Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Willoch har fremdeles meninger.

Lillejulaften offentliggjorde VG et ferskt intervju med den 88-årige profilerte høyremannen, Kåre Willoch.

Og Willoch skuffer ikke. På en nyansert og saklig måte gir han til kjenne sitt syn både på ulike utenrikspolitiske spørsmål og innenrikspolitikk. Om alle her inne hadde klart å holde Willochs saklighetsnivå, så ville nok debattene på VGD vært mye mer givende enn de er nå.

Men tilbake til innholdet i intervjuet med Willoch i VG. Jeg skal kort orientere om de fleste sakene som han uttalte seg om.

a) Midtøsten. Willoch mener at det er gode grunner til at det har spredt seg en skepsis mot vesten i de arabiske landene. Han hevder bl.a. at vesten har kommet med løfter og forventninger som er brutt gang på gang. Om opprettelsen av staten Israel sier han at 700.000 arabere/muslimer ble fordrevet til tross for FN-vedtak om at de skulle få vende tilbake. Om krigene i Irak og Libya sier han at de var bygget på uriktige forutsetninger og forventninger. Videre sier han at konflikten i Syria var mer komplisert enn man evnet å forstå. Han hevder at det er et land med bare minoriteter og at utviklingen har vist at en militær løsning på de komplekse problemene i Syria ikke var realistisk. Om USAs FN-ambassadør, Samantha Powers utbrudd fra FNs sikkerhetsråd sier han bl.a. at man kanskje bør supplere dette utbruddet med en gjennomgang av amerikansk politikk i Midt-Østen, Asia og Sør- og Mellom-Amerika. Det er mange som har grusomheter på samvittigheten avslutter Willoch.

b) Om flyktninger og Listhaug. Om dette sier han bl.a. at man må kunne ønske å begrense folkevandringen uten å være inhuman. Videre tar han parti med dem som mener at hjelpen kan ha større nytte i nærområdene. Denne folkevandringen mener han kommer av skjevfordelingen av goder mellom vesten og andre deler av verden. Merkelig nok nevner han ikke krig og ufred som en av årsakene til det han kaller folkevandring, men det er kanskje en ren forglemmelse? Han mener videre at kritikken av Listhaug er overdreven fordi det er bred oppslutning om den flyktningepolitikken som føres, men kommenterer ikke Listhaugs usmakelige retorikk.

c) Om atomavtalen med Iran. – Det vil være tragisk hvis Donald Trump skulle ødelegge denne avtalen. Han har jo sagt at han ønsker å omgjøre den. Willoch går også litt inn på forhistorien og hevder at Vesten «ustoppelig» har prøvd å styre Iran helt fra 1904. Britene fikk lenge oljen sin derifra og sjahen ble støttet av USA. Willoch finner det derfor rimelig at mange derifra er antivestlige. Han hevder også at Iran er blitt demokratisk svekket pga vestlig inngripen og at det derfor har endt opp med et forferdelig prestestyre som mange ønsker seg bort fra. Han nevner også noe om at det er litt pussig at vesten blir hysterisk ved tanken på at Iran kan skaffe seg atomvåpen, mens vi tar med den største sinnsro at Pakistan og India har slike våpen, for ikke å nevne Israel.

d) Om Russland, Krim og NATO. Her synes jeg vel at Willoch overrasker mest ved å gi uttrykk for et realistisk og balansert syn der også Russland behov blir tatt hensyn til. Dette ligger på et helt annet nivå enn det vi hører fra dagens offisiell Norge, først og fremst uttrykt ved statsministeren og utenriksministeren. Willoch åpner denne sekvensen med følgende uttalelse; Jeg vil ikke unnskylde noen anneksjoner, men der er litt rart at man ikke så at det ville komme reaksjoner på uttalelser om at Ukraina burde inn i NATO, på samme måte som amerikanerne på sovjetiske baser for nær USA. Det går en grense for hvor langt NATO kan utvides østover, og det finnes mange andre måter å støtte Ukraina på.

Videre kommer Willoch inn på den betydningen Krim har for Russland med sin eneste flåtebase i sør. At det ville skape reaksjoner fra Russland om denne basen skulle komme inn under NATO burde vesten ha forstått mener han. Han virker heller ikke å ha noe til overs for sanksjonen mot Russland, da det knapt vil endre på russisk politikk, men kun bidra til å svekke økonomien deres. Han tror også at et Russland med en relativt god økonomi ville være lettere å forholde seg til og at fattigdom ikke fører noe godt med seg. Russerne er våre medmennesker og sanksjonene bidrar ikke til noen fredelig løsning på konflikten. Egentlig synes jeg at dette er en glitrende men samtidig enkel analyse av en 88-åring som også viser at Willoch er en sann humanist.

Intervjuet inneholder også et avsnitt om Kina og Trump, samt et avsnitt om populisme, kapitalisme og grådighet, men disse temaene skal jeg ikke gå nærmere inn på i denne omgang.

I dette intervjuet som her er referert gir Willoch sitt syn på aktuelle spørsmål både om utenriks og innenriks politikk. Hva mener så dere, - er dette forvirrede tanker fra en senil gammel mann, eller er det analyser og synspunkter som holder mål, også overfor et større og kritisk publikum.

Selv må jeg si at jeg er mektig imponert av Willoch. Han overgår de aller fleste debattantene fra høyresiden her inne både hva gjelder å nyansere og evne til å se en sak fra mer enn en side.

12
140 svar

140 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

Morra-DI-2

dette intervjuet som her er referert gir Willoch sitt syn på aktuelle spørsmål både om utenriks og innenriks politikk. Hva mener så dere, - er dette forvirrede tanker fra en senil gammel mann, eller er det analyser og synspunkter som holder mål, også overfor et større og kritisk publikum. Selv må jeg si at jeg er mektig imponert av Willoch. Han overgår de aller fleste debattantene fra høyresiden her inne både hva gjelder å nyansere og evne til å se en sak fra mer enn en side.

Willoch er fantastisk. Han er som oksygen når han uttaler seg. Jeg er ikke alltid enig med han, men han er alltid nyansert, uredd, han evner å tenke uavhengig og fornuftig, og har ofte rett i sine analyser. Jeg har virkelig sansen for han, og kanskje mer ettersom han har blitt eldre. Han ser veldig klart. ..mener jeg.

3

Niffen

Helt enig med deg i dette og jeg må si at jeg som sagt ble mektig imponert over klarsynet som denne 88-åringen legger for dagen. Jeg er heller ikke enig med han i alt, men ganske sikkert mye mer enig nå enn jeg var for 30 år siden :-))

2

Morra-DI-2

eg er heller ikke enig med han i alt, men ganske sikkert mye mer enig nå enn jeg var for 30 år siden :-))

Ja, samtidig så kan han vel uttale seg mer uavhengig enn han kunne for 30 år siden. Hvilken politiker kan egentlig kreve en uavhengig granskning av USA og deres invasjoner uten at det blir store problemer i det bilaterale forholdet mellom USA og Norge? Det tror jeg ikke norske politikere tør og kan- uten å skade forholdet mellom USA og Norge.

Når det gjelder Russland, så er det likeledes et kjærkomment innslag i norsk politikk at noen setter fokus på dette, et område som jo selvsagt også styres av USA, og der man ikke egentlig vil ha en norsk debatt. Jeg tror mange nordmenn er svært skeptisk til det vi får forespeilet av media og politikere som vedtatte sannheter, og som det ikke er lagt opp noe diskusjon rundt.

Jeg vet ikke helt hva som ligger til grunn for at det har blitt slikt et lokk på all utenrikspolitikk, men det er skadelig, og det er fortvilende.

2

Hyrro

Han har kanskje den beste egenskap en politiker kan ha, evnen til å si at han har tatt feil, og ingen bør kunne tvile på hans intelligens på grunn av det.

1

EinarSalbu

Willoch er fantastisk.

Nå er det jo en rekke mennesker både blant Høyrevelgere og FrPvelgere som mener at Willoch er blitt sosialist og bløt på sine gamle dager. Det er han jo selvsagt ikke. Willoch er Høyremann for et Høyre slik det en gang var. Han har ikke forandret seg, men hans parti har gått lenger og lenger til Høyre retning FrP.

1

McLovin

På hvilken måte har Høyre gått i retning FrP?

Hvilke grunnleggende politiske verdikonservative retningsendringer ligger til grunn for et slikt utsagn?

1

haraldjan

Willoch er blitt sosialist og bløt på sine gamle dager.

Han har jo det. Han støtter de fleste utspill som SV og venstresiden kommer med når det gjelder midtøsten

1

Olekrlunde

Homo-erectus: hjelper lite at Hamas har tatt med en artikkel hvor de selv kaller seg menneskevennlige og tolerante når resten av chateret er fylt med hat, intoleranse, islamistisk fascisme oppfordring til jihad, aviser fredsforhandlinger, kommer med konspirasjoner osv. Les feks del tre i chateret, der får du virkelig klare ord for penga om hva Hamas står for.

og nei, Hamas har ikke forandret ett komma av chateret selv om folk som Kaare Willoch og Roger Waters og deres likesinnede frekt og freidig har påtatt seg rollen som Hamas-talsmenn og har kastet det i søpla fordi chateret er uviktig/utdatert Hamas og Gud vet hva. De er ikke medlem av Hamas og kan ikke forandre noenting, hverken med holdninger, meninger eller chateret. Null og niks-ikke en dritt-kan Willoch og Waters forandre på. Nå forstår jeg godt at Willoch og Waters skulle ønske at de kunne ha forandret feks chateret til Hamas, for å-ufrivillig eller ikke, det spiller ingen rolle-fremstå som støttespiller for en organisasjon med ett chater som det Hamas har tar seg faen ikke pent ut.

Hamas er forresten alt annet enn en velsignelse for Palestina-araberne som tvinges å leve under deres islamistiske fascistiske styre. Men se det ser det ut som Willoch, Waters og deres likesinnede driter en jævlig lang marsj i. Så hvor god venn de to er for Palestina-araberne kan jaggu diskuteres.

2

Homo_Erectus

Jada, Hamas og alle andre jihadister er noe fordømt dritt. Det tror jeg også Willoch er helt enig i, selv om kanskje vil bruke et mer dannet ord.

1

Il-Pirata

Hamas er forresten alt annet enn en velsignelse for Palestina-araberne som tvinges å leve under deres islamistiske fascistiske styre. Men se det ser det ut som Willoch, Waters og deres likesinnede driter en jævlig lang marsj i. Så hvor god venn de to er for Palestina-araberne kan jaggu diskuteres.

Så sant som det er sagt, desverre tror jeg det bryr de nevnte midt i et visst sted. "Collateral damage" antagelig, Palestina-araberne er kun bønder på et sjakkbrett, som kan ofres. Lette å gjemme seg blandt for rakettutskytninger også, spesielt sykehus og barnehager er jo egnede steder til slikt.

1

jakoline

. Willoch åpner denne sekvensen med følgende uttalelse; Jeg vil ikke unnskylde noen anneksjoner, men der er litt rart at man ikke så at det ville komme reaksjoner på uttalelser om at Ukraina burde inn i NATO, på samme måte som amerikanerne på sovjetiske baser for nær USA. Det går en grense for hvor langt NATO kan utvides østover, og det finnes mange andre måter å støtte Ukraina på.

Videre kommer Willoch inn på den betydningen Krim har for Russland med sin eneste flåtebase i sør. At det ville skape reaksjoner fra Russland om denne basen skulle komme inn under NATO burde vesten ha forstått mener han. Han virker heller ikke å ha noe til overs for sanksjonen mot Russland, da det knapt vil endre på russisk politikk, men kun bidra til å svekke økonomien deres. Han tror også at et Russland med en relativt god økonomi ville være lettere å forholde seg til og at fattigdom ikke fører noe godt med seg. Russerne er våre medmennesker og sanksjonene bidrar ikke til noen fredelig løsning på konflikten.

Det må jeg si!

Her får Willoch en stor stjerne i boka av meg. Ytterst korrekt fremstilt og igrunn så fornuftig at enhver statsmann burdte også se det Willoch her sier.

Synd dog at slik fornuft synes ofte ramme mest de som er UTE av politikken....

2

axce

Inspector: "Om et par år kommer det nok enda krassere kritikk av Brussel fra Willochen....."

------------------------------

Om et par år er det kanskje bare Norge som er med i EU.

2

Olekrlunde

IL-Pirata: misforstått har nok ikke Willoch gjort. Vi snakker tross alt om mannen som i ett intervju med Dagen 18/5-2006 frekt og freidig gjorde seg til talsmann for Hamas ved å hevde at det var opplagt at Hamas ville anerkjenne Israel(noe de enda ikke har gjort) og "Denne forestillingen som noen dyrker, at Hamas skulle ha noen tanker om å utslette Israel, ligger mange mil utenfor virkeligheten". Nå glemte desverre for han Willoch noe veldig vesentlig: Han er ikke med i Hamas, og er i alle fall ikke i ledelsen der, og hanhar derfor hverken rett til eller noen påvirkningsmuligheter på hva Hamas skal mene. Faktisk driter Hamas en lang marsj i hva denne selverklærte Hamas-tallsmannen Willoch mener de bør mene og gjøre. Det gikk da heller ikke lang tid før Hamas satte Willoch på plass ved å si at de aldri vil anerkjenne Israel. Så mye for klokskapen til Willoch. Den klokskapen greide Hamas ganske fort å kaste nedi dass gitt.

Men Willoch lærer jo ikke(om noen skulle være så optimistisk at de trodde det): når Willoch i juni 2011 er i Palestina for å ta imot sitt palestinske pass sier han til samme avis: "Hamas er ikke så ille som dere i Dagen liker å fremstille. Det er noe i kritikken, men stort sett er den meget overdrevet". Nei Willoch, kritikken mot Hamas er ikke overdrevet. Hamas er en islamistisk fascist og terror-organisasjon hvis jødehat overgår nazistenes jødehat. Det holder å lese det chartret til Hamas(som du riktignok frekt og freidig har prøvd å kasta i søpla. Igjen ga Hamas fullstendig faen i hva du gjør og sier, chartret er stadig gjeldende) som du innrømmer at du ikke har lest det. Men at du ikke har lest det forhindrer jo ikke at du uttauttaler deg skråsikkert om Hamas, hva de er for en organisasjon og hva deres mål er. Desverre for deg da så er Hamas frekke nok til å sette deg grundig på plass slik at det blir klart for alle som vil se at du ikke er i nærheten av å befinne deg i virkelighetens verden når det gjelder Hamas. Da hjelper det deg null og niks at du Willoch er overbevist at du-og bare du-sitter på den absolutte sannheten, at du innbiller deg at du har ett kunnskapsnivå om Hamas og er i besittelse av telepatisk evner og at du setter på deg "hvordan våger de å tvile på hva jeg sier"-uttrykket ditt. Hamas har vært vennlige nok til å vise at Willoch knapt er i samme univers som virkligheten når det gjelder Hamas.

2

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...