irritert meg over en ting. Det har satt sinnet mitt i kok.

Hvorfor skal ikke studentene få støtte i elleve måneder? Jeg er en hardtarbeidende student og fremtiden til landet, sammen med mange titusener av andre mennesker. Vi fortjener bedre vilkår, hvis ikke blir vi nødt til å skaffe oss deltidsjobber og ikke jobbe for fullt med studier. Hva skjer med Norge da, når fremtiden ikke klarer å leve opp til sitt potensiale?

Beste hilsen Student (37)

2
111 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Jeg synes ikke man skal bedre forholdene for studenter generelt. Det trengs ikke.

1

Hvorfor skal ikke studentene få støtte i elleve måneder?

Det skulle du ha spurt om når den avgåtte Stoltenberg-regjeringa skaltet og valtet i 8-år, 'offer har du ikke gjort det? Eller er det så betimelig å spørre nå når Solberg-regjeringa har inntatt regjeringskontorene og må ta hensyn til det Stoltenberg' sitt "verk" av et statsbudsjett.

1
Eldon Jeg synes ikke man skal bedre forholdene for studenter generelt. Det trengs ikke.

Da tror jeg du bør oppdatere deg, for andelen som klarer å fullføre på normert tid er skuffende lav og det beviser ettertrykkelig at det er noe galt med studiestøtten generelt. Å begynne å gå enda mer inn i dybden for å behovsprøve øvrig støtte blir både kostbar og neppe særlig treffsikkert.

Samtidig ser vi at enkelte studentgrupper trenger ytterlige støtte enn den øvrige studentbefolkning, og da snakker jeg om studenter med funksjonsnedsettelser og studenter med barn som begge er svært utsatte grupper.

Nåværende oljeminister Tord Lien skrev et blogginnlegg tilbake i 2011 som greit beskrev hvorfor det er fornuftig med 11 mnd studiestøtte, så vi får håpe at hans tanker på sikt får gjennomslag i regjeringe for at det er samfunnsøkonomisk fornuftig å hevde studiestøtten generelt er det ingen tvil om

3
Sr_Flamingo

Hva så om man jobber deltid? Min samboer holder på med en bachelorgrad nå, forelesning 2-3 ganger i uka maks, jobber i ny og ned. I tillegg får hun "juleferie" allerede 29 november.

Hun klager ikke. Gode karakterer får hun også.

PS: Et 100 % studie trenger nødvendigvis ikke å bety 8-9 timer på universitetet hver eneste dag hele året. Tvert i mot. Hun har aldri hatt mer frihet enn det hun har nå.

2
Jack_Daniels [Slettet]

Dette er ingen problem i land som Nederland og Danmark. Hvorfor må det være annerledes i "verdens beste land å bo i"?

Det må være lov å være student og ta seg en fest på helgene uten at det fører til negative tall i de bittelite studentbudsjettene. Ikke alle studenter kan gå med klær fra Fretex og sitte inne om helgene.

1
Jack_Daniels Hva så om man jobber deltid? Min samboer holder på med en bachelorgrad nå, forelesning 2-3 ganger i uka maks, jobber i ny og ned. I tillegg får hun "juleferie" allerede 29 november...

Hva så om man jobber deltid? Min samboer holder på med en bachelorgrad nå, forelesning 2-3 ganger i uka maks, jobber i ny og ned. I tillegg får hun "juleferie" allerede 29 november.Hun klager ikke. Gode karakterer får hun også. PS: Et 100 % studie trenger nødvendigvis

Meningen er at studier skal være en heltidsjobb. Du vet vel hva det betyr? Det betyr at man skal lese ca 7,5 timer fra mandag til fredag, eller uansett bruke 37,5 timer på studiene i uka.

Sier du til en ansatt med 100% stilling, at de bare kan skaffe seg helgejobb? Nei, man gjør ikke det. Man "tar helga" når det er fredag. Men det gjør ikke mange studenter. Tvert imot, de må jobbe både helg og ukedager. Dette går utover studiene.

Hva din samboer holder på med, uten at vi kan verifisere det her, er irrelevant, da den nyeste undersøkelsen foretatt i fjor, viste helt klart at studenter må enten jobbe for mye eller få penger hjemmefra.

For hele 94% var studiestøtten en "sekundær inntekt". Noe er svært galt her, da meningen er at studiestøtten skal være en primær inntekt". Hvis du ikke vet hva dette betyr, så betyr det at studenter må tjene mer enn det støtten utgjør for å leve noenlunde greit.

SIFO sitt budsjett viser at en mann bør ha 7.570 kr å leve av ETTER at utgifter til leie og strøm o.l. er blitt betalt. Og nå har de budsjettert i denne summen latterlige 2.520 kr på mat. Det er jo rett og slett komisk på en tragisk måte når man mener at drøye 80 kr per dag holder for tre måltider med drikke som utover vann kan være alt fra saft, te eller kaffe. Nå er VERKEN brus eller noe annet tatt med.

Med leie og strøm som gjerne koster 6.500 til 7.000 i de store byene som Oslo, Tr.heim, Bergen eller Stavanger så er man fort oppe i minimum 14.000 kr per måned hva gjelder utgifter.

Det er denne NETTOsummen en enslig minstepensjonist får, nemlig ca 14.000 kr, og de har rett på bostøtte også. Det har ikke studentene.

Med andre ord, og spesielt med tanke på at det er faktisk tolv måneder i året, og ikke ti, i tillegg til at man må ha ny laptop eller nettbrett som skal vare i to år iallfall som investering, selv om man studerer i fem år, og vil uten tvil i løpet av fem års perioden investere igjen i en laptop, så er kostnadene meget store.

Videre er mange studenter nødt til å jobbe om sommeren, mens vanlige arb.takere får sine fem uker ferie i fred og ro med en fin sum feriepenger.

For å spørre igjen, du sier vel ikke til en fulltidsansatt at de skal jobbe om sommeren også vel? Eller hver eneste helg?

Videre er det faktisk slik at svært få studenter kan få en relevant deltidsjobb. Nå har vi noe som heter "internships", og det forventes i stadig større grad at man har hatt en slik relevant "deltidsjobb". Disse jobbene er som regel svært DÅRLIG betalt men kan til gjengjeld være gull verdt når man skal søke jobb senere. Fordelen med andre ord av dette, får man først "uttelling for", når man er ferdig med studiene.

Svært mange studenter sliter enten med å få noe jobb, mens andre må bare ta en ikke-relevant jobb i kassa på Kiwi fordi de IKKE har råd å ta relevant "internship", fordi den er dårlig betalt.

Dermed så ender man opp med flertallet som IKKE gjennomfører i tide. Det koster samfunnet store summer. Bare ingeniørkull som droppet ut ved et universitet ble beregnet til å koste nesten 300 mill kr i kostnader for samfunnet. Og dette KUN for ingeniørene. Ta med ALLE andre, så er vi oppe i minst et par milliarder i året i tap for samfunnet og de individene det gjelder.

Du kan også ta med personlig inntektstap, nemlig som følge av at man gjennomfører for sent. Hadde man kunnet gjennomføre i tide, så kunne man begynt i en fulltidsstilling tidligere.

Kostnaden for 11 mnd studiestøtte derimot koster bare 586 mill kr per år. Skattelettelser til kaksene derimot kostet mye mer enn det.

Hvem som "får juleferie" og når varierer fra studie til studie, og fra studiested til studiested. Videre avhenger selvsagt hva man betegner som "gode karakterer" fra person til person.

Men det er ikke til å ta feil av at flertallet ikke greier å gjennomføre i tide.

Dermed er det urimelig å hevde at dette vil "koste 586 mill kr" i året, når fakta er at det koster mange ganger mer å la det fortsette slik det er i dag.

Statsbudsjettet ble ikke spikret sammen på en måned, så RG hadde måttet gjennomført dette hadde de vunnet. Videre så er alle enige i at dette bør innføres men ingen gidder altså å gjøre det.

Så uansett hvor mye man syter over at RG ikke har innført dette så ville de faktisk ha gjort det hadde de vunnet. Videre har de innført allerede støtte til viktige "BRIK"-land. Dette ble altså ikke nevnt.

De har også innført støtte til freshman året i USA nå, og den ser ut til at man vil beholde. Men det hjelper lite for de fleste, da de fleste studerer ikke i USA. Men RG har iallfall innført bedre ordninger for viktige handelspartnere Norge driver handel med.

Nå har jeg ikke engang nevnt at det forventes at studenter også skal gjøre "frivillig arbeid", og det "min venn", er ENDA dårligere betalt, nemlig helt gratis.

Så å være student er ikke lett hvis man har et snev av ambisjoner. Ikke bare skal man ha VELDIG gode karakterer, men man skal overleve også, og dermed tjene penger i en IKKE-relevant jobb. Videre så skal man også være "aktiv med frivillig arbeid", eller relevante "internships". Man skal praktisk talt være et supermenneske.

2

kutt i bistand, landbruk og kultur og gi studentene bedre vilkår. sistnevnte gruppe gir landet store økonomiske gevinster.

1
Sandaas Da tror jeg du bør oppdatere deg, for andelen som klarer å fullføre på normert tid er skuffende lav og det beviser ettertrykkelig at det er noe galt med studiestøtten generelt. Å b...

Nåværende oljeminister Tord Lien skrev et blogginnlegg tilbake i 2011 som greit beskrev hvorfor det er fornuftig med 11 mnd studiestøtte, så vi får håpe at hans tanker på sikt får gjennomslag i regjeringe for at det er samfunnsøkonomisk fornuftig å hevde studiestøtten generelt er det ingen tvil om

La oss for ærlighetens skyld huske på at mesteparten av studiestøtten er LÅN... som skal betales tilbake...med renter...

Bare for å ikke skape noen store illusjoner om at noe er gratis. Så da spørs det om ikke det er bedre å stramme inn på studiestøtten, så studentene faktisk forstår alvoret og universitetene ikke bare er en oppsamlingsplass

1
Jack_Daniels [Slettet]

Disse pengene kommer nok fra foreldre og/eller fra jobbing. Selve studiestøtten pr mnd er lav, den holder vel knapt til husleia.Men det er jo FORDI det er for MANGE som gjør krav på studiestøtte..

Jeg mener at det for middelklassefamilier og rike kun burde være studiestøtte fra private fond, som premierer de beste bra og kun de.

Så kan man ha noen grunnordninger for de fattigste studentene, men da kun hvis de presterer bra nok over tid og viser at de er seriøse

1
PDRA [sitat…] Meningen er at studier skal være en heltidsjobb. Du vet vel hva det betyr? Det betyr at man skal lese ca 7,5 timer fra mandag til fredag, eller uansett bruke 37,5 timer på...

I dag er det forøvrig et økende problem at unge voksne og middels godt voksne sylter seg ned i gjeld. Inkassosaker og generelle gjeldsproblemer skyter i været i Norge. Da bør vi kanskje tenke på å ikke kaste ut alle studenter i en idealistisk studiegreie som kanskje koster mer enn det smaker til slutt..

Problemet her er staten. Statens formål og økonomiske grunnlag er at alle skal tjene dens posisjon. På en eller annen måte. Staten vet at den må ha mange utdannede. Det blir et slags gedigent narrespill av ideologisk fanatisme. Det får ikke hjelpe at noen partier kaller seg moderate

1
PDRA [sitat…] Meningen er at studier skal være en heltidsjobb. Du vet vel hva det betyr? Det betyr at man skal lese ca 7,5 timer fra mandag til fredag, eller uansett bruke 37,5 timer på...

Meningen er at studier skal være en heltidsjobb. Du vet vel hva det betyr? Det betyr at man skal lese ca 7,5 timer fra mandag til fredag, eller uansett bruke 37,5 timer på studiene i uka.

- Hvorfor er enkelte studieløp lagt opp til at man tar juleferie allerede 29 november da; og ikke starter opp igjen før den 11 januar? Er det ikke urimelig at studenter skal sitte på rævva og ta seg en 1,5 måneds lang ferie sponset av Staten?

Sier du til en ansatt med 100% stilling, at de bare kan skaffe seg helgejobb? Nei, man gjør ikke det. Man "tar helga" når det er fredag. Men det gjør ikke mange studenter. Tvert imot, de må jobbe både helg og ukedager. Dette går utover studiene. - Skjønner du hva du selv skriver her?

Hva din samboer holder på med, uten at vi kan verifisere det her, er irrelevant, da den nyeste undersøkelsen foretatt i fjor, viste helt klart at studenter må enten jobbe for mye eller få penger hjemmefra.

**For hele 94% var studiestøtten en "sekundær inntekt". Noe er svært galt her, da meningen er at studiestøtten skal være en primær inntekt". Hvis du ikke vet hva dette betyr, så betyr det at studenter må tjene mer enn det støtten utgjør for å leve noenlunde greit.

-** Irrelevant? Haha, må du skjerpe deg. Dette er ikke vits i å svare på engang, grunnet ditt snevre syn. Hvorfor skal min samboers situasjon være irrelevant, mens andre studenters situasjoner være mer relevant? Og det er klart at de fleste studenter klager. Vi lever tross alt i Norge der mottoet "MYE VIL HA MER!" lever i høyeste grad.

SIFO sitt budsjett viser at en mann bør ha 7.570 kr å leve av ETTER at utgifter til leie og strøm o.l. er blitt betalt. Og nå har de budsjettert i denne summen latterlige 2.520 kr på mat. Det er jo rett og slett komisk på en tragisk måte når man mener at drøye 80 kr per dag holder for tre måltider med drikke som utover vann kan være alt fra saft, te eller kaffe. Nå er VERKEN brus eller noe annet tatt med. - 2520 kroner på mat er et greit estimat. I vår husholdning (to personer) bruker vi ca 5-600 kroner i uka på mat. Dette inkluderer pålegg, gode middager etc. Kjøleskapet er aldri tomt. Studiestøtten skal ikke bety at man skal kunne gå på fancy restauranter annenhver dag, noe ditt budsjett legger opp til. Tipper du er fra Bærum.

**Med leie og strøm som gjerne koster 6.500 til 7.000 i de store byene som Oslo, Tr.heim, Bergen eller Stavanger så er man fort oppe i minimum 14.000 kr per måned hva gjelder utgifter.

-** Vår leilighet i Tromsø (som er norges nest dyreste by å bo i) koster 10k pr mnd. Vi har valgt det selv, og det fungerer helt allright. Strømmen er fastprisavtale på 299,- pr mnd - og det er til og med dyrt. Den siste måneden var avmålingen verdt hele 220,- !!

Videre er mange studenter nødt til å jobbe om sommeren, mens vanlige arb.takere får sine fem uker ferie i fred og ro med en fin sum feriepenger. - Det er da ingenting galt for studenter å jobbe på sommeren. Det er slik det er bygd opp. Studielivet skal ikke være en parademarsj frem til høyere kompetanse og kremjobber.

**For å spørre igjen, du sier vel ikke til en fulltidsansatt at de skal jobbe om sommeren også vel? Eller hver eneste helg?

-** Det er faktisk så jævla dumt å sammenligne folk i arbeidslivet med folk som tar utdanning. Det blir som argumentet ungdomsskoleelever tar til når det er lekser hver eneste dag: "MEN INGEN ANSATTE PÅ BENSINSSTASJONER TAR JOBBEN MED SEG HJEM!!" Høl i huet.

Resten av det du skriver på er det forresten ikke vits i å svare på.

Studiestøtten er fin slik den er. Ikke alt kan bli servert på sølvfat, noe jeg er hjertens glad for at både den RG-regjeringen og den blå-blå-regjeringen også mener.

2
Jack_Daniels Hva så om man jobber deltid? Min samboer holder på med en bachelorgrad nå, forelesning 2-3 ganger i uka maks, jobber i ny og ned. I tillegg får hun "juleferie" allerede 29 november...

PS: Et 100 % studie trenger nødvendigvis ikke å bety 8-9 timer på universitetet hver eneste dag hele året. Tvert i mot. Hun har aldri hatt mer frihet enn det hun har nå.

Ja, og da er selvsagt alle studier akkurat slik, og alle studenter har akkurat like stort behov for å suge til seg pensum.

1

Hvorfor skal ikke studentene få støtte i elleve måneder?

Du går skole fra rundt 20.august og til i verste fall 1.juni. Det er nesten tre mnd du ikke studerer.

1

Kutt ned på alle tøysestudiene og så kan man bruke de pengne på de studentene som faktisk studerer noe nyttig.

1
Jack_Daniels Meningen er at studier skal være en heltidsjobb. Du vet vel hva det betyr? Det betyr at man skal lese ca 7,5 timer fra mandag til fredag, eller uansett bruke 37,5 timer på studiene...

Det er faktisk så jævla dumt å sammenligne folk i arbeidslivet med folk som tar utdanning. Det blir som argumentet ungdomsskoleelever tar til når det er lekser hver eneste dag: "MEN INGEN ANSATTE PÅ BENSINSSTASJONER TAR JOBBEN MED SEG HJEM!!" Høl i huet.

Du vet jo ikke engang hva du snakker om. Dette er rett og slett morsomt.

Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne, eller om jeg skal fortsette å le.

Dine argumenter er følgende:

1) Tromsø - Norges nest dyreste by. Det må være i fantasien din, for Oslo og Stavanger er de dyreste.

I oktober (2012) kostet det i snitt 8 366 kroner per måned å leie en 1-roms leilighet i Oslo.

I snitt kostet det 10 765 kroner å leie en 2-roms leilighet i Oslo oktober 2012)

http://www.studenttorget.no/index.php?artikkelid=11572&expand=3797,4524,5665&show=5665

Mitt estimat på 6.500 kr eller per for en person en dermed ikke urimelig. Tvert imot, den er veldig nøktern.

2) Det latterlige argumentet nr 2, fra din side. "Man skal ikke spise på fancy restauranter".

Ja jøss, for man får tre målinger per dag til 80 kr totalt på fancy restauranter? Hehe! Hvilke restauranter har fancy måltider til 27 kr i snitt per måltid? Fortell nå. Men bevares, drøye 2.500 kr per måned for mat over en periode på minst 5 år, gir "spennende" helsemessige effekter etter hvert. Siden nudler og søppel pålegg med sånn ca 20% rent kjøtt er så greit for helsa :)

3) "Argumentet ditt" angående at jeg er fra Bærum. Desperasjonen din begynner å lukte lang vei. Hadde jeg vært fra Bærum så ville jeg nok ikke engang hatt behov for å få noe som helst støtte fra Lånekassen.

4) Studentlivet er en "parademarsj". Det er nettopp det det ikke er. En på sosialen har det bedre enn en student. Og slik skal det ikke være. Altså en kriminell eller en asylsøker har bedre forutsetninger.

Ja, ifølge deg skal studenter ALDRI ha ferie. Bare jobbe, jobbe og jobbe. Det blir svært vanskelig å diskutere noe som helst med en som faktisk er på en annen planet, og ikke forstår hva som skal til for å være konkurransedyktig i dagens arb.liv, for ikke å nevne fakta som undersøkelsene har vist, nemlig at det er komplett umulig å være heltidsstudent av dagens støtteordning, som egentlig er et lån, og ikke en inntekt. (Kun 40% blir stipend hvis man består).

Dermed så kan man generelt sett si at studenter får sponset bare maten av staten, der man med resten av lånet er nødt til å jobbe mye, i stillinger som ikke har noe med studiet å gjøre. Og det er hvis man er heldig og får en jobb. Det er noe som heter polakker og svensker nå for tiden, og de tar hva som helst, så studenter blir utkonkurrert.

Dette her kan sammenlignes med boligpriser og alle som er noenlunde oppdatert har fått med seg at bortimot halvparten av foreldrene hjelper sine unge inn på boligmarkedet. Det samme bildet har den nye undersøkelsen avslørt, hva gjelder å få penger hjemmefra.

Det er da svært få som i dag mener at "boligprisene er lave" og de som mener at boligprisene er høye, "syter for mye".

Men av en eller annen idiotisk grunn er det plutselig "romslig å være student", akkurat som om man ikke er et menneske som faktisk har løpende utgifter hele 12 måneder i året.

1

Lignende innlegg

Fortsatt flertall for høyresiden . . . . . .

Ingen regjering har mistet popularitet så raskt som den sittende . . . . . . Og det er skremmende. Nå har vi en regjering som overhode ikke har "vanlige folks" tillit. Og som fortsetter å ta upopulære...
Bilde

KrF får boost på ny måling

KrF får sin høyeste oppslutning siden den opprivende retningsstriden i 2018, viser en ny måling. Arbeiderpartiet går også mye fram.


Bilde www.msn.com
3
5 svar
Aktuelt silas Siste svar

Polens statsminister mener...

...at Norge profiterer på krigen og at vi bør kanalisere pengene tilbake til dem som rammes hardest. Energiprisene har steget kraftig men det skyldes corona-lockdown og vestlige sanksjoner. Europeiske...
1
6 svar

Har APs Næringsminister mistet forstanden??

Er dette en Ministers holdning? AP?? Seriøst??? Dette er jo tildels lignende radikalt tankesett som vi ser hos ODA, som jeg av prinsipp ikke handler hos. Arbeiderpartiet pusher Vestre og ODA som prakt...
Bilde

Sponset politianmeldte demonstranter: - Absurd

Familieselskapet til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ga 300 000 kroner til Extinction Rebellion, som nå er politianmeldt av Stortinget. Det vekker reaksjoner.


Bilde www.dagbladet.no
1
12 svar
Laster...