Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Midt-Østen forskning - forskning ?

Jeg så nettopp et innslag i nrk nyheter (på tv nrk1). Det viste et innslag om to unge damer som hadde lagt forskningen til side for å gjennomføre / delta i en protestaksjon mot innreiseforbudet til Trump. Og de drev til daglig med Midt-Østen-forskning.

Dette er da to "forskere" som er politisk aktive på et område de forsker på = Midt Østen (da det midlertidige innreiseforbudet rammer nettopp folk fra Midt-Østen). Nå vet jeg ikke hvilke emner de forsker på. Grunnen til at jeg reagerte er av generell karakter og ikke for eller imot det midlertidige innreiseforbudet til USA. Men når to "forskere" er såpass politisk aktive innen et område de forskere på, vil de da være i stand til å skape nøytrale forskningsresultat eller vil deres forskningsresultat være påvirket av deres holdninger ? Hvis så deres forskning påvirkes av politiske holdninger og / eller forutinntatte meninger i forskningsarbeidet vil vel dette kunne påvirke resultat - og da kan vel denne forskning være verdiløs i en nøytral sammenheng.

For min del vil jeg være sterkt tvilende til forskningsresultat fra et slikt miljø.

Og jeg stiller meg skeptisk til slik bruk av forskningsmidler.

1
42 svar

42 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

dyratorium

Det viste et innslag om to unge damer som hadde lagt forskningen til side for å gjennomføre / delta i en protestaksjon mot innreiseforbudet til Trump. Og de drev til daglig med Midt-Østen-forskning.

Midt-østen forskning er et studieprogram som går over tre år med studiepoeng tilsvarende bachelor. I studiet inngår det et av to språk; arabisk eller hebraisk. Anti-Israel studenter velger arabisk, pro Israel-studenter velger hebraisk. Dermed er studentflokken delt i to leire, en marxistisk og en høyre/liberalistisk leir. Utenlandsoppholdet inkludert i studiet er likeledes delt mellom Palestina og Israel. Når de er ferdige med studiet, er de klare for en politisk karriere :)

3

deleted287273

Stemmer dette?

Det bygger i så fall opp under det jeg skrev tidligere i tråden.

Det er synd at forskning i såpass store samfunnsspørsmål som denne konflikten blir preget på denne måten.

Men det forundrer meg ikke lengre. Jeg har hatt en hunch om dette en god stund.

1

dyratorium

Stemmer dette?

De to første setninger er fakta, resten av innlegget var vel spøkefullt ment fra meg. Skal jeg gjette, tror jeg det er svært få, om noen, høyre/liberale folk som tar et slikt studium i det hele tatt..

I riktig gamle dager da jeg studerte, kaltes en grad fra det samfunnsvitenskapelige fakultet "cand.polit". tilsvarende master i dag. Dengang var nok de fleste uteksaminerte hardbarkede sosialister, men så var da Blindern usedvanlig rødt i de dager (tidlig 70-tall)

2

Ljot

Som realfagsmann (scientarium) tar jeg deg på ordet og stoler på at det du sier stemmer. Dette er i tilfelle deprimerende lesning.

1

dyratorium

Du skal ikke stole på alt du leser :) (se mitt svar til 'northside' på foregående side) Tror nok dessverre likevel at dette er et ikke så altfor verdifullt studium. Men det tar seg sikkert godt ut på CV'en sammen med diverse andre meritter..

2

HOGGØRN

Men når to "forskere" er såpass politisk aktive innen et område de forskere på

Rakettforsker er det jo så mye snakk om - kanskje de forsker i Kassam-raketter? :-)

2

Windsor

Hvis så deres forskning påvirkes av politiske holdninger og / eller forutinntatte meninger i forskningsarbeidet vil vel dette kunne påvirke resultat - og da kan vel denne forskning være verdiløs i en nøytral sammenheng.

Det er jo en av grunnen til at man har fagfellevurdering.

At forskere har ganske klare meninger om feltet de forsker på er veldig vanlig.

2

staaalisen

forskningsresultat

Midtøsten forskning i Norge i dag = offentlig finansiert hobby virksomhet med det formål å sette israelske jøder i dårligst mulig lys. Det skal forbause meg mye om ikke de to demonstrerende tuppene fra Blindern er en del av det miljøet. Om de ikke er det, så ville de nok aldri blitt tildelt forskningsmidler.

Men så kom Trump med et tiltak rettet mot heltene til disse to. Da holdt det ikke med forskning. Da måtte det aksjoneres.

1

deleted287273

Hvis så deres forskning påvirkes av politiske holdninger og / eller forutinntatte meninger i forskningsarbeidet vil vel dette kunne påvirke resultat - og da kan vel denne forskning være verdiløs i en nøytral sammenheng.

Du er kanskje klar over dette fra før, men Harald Eia lagde et glimrende program om kjønnsforskning i Norge - Hjernevask.

Der avslørte han at forskning og egne politiske eller moralske holdninger dessverre henger alt for tett sammen i deler av forskningsmiljøet på Blindern.

1

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...