Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Bevar 139 Lv og 339 Skvadronen på Bardufoss

Kjære forsvarsminister!

I høst skal du og ditt kollegium i Stortinget behandle langtidsplanen for Forsvaret. En plan som ditt fagmilitære råd har gitt deg råd om. Råd, som om du og dine kollegaer følger, vil rasere Forsvaret i nord og få store konsekvenser både militært og sivilt.

Joda. Jeg har fått med meg at dere i Regjering og Forsvarsledelse påstår at dere ikke kan drive med distriktspolitikk. Og dermed ikke kan ta hensyn til hvordan dere skalter og valter med menneskene dere skal forsvare og de dere har ansatt. Dere skal jo tross alt drive med forsvar av landet og dets viktige samfunnsinstallasjoner. Underlig spør du meg når en ser på alle omkampene som har vært kjørt av miljøer sør i landet opp i gjennom tidene…..

Men nok om det. Jeg skal prøve å forklare deg et fakta som dine fagmilitære kanskje har ”glemt” å fortelle deg i iveren over å sko seg selv og sine personlige interesser. Det er helt innlysende og ligger i selve begrepet ”forsvar”. I enhver sammenheng vil en, om en skal forsvare seg, finne et mest mulig optimalt sted å forsvare seg fra. Altså et sted fienden vil få problemer med å erobre. Om dette er i fjellene i nord eller på flatmarkene sørpå får du selv vurdere. Et tips er kanskje å se på de topografiske forskjellene på sør og nord. Altså en beskrivelse av terrengforhold som høyde, vegetasjon, hav, innsjøer, elver, bebyggelse, veier med mer. Kanskje du da vil se at det er langt lettere å forsvare seg nordfra enn sørfra. Et annet tips i denne forbindelse, og som understreker det jeg skriver, er å sette seg inn i krigshistorien og se på hvor tyskerne led nederlag, og hvor de ikke møtte motstand, i 1940. Da forstår du sikkert poenget mitt. Om du vil da….

Et annet, og særdeles viktig poeng i denne sammenhengen, er prinsippet med seighet og NATO-medlemskapet vårt. Vi kan ikke alene stå imot en tenkt fiende med mye større ressurser enn det vi har. Vi må altså oppholde fienden lengst mulig slik at vi kan få hjelp til å forsvare våre viktige samfunnsinstallasjoner. (I enhver sammenheng er fienden da Russland. I alle fall ut fra dine fagmilitære og USA’s syn. Dette til tross for at vårt broderfolk i øst aldri har angrepet oss. Tvert imot var det de som kastet tyskerne på sjøen. Og ikke USA og Max Manus som alle historikere sørpå synes å tro. Men det er en annen diskusjon.) Hvor i landet tror du disse vil bli lettest å bremse? På flatmarkene sørpå eller i fjellene i nord? Et sted hvor det ikke engang finnes jernbane til å forflytte militært materiell på. Dette skjønner du sikkert. Om du vil da…..

For å oppsummere, kjære forsvarsminister; Det er ikke på flatmarkene sørpå at seigheten til Forsvaret er eller kan skapes. Det er i fjellene i nord. Et sted hvor viktig infrastruktur mangler. Et sted hvor våre helikoptre kan støtte, evakuere og angripe. Et sted hvor HV kjenner området som sin egen bukselomme. Et sted hvor kystjegernes og marinejegernes kompetanse kommer til sin rett. Så skal viktige samfunnsinstallasjoner sørpå beskyttes, så trenges det mer, og ikke mindre, seighet i nord. Dette skjønner du sikkert. Om du vil da….

Til slutt skal jeg våge meg frempå med et ”fagmilitært” råd; Les historien, les Rolf Jakobsens dikt ”Nord”, sjekk topografien og spark ditt fagmilitære råd. Og tenk sjøl! Om du vil da…….

Jan Skogheim,

Sørreisa.

1
0 svar

Bli den første til å svare.

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...