Politikk - Norsk
FNs 19. klimatoppmøte i Warsava
I går startet det 19. klimatoppmøtet i FN-regi for å få til en internasjonal bindende avtale om reduksjon i verdens klimagassutslipp. Det er ikke akkurat en begivenhet som pressen har vist interesse for i år – noe som sikket gjenspeiler de manglende forventningene til at verdens statsledere skal klare å enes om en avtale.
I år fikk imidlertid klimatoppmøtet en dyster start. Filippinenes delegasjonsleder tok i følge NRK Dagsnytt 18 ordet i starten av møtet og holdt en gripende personlig beretning om hans families situasjon hvor flere er savnet og han beskrev videre omfanget av katastrofen som har rammet øyriket i form av tyfonen Haiyan. Flere av møtedeltagerne fra de andre 190-landene tok til tårene og møtet ble deretter innledet med tre minutters stillhet for å minnes ofrene for tyfonen.
I følge Jan Egeland i gårdagens Dagsnytt18 er katastrofen av ufattelige dimensjoner, tyfonen lagde en ca. 600 km bred og 2000 km lang korridor med død og omfattende ødeleggelser gjennom øyriket. I de rammede områdene er store deler av samfunnets infrastruktur brutt sammen, veiene er ikke farbare, folk har ikke hus som gir ly mot vær og vind, strømmen er borte og varetransporten er lammet. Millioner av mennesker er nå uten mat, vann og elementære helsetilbud. Dødstallene er foreløpig anslått til 10 000, men Egeland antar tallet kommer til å stige kraftig etter hvert som man klarer å få oversikt over katastrofen. Det meldes bla. at det er så mye som fire millioner barn som er rammet og i akutt behov hjelp.
Tyfonen Hayian har gitt en veldig klar og tydelig demonstrasjon av alvoret i klimaproblemet fordi den er antatt å være den kraftigste som har rammet landarealer noensinne i moderne tid. Dermed er Hayian et eksempel på den type monsterstormer klimavitenskapen siden 1960-tallet har advart mot vil bli en konsekvens av den globale oppvarmingen. Hayian er en forsmak på hva som venter verden lengre frem i den globale oppvarmingsløypen.
Det er et ordtak som heter at det er aldri så galt at det ikke er godt for noe. Tragedien som har rammet Filippinene har gitt en meget dyster ramme rundt årets klimatoppmøte som gjør det mye vanskeligere for landenes delegater å ri nasjonale kjepphester som blokkerer progresjonen i forhandlingene. Hayian har gitt et sterkt press på verdens nasjoner til å komme frem til mer enn uforpliktende programerklæringer, og tragedien gir dermed et håp om at det 19. klimatoppmøtet ikke vil ende i samme skuffelse som de 18 foregående klimatoppmøtene.