Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Ein økonomisk elite finst utan tvil her i landet som i andre kapitalistiske statar, men den politiske elitens makt kan ein stilla spørsmål ved. Til denne eliten reknar ein som regel topp-politikarar, sjefar og kommentatorar i media, høgsterettsdomarar og desslike. Det paradoksale er at elite vert dei berre rekna som så lenge dei gjev uttrykk for opplesne og vedtekne sanningar: om feminisme, om klima og meir til sjuke, svake og liknande. Ein i "eliten" som uttaler seg mot NATO, mot sjølvbestemt abort, mot kvinnekvotering, mot EØS, mot oppheving av sanksjonar mot Syria, Nord-Korea og Russland, mot meiningslause "klimatiltak", vert med ein gong utmeld av denne "eliten". Ein domar som ikkje dømer strengt i såkalla valdtektssaker, får ein styrtsjø av protestar mot seg. Høgsterett gjekk fem på i Krekarsaka ved å døma slik det var venta av denne "uavhengige" rettsinstansen. Ein som ikkje brekar med eliteflokken, har ingen plass i den norske eliten. Den norske eliten er såleis på mange måtar mindre fri enn folk flest, som har mykje større høve til å meina det dei vil. Er meiningstrykket for sterkt slik at det ikkje er kjendisglansen verd å tilhøyra den norske "eliten"?

5
73 svar

73 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

WSnake

Eg prøver igjen ;-)

poenget var at han gjorde noe som hadde blitt sett på som sterkt kontroversielt. Hvis han hadde gjort det samme mot en kandidat " eliten" i norsk presse hadde sympatisert med.. og dermed er dette et eks på elite tenkingen i store deler av media.

Eg skrev i første innlegg at det var et eksempel

Eg kunne sikkert tatt 90% av norsk presse Sinn dekning av valget i USA, der det gikk sport i å drite ut DT

2

BornOnThe4thOfJuly

Nå har du jo sagt to ganger at det han gjorde var kontroversielt for deg. Så hviset ditt er da overhode ikke nødvendig. At det er noen som lar seg provosere av den ene og det andre vet vi allerede. Altså ville det vært kontroversielt for andre personer enn deg. Ingenting å hisse seg opp for verken for deg eller disse.

Jeg savner fortsatt definisjonen på "elite" brukt i denne tråden. Du bruker ordet ofte. kunne du snart gi oss denne definisjonen slik at vi vet hva du egentlig mener når du skriver elite?

Det eneste jeg klarer å få "elite" til å bety er at du er uenig med meningene til visse folk og dermed så kaller du dem elite som et skjellsord. Dersom det ikke er tilfelle så burde du snart klare å få definert ordet ut fra hva du mener det betyr.

Det er en selvmotsigelse når 90 % av noe kalles elite. Elite er en ytterst liten krets og de fremste av en gruppe. 90 % er nesten hele gruppen og kan ikke være en elite.

I fotballterminologi så er eliteserien de 16 beste lagene i landet. Det er altså ikke 90 % av lagene her i landet.

1

politikk

Langveg : kansje folket er politikere og eliten de som tjener mer på og ikke drive med politikk ?

uansett er toppolitikere i den øvre middelklasse som ikke trenger og utforme politikken etter behovene for de med mindre.

hvor mange politikere har vi i Norge som TRUMP som vil gå kraftig ned i lønn for og drive med politikk ?

FRP er de eneste jordnære som forstår at Norges samfunnsstruktur og Norges befolkning er avhengige av bil for og få hverdagen og samfunnet til og fungere. Og de forstår at både produksjon og transport er avhengige av energi for og kunne fungere.

spørsmål om politikk og trump : vil ha produksjon tilbake men ikke forurensingen ? Det koster og få renere samfunn uten utslipp...arbeidsplasser og økonomi !

norge kan godt kjempe for klima og nullutslipp. Men ikke forvente og kunne opprettholde industri, arbeidsplasser, produksjon og levestandard. Og vi kan godt kjempe for menneskerettigheter, fri innvandring og foredling til alle. Men ikke uten og bli fattige selv.

det er valgdag....på tide og bestemme seg !

2

Human

Det paradoksale er at elite vert dei berre rekna som så lenge dei gjev uttrykk for opplesne og vedtekne sanningar

Det er et paradoks.

Det er bare grasrota som går i utakt.

1

WSnake

BornOn

Eg gidder ikke mer, du for Google betydningen av elite i befolkning

Eg ga et eksempel på difinisjon elite..du mener det er for at eg er uenig...

Du virker som en som ikke ønsker å forstå begrepet elite..Topp politikere-forfattere-journalister-finas.. folk som setter dagsorden og forteller deg hva som er rett...bussjåfør Ole fra Bjung blir skjelden invitert til TV-avis-radio for å fremme sitt syn

Mens vi har eks på at skuespillere for debatt tid i vaksine debatt...

Ps tror faktisk du ser på deg selv som Elite..

1

BornOnThe4thOfJuly

Det kommer ikke til å stå noe på google om hva DU legger i ordet elite. Det er det bare du som kan gi oss andre informasjon om.

Hvilket eksempel var det du ga? Var det det hvor du kalte Skavlan eliten mens du i samme innlegg antydet veldig sterkt at en annen programleder med vesentlig større suksess ikke var elite?

Problemet ditt er vel heller at jeg fullt ut forstår hva dere legger i elite. Det er og blir et skjellsord dere benytter for folk som er uenig med dere. Når dere slik sett blir avslørt så blir det selvsagt vanskelig for dere å komme opp med en definisjon av ordet slik dere bruker det som vil holde vann.

Men vi kan ta for oss "definisjonene# dine.

Topppolitikere: Siv Jensen, Sylvi Listhaug, CTG, CIH, Per Sandberg er alle altså en del av eliten.

Forfattere: Jon Hustad, Hege Storhaug, Ayn Rand er altså del av eliten.

Journalister: Hansen i Finnmark Dagblad, Jensen i Folkets Rett er altså en del av eliten.

Alle dissde setetr dagsorden og er altså en del av eliten. Det er fint at vi kan få plassert disse folkene i eliten. Det betyr selvsagt samtidig at de ikke er en del av "folket". For selv om de fortelelr oss andre hva som er rett så er det jo fortsatt "folket" som har rett. Ikke sant?

Siste setning regner jeg med var en hyllest av meg fordi du ser på meg som en av de fremste (den normale definisjonen på elite). Eller brukte du ordet elite som et skjellsord overfor meg nå?

1

WSnake

BornOn

Det er en selvmotsigelse når 90 % av noe kalles elite. Elite er en ytterst liten krets og de fremste av en gruppe. 90 % er nesten hele gruppen og kan ikke være en elite.

Er pressen 90% av befolkning ?

Hvor bruker eg elite som skjellsord ? Eg sier vel stort sett det samme som denne artikkelen

du for se om du klarer å forstå den...

http://www.dagen.no/dagensdebatt/samfunn/VALGET-I-USA/Pressen-trenger-en-djevelens-advokat-412272

1

BornOnThe4thOfJuly

Hvor stor andel av det befolkningen mener tror du disse 90 % av pressen representerer da?

Skjønner du ikke at pressen avspeiler befolkningen på en relativt god måte fordi de faktisk skal selge noe til den samme befolkningen?

Så lenge du nekter å komme med definisjonen på "elite" og alt annet tyder på at du bruker "elite" som et negativt ord for folk du er uenig med er altså definisjonen på et skjellsord et ord som har negativ betydning og som man knytter til folk man ønsker å knytte noe negativt ved.

Ja du bruker det på samme måte som i artikkelen. Nemlig i et forsøk på å angripe noen ved å sette dem i båsen "elite" mens du selv er i båsen folket". Og det er selvfølgelig slik at det er "folket" som har rett mens "eliten" har feil. Da blir det altså kun et skjellsord for de som du mener har feil. Akkurat som i artikkelen.

Det er egentlig veldig avslørende at ingen av dere klarer å definere dette ordet "elite" dere stadig bruker i "argumentasjonen" deres. Det tyder på at det er en ad hoc-betegnelse uten konkrete kjennetegn og brukes da også i ad hoc-situasjoner der man stempler de man er uenig med som eliten. Og dermed blir "eliten" et skjellsord fordi det motsatte er "folket".

Jeg kommer ikke til å holde pusten når jeg venter på at en av dere skal definere ordet "elite" slik dere bruker det, men vil fortsatt at en av dere faktisk tar utfordringen til å forklare hva dere mener med ord dere stadig vekk benytter dere av. Det er svært mistenkelig når folk ikke vil forklare hva de legger i ord de stadig vekk benytter seg av. Det er nesten som de ønsker å skjule hva de faktisk sier fordi de skjønner at de benytter ufine metoder i sin argumentasjon.

1

Videoseven

Så lenge du nekter å komme med definisjonen på "elite"

Elite, en minoritet i et samfunn som på ett eller flere områder opptrer som autoritet.

Når pressen ikke er nøytral, men fronter sin egen agenda, da blir den en elite. Det spiller ingen rolle hvor denne eliten står politisk, for i USA har en også en presse som fronter høyresidens standpunkt.

Problemet med pressen i Norge, er at nesten alle tilhører venstresiden, og de fronter venstresidens versjon av viktige saker. Dette fører til et skjevt bilde av aktuelle tema. Hvis folk tror pressen er nøytrale (noe som mange tror), blir venstresidens saker den absolutte sannhet, og alle andre meninger blir sett på som feil.

Det er derfor en bør lese alle saker i norske medier som om de var skrevet av sosialister, for det er de i bunn og grunn også.

3

Langveg

Skjønner du ikke at pressen avspeiler befolkningen på en relativt god måte fordi de faktisk skal selge noe til den samme befolkningen?

Når visse oppfatningar er planta i folket gjennom massiv påverknad frå 1948 av, er det lett for pressa å halda fastsprikra fordommar fast og gje dei konstant næriung: Russland er eit trugsmål for Noreg, USA arbeider for demokrati og kjempar mot despotar og diktatorar som "drep sitt eige folk", "Vi er trygge i NATO", utrygge utanfor. "Kvinner er meir dugande enn menn, men dei får ikkje sleppa til", "I Noreg er det folket som styrer, her er det ikkjer skilnad på folk" ol.

Store (sjølv-)kritiske media som kunne pirka ved desse vedtekne sanningane, finst ikkje. Og eliten i politikk og kulturliv jattar med, medan finanseliten tek avgjerdene sine bak stengde dører.

1

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...