Nye VGD er lansert! Mer informasjon

EØS dreper norsk håndverksbransje?

Politikerne har lenge bekymret seg for det store frafallet blant de elevene som utdanner til fremtidens håndverkere, og de har hatt fokus på å bedre utdanningsforløpet og hatt fokus på krav om lærlingeplasser.

Forsåvidt gode tiltak, men hvorfor er det ingen politikere som snakker om hvor skoen virkelig trykker?

Dersom ungdom skal utdanne seg til håndverkere, så må de ha utsikt til at de i fremtiden får en lønn det er mulig å leve av! Slik er det ikke for svært mange i dag, lønnene presses nedover, og det er umulig å konkurrere mot arbeidere på østeuropeiske lønninger som jobber i Norge.

Tomas Vernes oppsummerer problemene glimrende i denne kronikken, anbefaler alle å lese den før de kaster seg inn i debatten.

Så hva kan gjøres for å berge norske håndverkere?

Skal vi ansette en hærskare byråkrater som må kontrollere at kontraktene østeuropeerne jobber etter er ekte? En hærskare byråkrater ansatt i østeuropeiske land som må sjekke at hvor mye de får i lønn, at de betaler skatt osv?

Eller er det mest fornuftige å gjeninnføre forbudet mot privat arbeidsformidling og mot inn- og utleie av arbeidskraft?

5
33 svar

33 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

Nabo

Problemet er og blir EØS-avtalen, så lenge det bare er staten og de lavtlønnede som den rammer hardest, så vil den bestå. Men når legene, advokatene, bank og forsikring begynner å lide fordi utlendinger kan gjøre tjenestene billigere så snur velviljen i befolkningen mot avtalen. Når journalistene skjønner at jobben deres kan gjøres like godt av noen polakker med Google translate, vil de begynne å skrive om dommedags komme, for da begynner plutselig de norske arbeidsplassene å bli viktige.

Staten har alltid vert kjipe på egne vegne, når det gjelder å bruke norske tjenester, og utviklingen akselerer med bruk av utenlandske firmaer og arbeidskraft, og til slutt blir det ingen igjen å skattlegge. Så hva gjør en da? Det er en tid og en anledning for alt, men nå ebber den tiden ut.

Avtalen varer maksimum 10-år til slik den er i dag før den skrotes. Det kan dere sitere meg på.

4

ulefos

Staten har alltid vert kjipe på egne vegne, når det gjelder å bruke norske tjenester, og utviklingen akselerer med bruk av utenlandske firmaer og arbeidskraft, og til slutt blir det ingen igjen å skattlegge.

har det ikke i alle år vært et mantra fra FRP at vi kan få utenlandske selskaper til å bygge vei i Norge, for det skulle bli så mye billigere

det er rart det skulle ta 20 år før en skjønte konsekvensene

2

Torotto

Politikerne har lenge bekymret seg for det store frafallet blant de elevene som utdanner til fremtidens håndverkere, og de har hatt fokus på å bedre utdanningsforløpet og hatt fokus på krav om lærlingeplasser.

Kalles vel for "Krokodilletårer" , saken er vel at de borgerlige vil slanke høyre utdanning og gjøre store grupper ungdommer til morgendagens reservearbeidskraft, som skal konkurrere, med utenlandske arbeidere.

Spesielt når offentlig forvaltning ikke tar hensyn til håndverksbedrifter, som ønsker å bruke lærlingen, når de legger ut anbud. Men norske politikere har jo sikret seg selv og ser ut til å være fornøyd, med at Norge skal være en råvareleverandør, med stort offentlige byråkrati, for å legge opp samfunnet for store konsern og kjøre folk over på NAV. Fisk og nord Norge.

2

Slettet-OKSGYG

Vel, mulig dette er en villet utvikling for de borgelige. Det som skuffer meg mest er at både LO og Ap faktisk forsvarer EØS med nebb og klør, til tross for at de nok er klar over den effekten den har for norske håndverkere.

2

ventil

Og den effekten var ikke SV og SP klar over når de satt i regjering?

1

Torotto

Nå har jo norske regjeringer løpt foran og ikke tatt opp kampen. De har heller skyldt på EU.

De RødGrønne, med AP i spissen, har jo ikke akkurat gått i bresjen, for norske arbeidplasser.

http://www.eufagligt.dk/artikel/1068/

1

Slettet-OKSGYG

Selvfølgelig skylder en på EU når det er EU som har skylden.

Du så jo selv i det eksempelet du la ut, tyske myndigheter forsøkte å gjøre noe med dette, og de ble dømt i EU domstolen og fikk beskjed om at dette ikke er lov.

Og også i det nye eksempelet kommer det frem hvordan EU presser på for å svekke faglige rettigheter, denne gangen var det Norge som måtte bøye seg.

1

bhil

Malerlinja i Oslo er lagt ned. Så å diskutere hva som kan gjøres for lærlingene er som å snakke om den døde pasienten. Etter 32 år i malerfaget og Arbeiderpartimedlem, så har jeg en følelse av mislykkethet i kroppen.

Oslo skal vokse og det skal bygges, men har ikke folk til det.

Det er mange som skal i skammekroken, men aller først er brnsjen sjøl.

1

perchri

Så hva kan gjøres for å berge norske håndverkere?

...at de norske utdannes til betydlig mere fagkunnskap en de utenlanske,for det er bunnen av bøtta i mange tilfeller.

1

Slettet-OKSGYG

Spiller ingen rolle, det er prisen som teller.

Dessverre.

1

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...