Nye VGD er lansert! Mer informasjon

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/ilpi/hareide-om-uds-millionbevilgning-dette-blir-verre-for-hver-time-som-gaar/a/23818728/

Jeg synes det er svært påfallende at norske bistandspushere som f.eks. KrF-lederen ikke for lengst har gått ut offentlig og krevd bedre kontroll med de vanvittig høye summene som Norge sender som gave til det store utland hvert år. Er det ikke nå nærmere 100 millioner hver eneste dag? Tenk over det tallet. Det skal noe til for et lite land å kunne ta seg råd til slikt. Men samtidig er det som kjent store mangler innad i landet, ikke minst innen eldreomsorgen, de som nå er blitt gamle og skrøpelige, men som har vært med å virkelig bygge opp vårt velferdssamfunn.

Hareide sier i den siterte VG-artikkelen at noe av det verste er hvis nettopp bistandspenger kommer på avveie, slik han har fått sett et eksempel på i VG-avsløringene (fortjenestefullt). Dette fenomenet med bistandspenger på avveie er muligens noe nytt for slike som han?... Han skulle bare visst. Hva for han å snakke med f.eks. noen av misjonærene som har levd store deler av sitt liv i noen av disse landene? Jeg husker jeg leste en artikkel for noen år siden av en kvinnelig misjonær, det var ikke småtterier vedkommende kunne fortelle om fra en korrupsjonskultur som gjennomsyret hele styringssystemet i et visst land, - helt ned på lokalplanet...

Hareide ville nok blitt skikkelig overrasket hvis f.eks. NRK eller TV2 virkelig satte inn støtet for å finne eksempler på norsk bistand til f.eks. mislykkede men kostbare prosjekter i land vi pøser penger inn i, samt korrupsjons-skandaler osv. Men slik som NRK vil nok aldri bruke lisenspenger på slik undersøkende journalistikk kanskje? (Men utelukket er det vel ikke?). Ute av syn ute av sinn, heter det jo...

1
35 svar

35 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

haraldjan

Jeg synes det er svært påfallende at norske bistandspushere som f.eks. KrF-lederen ikke for lengst har gått ut offentlig og krevd bedre kontroll med de vanvittig høye summene som Norge sender som gave til det store utland hvert år.

Det er betenkelig. Pengene som sendes ut av landet uten kontroll på hva det blir brukt til, er høyere enn det som brukes på norske bakkestykker.

1

politikk

Nostalgikeren : ingen fare for at noen våkner tror jeg.

det er alvor i vår søvn i dag og nåla settes der åren skimtes.

1

erdetslik

Nå er denne saken som TS tar opp emne i Dagsnytt 18 !

1

erdetslik

Litt mer nytt i saken:

"Dokumentet viser dermed at selskapet, som blant annet er eid av tidligere UD-direktør Gro Nystuen, i realiteten ble tildelt et millionbeløp lenge før søknadsfristen på prosjektet gikk ut."

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/ilpi/vg-avsloerer-ud-avgjorde-millionbevilgning-seks-uker-foer-soeknadsfristen/a/23818489/

1

erdetslik

Dette er egentlig en stor og skremmende sak - om kanskje en kultur i departement.

Dette er også en gammel uoppdaget sak til nå - fra 2011 ! Fra den tid AP's nåværende formann, Jonas Gahr Støre, var sjef i UD.

http://www.vg.no/spesial/2016/nedrustningsavtalen/

http://www.vg.no/nyheter/meninger/ilpi/ilpi-en-skandale/a/23818515/

1

tinnyme

Fra den tid AP's nåværende formann, Jonas Gahr Støre, var sjef i UD.

Ja, og nå ønsker jo Støre seg jobben som Norges statsminister. Fint at slike ting avdekkes.

VGs journalister er bare fantastiske og Hareide han våknet visst ikke før han leste - ja, nettopp VG.

Inkompetente tufser av noen politikere.

2

erdetslik

Ja, og nå ønsker jo Støre seg jobben som Norges statsminister. Fint at slike ting avdekkes.

Det var VG som i sin tid avslørte tildelinga til Skipsreder Felix Tschudi (Støre's venn) på noen 10-talls millioner. Denne tildeling ble jo gitt når Støre var sjef i UD.

Er dette da kultur eller ukultur ?

2

abban_igjen

KrF's argumentasjon hver gang statsbudsjettet skal debatteres er at Stortinget ikke må ta penger fra verdens aller fattige ved å redusere bistandspenger.

Timingen til VG's journalistikk er spot on.

Vi er lurt av godhetsmafian.

En annen pengepost hos UD er økonomisk bistand til informasjonsformidling i saker som vedrører uhjelp.

Mange titalls millioner blir gitt fra UD til nyhetsformidlere, og avgjørelsen om pengestøtte blir gjort for et år av gangen.

En kan jo selvsagt spekulere i om UD gir pengestøtte til den som omtaler Norsk uhjelp mest fordelaktig?

1

riksen77

Dette er egentlig en stor og skremmende sak - om kanskje en kultur i departement.

har ei stesøster som jobber i UD med bistandsprosjekter verden rundt. jeg blir så provosert av dette "arbeidet" de reiser verden rundt på 1.klasse, bor på flotte hoteller når de deltar på konferanser, og det er stort sett hele tidende gjør ikke noe, de bare flyr rundt på diverse konferanser og tror verden skal være slik. dette som er kommet opp nå er selvfølgelig bare toppen av isfjellet. det er tross alt våre skattepenger de (miss)bruker. hvor mange lærere og sykepleiere kunne vi lønnet for alt det bistandsarbeidet som ikke har noe affekt men som havner i dype lommer på personer med alt for tette bånd til departementet

1

erdetslik

Egentlig "godt" å få det bekreftet - at det blant annet er slik det meste av pengene til bistand sløses bort til alt annet enn bistand. Det er vel, dessverre, slikt vi har visst at det fungerer, men ikke fått bekreftet. Det værste er vel at det er slik de tror næringslivet fungerer - i mine snart 50 år i næringslivet har vi alltid forsøkt å reise minst mulig - ha lavest mulig utgifter. Mens vi alltid har hatt et inntrykk av at i det offentlige er det om å gjøre å bruke mest mulig penger på reise slikt. Har alltid lurt på om det er status å ha størst mulig reisebudsjett. Og full diettutbetaling selv om all mat dekkes av konferanseutgiftene.

1

nostalgikern

kanskje en kultur i departement.

eller rettere sagt en u-kultur...

1

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...