Politikk - Norsk

nostalgikern

Tollvesenet bør få lov til det.

Tollvesenet har uttrykt ønske om å få fotografere alle biler som passerer den norske riksgrensen og beholde fotooversikten et halvt år om gangen. Smugling og annen kriminalitet over grensen er nå blitt så omfattende at jeg synes det høres greit ut at slike tiltak kan komme. Som en "mannen i gata" som ble intervjuet i saken uttalte, at den som har rent mel i posen har jo ingenting å frykte. Både datatilsynet og NAF er visstnok imot tollvesenets ønsker, og Finansdepartementet skal nå vurdere forslaget.

Tollvesenets opplegg blir at f.eks. en bil som kommer stadig over grensen og gjerne på et "merkelig" tidspunkt, f.eks. klokka ca. 04.00på natta stadig, denne bilens skilt vil da komme opp som et "pling" med en annen fargekode, og Tollvesenet får et hint om at her kan det være noe unormalt. Osv. Helt uproblematisk for oss vanlige borgere, - så lag nå ikke dette til et større problem enn det faktisk er.

Egentlig burde norsk politi faktisk hatt faste kontroller på de som kjører ut av landet også. Da ville de nok kunne funnet mye tyvegods i biler fra et visst område i Europa... (stjålne båtmotorer f.eks.).

Si iallfall ja til tollvesenet i denne saken, norske politikere, - ikke vær så naive lenger, tollen skal jo bare slå ned på ulovlig virksomhet. Så enkelt er det vel?...

2
84 svar

Som en "mannen i gata" som ble intervjuet i saken uttalte, at den som har rent mel i posen har jo ingenting å frykte.

Et av verdens verste og dummeste argument. Med den type rasjonalisering kan man rettferdiggjøre alle typer statlige overgrep.

Fremfor å bruke latterlige mengder ressurser på å stoppe en brøkdel av det som kommer inn over grensa, kan man heller innse at mennesket har en iboende og naturlig trang til å ruse seg, og handle deretter.

4
BitterLemen [sitat…] Jeg bryr meg katten om Tollvesenet kan se hvor mange ganger jeg har passert grensa de siste 10 årene. Det begrenser overhodet ikke min "integritet og frihet som menneske"....

Jeg bryr meg katten om Tollvesenet kan se hvor mange ganger jeg har passert grensa de siste 10 årene. Det begrenser overhodet ikke min "integritet og frihet som menneske".

At du ikke har noe problem med å dra ned buksene, brette ut skinkene så du er klar til å bli skikkelig rævpult er jo ditt problem, du hadde sikkert blitt utpekt til mønsterborger og vist frem til turister hvis du hadde bodd i nord-korea. Vi andre derimot, som fremdeles har en antydning til ryggrad og vet hva ordet integritet betyr, vil gjerne ha oss frabedt å bli filmet og få alle aspekter av våre gjøren og laden registrert. Ikke fordi vi nødvendigvis har noe mer "å skjule" enn andre folk, men rett og slett fordi vi er frie mennesker og ingens slaver eller undersåtter. Så enkelt er det. Hvis det å bli overvåket er en våt drøm for deg så kan du installere kameraer i alle rom hjemme hos deg og streame på nettet hvis du vil. Også kan vi andre få leve våre liv i fred.

4
gjespe [sitat…] Det er heller svært naivt å tro det ikke vil gjøre det.

Jaha? Du tror virkelig simpel fotoregistrering vil stoppe smuglere fra å frakte varene sine over grensa? I så fall har du virkelig undervurdert hvor mye penger det er i denne businessen for kriminelle bander.

Skal du virkelig stoppe smugling har samfunnet kun to reelle alternativer.

1: Kjøre full isolasjonisme med strengt bevoktede grenser, passkontroll for alle utlendinger, oppføring av gjerder og andre fysiske hindringer, manuell sjekk av samtlige transportkjøretøy.

2: Endre lovverket slik at folk ser seg tjent med å kjøpe sine rusmidler i Norge, fra Norges-baserte produsenter.

Alt i mellom disse alternativene er som å øse vann ut av en lekk båt med en kopp, og meningsløs ressursbruk.

2

Dagens narkotikapolitikk er jo en ufattelig suksesshistorie, så det er jo veldig naturlig å fortsett i samme leia. Med dette blir det jo helt sykt lett å ta smuglerne.

2
Sponvika kan du forklare meg hvordan et slikt tiltak vil stoppe smugling, det er uhyre lett å unngå å bli oppdaget av noe slikt.

Man må jo være mindre begavet om man tror at smuglere lar seg stoppe av slike ting. Smuglere ligger et hestehode foran uansett, og "igjenkjenningsprogram" på skiltnummer vil ikke stoppe en eneste en. Jeg begynner å skjønne hvorfor de selv tipser pressen når de har "tatt" en busslast med pensjonister og gamlingene smugler bacon og Portvin. De har rett og slett ikke det som skal til for å stoppe smuglerene.

2
excon2 Man må jo være mindre begavet om man tror at smuglere lar seg stoppe av slike ting. Smuglere ligger et hestehode foran uansett, og "igjenkjenningsprogram" på skiltnummer vil ikke s...

Helt korrekt, det vi ser foreslått her vil ha så godt som ingen virkning, bortsett fra at informasjonen kan misbrukes hvis den kommer i feil hender. At så mange mennesker synes det er greit med mer og mer overvåkning og innsamling av informasjon synes jeg er direkte skremmende.

2
Sponvika Helt korrekt, det vi ser foreslått her vil ha så godt som ingen virkning, bortsett fra at informasjonen kan misbrukes hvis den kommer i feil hender. At så mange mennesker synes det...

Det jeg synes er pussig, er at du mener du har mer greie på dette enn Tollvesenet - som ønsker denne muligheten.

Jeg stoler mer på Tollvesenet enn dine vurderinger. Jeg har inegnting imot å bli fotografert på grensa - som jeg passerer minst en gang i måneden. Blant annet fordi jeg er en lovlydig Frp'er.

2
Sponvika Så du er så naiv så at du tror de som smugler i stor skala ikke klarer å benytte seg av forskjellige biler, det er faktisk så dumt at det blir moro. Pipet om lovlydighet er faktisk...

Naiv og naiv . . . . . . Vel om du ikke har mer i toppen enn at du ikke forstår at både Tollvesenet og andre (deribant jeg) er klar over at organisert kriminelle allerede bruker forskjellige biler, nummerskilt og andre metoder (f.eks. spaning) for å unngå og bli stoppet, så sier det mest om deg.

Men når Tollvesenet ønsker også denne muligheten (i tillegg til andre virkemidler) i sitt arbeid for å bekjempe organisert kriminalitet, så tror jeg faktisk Tollvesenet vet hvorfor de ønsker denne muligheten. Om du tror dette er den eneste virkemiddel Tollvesenet vil bruke i kampen mot organisert kriminalitet, så tror jeg du skal revurdere din uttalelse om naiv. Og som sagt har jeg mer tillit til Tollvesenet's metoder enn din synsing i samme sak.

2
erdetslik [sitat…] Vel, det representerer din synsing - som jeg ikke skal kommentere Men lovlydighet er absolutt relevant i slike saker. Mitt valg er at jeg ikke ønsker å være en nyttig idio...

Mitt valg er at jeg ikke ønsker å være en nyttig idiot for organisert kriminalitet. Men om andre ønsker, så er det deres valg.

Beklager å si det, men du er allerede en nyttig idiot for organisert kriminalitet ved å støtte dagens rusmiddelpolitikk.

2
excon2 Det er ikke tollvesenet spesifikt jeg tenker på når jeg uttrykker skepsis til at stadig mer av våre liv og hverdagslige gjøremål skal overvåkes ned til minste detalj. Jeg er skepti...

Vil du ikke ha muligheter til å ha dine små hemmeligheter og uvaner litt for deg selv

Neida, han trenger ikke det, for han har jo "rent mel i posen", og "ingenting å skjule".. Det blir som å si at han ikke trenger ytringsfrihet, for han har jo ingenting å si. Det hadde vært latterlig hvis ikke det hadde vært så skremmende å se den servile holdningen mange har ift alle begrensninger på vår integritet og frihet som mennesker.

2
BitterLemen Harryhandel interesserer nok Tollvesenet midt i ryggen. Poenget med kameraene deres er nok heller å kunne plukke ut de bilene som bedriver en helt annen handel enn det...

Harryhandel interesserer nok Tollvesenet midt i ryggen.

Du tror det ja... Har mange minner fra møter med nidkjære tollbetjenter som roter rundt i bagasjen på jakt etter en ekstra flaske rødvin og handlevarer..... Du er altså ikke klar over at disse maktutøvelsesyrkene tiltrekker seg en spesiell personlighetstype?

2
Skap_sosialist [sitat…] Om Norske Tollmyndigheter hadde tatt vare på bildene når jeg krysset svenskegrensen i sommer ved to annledninger så ville jeg ikke fått panikk. Den eneste panikken jeg had...

Om Norske Tollmyndigheter hadde tatt vare på bildene når jeg krysset svenskegrensen i sommer ved to annledninger så ville jeg ikke fått panikk. Den eneste panikken jeg hadde fått som følge av disse bildene, er om sveisen var fotoklar eller ikke. Ved en av kryssingene så hadde jeg vært på fjellet i 14 dager uten å fått tatt en normal dusj. GRØSS OG GRU - sveisen var nok ikke helt på stell da.

Ved første øyekast er det lett å avfeie Tollvesenets forslag med et fleipete hva så. Men hvis man ser litt dypere på problematikken vil man forstå at dette stikker langt dypere.

Det eksisterer en samfunnskontrakt mellom oss og staten, og den sier at staten ikke skal lagre personlige data om oss med mindre det har klar samfunnsnyttig gevinst.

Hvilken gevinst har Tollvesenets forslag? Ingen. De kan selvsagt ikke vise til undersøkelser som sannsynliggjør at dette vil redusere smuglingen, og da er det opp til oss å bruke sunn fornuft. Og slik jeg bruker min sunne fornuft, ser jeg ingen grunn til at kriminelle nettverk vil la seg stoppe av en slik registrering. Tollerne har fått tilgang til all slags nytt utsyr opp gjennom årene, og smuglingen øker. Hvorfor? Fordi det er for mye penger i gamet. Smuglerne vil bare gjøre som de alltid har gjort: legge om rutinene og fortsette som før.

Ergo: man vil bryte samfunnskontrakten for å oppnå uvisse resultater de ikke kan sannsynliggjøre. Får Tollvesenet som det vil, er det veldig skummelt. Hvorfor? Ikke fordi disse seks månedene nødvendigvis vil gjøre så stor skade på den jevne borger, men fordi det flytter grensa. Og hva blir da det neste? Ett helt år? Fem år? Ti? Og kanskje man i tillegg skal identifisere samtlige passasjerer og registrere hvor de har vært og hva de har gjort?

Plutselig er vi på vei ned en glatt sti med bind for øya, og før vi vet ordet av det ligger det masse informasjon om oss på statlige servere. Staten er kanskje snill nå, men den trenger ikke være det i fremtiden. Og selv om de kanskje forblir snille i uendelig fremtid, er verden full av folk som ikke er snille og som kan gjøre veldig skumle ting med all den dataen som flyter rundt.

Vil man virkelig stoppe smugling, som enkelte her tilsynelatende vil, er ikke slik triviell datainnsamling fullstendig meningsløst. Jeg har tidligere i tråden skissert to langt mer konstruktive forslag: er du villig til å velge en av de?

2
Tempelhof [sitat…] Et av verdens verste og dummeste argument. Med den type rasjonalisering kan man rettferdiggjøre alle typer statlige overgrep. Fremfor å bruke latterlige mengder ressurser...

Fremfor å bruke latterlige mengder ressurser på å stoppe en brøkdel av det som kommer inn over grensa, kan man heller innse at mennesket har en iboende og naturlig trang til å ruse seg, og handle deretter.

Og da mener du at lover og regler ikke skal følges ? Og at smugling er helt greit ?

1

Slik var det i Øst-tyskland også. De som var 100% tro mot de styrende var trygge. Synes alle forslagene der det hele tiden messes om kontroll/overvåking minner om regimer vi ristet på hodet av den gangen de eksisterte. Vi gir fra oss privatlivet vårt litt av gangen. Hver og for seg høres ikke tiltakene ikke så ille ut, summasumarum blir det fullstendig kontroll fra vugge til grav.

1
excon2 Slik var det i Øst-tyskland også. De som var 100% tro mot de styrende var trygge. Synes alle forslagene der det hele tiden messes om kontroll/overvåking minner om regimer vi ristet...

Slik var det i Øst-tyskland også. De som var 100% tro mot de styrende var trygge.

Kan vel ikke sammenligne* et diktatur som forbød politisk opposisjon, nektet folk å dra ut av landet osv., lange fengselsstraffer for bagateller, spesielle goder for medlemmer av et visst parti m.m.m. * med en tolletat som gjør tapre forsøk på f.eks. å stoppe narko-innførsel ? En uhørt sammenligning. (Kanskje tolletaten ved litt flaks sågar kan avsløre innsmugling av farlige jihadister?).

Styrk tolletaten!

1
Tempelhof Jeg mener at vi skal endre eksisterende lover og reglene så vi fjerner behovet for smugling. Det er svært naivt å tro at et slikt forslag vil redusere smugling. Smuglerne vil bare...

Smuglerne vil bare tilpasse seg og slutte å krysse grensa på suspekte tider.

Vel, de benytter sikkert stjålne skilter også osv., men likevel, om biler som tollvesenet "har dårlig erfaring med" - altså kanskje tatt tidligere, skulle passere til mer "tilforlatelige tidspunkter" av døgnet, så ville altså et slikt system avsløre skiltet og et "pling" ville komme opp på skjermen deres. En fordel for tolletaten så klart, - og for landet...

1

Flott tiltak. Gi tollvesenet det verktøyet dei treng, såfram det ikkje går utover dei som køyrer over grensa med ett brett RedBull for mykje.

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk skuterud Siste svar

Norsk strøm.

Fra og være selvforsynt, ser det ut som våre politikere har satt oss i denne situasjonen. Vi vil i vinter kanskje være avhengig av import fra Europa, og som jeg leser det , i første rekke Tyskland. M...
2
12 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Arfan Bhatti igjen

Komiske norske politi kommer trekkende med Arfan Bhatti som medhjelper til drapene foran London Pub. Gratulerer! Kan politimesteren finne seg noe annet å gjøre. Det høres ut som en vits. Siste mennesk...
2
21 svar
Politikk - Norsk nostalgikern Siste svar

Statlig pengemangel?

Her må det være noe som ikke stemmer. Så TV2-nyhetssendingen kl. 08 i dag (Nyhetskanalen), med finansministeren som gjest, og der ble det da vitterlig fremstilt som at det var et problematisk misfor...
1
5 svar

Motvinden løyer

Det er nå for første gang på flere år flere i Norge som ønsker landbasert vindkraft velkommen enn de som ikke ønsker den i følge en pågående undersøkelse utført av Cicero senter for klimaforskning. De...
1
9 svar
Laster...