Politikk - Norsk

Tordenskjold3

Rett til å selvforsvar.

Rett til selvforsvar er en grunnleggende rettighet, men hvorfor har vi ikke samme rett til å beskytte våre eiendeler? At man kan bli dømt for å hindre en tyv fra å stjele mine eiendeler er jo omtrent som å legalisere tyveri. Noen vil kanskje si at en tyvs liv er verdt mer enn min sykkel, men det er da ikke verre enn at tyven lar sykkelen min få være i fred, å gi retten til å forsvare eiendeler vil også virke preventivt, hvor mange hadde stjålet sykler om det gikk rykte om at noen låste dyre sykler på tvilsomme steder i håp om å få sjansen til å lovlig ta liv?

2
139 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

At man kan bli dømt for å hindre en tyv fra å stjele mine eiendeler er jo omtrent som å legalisere tyveri.

Nå er ikke jeg mot retten til å forsvare seg selv eller eiendelene sine... men akkurat dette blir å strekke det litt langt.

Å ikke kunne skyte en tyv er ikke det samme som å "legalisere" tyveri. Tyven vil fremdeles bli straffet av samfunnet, selv om en ikke har mulighet til å ta loven i egne hender, der og da.

1
OldNick [sitat…] Nå er ikke jeg mot retten til å forsvare seg selv eller eiendelene sine... men akkurat dette blir å strekke det litt langt. Å ikke kunne skyte en tyv er ikke det samme som...

Å ikke kunne skyte en tyv er ikke det samme som å "legalisere" tyveri. Tyven vil fremdeles bli straffet av samfunnet, selv om en ikke har mulighet til å ta loven i egne hender, der og da.

Hvor mange sykkeltyver er det som blir straffet? Og jeg er neppe sterk nok til å holde en tyv igjen, ikke er jeg villig til å risikere helsen min for å prøve heller. Så hva gjør jeg når noen prøver å ta sykkelen min?

1

Rett til selvforsvar er en grunnleggende rettighet

Bare på papiret...

I virkeligheten, not so much...

1

Noen vil kanskje si at en tyvs liv er verdt mer enn min sykkel,

Ikke bare det, under de rette forhold vil systemet behandle vedkommende som om han var verdt mer enn ditt.

Eksempelvis, du går litt over streken og skader tyven ved et uhell (slår for hardt, eller han tåler lite og dunker bakhodet i en kant). Du dømmes til erstatning i hundretusenkronersklassen, kanskje millionklassen, og fengsel. Tyven slipper selvsagt straff.

1

Du kan fint selv pågripe en person har, eller er i ferd med å begå et lovbrudd som kan føre til minst( 6 mnd tror jeg det er) fengsel. Selv simpelt tyveri har vel en strafferamme på langt mer enn det. Du må selvfølgelig bruke skjønn, og kan ikke gjøre ved å banke en fyr halvt ihjel, men skulle han sette seg til motverge vil jeg tro du slipper unna med noen slag eller spark for å få han til ro.

Du kan lese mer om borgerarrest i straffeprosessloven.

1

Noen vil kanskje si at en tyvs liv er verdt mer enn min sykkel, men det er da ikke verre enn at tyven lar sykkelen min få være i fred, å gi retten til å forsvare eiendeler vil også virke preventivt, hvor mange hadde stjålet sykler om det gikk rykte om at noen låste dyre sykler på tvilsomme steder i håp om å få sjansen til å lovlig ta liv?

Selvfølgelig bør han la sykkelen din være i fred. Men det er ikke slik at dersom han gjør en kriminell handling så rettferdiggjør det at du begår en mye verre kriminell handling. Et sykkeltyveri er en bagatell sammenlignet med et drap. En person med et tilnærmet normalt følelsesliv sliter med det i ettertid selv om vedkommende drepte for å redde sitt eget liv, og ville derfor aldri med overlegg ha drept noen pga en sykkel.

Det er ikke riktig å stjele, men noen stjeler faktisk for å overleve. Ikke så utbredt i Norge, men likevel. Noen gjør feil, og klarer å snu livet sitt. Noen som stjeler er veldig unge. Tyveri skal ikke aksepteres, men å gjøre tyver fredløse er heller ikke et moderne samfunn verdig. Å ikke tillate å drepe en tyv er ikke det samme som å legalisere tyveri.

Dersom noen hadde låst inn sykler på tvilsomme steder fordi de håpet på at noen skulle prøve å stjele dem for på den måten å straffefritt kunne ta liv, så sier det en del om hvor syke disse personene er. Jeg vil si at slike personer er verre å ha løs i samfunnet enn sykkeltyver. Hvem vet hva annet slike personer kan finne på?

Slipper man unna et drap ved å si at man skulle forsvare eiendelene sine som vedkommende forsøkte å stjele, så åpner jo også det muligheten for å drepe noen og så påstå at vedkommende forsøkte å stjele. Dersom en "respektabel" person dreper en som virker litt mer "tvilsom", og ingen kan motsi påstanden, skal han da slippe unna med å drepe en uskyldig?

3

Folks rett til å forsvare seg selv og sine eiendeler bør styrkes i lovverket all den tid politi og rettsvesen mer eller mindre har kollapset.

1

Det regnes ikke som selvforsvar å snikmyrde tyven mens han er i ferd med å sage over sykkellåsen.

2

hvor mange hadde stjålet sykler om det gikk rykte om at noen låste dyre sykler på tvilsomme steder i håp om å få sjansen til å lovlig ta liv?

VGD altså...VGD...

Det finnes liksom ingen grenser for hvilke sivilisatoriske degenreringer man kan tenke seg.

1
Tordenskjold3 [sitat…] Jeg har da ikke tenkt til å straffe han, bare forsvare mine eiendeler. 2 forskjellige ting. Eller mener du at jeg bare skal sitte å se på?

Dersom alternativet er å drepe vedkommende så mener jeg definitivt at du blir pent nødt å la ordensmakten ordne opp. "Loven i egne hender" har aldri vært en gyldig maksime i en rettsstat.

Det er forøvrig å bemerke at ditt forslag er det tetteste vi i Norge har kommet på en "snik-islamisering".

1

Her var det mye barnehage filosofi.

Spør en førskolelærer om riktig håndtering av dette i barnehagen.

"Min, min, min", er vanlig argumentasjon blant barn. Skal barn ha anledning til å forsvare hva de mener er sitt ved aggresjon og sinne? Eller finnes bedre måter å håndtere slike konflikter på?

Blir det noen stor forskjell om vi snakker om voksne? Skal de ha rett til å forsvare hva de mener er sitt med aggresjon og sinne? Er det hensiktsmessig? Eller finnes det bedre måter å håndtere konflikter på?

Uansett forslag til løsning. Så er aggresjon og sinne ikke del av noen god løsning.

1

Lignende innlegg

Aktuelt silas Siste svar

Polens statsminister mener...

...at Norge profiterer på krigen og at vi bør kanalisere pengene tilbake til dem som rammes hardest. Energiprisene har steget kraftig men det skyldes corona-lockdown og vestlige sanksjoner. Europeiske...
1
6 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Når atomtrusselen ikke biter..

Det var selve grunnpilarene til Nato.avskrekkingen stomvåpemet gir. Myrphys lov gjelder. Når et våpen såvidt er brukt i den ene krigen vil den blir brukt stort i den neste. Dette viser hvor såre Russl...
1
14 svar

Har APs Næringsminister mistet forstanden??

Er dette en Ministers holdning? AP?? Seriøst??? Dette er jo tildels lignende radikalt tankesett som vi ser hos ODA, som jeg av prinsipp ikke handler hos. Arbeiderpartiet pusher Vestre og ODA som prakt...
Bilde

Sponset politianmeldte demonstranter: - Absurd

Familieselskapet til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ga 300 000 kroner til Extinction Rebellion, som nå er politianmeldt av Stortinget. Det vekker reaksjoner.


Bilde www.dagbladet.no
1
12 svar
Aktuelt silas Siste svar

Falske følgere på Twitter

Newsweek melder... NEW YORK (Nettavisen): Nesten halvparten av presidents Joe Bidens 22,2 millioner følgere på Twitter, skal være falske, viser en undersøkelse foretatt av selskapet SparkToro og som e...
Bilde

Half of Joe Biden's Twitter followers are fake, audit reveals

Billionaire Elon Musk has claimed that 20 percent of Twitter users are "spam/fake accounts" amid his ongoing takeover bid.


Bilde www.newsweek.com
2
7 svar

Skjønner Vedum og Støre hverdagen ?

Jeg lurer på om den nye regjeringen med Vedum og Støre skjønner hverdagen til svært mange (kanskje de fleste) barnefamilier i Norge nå. Neppe . . . . . Og når rentehevinger planlegges, så er det ikke...
Bilde

Fikk betalingsvansker etter strømpris-smell: – Vet mange kjenner seg igjen

SLEMMESTAD (VG) Stadig flere sliter med regningene. Inkassobyråer opplever pågang fra en ny gruppe: Småbarnsfamilier med trang økonomi.


Bilde www.msn.com
1
4 svar
Laster...