Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Trettebergstuen rasler med sablene igjen

Denne gangen dreier det seg om prisen på utleie av Operaen i Oslo.

Saken er som følger: Tidligere i år leide de ut hele bygget til et bryllup. Paret og Den Norske Opera ønsker ikke å opplyse om hvor mye de betalte for dette, og Operaen vil heller ikke fortelle det. Noe jeg faktisk synes at er helt ok, hva har vi med hva et par betaler i leie? Det viktige her er at Operaen, som taper penger hvert eneste år og er avhengige av store overføringer fra staten klarer å hente inn litt ekstra penger i en ellers rolig periode.

Dette er noe alle, og spesielt politikerene burde være glade for, men nå finner altså ikke AP's Trettebergstuen seg i dette og krever et svar fra kulturministeren i denne saken.

- Operaen er felleskapets eie. Jeg har full forståelse for, og det er riktig, at de vil få inn penger ved å åpne for private arrangement. Det jeg reagerer på er at hele Operaen var stengt av, også taket, som er noe av det flotteste med Operaen og brukes av alle, sier Familie- og kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Anette Trettebergstuen, til Dagbladet.

- En så stor offentlig institusjon må ha legitimitet, og at Operaen stenges av fordi å private penger har kjøpt den, bidrar ikke til å legitimitet. Jeg reagerer på dette hemmeligholdet. Det skaper spekulasjoner, og er ikke bra for operaens rennommé, sier hun.

Så nå vil altså AP kaste bort tiden til kulturministeren ved å stille et formelt spørsmål til Kulturminister Linda Hofstad Helleland ( H ), og kreve at prisen på utleien må offentliggjøres.

- Vi har forsøkt å stille spørsmål via pressen, og skal ta dette opp med Kulturministeren så fort vi kan. Det trengs en politisk føring for hva som er akseptabelt, og ikke, for offentlige aktører i søken på private penger, sier Trettebergstuen.

Jeg mener at både dama og AP rett og slett oppfører seg latterlig i denne saken.

1
76 svar

76 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

TheBracket

Man vet at man bor i et lite land når spørsmål om prislappen på et bursdagsselskap/brøllop løftes opp til ministernivå.

3

erdetslik

Ja, Gud bedre hvor lite AP har av saker for tida

Nå har Trettebergstuen virkelig funnet sitt nivå i politikken.

Ikke trodde jeg at det er ansvarlig minister som administrerer utleie. Jeg trodde Den norske Opera har en administrasjon som tok seg av slike ting. Og jeg tviler derfor på at det er Ministeren som har satt prisen. MEN ingen sak er for liten for AP og Trettebergstuen når det gjelder å holde liv i "splitt og hersk"-leker - de rike og oss andre.

Så Trettebergstuen vil altså at Ministeren skal gå til Daglig leder for å få vite prisen - for så å gi den Trettebergstuen.

Vanligvis, i alle andre sammenhenger, er priser for utleie en avtale mellom utleier og leietaker - og jeg tviler på om Ministeren som bestemmer prisene. Jeg håper Kulturminister har annet å gjøre. Det var kanskje slik når AP og Stoltenbergs venn var daglig leder der.

Men Trettebergstuens problem er vel at det var en fra hennes hatgruppe nr. 1 eller nr. 2 - de rike - som hadde leid Operaen. Jeg regner med at taket KUN var stengt en dag - og ikke en hel måned . . . . . . . . .

1

BornOnThe4thOfJuly

Nå handler dette om åpenhet i en bedrift som er heleid av staten, ikke hvorvidt prisen er for høy eller lav. Den diskusjonen får man først dersom man faktisk får vite prisen og vilkårene. Det er hele poenget med åpenhet. Nemlig at man skal ha best mulig grunnlag for å gjøre seg opp meninger og at ting ikke skal skjules fra det offentlige rom.

Når det gjelder hat mot operaen så tror jeg den største hatgruppen er Frp-velgere som har sutret over at man har brukt statlige midler for noe som bare "fiffen"i Oslo har glede av. Det er enormt mange innlegg fra den kanten som har uttrykt sitt hat mot operaen.

Så ønsker du åpenhet rundt disposisjoner som staten gjøre eller er det greit at en bedrift som er heleid av staten, og får store overføringer fra staten hvert eneste år, holder ting skjult for de som betaler gildet for dem?

1

McLovin

For operaen var det en langt større skandale at de ikke klarte å finne plass og tid til Tom Waits den gangen han nærmest spurte om å få opptre.

Dette er en ikke-sak. Operaen har en rekke lokaler og møterom som leies ut til bedrifter jevnlig. Har selv sittet i de.

Det har i hvert fall ikke noe å gjøre på ministernivå, denne Trettebergstuen virker som et slitsomt og i overkant intenst menneske å forholde seg til.

2

BornOnThe4thOfJuly

Nå må det vel opp på ministernivå dersom operaen skal få instruks til å følge prinsippene i Offentlighetsloven.

Eller vet du om noen andre enn ministeren som kan fortelle operaen at de skal det?

Er du får åpenhet i bedriften som er heleid av staten og får store statlige overføringer hvert år eller skal de kunne holde hemmelig hvordan de bruker disse offentlige pengene?

1

SIG100

Jeg mener at både dama og AP rett og slett oppfører seg latterlig i denne saken.

Det er ikke overraskende at du mener at rederdøtre skal kunne bruke offentlige bygninger og området rundt uten at noen vet den reelle prisen.

Jeg forventer at du også gir din fulle støtte til at dette gjelder også andre offentlige bygg - Slottet, Slottsplassen og Slottsparken, Stortinget og Studenterlunden, Akershus Festning, Vigelandsparken osv. og stenge områdene for publikum.

De fleste besøkende er jo uansett tross alt bare turister og vanlige folk som sikkert kan komme tilbake en gang "Hollywood-fruene" ikke trenger lokalene for å styrke sitt ego. Såpass respekt bør vi vise for pengemakta.

Avtalen og prisen fikser man selvsagt gjerne over en sigar i Kongelig Norsk Seilklubbs lokaler slik man alltid har operert i det skjulte. At bygget og driften av det er finansiert med skattepenger er da helt uvesentlig i denne sammenhengen.

Vi andre ønsker oss ikke tilbake til tiden før den franske revolusjonen, men tror på at åpenhet medfører ryddigere forhold.

2

erdetslik

Hva så ? Jeg ser ikke problemet - tror du virkelig ar det er en del av Kulturministerens arbeidsoppgaver å gi priser og å stå for utleievirksomheten av Operaen ? Hva tror du er Operaen's administrasjon gjør - koker kaffe til Ministeren ?

Nå er leieavtalen inngått mellom Operaen og Eventselskapet Off Piste - og ikke mellom Minister og brudeparet. Men om arenaen var "over en sigar i Kongelig Norsk Seilklubbs lokaler slik man alltid har operert i det skjulte" vet ikke jeg, men Off Piste er et selskap som tar seg av arrangement for de som vil / kan betale for slike tjenester. Jeg tror ikke du skal være redd for å komme "tilbake til tiden før den franske revolusjonen, men tror på at åpenhet medfører ryddigere forhold.". Selv om en skipsrederdatter leide Operaen - igjennom Off Piste - for sitt bryllup.

https://www.nrk.no/kultur/luksus-bryllup-stengte-operaen-1.13025705

1

Bevegelse

Operaen er fiffens boltringsstue, vi så det fra åpningen med mediekåte Ap-politikere som solet seg i glansen av de kongelige.

At Ap nå forsøker fremstå som 'folkelige' ved å syte over at hele operaen ble stengt av for nyskjerrige besøkende og turister en kveld, er kun fordi de selv ikkje var inviterte.

Sjalusi og det å ikkje sitte i regjering er ikkje så enkelt for dem, der de overbetalte blærene i Ap nå ikkje lenger er førsteprioritet på den røde løperen.

Stakkars.

1

BornOnThe4thOfJuly

Igjen så handler dette om åpenhet. Hvorfor så imot åpenhet i en bedrift som lever av dine og mine skattepenger?

1

Bevegelse

åpenhet

Jeg er selvfølgelig for full åpenhet.

Mitt innlegg gikk på hvorfor Ap nå var så opptatt av denne åpenheten:)

1

Ljot

Så nå vil altså AP kaste bort tiden til kulturministeren ved å stille et formelt spørsmål til Kulturminister Linda Hofstad Helleland ( H ), og kreve at prisen på utleien må offentliggjøres.

Jeg synes kanskje det er litt malplassert bruk av arbeidstimer når en stortingspolitiker involverer både seg selv og en minister opp i slikt. Dersom det er behov for politisk oppfølging av en slik sak burde det vært delegert ned til et langt lavere nivå.

Så kan Trettebergstuen og kulturministeren heller bruke sin dyrebare tid til sammen å bygge landet ved å engasjere seg i problemstillinger som virkelig betyr noe for oss som har valgt dem inn i landets regjering og nasjonalforsamling.

1

SIG100

Jeg synes kanskje det er litt malplassert bruk av arbeidstimer når en stortingspolitiker involverer både seg selv og en minister opp i slikt. Dersom det er behov for politisk oppfølging av en slik sak burde det vært delegert ned til et langt lavere nivå.

Som for eksempel at man hadde vært åpne fra start? Eller at kulturministeren eller hennes underordnede hadde klart å komme på banen i løpet av en måneds tid?

Forøvrig er vel kanskje utleie som medfører stenging av en av Norges største turistattraksjoner til private selskap en sak med viss politisk interesse?

1

DenSisteBohem

Forøvrig er vel kanskje utleie som medfører stenging av en av Norges største turistattraksjoner til private selskap en sak med viss politisk interesse?

Hadde dette vært en dag i perioden oktober 2005 til oktober 2013 så hadde vi ikke hørt et knyst fra hverken deg, Trettebergstuen eller noen av de andre på Partikontoret.

1

Ljot

Hvorfor i det hele tatt engasjere seg i slikt som stortingspolitiker? Har man ikke mennesker på lavere nivå som kan engasjeres hvis man ønsker å undersøke saker som dette?

Vi har 169 innvalgte stortingsrepresentanter. Det er ikke så mange. Selv om de er flittige som mink så har døgnet bare 24 timer for stortingsrepresentanter også. Og det er mye å ta tak i her i dette landet. Da bør ikke slikt være det som rinner Trettebergstuen først i hu når hun over morgenkaffien tenker på hva hun kan gjøre denne dagen for å gjøre Norge bedre.

1

DRHT

Forøvrig er vel kanskje utleie som medfører stenging av en av Norges største turistattraksjoner til private selskap en sak med viss politisk interesse?

Har det? For en god del år tilbake jobbet jeg en sommer på Tusenfryd som butikkmedarbeider. Hvor var interessen den gang Tusenfryd stengte av parken for besøkende, når et eller annet forbund/forening (husker ikke hvilke forbund det var) leide parken?

1

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...