Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Russland: Hva historen kan lære oss

https://www.nrk.no/dokumentar/xl/hemmelige-rom-ii_-episode-5-1.12945607 Dette er vel kjent for meg og sikkert mange andre. Det finnes også andre episoder der det har vært nokså hett mellom oss og naboen i øst.

Hva kan vi i dag lære av den tiden? Jo, at det tenkes lignende i Kreml nå, som da. Alt handler om russisk maktdemonstrasjon og stormaktsambisjoner. Russlands ledelse flekser muskler der de bare kan. Hva mer kan vi lære? Jo at vi ikke skal bøye av for russisk press, være faste i vår forsvarspolitikk, holde et våkent øye åpent mot øst og ikke ruste for mye ned. En annen gang kan det være noe annet enn bare en skremme-opptreden fra russisk side. Man vet aldri.

Vi bør ha historien som lærebok også i dag. Lite er endret i Russland, tross mange tiårs utvikling.

1
321 svar

321 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

Royruwen

Ved hver anledning snakker Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og utenriksminister Børge Brende om den «hellige» folkeretten når diskusjonen dreier seg om Natos og Norges politikk overfor Russland. Vi kan ikke tillate eklatante brudd på folkeretten i det 21. århundre slik Moskva har opptrådt overfor Ukraina, og vi kan ikke tillate at kartet blir forandret med våpenmakt, maler Nato og den norske regjeringen på om Russlands annektering av Krim-halvøya etter folkeavstemningen i mars 2014 som var brudd med Ukrainas grunnlov, men hvor utfallet uansett var gitt, i eller uten FN-regi. Narrativet er feil og viser skremmende omgang med folkerett og fakta og politisk retusjering fra Stoltenberg og Brende. Den viser hvor farlig den er i forholdet til Russland som effektivt ble parkert på sidelinja i FN da Nato gikk til krig mot Jugoslavia i 1999 ved å påberope seg rett til krig out-of-area uten FN-mandat – i strid med folkeretten – fordi Serbia «trenger litt bombing, og det er hva de kommer til å få», som USAs utenriksminister Madeleine Albright sa under Rambouillet-«forhandlingene» der Jugoslavias president Slobodan Milosevic ble stilt overfor fait accompli i appendix B som ingen statsleder kunne godta uten total suverenitetsavståelse.

Det førte til at Europa-kartet ble endret ved at Nato-protektoratet Kosovo brøyt ut etter folkeavstemningen som var i strid med Jugoslavias grunnlov og forsikringene i avtalen som avsluttet Nato-bombingen.

Ennå i dag har ikke alle Nato- og EU-land anerkjent Kosovo, og nylig ble Milosevic frikjent for anklagene om krigsforbrytelser av Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Den Haag uten at det har utløst ny Peter Handke-debatt.

Tyrkias intervensjon i Syria viser igjen hvor tøyelig folkeretten er for Stoltenberg og Brende, som da Nato forvrengte FN-mandatet i Libya-krigen.

Det nato greiene er styrt av feige, falske krigshissere.

Nato kan fiiiint gjøre det de fks kritiserer russland for...De gjør jo alt rett? Nei!

Her gjelder så absolutt det å feie for egen dør. Jeg vet ikke hvor mange ganger nato får lov å feile/herje og holde på....?

3

TomPadang

5 innlegg for å kommentere mitt ene......

Og du har aldri noensinne kritisert Russland for noe.

Man kan lure på din iherdighet, hverdag og helg. Finansiering?

1

Torotto

Og du har aldri noensinne kritisert Russland for noe.

Så handler dette om vi ser et øyeblikk av déjà vu, nå når USA som den eneste supermakt, ser ut til å være innstilt på å bruke preventiv krig, mot Russland og Kina.

Ett Kina som kan ryste USA, hvis de tar ut alle sine dollar og setter de i Euro.

Det er bestandig en diskusjon blant de som har en teknologisk overlegenhet og bruke denne til First Strike. Preventiv Krig.

Tanken var jo oppe i 1950, men ble lagt bort ettersom Europa var delt og man hadde ikke noen sikkerhet for å vinne. Dessuten var man redd for oponionen hjemme i USA.

Det viser hvor viktig antikrigs arbeide er.

NSC68

Fra boka History & Strategy

Her

Her

1

TomPadang

Enkelte nytter det lite å vise fakta. De bare overser dem.

1

Royruwen

Tompadang

Du er en av de som nekter å godta fakta. Hvorfor gjør du det?

Du har såpass mye fakta nå og ikke propaganda. Fint om du kunne kommentere fakta og ikke propaganda.

1

TomPadang

Som du har sett av tråden underbygger jeg med dokumentasjon. Du synser over ett og samme tema: USA har skylden for alt galt i verden.

Jeg utfordrer deg , som en test: Kan du skrive noe kritisk om Russland?

1

Royruwen

Historien forteller også hva som holdt på å skje da russland bygde rakettbaser på Cuba. Selv bygger usa både det ene og Det andre I naboland til russland

1

FritzJ

Vel. Nato plasserer ikke atomraketter inne i de baltiske stater f.eks. det Nato tenker på er å utsette et rakett-forsvar mot evt atom-angrep. Burde ikke det vært tillatt?

1

FritzJ

Bygger USA rakettbaser rett ved Russland? Eller blander du atomrakett-forsvar med atomraketter?

1

Royruwen

1

fargerik

Denne historien lærte jeg om på barneskolen, mener det var i 1969 vi hadde en lærervikar som var major og hadde vært der, og han fortalte klassen om dette i et engasjert øyeblikk.

Husker ikke hvordan dette ble tema, muligens det var i en historietime...men jeg husker godt det han sa, og det innbitte hatet mot kommunismen.

Var dette hemmelig, altså?

1

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...