Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Hemmeligholder asylsøkernes helsetrussel

Merkelig at denne type informasjon holdes hemmelig. Åpenhet om dette bør være helt på sin plass. Jeg regner med at de aller fleste menneskene i dette landet har et ønsket om å være godt informert slik at man kan ta egne vurderinger og innhente innformasjon fra flere kilder, og hvis det er forbundet med stor helsefare, så mener jeg det er innlysende at slikt ikke skal hemmeligholdes.

Helseminister Bent Høie nekter innsyn i et dokument knyttet til asylsøkernes helse. Opplysningene kan ha «skadevirkninger av et større omfang» hvis de blir offentlige, hevder departementet.

Et dokument om «forskjellige problemstillinger og utfordringer knyttet til helse i forbindelse med økte asylankomster til Norge», holdes hemmelig av Helsedepartementet.

Opplysningene skal være så skadelige at de vil kunne påvirke både sikkerheten i Norge og forsvaret av landet, heter det i et avslag til ABC Nyheter denne uken.

Det aktuelle dokumentet er datert 27. juli og en del av korrespondansen mellom Helsedirektoratet og Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) om asylsøkere.

http://www.abcnyheter.no/nyheter/politikk/2016/08/25/195237866/hemmeligholder-asylsokernes-helsetrussel

– Jeg er sterkt i tvil om lovligheten av en slik gradering, sier jusprofessor Jan Fridthjof Bernt om Helsedepartementets hemmelighold av et dokument om en mulig helsetrussel fra asylsøkerne.

Helse-eksperter som ABC Nyheter var i kontakt med, hadde aldri opplevd tidligere at lignende paragrafer og begrunnelser for hemmelighold hadde vært brukt for å skjule korrespondanse mellom helsebyråkrater.

http://www.abcnyheter.no/nyheter/politikk/2016/08/26/195238315/kan-vaere-ulovlig-gradere-mulig-helsetrussel-fra-asylsokere

3
71 svar

71 svar

Vi ønsker å legge til rette for en god debatt på nettsidene våre, og for å kunne sikre god moderering holder vi nattestengt mellom klokken 00.00 og 08.00.

ErnestDefarge

Det er en person som virker å ha noe innsikt i denne tråden og utifra hva han sier kan det virke som at det myndighetene er mest redd skal komme ut er at systemet fikk seg en knekk i fjor da innstrammingen var som verst. Det virker som man har større kontroll på sykdommene innvandrere tar med seg enn den norske ferierende eventuelt plukker opp.

Med tanke hvor lett hysteriske nordmenn blir, særlig når det er snakk om flyktninger og/eller sykdommer at myndighetene frykter massehysteri dersom det kommer ut at de mistet kontrollen på en situasjon som nå er under kontroll? Vi snakker om en ekstraordinær situasjon der det plutselig kom veldig mange på en gang. Noe helsevesenet nok var ganske uforberedt på.

2

arveka

Det virker som man har større kontroll på sykdommene innvandrere tar med seg enn den norske ferierende eventuelt plukker opp.

Helt riktig.

1

Folkflesk

Stor jubel blant blant landets høyrepopulister: Endelig en helt objektiv og saklig grunn til å lukke landet hermetisk.. helt til de skjønte at den samme logikken innebar at de også måtte ofre ferien sin til Bangkok.

1

legalize_it

Kanskje på tide at man vurderer BCG-vaksine for alle igjen?

Ellers er det håpløst at regjeringen hemmeligholder dette. Risikerer de folkehelsa for å redde flyktninger, så bør folk få vite om det.

1

gjespe

Ellers er det håpløst at regjeringen hemmeligholder dette. Risikerer de folkehelsa for å redde flyktninger, så bør folk få vite om det.

Hvordan vet du dette - tror du politikere og fagmiljøer er så dumme?

1

silas

Fagmiljøene er nok veldig klar over risikoen for spredning av sykdommer som hiv, hepatitt B og C, MRSA, syfilis, tuberkolose, parasitter og andre patogener som gjemmer seg i tarmen.

Jeg synes det er svært urovekkende at man hemmeligholder informasjon som kan være av stor betydning for barnehager, skoler og andre institusjoner. Hvis systemet for screening av flyktninger o gasyslsøkere ikke fungerer som det skal, så er det veldig alvorlig og det blir ikke bedre når man velger å ikke informere resten av befolkningen.

Nordmenn som reiser ut av landet er vaksinert i langt større grad enn f.eks. mennesker fra Afrika og fattige land i midt-østen. Folk som reiser fra Norge til høyrisikoland vaksinerer seg ytterligere.

1

Morra-DI-2

Ellers er det håpløst at regjeringen hemmeligholder dette. Risikerer de folkehelsa for å redde flyktninger, så bør folk få vite om det.

Regjeringen tok (om dette stemmer) i alle fall en stor risiko. Hvis det skulle brutt ut sykdom av en eksotisk art, smittet barnehagebarn osv, uten at de hadde informert folket, kan dere tenke dere for et oppstyr det hadde blitt..

Men det er jo veldig stille fra opposisjonen, så jeg regner med at de i tilfelle også var informert.

1

ventil

Antibiotika løste tuberkuloseproblemet, men nå er sykdommen blitt funnet i en utgave som er immun. Det viser en ny studie som nettopp er offentliggjort i det amerikanske tidsskriftet Emerging Infectious Diseases.

Forskning.no

1

Andajs

Det er uten tvil beleilig for regjeringen at man kan gradere denne informasjonen og skjule sin egen inkompetanse og uansvarlighet.

1

gjespe

Dette er en påstand tatt ut fra lufta - synes du ikke sjøl du er uredelig nå ved å komme med en billig påstand og prøve å lage partipolitikk ut av situasjonen du ikke vet hva dreier seg om?

1

arveka

Dette er en påstand tatt ut fra lufta

Nåja. Tatt helt ut fra lufta er den nok ikke. Det er ingen tvil om at regjeringen kunne gjort mer for å takle krisen. Deler av norsk helsevesen var i rød beredskap, men det fulgte meg bekjent ikke en eneste krone med for å takle en ekstraordinær situasjon.

1

Andajs

Billig påstand? Regjeringen skjuler jo det faktum at de utsetter nordmenn for potensiell livsfare. Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt sier han er i tvil om lovligheten av en slik gradering.

Hadde dette vært kjent for alle og enhver hadde det blitt ramaskrik og regjeringen hadde blitt hardt straffet på meningsmålingene, og det med rette. Spesielt FRP som liksom skal være tøffe på innvandringsdelen. Inkompetent pakk hele gjengen.

1

Rhabagatz

Det virker som om selve hemmeligholdesen begrunnes på et ganske inkompetent sett:

I departementets avslag henvises det til sikkerhetsinstruksen som hjemmel for graderingen. Men denne instruksen er opphevet, og i den gjeldende Forskrift om informasjonssikkerhet (fra 2001) eksisterer ikke gradering «Fortrolig».

Derimot kan det være snakk om at man har ment beskyttelsesinstruksen, men det er altså ikke denne det henvises til i avslaget.

I tillegg skriver HOD at dokumentet er sendt fra Helsedirektoratet, mens det i Offentlig elektronisk postjournal står at det er sendt til direktoratet.

1

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...