Politikk - Norsk

Zen0n

Norges forhold til Russland

En lang, og ganske urovekkende, pressemelding ble nettopp gitt fra Russlands ambassade. Selv om de ikke skriver det direkte så skriver de at forholdet til Norge er dårlig eller "ikke holdbar" som de skriver, og viser til gjentatte munnhuggeriet mellom landene, inkludert russiske hackerangrep, nettroll og generelle påstander om at Russland skaper splid i landet.

Videre vises det eksplisitt til sanksjonene og at Norge gjennom sitt medlemskap i NATO deltar i en rekke internasjonale aksjoner. De kommenterer også Grande og Solhjells visumnekt og sier de fortsatt ikke er velkomne til landet, men de legger skylden over på norske myndigheter.

Noen spørsmål reiser seg her: Ser vi nå konsekvensene av et mer aggressivt Russland i kjølvannet av "Brexit" og Trumps valgseier? Jeg tror det. Russland vet de nå får mer spillerom og kan tillate seg å trekke strikken lenger. Kanskje tester de Vestens samhold?

I tillegg; hvor langt er Russland villige til å gå? Er dette et forvarsel om at noe enda verre er i gjære?

Hva tenker andre?

1
74 svar

Hva tenker andre?

At alle burde lese pressemeldingen og ikke minst lese den som en ærlig kommentar på de norsk-russiske forhold sett fra russisk ståsted.

Å grave seg ned i en paranoid forestillingsverden der russland bare er propaganda, hacking og ekspansivt er bare destruktivt. Første punkt i konfliktløsing er å forstå og annerkjenne motpartens ståsted.

11
Rhabagatz [sitat…] At alle burde lese pressemeldingen og ikke minst lese den som en ærlig kommentar på de norsk-russiske forhold sett fra russisk ståsted. Å grave seg ned i en paranoid fores...

Å grave seg ned i en paranoid forestillingsverden der russland bare er propaganda, hacking og ekspansivt er bare destruktivt. Første punkt i konfliktløsing er å forstå og annerkjenne motpartens ståsted.

Det er smått absurd at enkelte har fått for seg at det er en part som er slem og en part som er snill. Det er da for pokker meg ikke så lenge siden USA prøvde å overvåke alt som kunne krype og gå av statsledere, inkludert Merkel

1

Nei, noe verre er ikke i gjære. Slike ting fra Russland har vi opplevd før - under den kalde krigen. Det er slik Russland vil ha det - det å sette ting på spissen er en strategi for at vi skal gi etter og "jenke oss".

Vi må gjøre som det Willoch gjorde og prediket da han var statsminister: Stå fast, være bestemte - ikke gi etter for russisk press.

Det at denne tråden ble startet forteller russerne at deres politikk har effekt.

1

La meg forsøke forklare Russlands politikk: Som en storebror nok ville dominere ovenfor en lillebror, og som en stor sterk gutt i en skoleklasse ville hatt et dominant forhold til en mindre, ønsker Russland å lene seg over/mot mindre land, som Norge. Det var slik under den kalde krigen og slik er det nå.

Vil det være nyttig å gi etter for den minste i slike settinger? Neppe, for da ville den største følge opp med mer dominans.

Hva ønsker Russland å oppnå med det landet driver med nå? Flere ting: Skape indre splid i Norge og innen NATO, for derigjennom øke russisk innflytelse. Hensikten? Øke russisk innflytelse i regionen og i verden. Det handler om å gjenreise Russland som stormakt, etter forfallet for et par tiår siden.

Russland ønsker ikke krig eller militær konfrontasjon, som landets ledere vet ville blitt fatalt for landet. Derfor forsøkes andre midler og metoder. Putin er en smart mann og vet å spille sine kort godt. Med Trump i det hvite hus, kan russerne ta det litt roligere mot USA. Derfor økes altså aktiviteten mot Europa og Norge. Det har vi sett tydelig siste måneden.

Husk på at vi i Vesten har en helt annen tenkemåte enn russerne har. De har knapt hatt demokrati og tenker etter gamle tankelinjer. Det er innflytelse, påvirkningskraft og makt som teller, innad og utad.

1

I tillegg; hvor langt er Russland villige til å gå? Er dette et forvarsel om at noe enda verre er i gjære?

Det er spesielt et område jeg frykter - "Svalbardsonen". Her har Norge og Russland hatt et brukbart samarbeid. Nå er sonen og Norges autoritet der under utfordring fra EU, og det skumles om rettssaker og trues med tiltak. Mer enn noen gang trenger vi allierte her - og hvis vi mister Russland som det, blir det vanskeligheter (for oss).

Norge står temmelig alene i dette spørsmålet.

Cochise-

1

Noen spørsmål reiser seg her: Ser vi nå konsekvensene av et mer aggressivt Russland i kjølvannet av "Brexit" og Trumps valgseier?

Man kan godt også se det helt motsatt etter siste tids hendelser med bla. Flynn og de vet at det kommer mye mer fordi WH er om dagen veldig Kreml infisert. Når det gjelder Brexit så var det helt etter Putins ønske, og de spilte en aktiv rolle for at det skulle skje, så der tror jeg du tar feil.

Jeg tror det heller er at Trump nå ikke kan gjennomføre det russland håpet og har investert massivt i, som gir utslag nå, samt at Liearov og Brende møttes senest i går, hvor jeg regner med Brende ga beskjed om hvor vi står ift. russland, så dette har nok vært en utløsende faktor, og timingen passer godt med den antagelsen.

Jeg tror Putin er ganske fornøyd med kaoset han nå ser i WH russland har alltid gjennom historien jobbet for kaos hos motstanderne, men han er også misfornøyd med hvilken retning det har tatt, og han vil ikke få det samarbeidet han ønsket snarere tvert i mot. Dette setter Putin i en kinkig situasjon de har blant annet brått sluttet med sin 18 mnd lange orgie med Trump reportasjer i sine propaganda kanaler, det skjedde for en dag eller to siden, dette burde man merke seg.

Den russiske befolkningen vil nå konsentrere seg mer om hvor ille det er i deres eget land, noe som er veldig dårlig nytt for Kreml og derav trenger Putin å skjerpe retorikken ovenfor vesten, for å kunne fortsette med distraksjonen han bedriver ovenfor sin egen befolkning. Vi kan også anta at han vil prøve eskalering i Ukraina og på Balkan er det mye som tyder på at noe er på gang. Se heller ikke bort fra at Hviterussland får det tøft fremover. Så min oppfatning om det er, at alt er som vanlig Putin øker presset på alle områder etter at planen med Trump gikk i dass.

1
Kasparov [sitat…] Man kan godt også se det helt motsatt etter siste tids hendelser med bla. Flynn og de vet at det kommer mye mer fordi WH er om dagen veldig Kreml infisert. Når det gjelder...

Når det gjelder Brexit så var det helt etter Putins ønske, og de spilte en aktiv rolle for at det skulle skje, så der tror jeg du tar feil.

Dette skjønte jeg ikke? Jeg vet det var Putins ønske, nettopp fordi det splitter Europa og Vesten.

Derfor kan Russland óg opptre mer aggressivt.

Det var poenget.

1
cochisedied [sitat…] Det er spesielt et område jeg frykter - "Svalbardsonen". Her har Norge og Russland hatt et brukbart samarbeid. Nå er sonen og Norges autoritet der under utfordring fra EU,...

Dette er ikke noe nytt, striden rundt Svalbard har pågått i mange år og russland utfordrer Norge sitt standpunkt gang på gang, nesten litt sånn ettersom forholdet mellom landene er fra tid til annen. Det er heller ikke riktig at Norge står alene i dette spørsmålet langt derifra. Men at spørsmålet for en endelig avklaring, bør få en løsning det er også Norge veldig klar over, det kommer en tid for det, og hvorvidt EU utfordrer dette, er i og for seg helt greit, det vil nok ikke rokke på mye. Det er heller andre instanser som bør gjøre det, og det er vel også derfor situasjonen er som den er, fordi det er en vanvittig prosess og pr. nå så er det ikke konsensus for at den eller andre parten har et definitivt krav på territoriet i de rette instanser. Men at Norge har en spesielt god sak der det er jeg i tvil om. Derfor tror jeg endring på dette vil ligge veldig langt frem i tid, noe som igjen styrker Norges posisjon noe.

1
Zen0n [sitat…] Dette skjønte jeg ikke? Jeg vet det var Putins ønske, nettopp fordi det splitter Europa og Vesten. Derfor kan Russland óg opptre mer aggressivt. Det var poenget.

Ja jeg ser den, jeg misforstod den setningen litt, mitt poeng dog var, at siste dagers hendinger i WH er den utløsende faktoren, ikke det at Trump vant, for hadde alt gått etter planen ville vi ikke sett det vi ser i dag, med en skjerpet tone da ville vi sett en mer utstrakt hånd.

1
Kasparov Dette er ikke noe nytt, striden rundt Svalbard har pågått i mange år og russland utfordrer Norge sitt standpunkt gang på gang, nesten litt sånn ettersom forholdet mellom landene er...

Det er heller ikke riktig at Norge står alene i dette spørsmålet langt derifra.

Hvem støtter Norge i dette spørsmålet? Jeg snakker ikke om Svalbard "territoriet" - jeg snakker om "Svalbardsonen" - altså vernesonen 200nm rundt øygruppen og Norges rett til å håndheve sine regler der. Sonen ble innført temmelig unilateralt, den dekkes ikke av Svalbard-traktaten, og det er ikke mange land som anerkjenner den. Hvor ser du egentlig at Norge har en spesielt god sak her? Russland(Sovjet) har heller ikke anerkjent den offisielt, men i praktisk politikk har de samarbeidet med Norge her.

Spørsmålet om sonens legitimitet har aktualisert seg etter hvert som flere og flere ønsker å delta i det innbringende snøkrabbefisket.

Det slår meg som et utmerket punkt å slå til på for Russland hvis de vil "straffe" Norge.

Cochise-

1
cochisedied [sitat…] Hvem støtter Norge i dette spørsmålet? Jeg snakker ikke om Svalbard "territoriet" - jeg snakker om "Svalbardsonen" - altså vernesonen 200nm rundt øygruppen og Norges rett...

Hvem støtter Norge i dette spørsmålet?

Jo her har du rett, min feil det er kun Kanada som støtter dette ellers så er det en alengang og Norge har ingen god sak, så der er vi vel enige, jeg mintes at det var 5 land som gjorde dette men det var feil. Og ja du har nok helt rett i at russland ønsker utfordre dette.

1

Hva tenker andre?

At vi bør prøve å få et bedre forhold til vår nærmeste nabo Russland. Denne hatefulle og mistenksomme politikken ført av vår regjering og storting er ikke holdbar. Nå åpner Trump opp for at USA skal ha et godt forhold til Russland og vi bør henge oss på.

4
Slikkepott Er ikke dette en del av poenget mitt. Hvorfor dette absurde fokuset på Russland

Hvorfor dette absurde fokuset på Russland

Det kalles avledning eller villedning om vil.

Denne metode har i alle tider vært hovedverktøyet i tryllekunstnere og bedrageres spill..

Den vestlige verden er nå så rundlurt som mulig er.. og ganske snart må nok dens store hop igjen betale prisen for sin dumhet.

Se nøye etter hvem de tre fingre skjult i hånden peker på når anklageren retter sin dirrende finger på den påståtte fiende.

Se også på hvem som virkelig tjener dette spillet, for russerne er det ikke..

Huff og huff sier jeg.. for å kunne behandle sine venner som fiender og den virkelige fienden som sin venn, da må man være så dum at selv gudene ikke kan gjøre noe med det.

3

Russland har sagt farvel til Norge. Et sted går grensen for toleranse av propaganda , desinnformasjon og demonisering.

Det er synd men vi som hyller et amerikansk verdensherredømme , jeg gjør ikke det , får de de ønsker.

Forskjellen på Russland og vestens kultur ligger i krig og det er vesten som er den soleklare krigeren de siste 1000 årene proppet med kolonier som i seg selv er den største forbrytelsen mot menneskeheten vi har sett i verden til nå.

Russland har aldri hatt kolonier , ei heller Kina eller Iran men de var i MØ vestmaktene hentet sin ideologier , når vi kobler marxismen vekk. Alle kjente sivilasjoner/ideologier har hentet sine filosofier fra ME , det må være en årsak til det.

1
Perspektiver Russland har sagt farvel til Norge. Et sted går grensen for toleranse av propaganda , desinnformasjon og demonisering. Det er synd men vi som hyller et amerikansk verdensherredømme...

Russland har sagt farvel til Norge.

Erna Solberg omtaler det som propaganda. Og alternativ virkelighet. Hun har rett i det siste - selvfølgelig har russerne sin egen virkelighetsoppfatning, noe annet hadde jo vært utrolig.

Og så snakker hun om brudd på folkeretten, men glemmer visst våre egne.....De som den russiske ambassadøren lister opp.

1
Zen0n [sitat…] Dette skjønte jeg ikke? Jeg vet det var Putins ønske, nettopp fordi det splitter Europa og Vesten. Derfor kan Russland óg opptre mer aggressivt. Det var poenget.

Poenget er at Norge trenger ett forhold til en nabo, med felles grenselinje med.

Vi har blandt annet en felles økonomiske sone.

Trekking av grenselinje i Barenshavet tydet på russisk intresse av ett samarbeide om både fiskeri og olie.

Dessuten har Russland respektert Norges behov for trygging av sine intresser, gjennom NATO. Her har Norge tidligere under hele etterkrigstiden, at russerne gjennom sine baser i nordområdene, forutsatte em hvis moedrasjon i spenningsoppbygging. Ettersom alle viste atKolabasen ikke var rettet inn mot Norge.

Den nåverende regjering har jo i motsetning til Finland, lagt ned mobiliseringsforsvaret og satset alt på hjelp utenfra. I dennensetting har Norge begynt å delta i operasjoner globalt, for å sikre hjelp til Norge i en krisesituasjon.

Istedet for å være en brobygger har Norge via Børge Brende. valgt å forsterke de konflikter som vi ikke er en del av. Sende soldater og materiell til en rekke gamle Warzsawapakt land.

Uten å ha en forsvarsdiskusjon og hvordan vi kan bygge opp ett nasjonalt forsvar, brukes penger og retorikk for å knytte oss ennå mer fast til aggresive fremstøtt mot Russland.

Etteretning og nyhetsformidling er normal aktivitet mellom nasjoner og blir fremstilt som nødvendig og nyttig for å ikke gjøre gale beslutninger.

Nå blir dette hauset opp og gjort til noe nytt og eksepsjonelt og som bare Russland og Kina driver med. Dtete er jo reneste krigsretorikk og forsøk på å bearbeide befolkningen til å godta stadig mindre firhet og bruk av penger til forsvar. Pewnger som går inn i den internasjonale våpenidustri, som snart er den eneste vekstnæring og som er hovedårsaken til kriger.

2

Skuffende å se selveste Erna innta en så primitiv holdning som hun nå gjør. Propaganda er ord som kan brukes her inne men jeg forventer saklighet og argumenter fra en statsminister i Norge. Lurer på om norske myndigheter ville synes om å bli møtt på denne måten.

Men det er vel fristende å tøffe seg litt når man er på tur med de store gutta.

1

I tillegg; hvor langt er Russland villige til å gå?

Putin er vel totalt avhengig av å skaffe seg ytre fiender slik alle statsmenn med ambisjoner om å sitte ved makten ut over normale tilstander.

å hause opp et fiendebilde er 100% nødvendig for en slik mann, i likhet med Erdogan, og alle andre ledere med diktator ambisjoner.

Putin vil sitte ved roret lengst mulig og da er midlene selvsagte. Historien gjentar seg.

De kjente mekanismene slår aldri feil. Dette kan en gammel KGB mann alt om. Han er jo skolert til det fra ungdommen av. Mannen er jo utdannet til akkurat dette. Totalt udemokratiske virkemidler og splitt og hersk.

1

Hva tenker andre?

At Russland kan si hva de vil, og siden all presse i Norge er usensurert, kan Russland vite og stole på at alt de sier og mener kommer ut til hele det norske folk, slik at hver og en av oss kan gjøre opp vår egen mening.

Jeg kjenner ikke Russland på innsiden, men er trygg på at det er på samme måte i Russland...altså at all presse er fri, og alle medier er uavhengige, og at ingen medier har noen føringer fra staten.

Slik vet vi at vårt nabofolk til enhver tid har full frihet til å få all info fra alle medier inn i sin egen stue via internett uten sensur, og at hver og en av borgere i begge land kan gjøre seg opp sin egen mening, og diskutere fritt i alle sosiale medier og fritt jobbe med kritisk journalistikk.

Det er vel også slik at ingen blir hindret fra å drive opposisjonspolitikk hverken i Norge eller i Russland, og at ingen blir fengslet eller avlivet på grunn av sine meninger eller aktivitet.

Så vidt jeg kan se, er det russiske folk og det norske folk fullstendig fri til å debattere fritt, alle nettsider fra alle land er åpne, og alle som vil drive politikk har full frihet til å gjøre det.

Våre to land er prikk like, det er full frihet og ytringsfrihet i begge land, begge land respekterer alle menneskerettigheter, og drap på aktivister forekommer ikke hverken i Russland eller i Norge.

Vi kan like godt inngå en union, og la russisk system gjelde i Norge, så vil det bli fred og velferd og frihet også i Norge.

Putin for president i Norge. Nå!

Vi må snart få oppleve frihet!

2
Kasparov [sitat…] Man kan godt også se det helt motsatt etter siste tids hendelser med bla. Flynn og de vet at det kommer mye mer fordi WH er om dagen veldig Kreml infisert. Når det gjelder...

Jeg ser at her er flere med et realistisk og reflektivt blikk på situasjonen og Russland. Jeg er helt enig i din refleksjon her.

Ellers tenker jeg at mange i Norge reagerer nå som de gjorde under den kalde krigen. Når den gang Sovjet lene seg på Norge og raslet, kom det straks noen som sa vi skulle gi etter, ruste ned m.m. Heldigvis hørte ikke de som styrte etter slikt. Takk til Willoch m.fl. i så måte.

Historien viste oss at vi gjorde rett den gang. Vi må stå fast denne gangen også.

1
Slikkepott [sitat…] Det er smått absurd at enkelte har fått for seg at det er en part som er slem og en part som er snill. Det er da for pokker meg ikke så lenge siden USA prøvde å overvåke a...

Det er da for pokker meg ikke så lenge siden USA prøvde å overvåke alt som kunne krype og gå av statsledere, inkludert Merkel

Det tør jeg vedde på at de gjør fortsatt. Et mye morsommere spørsmål; Hvem tror dere vi overvåker?

1

Norge trengte jo ikke å henge seg på EUs sanksjoner mot landet i sin tid . Erna (og utenriksministeren) har lenge vært vel store i kjeften mot vår store nabo, ref. f.eks. Ernas verbale hudfletting av den russiske statsministeren Medvedev under et møte i forbindelse med hennes besøk til Ol i Sotsji. Ikke bra. Farlig å terge den russiske bjørn for mye, - vår beliggenhet tatt i betraktning.

1

Lignende innlegg

Aktuelt oyssol Siste svar

Solbakken om Qatars NRK-arrestasjon: – Det er tragisk

Etter arrestasjonen av de norske journalistene i Qatar, vedgår landslagssjef Ståle Solbakken at Norges Fotballforbunds valg om dialog ikke har vært nok. Samtidig etterlyser han at flere aktører enn NF...
Bilde

Solbakken om Qatars NRK-arrestasjon: – Det er tragisk

Etter arrestasjonen av de norske journalistene i Qatar, vedgår landslagssjef Ståle Solbakken at Norges Fotballforbunds valg om dialog ikke har vært nok. Samtidig etterlyser han at flere aktører enn NF...


Bilde www.vg.no
2
4 svar

Kravstore SV-ere.

En mer arrogant politiker enn denne lederen for nevnte parti, det skal godt la seg gjøre å finne, (vel én enda mer ytterliggående har vel like mye selvtillit og mener seg berettiget til å bestemme dag...
1
2 svar
Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Smittekrangelen i Oslo - RJ mot Høyre

I går satt AP-Byrådsleder Raymond Johansen og var svært indignert over Høyre og Tone Trøen, som tillot seg å kritisere Corona-håndteringen og manglende strategi. I vanlig stil satt RJ og ristet på hod...

Smitterekord i Oslo: Hever beredskapsnivået

Oslo kommune hever beredskapsnivået til nivå tre - som er det høyeste nivået. Byrådsleder Raymond Johansen vurderer også om det skal komme et munnbindpåbud.


Bilde www.msn.com
1
1 svar
Laster...