Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Hvorfor kalles de høyrepopulister?

I Norge øker FrP sin oppslutning, denne uken ble oppslutningen tallfestet til vel 15 prosent.

I Sverige er SD (Sverigedemokraterna) nå nest største parti, med 20,5 prosent ved siste måling. SD er nå større enn Moderaterna (Høyre).

Vanetenkende (eller er det bevisste) journalister snakker nå mer og mer om at "høyrepopulismen" øker Europa. For tilsvarende tendenser ser man i flere andre land.

Da spør jeg: Hva er egentlig høyrepopulisme?

Er ikke dette bare et forsøk fra mediene på å sette en del av det politiske miljøet i dårlig lys med et negativt kallenavn?

Snakker noen om venstrepopulisme?

Er ikke sannheten at Europa er lei venstresidens mange feil og at høyresiden derfor får en helt naturlig opptur?

Vi ser det godt i Norge, det Venstre og SV har fjernet seg langt fra folks egentlige ønsker, samme hvor mye PR de forsøker å lage om egen politikk og egne saker, så vil ikke velgerne støtte dem. De er helt i utakt med "folk flest" også. SV er snart utradert, og spiller null rolle i politikken for tiden.

Er med andre ord høyrepopulisme et uttrykk for at folk nå vil ha noe annet enn den type politikk som venstresiden står for? Jeg støtter ikke "høyrepopulistene", men jeg er realist og ser hvorfor de får økt støtte.

Så får vi bare leve med at mediene forsøker så godt de kan å motarbeide denne utviklingen.

4
211 svar

211 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

Cabal

I Norge øker FrP sin oppslutning, denne uken ble oppslutningen tallfestet til vel 15 prosent.

En stor oppgang fra 16,3%, selvfølgelig. Jeg vet ikke hvordan en tekst-smiley med himlende øyne ser ut, men tenk deg at dette er det: Q

3

fargerik

En stor oppgang fra 16,3%, selvfølgelig.

Fake News? ;-)

1

Chubby

Målingen som viste FrP på 16,3% er den nyeste målingen som har kommet, en fin fremgang fra tidligere målinger. Sikkert kjipt for dere rødnisser da hehe :-)))

1

Cabal

Jeg ser på populisme som et meningsett forankret i følelsesmessige og overforenklede vurderinger, uten nødvendig faglig og korrekt gjennomgang. Feks det å foreslå vilkårlig greie fordi "det må vi kunne ha i verdens rikeste land", uten at man tenker på nødvendige utredninger og økonomiske og praktiske utfordringer. Folk vil fort reagere positivt på noe slikt, inntil det gjennomgås praktisk/faglig/økonomisk (etc).

"Men har du lest dette 100-siders dokumentet som knuser ditt en-linjers forslag som du baserte på en god-følelse?" blir det fort sett på som elitisk (av populistene)..

2

deleted287273

Jeg ser på populisme som et meningsett forankret i følelsesmessige og overforenklede vurderinger, uten nødvendig faglig og korrekt gjennomgang

Jeg forstår også populisme i noen grad som at det dannes holdninger i komplekse spørsmål. Disse holdningene er preget av at følelser eller forenklede vurderinger får for stor plass.

1

mcclair9

høyrepopulisme

Populisme-begrepet blir som regel benyttet som en hersketeknikk for å banalisere og devaluere meningsmotstandere. Ikke minst gjelder dette den såkalte høyrepopulismen, der det blir forsøkt gitt inntrykk av at politikere på høyresiden fronter utsagn som en vet er populære i folket med det formål å oppnå makt. Som om makten i seg selv er det viktige, og ikke det å oppnå politiske mål. Snakk om å snu alt på hodet, og det er fristende å peke på at "på seg selv kjenner en andre". Å være yrkespolitiker og opptatt av makt er noe som først og fremst kjennetegner de etablerte partiene, med livstidspolitikere og store organisasjoner som er avhengig av nettopp makt. Med et slikt utgangspunkt tenker en gjerne at de mindre etablerte partiene på høyresiden også har makten i seg selv som en agenda, og glemmer at disse partiene først har oppstått som en konsekvens av at de etablerte partiene ikke fører en god nok politikk. Den såkalte populismen er dermed absolutt ikke populisme, men heller partier som har oppstått for å fylle et meningsvakum i politikken, f.eks. i innvandringspolitikken. Jeg er sikker på at disse partiene knapt hadde behøvd eller hatt ønske om å eksistere om de etablerte partiene gjorde jobben sin (makt er i seg selv altså ikke viktig), og da blir det jo helt meningsløst å anklage disse mindre etablerte strømningene for "populisme".

2

Rhabagatz

Du kommer egentlig selv med en beskrivelse av populismen her - de andre partiene "eliten" er opptatt av makt osv, ikke av folket. De er nettopp dette narrativet som er populisme - eliten mæler sin egen kake og handler mot folkets interesser.

Så er det en annen sak om populisme er negativt, slik det ofte fremstilles, eller positiv.

1

Langorm

Blir det galt å se på populisme og respons i samme setning?

1

blackline

Snakker noen om venstrepopulisme?

Der er vel utrykket venstreraddiser og enda lengre mot venstre kommunister.

1

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...