Politikk - Norsk

politikk

Sprit til 18 åringer

selvfølgelig..når ett menneske er definert som myndig og ansvarliggjøres så må alle grenser gjelde for disse.

de som ikke liker at 18 åringer kan få kjøpe sprit får heller sette frem forslag om økt myndighetsalder til der de vil plassere den.

men er det noen som tror at ungdommer ikke klarer og få tak i sprit ? De får jo tak i totalforbudte rusmidler også ganske lett. Og til mer " tungvinn " tilgjengelighet til større omgåelse ved hjelp av hjemmelager der verdens letteste tilgjengelighet eksisterer.

ikke bare må aldersgrensa på sprit justeres til myndighetsalder men alkoholsalg være tillatt døgnet rundt. Slike ubrukelige moralbestemmelser har vi ikke bruk for.

det viktigste er imidlertid at avgifter på alkohol og tobakk fjernes slik at handelslekkasje og kontrollbehov forsvinner som utgiftspost. Og når vi i norge klarer og håndtere alkoholpolitikk på en fornuftig og tilpasset måte er det på tide og ta for seg narkotikapolitikken slik at disse rusmidlene heller ikke skaper større problematikk enn nødvendig.

alle har vel lært at det som er forbudt er umulig og få tak i ?

4
135 svar

Tipper det vil øke x antall forselelser som politiet må bruke ressurser på også.

Nå er det ikke slik at alle får tak i sprit, de aller fleste ender jo opp med øl. Det er bare ukontrollerte fjortiser som vil ha mer.

Da kan en heller åpne diskusjonen opp for at man skal få lov til å kjøpe øl som 16-åring isteden.

2

selvfølgelig..når ett menneske er definert som myndig og ansvarliggjøres så må alle grenser gjelde for disse.

de som ikke liker at 18 åringer kan få kjøpe sprit får heller sette frem forslag om økt myndighetsalder til der de vil plassere den.

>>> En vet at FrP sliter på meningsmålingene når de begynner å gå tilbake til skoledebattsakene.

2
Ljot [sitat…] Jeg synes 18 år er en grei aldersgrense. Da er man myndig, kan stemme ved valg, og i ekstreme tilfeller befales til å ta liv på statens vegne.

Det som er interessant i et mer biologisk perspektiv er om den generelle myndighetsalderen faktisk burde opp. 18-årsgrensen er også rimelig fersk og kom først i 1979, før det var det 20 (1969, som også var alderen som var gjeldende i Landsloven av 1274).

Menneske blir eldre og samfunnet vi bor i mer komplekst. Man lever allerede nå til man er 90-100 år. Man studerer (da stadig flere yrker krever høy fagkompetanse) til man nærmer seg 30, snittet for førstegangsfødende har passert 30. Å faktisk heve myndighetsalderen til 20 år (og det gjelder for alt fra ølkjøp, stemmerett og verneplikt) er nok ikke utenkelig vil skje utelukkende pga at mennesket lever lengere, vi trenger mer tid til å utvikle hjernen og forberede oss på å være samfunnsborgere og den biologiske klokken presser frem fysiologiske endringer med tid og stunder.

2

Ingen som bryr seg om de negative sidene av å tillate sprit til 18 åringer? At du har dårligere dømmekraft? At du tåler mindre når du er ung?

Jeg er ingen moralist, men det er lov å ha noen begrensninger på enkelte ting.

Jeg tok min første øl når jeg var 12 og drakk sprit når jeg var 16. Og jeg er ikke avhold i det hele tatt.

2
Chubby Akkurat, og både smuglingen, kjøp for mindreårige, hjemmebrenningen er konsekvensen av vår høye aldersgrense og restriktive politikk, dette henger sammen. Det er lett å ta en helge...

Det er lett å ta en helgetur til Danmark med lavere priser og aldersgrenser og fylle opp, for der blir voksne behandlet som voksne,

Ja.

Der blir voksne behandla som voksne. Og med all mulig grunn siden Stena Line har 25-års aldersgrense på helgeturene, og de øvrige danskebåtene har 20-års aldersgrense i helgene. Disse reglene gjelder hvis de ikke er i følge med foreldre/foresatte.

Det slår vel ihjel dine argumenter om ungdom som reiser på dansketur for å bunkre opp?

2
Chubby Man kan ta bilen via Sverige, visste du virkelig ikke det? hehe. Og er man flere som reiser sammen blir det svært lønnsomt mot å betale i dyre dommer på Vinmonopolet.

Og er man flere som reiser sammen blir det svært lønnsomt mot å betale i dyre dommer på Vinmonopolet.

På hvilken måte?

Sjøl om du bor på grensa ved Svinesund blir det fordømrade mange mil som koster penger i drivstoff + bompengene på brua.

For du tar vel med i beregninga at du skal hjem igjen med flaska di?

2
Chubby Ikke om man reiser mange sammen som deler kostnadene, da blir det svært lønnsomt. Men slik skjønner nok ikke de økonomiske analfabetene på ytre-venstre.

om man reiser mange sammen som deler kostnadene

Mange sammen? Da må det brukes minibuss.

Og en minibuss over Øresundsbrua koster....?

Og for å ha minibusslappen må man vel være 20 år, så da kan de jo like gjerne ta danskebåten.

Eller bli hjemme, gå og handle på polet og spare alle penga til dansketuren.

Det er ikke helt greit for deg dette her?

2
bhil Det er 1200 km Oslo -København- Oslo. Mye styr for å drikke sprit når en 18 åring blir dritings på 12 pils?

Neeeeeida!

Bare man gjør som Chubby og stapper en 12-15 drittunger inn i en stasjonsvogn går dette så fint at det nesten ikke er til å holde ut.

Og du skal se dem når de på sin uforlignelige måte spaserer rundt på Netto og de andre butikkene, herunder også selvsagt en masse slakterier, i Køben og gir sine bidrag til husholdningsbudsjettet hjemme hos mamma og pappa! Før de helt til slutt går innom og kjøper seg ei flaske vodka av billigste sort.

Det er rent rørende.

2

Moden nok til å gå i strid i andre land på vegne av den norske stat, men ikke moden nok for en akevitt til juleribba.

Absurd. Fullstendig absurd.

2
peraleks Om svenskene skifter fra å jobbe i Sverige til Norge, så skifter også kostnadene seg fra svensk til norsk standard. Da er det norske priser på leie av bolig, mat, tobakk, ja alt. O...

Den stadige gnålingen om tapte inntekter. Vel nordmenn drar til sverige, svenskene drar til danmark, danskene drar til tyskland osv. osv. Sånn er det. Burde løsningen være at vi senker prisene våre til vi er de billigste i Europa samtidig som vi innbiller hverandre at vi kan beholde de høye lønningene våre?

>>> Endel folk skjønner ikke at det er en sammenheng mellom at de selv har en god lønn og at andre har en god lønn og at ergo derfor må prisene være høyere også. Det bare ønsker selv at de kan fortsette å ha god lønn, mens for eksempel folk som jobber i dagligvaren skal ha dårlig lønn så matvareprisene kan være lavere. Problemet da er jo at etter hvert så forsvinner kundegrunnlaget ditt selv, og grunnen til at du selv kan ha høy lønn osv. osv. Synergi er ett fremmedord.

2

Ved egen erfaring vet jeg at sterk alkohol (sprit) er et dramatisk mye kraftigere rusmiddel enn vanlig øl og vin. Og det er greit at det reflekteres i lovgivningen også. Jeg tror det må ha noe med konsentrasjonen av alkohol, da den samme totalmengden med alkohol i kroppen kan opppnåes også ved øl og vin. Det nivået av idioti jeg har oppnådd med sprit i kroppen, har jeg aldri vært i nærheten av med bare øl og vin... for å bruke meg selv som eksempel. Dette har jeg også observert i omgangskretsen. Fulle folk på byen er ikke noen god referanseramme, for jeg vet jo ikke hva de har drukket eller ikke drukket, eller hvordan de er når de er edrue. Alkohol, som jeg har et godt forhold til, er ikke uproblematisk, ikke ufarlig og en differensiering av aldersgrensen på vin og sprit har noe for seg. Om ikke annet er det et sterkt signal om at sprit har større skadepotensiale en mer alkoholsvake drikker.

2

når ett menneske er definert som myndig og ansvarliggjøres så må alle grenser gjelde for disse.

Sprit får ungdommer hvis de vil, så dette er ikke noen kampsak.

Vi måtte oppsøke folk for å få sprit da jeg var ung, nå kan de bare ringe og bestille fra en sprit-taxi.

1
Videoseven [sitat…] Sprit får ungdommer hvis de vil, så dette er ikke noen kampsak. Vi måtte oppsøke folk for å få sprit da jeg var ung, nå kan de bare ringe og bestille fra en sprit-taxi.

Videoseven : klart at noen leverer det de tjener penger på. Vi ser det på narkotika også og må regne med at en del leveranser kommer på døra til de som vil ha.

slik sett vil ikke problematikken forsvinne fordi markedet kan utvides til og gjelde yngre aldersgrupper også som øl til 13 åringer. Dog får de fleste tak i via eldre bekjente så det er ikke sikkert at det er god butikk for slikt.

en eller annen aldersgrense må vi ha på rusmidler ellers blir det umulig og stoppe rusbrus på plastgris til 3 åringer.

vanlig butikkomsetning på rusmidler i hele butikkenes åpningstid er den mest fornuftige tilgangsmåten. Og polet må godta konkurranse fra alle andre.

Polet som rusmiddelpolitisk virkemiddel har vi ikke bruk for. Alle vet at alkohol er rusmiddel. Men kansje polet kan forsvares en stund dersom cannabis og annet reguleres. Slik at folk lærer seg og assossiere dette med rusmidler og ikke med daglig nytelsesmiddel.

dersom en eller annen ordning skal gjelde så må den ha en fornuftig funksjon som reduserer problemstillinger og ikke øker dem med omgåelse.

1
Kobeo Tipper det vil øke x antall forselelser som politiet må bruke ressurser på også. Nå er det ikke slik at alle får tak i sprit, de aller fleste ender jo opp med øl. Det er bare ukont...

Kobeo : tror ikke løsningen er 16 år for øl. Men heller total avgiftsfjerning slik at kansje flere heller velger svakere rusmidler.

det kan kansje bli noen flere fylleforselser. Men samfunnet må ha som prinsipp at ett myndig menneske er innenfor alle grenser.

1
Ljot Det vil være en effektiv måte å fjerne den siste rest av respekt for loven.

effektiv måte å fjerne den siste rest av respekt for loven.

Har ikke utpreget stor respekt for vår alkohollovgivning. Mest fordi jeg ikke kan få kjøpe noen pils etter spesielle klokkeslett. Her i Oslo kl. 20.00 på hverdager og 18.00 på lørdager. Og det har hendt at jeg har hatt lyst på kald øl på søndager.

Vil jeg kle meg og bruke en masse penger er det enkelt å drikke til langt på natt. Hvor er logikken?

1
Chubby Idag kan man få eldre voksne til å kjøpe for seg og ta med tilbake til Norge, mens inntektene og arbeidsplassene blir igjen i Sverige. Med å la voksne kjøpe lovlige varer i Norge o...

>>>Hvordan kan det å senke aldersgrensen for sprit fra 20 til 18år hindre handelslekkasje til Sverige?

Dette forslaget her er bare tull fra FrP og de vet det godt selv. Det er kun for å tekke ungdommen mellom 18-20 år. Dette er nøyaktig denne samme grunnen til at FrP alltid gjør det bra i skoledebatter fordi da er de for, gratis førerkort, lavere aldersgrenser på alkohol og alt det andre som fenger ungdommen. Dette er bare ett tydelig tegn på desperasjon, det er ikke uten grunn at denne saken ikke har kommet opp tidligere. Det er så mange andre saker som er så mye mer viktig, men som det ikke er like lett å fenge en enkel gruppe.

1

Lignende innlegg

Aktuelt silas Siste svar

Sabotasje av Nord Stream 1 og 2?

"Sjöfartsverket har advart fartøy som ligger i nærheten av ledningen om lekkasjen. Nord Stream AG sier de «aldri tidligere har sett» slike skader." "– Ødeleggelsene som skjedde i løpet av en dag på tr...
Bilde

Gassrørledningen Nord Stream 1 lekker både i svensk og dansk farvann

Sjöfartsverket har advart fartøy som ligger i nærheten av ledningen om lekkasjen. Nord Stream AG sier de «aldri tidligere har sett» slike skader.


Bilde e24.no
1
12 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Nordsjøen neste!

Lille Napoleon har øvelse i Østersjøen. De åpner en ny rørforbindelse fra Norge til Polen. Noen som tror at Russland ikke vil hevne seg i Nordsjøen når de får ødelagt sine rør i Østersjøen. Så send d...
2
4 svar
Aktuelt vif_support Siste svar

Equinor

Igjen er det kommet forslag om å selge melkekua for kjøttvekta. Denne gang fra en fyr fra handelshøyskolen. Selvfølgelig under 'dekke' av det grønne skifte... https://www.aftenposten.no/meninger/kroni...
1
18 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Arfan Bhatti igjen

Komiske norske politi kommer trekkende med Arfan Bhatti som medhjelper til drapene foran London Pub. Gratulerer! Kan politimesteren finne seg noe annet å gjøre. Det høres ut som en vits. Siste mennesk...
2
21 svar
Laster...