Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Ulveflokker som truer bygdene

Er det greit med mye ulv I Norge?

Vi hører om store ulveflokker som lusker rundt dørene i områder i Norge, og folk tør ikke lenger gå sine vanlige turer utenfor huset sitt.

Busslaster med redde og frustrerte bygdefolk er på vei til Oslogryta for å protestere mot den blåblå regjeringen som i realiteten har overprøvd et ulveforlik i Stortinget, de innfører hva bygdefolk kaller et "ulvereservat" i store områder i indre østlandet.

Bønder føler de har blitt fratatt råderetten over eiendommene sine siden de ikke kan drive med utebeite til dyrene sine lenger og verdien av jakt er lik null siden ulvene er en direkte trussel mot jakthundene samt at elgbestanden har gått drastisk ned.

Er ikke dette en typisk kampsak for Senterpartiet som alltid er frampå når noen tråkker på bøndenes og bygdefolkets rettigheter?

Vi har ikke en genetisk skandinavisk ulvestamme lenger, ulvene er Russiske ulver som er vandret over fra Russland og det er mye ulv i Russland. Er vi da forpliktet i henhold til Bern konvesjonen å lage et ulvereservat i Norge og fordrive bøndene fra sine eiendommer?

1
809 svar

809 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

TheBracket

Det er ikke mulig å ta folk seriøst som mener at noe så subjektivt som frykt/angst skal legge føringene for forvaltningen av biologisk artsmangfold.

Spesielt ikke når denne angsten tar absurde proporsjoner og bærer preg av å være nedarvede vrangforestillinger fra eventyrene. Dagens oppslag i VG om triggerhappy og nervøse skrotinger er jo til å le av.

"Folk e rædde! Je tør itte lenger å hente posten uten hagla under ærmen. Je skyter selvsagt noen værselsskudd fra kjøkkenvinduet før je går ut, men det er jo æmmo je skulle ha brukt til tjuvjakt! Detta går itte!"

34

broren_til_noen

nedarvede vrangforestillinger fra eventyrene

Eventyret om Rødhette må jo ha hatt en fullstendig ødeleggende virkning på oppveksten til en del av disse nervøse vrakene.

1

FrannyLee

Eller noen har lest for mye cowboy og røvere Bill og Ben pocketbøker i sin ungdom eller Jack Londons Alaska historier

1

mo6

"Folk e rædde! Je tør itte lenger å hente posten uten hagla under ærmen. Je skyter selvsagt noen værselsskudd fra kjøkkenvinduet før je går ut, men det er jo æmmo je skulle ha brukt til tjuvjakt! Detta går itte!"

Herlig. Dette kan bearbeides til en helaften på et gateteater. Absurd.

1

Jobs

Og hvor bor du da? Vest i Trysil er det sett en flokk på 16 dyr,at ikke dere oslo gryta forstår at dette begynner og bli plagsomt for de som utsatt til der det er ulv.Får sette ut en flokk i Nord marka tenker jeg det hadde skjedd ting.Hykklere som ikke vet hva dere prater om.

1

Jeremenko

Vet du hva du prater om? En stor flokk vil vel ha mye større sjanser til å kunne lykkes med å jakte på elg og annet vilt som jo er den primære matkilden. De vil kunne verne mer om reviret sitt og ikke vandre for mye. Små og svake ulveflokker vil ta sjansen på husdyr og andre enkle bytter.

For meg synes det enklere å kunne ha oversikt og kontroll på en stor flokk. Jeg skjønner jo at de kan virke mer skremmende, men de er jo ikke stort farligere for mennesker enn rev.

1

Royruwen

Jeg må flytte nå. Naboen har kjøpt hund. De siste 20 åra har 8 blitt drept av hund. Jeg sover heller under åpen himmel på Finnskogen.

3

Kero79

Bønder er noen sytpeiser. Først var det pga sauen man ville drepe ned ulven. Nå er det pga tapt jakt rettigheter for minkende andel elg.

Skulle gjerne sett folks reaksjon om notfiskerne hadde samlet seg irundt stortinget og krevd at vi drap ned alle spekkhoggerene pga alle silda som dem spiser.

3

Mr.Daddycool

Og torsken som spiser sild! Eller hvalen som spiser opp det naturlige livsoppholdet til torsken! Utrydde de, det finnes jo en sjanse for at de kan spise opp barna våres om bader om sommeren også !

1

Ljot

Jeg reagerer litt på endel av forsøkene på å idiotforklare de fra bygdene som i dag samles i Oslo. Og jeg finner det noe underlig at man så lett kan avfeie deres bekymringer og kreve at de skal innrette seg etter hvordan vi på utsiden mener de bør leve sine liv.

Det er greit å ha i bakhodet at levende bygder er folkeviljen, en villet politikk med et bredt stortingsflertall bak seg. Da bør vi og ta inn over oss at grep må gjøres for å gjennomføre denne politikken. En forstandig og faglig fundert forvaltning av en sterkt voksende ulvestamme er en del av dette.

Noen bekymringer er nok overdrevne men mange er høyst reelle. Det er ikke vanskelig å forstå at mange vegrer seg for å sende sine barn alene langs skoleveien og på andre måter føler sin livskvalitet betydelig redusert. Det er heller ikke vanskelig å forstå at mange mennesker på bygdene føler seg overkjørt og tilsidesatt av makta i Oslo i denne saken. En slik holdning kan nok også sementeres når man møtes med forsøk på latterliggjøring som i denne tråden eller i rovdyrdebatten generelt.

Jeg kunne skrevet langt og lenge om de mest ekstreme ulvevernerene og ulvehaterene og deres mildt sagt enøyde syn på naturen og verden rundt seg men det blir å danse etter deres noe atonale pipe så det gir egentlig lite matnyttig å bringe til torgs.

Men jeg skulle ønske (i denne som i så mange andre saker) at man kunne bevege seg fra de mest polariserte skrikeriene og over til en dialog hvor man faktisk forstår og anerkjenner motsidens synspunkter og sammen forsøker å finne løsninger.

3

trondhjem

Det er ikke vanskelig å forstå at mange vegrer seg for å sende sine barn alene langs skoleveien og på andre måter føler sin livskvalitet betydelig redusert.

Når siste dokumenterte ulveangrep i Norge er over 200 år gammelt kan jeg vanskelig forstå rasjonaliteten i denne frykten for ulven.

Angsten er irrasjonell.

2

Ljot

Her viser du at du er en del av problemet jeg beskrev i forrige innlegg all den tid du tvert nekter å ta inn over deg at andres opplevelse av egen livskvalitet ikke samsvarer med den opplevelsen du mener de burde ha.

Det er mange aspekter og opplevelser i livet, sikkert også i ditt, som andre kan avfeie som irrasjonelle. Likevel er de der. Og jeg kan greit forstå at de som har opplevd ulv tuslende i hælene sine ikke lett sender sine barn alene ut. Eller at de som opplever viltet forsvinne, sauer tatt på beite og sine hunder spist på gårdsplassen opplever redusert livskvalitet.

2

Jallaskar

Jeg kan jo spørre deg også:

Dersom det var observert 5-6 ulver rett ved huset ditt for kort tid siden, ville du latt dine egne unger slippe ut og leke i skogen uten at du hadde følt et visst ubehag? Og om ikke du hadde følt det, kan du skjønne at andre kan føle et slikt ubehag uansett hvor statistisk irrasjonelt dette ubehaget er.

1

BornOnThe4thOfJuly

Nei jeg har ikke tenkt til å la meg selv bli tatt som gissel for distriktspolitikkens pris.

Dersom bygdefolket ikke kan opptre mer saklig i sine politiske ønsker så må de tåle å høre det uten at vi skal måtte ta spesielle hensyn til dem.

Med slik skremselspropaganda de driver med så risikerer de faktisk sin egen framtid ved at det blir så åpenbart at de forsøker å lure oss andre borgere med historiene sin om denne altomfattende frykten som de visst nok har men som likevel ikke medfører at de foretar seg noe som helst.

Man blir faktisk lei slike folk etterhvert og de bør ta innover seg at det er noen som betaler for at de skal kunne ha noenlunde likt tilbud ute på bygda som i mer sentrale strøk.

Hva gjør en foreldre dersom man er redd for at ungen sin må gå langs veien? Er det biler eller ulver de er mest redd for? Burde ikke foreldre ta grep å sørge for at ungene sine har en trygg skolevei ved å flytte til et sted der det faktisk er en trygg skolevei både for ulver og biler?

De føler seg sikkert tilsidesatt og den følelsen har vi tillat de å bearbeide så til de grader. Når man i enhver sammenheng trekker kortet om at man er tilsidesatt så begynner man til slutt å tro på det. Det finnes grupper i dette landet som faktisk er tilsidesatt men som aldri får den oppmerksomheten som disse ulvemotstanderne til stadigvekk tiltrekker seg med sine følelsesladde historier.

Det er nettopp det at vi ikke tar til motmæle mot disse ekstremistene som gjør at de har fått boltre seg fritt. Som andre ekstremister så har det medført at deres holdninger har grodd godt fast og bare blitt forsterket. De har også fått uttale seg mer eller mindre uimotsagt på en slik måte at det er svært vanskelig for folk med andre meninger i disse områdene å mene noe annet. Vi bør faktisk bruke mer tid på å tale imot disse ulvemotstanderne for på en slik måte få ulvedebatten over i et mer konstruktivt spor.

Når man tar enhver levende ulv som et tegn på at storsamfunnet er imot en så må faktisk noen si i fra at man er riv ruskende gal.

Dersom det skal bli en dialog så må må noen tørre å si imot de som er ekstremister her. Og ekstremistene finnes faktisk bare på den ene siden i denne debatten. det er nemlig ikke ekstremistisk å mene at det skal være noen hundre ulv i Norge. Men å mene at vi skal skyte alle ulv derimot er ekstremistisk. Og når ekstremistene får styre ulvemotstanderne så kan du faktisk bare glemme en dialog fordi det er i deres interesse og nettopp polarisere debatten. Og da sørger de for at debatten blir polarisert.

2

Ljot

Dersom det skal bli en dialog så må må noen tørre å si imot de som er ekstremister her. Og ekstremistene finnes faktisk bare på den ene siden i denne debatten.

Jeg leser hva du skriver men tror ikke helt på deg.

1

Speciale

Med slik skremselspropaganda de driver med så risikerer de faktisk sin egen framtid ved at det blir så åpenbart at de forsøker å lure oss andre borgere med historiene sin om denne altomfattende frykten som de visst nok har men som likevel ikke medfører at de foretar seg noe som helst.

Nuvel, nå vet man jo at tjuvjakt på ulv forekommer, så at de ikke foretar seg noe som helst er vel ikke helt korrekt?

1

TheBracket

Stor humor på parolene til de tilreisende:

"Ulv i naturen = dyremishandling"

Jeg tror jeg dauer. Ulvens jaktmetoder og felling av bytte tilfredsstiller altså ikke denne gjengens etiske krav til dyr som spiser andre dyr! Dette er det 5080 Nyhetskanalen-nivå på.

Hvis dette er ment seriøst bør de legge bort himkoken før neste markering og skrive nye paroler når de er tørrlagte. Dette blir helt absurd i sin dumskap.

3

Jallaskar

Hvis dette er ment seriøst bør de legge bort himkoken før neste markering og skrive nye paroler når de er tørrlagte. Dette blir helt absurd i sin dumskap.

Det er nok en del som har møtt opp der som med fordel kunne holdt seg hjemme for sin egen saks skyld, ja. Det er som sagt en temmelig brokete forsamling.

1

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...