Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Bør fisk være subsidiert mat i Norge ?

kanpanjer for og få folk til og spise mer fisk hjelper ikke. Jeg er ikke overrasket og spiser selv mindre fisk enn før.

dette skyldes ene og alene prisen.

fisk er dyrt i Norge rett og slett fordi rike utlendinger betaler ganske godt for den. Og Norge trenger vel ett eksportprodukt og tjene penger på ?

verden er jo slik at mange innbyggere ikke kan spise så mye av det de selv produserer rett og slett fordi andre betaler mer for produktet enn de kan betale selv. Men da kaller vel Norge dette for fattigdom...

jeg mener vi bare må finne oss i mindre gode matvaner i Norge til mindre økonomien blir. Hva mener dere ?

1
37 svar

37 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

KansjeD

Dere som mener det er en gullgruve å selge fersk fisk: Hvorfor starter dere ikke opp med salg av fersk fisk selv?

Dere kan jo bli rik på et blunk, om det er hold i påstandene....

2

KingKongHalvor

Oi, der kom endelig kongeargumentet. Hvis man lurer på hvorfor fiskeren får 20 kr og forbrukeren betaler 250, da mener man at det er en gullgruve å selge fersk fisk og bør åpne fiskebutikk.

Diskusjon på høyt nivå.....

1

KansjeD

Så en avanse på 230kr pr kg er altså ikke nok til å tjene penger i en egen fiskebutikk?

1

KingKongHalvor

Subsidieres?

Fiskerne får 20-25 kr kiloen for torsk, loin av denne torsken selges for kr 399 pr kg i Oslo. Skal man subsidiere fiskerne? Hjelper lite på sluttprisen i butikk, der er det noen andre som tjener grovt.

Ellers er det bare å forholde seg til sesonger, som nå med skrei. Masse billig, fersk fisk i butikken nå. Fersk sei er heller ikke avskrekkende dyrt. Sild så jeg på Coop i går til 29 pr kg.

Men laks var latterlig dyrt. Bare tøv at laksefilet i ferskdisk skal koste 269, det er voldsomt overpriset. Tørr og gammel så den ut også, kanskje ikke så rart.

Tviler sterkt på om subsidier er veien å gå for at folk skal spise mer fisk. Jeg syns i det store og hele at pris ikke er et argument. Men det virker som om mange syns at fisk skal være vesentlig billigere enn kjøtt.

1

excon2

. Men det virker som om mange syns at fisk skal være vesentlig billigere enn kjøtt.

Mtp at det høstes av en resurrs som fornyer seg selv, så burde ihvertfall ikke fisk være dyrere enn kjøtt. Det ligger mye mer arbeid i et kilo svinekjøtt kontra en kilo torsk. At fisk skal koste i mange tilfeller langt over kr 100 pr kilo her i Norge er latterlig mtp hva fisker får i utgangspunktet.

1

KingKongHalvor

At fisk skal koste i mange tilfeller langt over kr 100 pr kilo her i Norge er latterlig mtp hva fisker får i utgangspunktet.

Det er der problemet ligger, hvordan kan det skje at prisen på torsk øker 7-8 ganger fra fisker til forbruker?

1

fireman56

Tviler sterkt på om subsidier er veien å gå for at folk skal spise mer fisk. Jeg syns i det store og hele at pris ikke er et argument. Men det virker som om mange syns at fisk skal være vesentlig billigere enn kjøtt.

Med tanke på at det er Norges nest største næring (etter olje) så skulle man vel egentlig forvente det. Forsåvidt skulle man forvente billigere bensin også som den store oljeprodusenten vi er.

Men det pussige (eller kanskje tragiske) er at vi kan reise til Sverige og kjøpe norsk fisk billigere enn i Norge. Til og med i Spania har jeg kjøpt norsk laks billigere enn jeg får den i Norge. Og da er det noe som ikke er riktig.

Når det gjelder olje fisk og muligens også strøm, så virker det på meg som om vi betaler mer for at andre skal få det billigere

1

SIG100

fisk er dyrt i Norge rett og slett fordi rike utlendinger betaler ganske godt for den. Og Norge trenger vel ett eksportprodukt og tjene penger på ?

Fisk er ikke spesielt dyr mat - på ingen måte.

Coop Obs har f.eks. hel skrei på tilbud nå til 70 kroner kiloen, lettsaltet torsk og steinbit til 100 kr. Filet av laks/torsk er alle fra 150 kroner og nedover.

Det vil si at man fint får en fiskemiddag for 50 kroner / pers. Det er ikke så mye annen mat som blir særlig rimeligere.

Forøvrig er faktisk fiskerne og fiskeindustrien allerede godt subsidiert gjennom gunstige skatteregler - og mat generelt gjennom lavere moms.

1

excon2

Forøvrig er faktisk fiskerne og fiskeindustrien allerede godt subsidiert gjennom gunstige skatteregler

Hvilke skatteregler da?

1

fedda1

lettsaltet torsk og steinbit til 100 kr.

Steinbiten som de selger nå, har vært frosset;De fisker bare på steinbit i en til to sommermåneder og deretter er det veldig sporadisk om de får steinbit og ifall, som bi-fisk i annen fangst. Poenget med å nevne dette er at steinbiten som ferskvare er smellgod, men det skjer ett-eller-annet med nettopp den fisken når den fryses inn, så kvaliteten forringes veldig.

Dette kan du lett sjekke selv om du kjøper steinbit i juli og spør om den er fersk vel og merke;For de som jobber bak disken tror ofte at fisken er fersk og når de sjekker, har den ofte vært frosset.

Men fersk koster steinbiten 270 kroner kiloet og er bedre enn noen indrefilet!

1

Speedymee

Men fersk koster steinbiten 270 kroner kiloet og er bedre enn noen indrefilet!

Seriøst!? En fisker får ca 12 kr/kg

1

politikk

Sig100 : fisk har blitt mye dyrere de siste år i forhold til inntektsøkning.

tar vi utgangspunkt i laks så kostet 500 gram frosne skiver 15-17 kr som rimeligste merke. Nå er de vanskelig og få tak i og veldig dyre hvis de finnes. Men det skyldes nok at mer fisk fileterer og bearbeides for salg til utlandet. Klart at leverandør vil selge til markedspris / høystbydende.

hvertfall for de med dårlig økonomi har fisk blitt dyrere og kansje en grunn til at mindre spises i Norge. Det var på denne bakgrunn at jeg stillte spørsmålet. Men når norskprodusert mat er ett av få eksportprodukter vi har tror jeg ikke det er riktig og subsidiere innbyggernes matvaner. Kunne vi ikke eksportert så tror jeg kansje det ville vært gunstig.

1

protus

Vi trnger ikke subsidiering av enda en primærnæring.

1

excon2

Har med selvsyn sett sett "fersk makrell" på utsalg der prisen er både 70 og 80 kroner kiloen. Fisker har fått kanskje kr 15 for kiloen. Mottaket har bittesmå marginer, transportøren har bittesmå marginer, ergo er det bare ett ledd igjen som håver inn en svært stor del av kaka.

1

Speedymee

Fisker har fått kanskje kr 15 for kiloen

Kg prisen for makrell ligger i år på rundt 12-13 kr for fisker. Vet ikke hva fersk torsk koster i butikk, men vi får 20 kr kiloen som fiskere.

1

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...