Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Hei. Jeg har et moralsk-filosofisk spørsmål jeg ønsker å ta opp her. Det handler om abort og kvinners rett til å "bestemme over egen kropp". Dette gir dem retten til å ta abort, mens mannen ikke har noen rettigheter og er økonomisk ansvarlig for barnet hvis det blir født.

Sett at man i framtiden kan bære fram barn utenfor morens livmor. Da mener jeg at man fjerner embryoet/fosteret fra mor og lar det vokse og fødes et annet sted. La oss bare forutsette at dette lar seg gjøre rent praktisk.

Hvis da far ønsker å beholde barnet, mens mor vil kvitte seg med det. Burde vi da ha hatt et lovverk som åpner for at embryoet/fosteret kan fjernes fra mor, men vokse et annet sted? Og burde da mor være like ansvarlig for barnet(økonomisk og i andre sammenhenger) som far ville vært?

Det er jo ikke utenkelig at dette er en løsning som vil være teknisk mulig i framtiden, men vil det da bli støttet eller bekjempet av feministene?

1
73 svar

73 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

Xaja

1. For å svare på spørsmålet ditt først TS så kan jeg ikke se at tankeeksperimentet ditt endrer noen ting. Hvis et embryo kan overleve utenfor morens mage så angår det fremdeles kvinnens rett til å bestemme over egen kropp. Det er hennes valg om hun vil tillate en operasjon for å fjerne det.

2. Når det gjelder abort generelt så vil jeg poengtere noe jeg synes sjelden legges tilstrekkelig vekt på i disse debattene: kvinnens verdi. Å mene at en så primitiv organisme som et embryo er like mye eller mer verd enn en voksen kvinne er en grusom forestilling av livsverdien til en kvinne. Det er kvinnen som er høyt kognitivt og emosjonelt utviklet. Det er kvinnen som har den desidert høyeste kapasiteten til lidelse. En kapasitet som for øvrig blir testet i den tunge prosessen det som regel er å ta en abort. Det er kvinnen som i høyeste grad har et meningsfullt liv å ta vare på. Å ignorere alt dette og mene at man ikke ser noen essensiell forskjell mellom et embryo og en kvinnes liv er groteskt.

Et embryo er et potensielt utviklet menneske. Men vi behandler ting for hva de er, ikke for hva de potensielt er, og deres verdi bygger på dette. På samme måte som at vi ikke gravlegger levende mennesker fordi de er potensielt døde.

2

Kul_Djevel

Har dere forøvrig lagt merke til disse abortmotstanderne i USA som kaller seg pro-life ofte er de samme som er tilhengere av døddstraff? Snakk om selvmotsigelse.

2

12tribe

Enig her ja..

1

deleted3041664

Skulle gjerne sett Fazz komme med et innlegg her.

Da hen ser på abort som det samme som å fjerne kreftceller.

1

Stenia

Jeg skrev nettopp noe her. Så ble alt borte. Men det ligger på profilen min. Og selv om jeg logger ut, så er jeg grønn.

Hva er feilen her ?

1

Stenia

Sett at man i framtiden kan bære fram barn utenfor morens livmor. Da mener jeg at man fjerner embryoet/fosteret fra mor og lar det vokse og fødes et annet sted. La oss bare forutsette at dette lar seg gjøre rent praktisk.

Ja. La oss si at far er så villig til å bli far at han villig ofrer en nyre/andre organer, slik at det blir plass under hans bryst til å bære fram et foster lenge nok til at det kan vokse videre i kuvøse. For dette er et tankeeksperiment om hva som kan være mulig i fremtiden. I tillegg gjør mannen en god gjerning med å donere et organ.

Hmm. Det hadde vært artig å høre hva Ludviksen (død) kunne si om dette. Eller. Nei.

1

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...