Nye VGD er lansert! Mer informasjon

PST-sjefen har komi med sine nyaste vurderingar av tryggingsstoda og peikar serleg på fåren for russisk meiningspåverknad.

Når det gjeld riskane for russisk påverknad på det norske stortingsvalet , meiner ho dei er små: Norge skiller seg fra for eksempel fra USA ved at vi har en veldig konsensus rundt vår utenrikspolitikk og også politikken knyttet til at vi er medlem av NATO. Det står de fleste partiene bak, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til VG.

Ja vel, alle dei som ikkje deler synet hennar på norsk utanriks- og militærpolitikk, kan såleis mistenkjast for å vera russiske agentar. Dette minner om mistenkeleggjeringa og overvakinga av kommunistar og venstreoreinterte etter krigen. Folk bør vera på vakt andsynes dei som har avvikande meiningar. Det same gjeld dei som måtte meina at sanksjonane mot Russland bør opphevast.

PST mener imidlertid at Russland driver en bredt anlagt kampanje i Vesten for å svekke oppslutningen om sanksjonene mot landet.

– Fremmede makter (les: Russland) vil aktivt prøve å bearbeide personer rundt politiske prosesser som kan påvirke norsk politikk. Dette gjelder personer som er involvert i utvikling og iverksetting av politikk, spesielt sikkerhetspolitikk, nordområdene, Svalbard og de som jobber med naturforvaltning i disse områdene bør ha en særlig oppmerksomhet, sa Bjørnland på pressekonferansen.

Det verkar som PST-sjefen meiner at det er ein fåre for landet om ein høyrer på russiske synsmåtar på dette og hint. Det norske folket har nærast ei plikt på seg til å venda det daude øyra til. Det latinske uttrykket auditur et altera pars – også den andre parten skal høyrast før ein gjer seg opp ei avbalansert meining, gjeld visst ikkje elnger. Er den kalde krigen i full gang igjen med mistenkeleggjering av alle som ikkje meiner som fleirtalet? Og er det opplesi og vedteki i norske maktkrinser at Russland er ein fiende?

2
147 svar

147 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

andycap

E-sjefen gjør det for meg på forsiden av VG:

"Russland vil skape indre splid og uro i Europa"

"E-tjenesten tror at Vladimir Putin vil spille på misnøye blant velgerne i Europa for å øke sympatien for Russland og samtidig svekke oppslutningen om NATO og EU."

Ved siden av vrøvlet om sosiale medier sier han rett ut at EU motstand, kritikk mot NATOs utvikling, og et nyansert syn på Russland er mistenkelig og noe Russland står bak.

Den folkelige reaksjonen i mange land som har gitt seg utslag i blant annet BREXIT stemples på samme måte.

Denne personen skal være en premissleverandør for norske politikere...

Han burde sparkes umiddelbart og helst tiltales for falske anklager og æreskrenkelse mot vanlige avbalanserte norske borgere og patrioter. Så gir han også et godt bidrag til den krigsretorikken som var utgangspunktet i denne tråden.

En fare for rikets sikkerhet.

3

kansas00

E-sjefen gjør det for meg på forsiden av VG:

I sin ferske rapport skriver E-tjenesten at de hemmelige russiske etterretningstjenestene drives av en ambisjon om å svekke vestlige samfunn.

E-tjenesten må jo være total blind dersom de ikke forstår at vestlige samfunn selv er ansvarlige for sin egne skjebne via de politikerne de velger og den politikken de fører. Det nevnes at innvandringspolitikken er en del av bildet omkring svekkede vestlige samfunn. Her har vesten ordnet fint selv... hvor man har bombet bort forutsigbare diktatorer som holdt menneskestrømmene i sjakk og satt dublin-avtalen til side osv.. Dette er en ønsket/villet politikk fra vestlige statsledere/politikkere. Det er egentlig utrolig hva vestlige ledere og politikere har klart å gjøre med sine egne samfunn. Sverige er vel kanskje europas grelleste eksempel.

På toppen av det hele klarer e-tjenesten å koble Putin til en utvikling vestlige politikere fint ordner selv.

2

Kasparov

På toppen av det hele klarer e-tjenesten å koble Putin til en utvikling vestlige politikere fint ordner selv

Ja de vet ingen ting, og iflg deg så vet jo ikke noen andre e-tjenster i hele verden noen ting, et slående argument. Du skal være klar over en ting.

Etter den kalde krigen var over, så ble de fleste e-tjenster i fra de aller fleste land beordret nedprioritere russland, og det er overhodet ingen hemmelighet at klok av skade og med sin erfaring, sammen med flere andre Skandinaviske og Nordiske land så gjorde ikke Norge dette.

Og hvis din påstand om at de ikke har noen som helst greie på hva de driver med, så er det som vanlig helt ute av kurs. Den kalde krigens slutt var også en av grunnene til at eksempelvis USA som har bygd ned sin IC kapasitet ovenfor russland så kraftig over mange år og i tillegg ikke sørget for at de har utdannet tilstrekkelig med kvalifisert personell gjort de meget sårbare. Og det var fordi det ikke lenger var populært, Kina og Asia var det nye fokuset på disse studiene.

USA under Obama måtte trekke inn de gamle traverne for å få en fornuftig oversikt, og siste årene er studiene av russiske forhold økt betraktelig i styrke og popularitet men det vil ta tid.

Så din ideologiske slagside og synsing om dette temaet er ikke relatert til virkeligheten, Norske PST vet veldig godt hva de driver med og har en nær sagt uovertruffen etterretning i denne sammenhengen som pr nå svært få kan matche, og hvis du tror dette bare er retorikk kan du se litt på hva man prøver gjøre nå med styrking av forsvaret, og det eneste du driver med er synsing, og det er noe noe du gjør alltid i favør russland. Nei du bør lytte til hva PST sier.

De har ingen hensikt å skape en kald krigs retorikk, absolutt motsatt de ønsker at vi Nordmenn og Patrioter skal kunne sove godt om natten, og dernest kommer ikke denne etaten ut med meldinger om ikke trusselen er reel. Get a grip.

1

TomPadang

"Russland vil skape indre splid og uro i Europa"

"E-tjenesten tror at Vladimir Putin vil spille på misnøye blant velgerne i Europa for å øke sympatien for Russland og samtidig svekke oppslutningen om NATO og EU."

Ved siden av vrøvlet om sosiale medier sier han rett ut at EU motstand, kritikk mot NATOs utvikling, og et nyansert syn på Russland er mistenkelig og noe Russland står bak.

Dette er jo realiteter, noe PST-sjefen fremlegger nøkternt. Våre folkevalgte forholder seg til dette.

1

andycap

Pangdang: poenget mitt er at E-sjefen stempler alminnelige politiske oppfatninger som bortimot fiendtlige. Veldig spesielt er det når han nevner misnøye med EU som Norge(flertallet) to ganger har sagt nei til å være med i som å gå i Russlands tjeneste. Men det er ikke stort bedre at kritikk mot NATO og et nyansert syn på Russland også nevnes som en trussel av E-sjefen. Dette er ekstreme synspunkter som jeg aldri hadde trodd jeg skulle høre fra en i hans posisjon. Han burde vært satt på plass av politikerne fra ytre høyre til ytre venstre. Lurer nesten på om jeg lever i et demokrati. Kanskje russerne allerede har overtatt?

2

andycap

PST er latterlige, politiserte og uprofesjonelle svadaprodusenter. Ser ut som grunnlaget for deres analyser er en blanding av politisk korrekte meninger og noe de har lest i avisen. Muligens med noen innspill fra kompisene i CIA. De er ca. like troverdige som CIA, FSB og gode gamle STASI for den slags skyld. Morsomst er det at de virker sjokkerte over at andre land driver etterretning. Det finnes de som mener at etterretning gjør verden tryggere, sannsynligvis med rette.

Enfold har et navn:PST

2

fargerik

Enfold har et navn:PST

Dummeste vrøvl jeg har lest på lenge.

1

TomPadang

Enfold har et navn:PST

Dette vet du åpenbart lite om. Det aller meste PST vet, leser du aldri om i aviser.

Vi skal være sjeleglade at vi har et fungerende PST. Det er mange der ute som ikke vil dette landet bare godt.

1

DavidSkruiz

PST er latterlige, politiserte og uprofesjonelle svadaprodusenter.

Helt utrolig at det finnes skapninger som forsvarer putler og hans mer og mer mørke fascistiske regime, mens man kritiserer de organene man har her på berget.

Det finnes altså mennesker her i landet som snakker norsk, som ser på Norge som fienden og putler som helten. Utrolig, nok en gang!

Springer dere rundt og spretter fra tue til tue for å spionere når forsvaret holder øvelser også?`

1

cochisedied

Springer dere rundt og spretter fra tue til tue for å spionere når forsvaret holder øvelser også?`

Nei, det er "vi" som deltar i, og finansierer, øvelsene forsvaret holder - mens "dere" sitter hjemme og drømmer om krig!

Cochise-

1

axce

Den største trusselen mot Norge er vel de som gir norsk suverenitet til utlandet?

2

Folkflesk

PST mener imidlertid at Russland driver en bredt anlagt kampanje i Vesten for å svekke oppslutningen om sanksjonene mot landet.

Rart. Hvis jeg var leder i et land som hadde et sanksjonsregime mot meg ville jeg ha sittet rolig og tvinnet tommeltottene. Eller jeg ville kanskje t.o.m. ha prøvd å forsterke sanksjonene mot meg selv.

Brennhete opplysninger fra PST her.

2

andycap

Jeg må gi deg litt rett, men likefullt mistenkliggjøres politiske bevegelser som for eksempelvis den anti-EU stemningen som råder i deler av Europa. Å si at en slik utvikling tjener Russland er en sterk uttalelse. Hvis den hadde vært avgitt i en situasjon med EU medlemskap på tapetet her hjemme så villle det vært uhørt. Så er jeg uenig i en del av vurderingene(som de kaller det selv) men han uttrykker seg langt mer nyansert enn jeg først skrev.

1

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...