Politikk - Norsk

olsen.petter

Rød dobbeltmoral om tvillingabort

Når Ap og SV nå kritiserer at det kommer forbud mot selvbestemt tvillingabort, gjør de det vel vitende om at det i deres egen regjeringstid ikke var lov med «fosterreduksjon» verken før eller etter 12. uke.

Av Petter Olsen, medieleder i Indremisjonsforbundet og redaktør for Sambåndet

Ap-leder Jonas Gahr Støre var kanskje den som sa det aller best torsdag kveld: – Dette er en historisk dag. For første gang siden 70-tallet kommer det nå endringer i abortloven.

Uten sammenligning for øvrig minner Ap-lederens utsagn meg sterkt om det ypperstepresten Kaifas blir referert på i Joh 11,50: «Dere tenker (…) ikke på at det er til gagn for dere at ett menneske dør for folket, og ikke hele folket går til grunne».

Både Kaifas og Støre la noe negativt i det de sa, men yppersteprestens erklæring er blitt lest som et ufrivillig positivt vitnesbyrd om Jesu stedfortredende soningsdød. På samme måte kan også Ap-lederens frustrerte utbrudd på NRK1 tolkes svært så positivt.

«Uhyggelig utslag»

Regjeringsforhandlingene mellom de tre regjeringspartiene, Høyre, Frp og Venstre, og KrF førte torsdag til at det ble lagt fram en plattform for en flertallsregjering bestående av disse fire partiene. Ett punkt i denne politiske plattformen er av særlig interesse for Indremisjonsforbundet (ImF) og misjonsfolket. I 2016, mens Høyre og Frp styrte alene, avklarte Justisdepartementets lovavdeling at det etter dagens abortlov var tillatt med abort av tvillinger innenfor grensen av selvbestemt abort.

I en uttalelse som ble sendt til helseminister Bent Høie (H) og referert i Sambåndet nr. 3/16, rykket det daværende forbundsstyret i ImF kraftig ut fortolkningen av abortloven som gjorde det mulig med selvbestemt tvillingabort. Styret uttalte at abortlovgivningen hadde fått «et nytt uhyggelig utslag» som styrets medlemmer reagerte «med avsky» på. Forbundsstyret ba helseministeren «innstendig om at han ikke snur seg vekk fra de grufulle konsekvensene som nåværende abortlovgivning har ført til».

Fordi regjeringen ikke ville endre abortloven – noe som hadde vært nødvendig for å si nei til tvillingabort – valgte den å la tvillingabort bli tillatt.

Knapt tre år senere blir det altså nå likevel en endring av abortloven. Fram til 12. uke av svangerskapet vil det ikke være lovlig å ta tvillingabort av et friskt barn i mors liv. Etter 12. uke skal en slik avgjørelse tas av en abortnemnd, slik det også er med øvrige aborter i Norge etter at grensen for selvbestemt abort er overskredet.

– Mer liberalt enn under de rød-grønne

I partilederdebatten på NRK1 torsdag kveld påpekte statsminister Erna Solberg at spørsmålet fra norske fagmiljøer om hvorvidt tvillingabort var lovlig eller ikke, var noe H-/Frp-regjeringen hadde arvet fra den rød-grønne regjeringen. Trekløveret Ap, SV og Sp hadde valgt å la dette ligge ubesvart.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum bekreftet dette på spørsmål fra programleder Fredrik Solvang og sa følgende: «Da Ap, SV og Sp satt i regjering, var det ikke lov med tvillingabort. (…) Det som nå kommer, er en mer liberal praksis enn det som var da.» Talende nok hadde verken Ap- eller SV-lederen noe å si om dette i debatten.

At det etter Vedums vurdering kan bli «mer liberalt» nå enn under de rød-grønne, følger av at man nå kan få lov til å ta tvillingabort etter en nemndbehandling.

Skillelinje

Ap-leder Jonas Gahr Støre hadde for øring enda et resonnement som er verdt å trekke fram. Han påpekte at Ap vil redusere antall aborter, ikke gjøre noe med retten til abort i seg selv. Det er helt riktig at nettopp dette trekker en skillelinje i norsk poltikk. Den kommende firepartiregjeringen har nå valgt side i det spørsmålet og vil sikre flertall for det i stortingssalen. I tillegg kommer det også Støre kan godta, en handlingsplan som har som mål å redusere uønskede graviditeter og svangerskapsbrudd med en tredjedel på ti år.

Politikere i alle partier som mener at en 40 år gammel lov er mer hellig enn et friskt barn i mors liv, bør nå virkelig gå i seg selv fram mot stortingsbehandlingen. Som statsminister Erna Solberg sa, er Norge det eneste land i Europa der man kan ta tvillingabort før utgangen av 12. svangerskapsuke. At Jonas Gahr Støre svarte på dette ved å si at man må «ta norske beslutninger for norske kvinner og menn», kan han komme til å få høre i en og annen globaliseringsdebatt framover.

Først publisert på sambåndet.no 18.01.19

3
111 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum bekreftet dette på spørsmål fra programleder Fredrik Solvang og sa følgende: «Da Ap, SV og Sp satt i regjering, var det ikke lov med tvillingabort. (…) Det som nå kommer, er en mer liberal praksis enn det som var da.» Talende nok hadde verken Ap- eller SV-lederen noe å si om dette i debatten.

Som jo er det reineste sludder. At Ap og SV-lederne ikke hadde noe å si om dette er ikke det minste merkelig.

Praksisen med tvillingabort kom ikke før i 2016, under H/FrP-regjeringa. Så å snakke om en mer liberal praksis er tøv. Det eksisterte ingen praksis før 2016.

2
broren_til_noen [sitat…] Som jo er det reineste sludder. At Ap og SV-lederne ikke hadde noe å si om dette er ikke det minste merkelig. Praksisen med tvillingabort kom ikke før i 2016, under H/FrP-...

Takk for respons, men dette er ikke riktig. Poenget er at medisinske fagmiljøer hadde tatt opp dette spørsmålet mens de rød-grønne regjerte, men de rød-grønne valgte å legge spørsmålet i skuffen uten å gi noe svar. 14. april 2014 ba Helse- og omsorgsdepartementet, da ledet av Høyre, om en avklaring fra Justisdepartementets lovavdeling av saken.

2

Olsenpetter : det er dobbeltmoral hos alle.

det er ikke mye jeg er enig med KRF i. Men at 15 åringer har rett til og få vite hvem som er sæddonor er helt klart riktig.

Denne retten burde alle barn ha fra samme dagen som de er født.

abort : om det en ett eller flere fostre skal ikke påvirkes av de andre vilkårene som gjelder så noe er klart galt med KRF.

1
olsen.petter Takk for respons, men dette er ikke riktig. Poenget er at medisinske fagmiljøer hadde tatt opp dette spørsmålet mens de rød-grønne regjerte, men de rød-grønne valgte å legge spørsm...

akk for respons, men dette er ikke riktig. Poenget er at medisinske fagmiljøer hadde tatt opp dette spørsmålet mens de rød-grønne regjerte, men de rød-grønne valgte å legge spørsmålet i skuffen uten å gi noe svar.

Så da stemmer det likevel at det ikke ble foretatt noen tvillingaborter/fostereduksjoner før 2016.

Og dette skjedde altså under "justisminister" Anders Anundsen, midt under den tiden han var travelt opptatt med å leke filmskaper, og etter all sannsynlighet ikke engang hadde tid/tok seg bryet med å lese hva han skrev under på.

I 2016 ble det foretatt 1 - én - slik fosterreduksjon, i 2017 fem og i 2018 åtte slike aborter.

Med en slik "økning" vil det si at i 2019 vil kunne blitt foretatt anslagsvis ca 11-12 slike fostereduksjoner = 11-12 aborterte fostre.

Med denne innstramminga er det da en fare for at disse 2019-kvinnene istedet for å abortere det ene fosteret, altså 11-12 fostre, i stedet velger/blir tvunget til å fjerne begge fostrene = 22-24 fostre.

Er dette noe du/dere vil se på som positivt?

2

Tvillingaborter er bare tull, å få tvillinger (eller flere) havner i kategorien shit happens og så dealer man med det.

1
broren_til_noen [sitat…] Så da stemmer det likevel at det ikke ble foretatt noen tvillingaborter/fostereduksjoner før 2016. Og dette skjedde altså under "justisminister" Anders Anundsen, midt unde...

Som Sp-lederen påpekte i Debatten på NRK1, var tvillingabort forbudt under de rød-grønne. Det er derfor jeg ikke forstår hvorfor de geberder seg nå.

Ellers tror jeg faktisk ikke at foreldre vil oppfatte det som så lett å avslutte liv som du (og Ap) tydeligvis tror.

1
olsen.petter Som Sp-lederen påpekte i Debatten på NRK1, var tvillingabort forbudt under de rød-grønne. Det er derfor jeg ikke forstår hvorfor de geberder seg nå. Ellers tror jeg faktisk ikke at...

Ellers tror jeg faktisk ikke at foreldre vil oppfatte det som så lett å avslutte liv som du (og Ap) tydeligvis tror.

Jeg tror på ingen måte at det å avslutte et liv er lett, og jeg har et litt anstrengt forhold til dette med abort.

Men verken du eller jeg kan, skal eller har det aller minste med å legge oss opp i hva slags begrunnelser folk har for å velge dette.

Folk kan være i alle tenkelige slags situasjoner som gjør at de velger en fosterreduksjon, og nå er det, stikk imot hensikta, en fare for at aborttallene vil øke siden disse kvinnene kan velge å fjerne begge fostrene.

Og da har Krf bomma så ettertrykkelig som vel mulig.

1
olsen.petter Som Sp-lederen påpekte i Debatten på NRK1, var tvillingabort forbudt under de rød-grønne. Det er derfor jeg ikke forstår hvorfor de geberder seg nå. Ellers tror jeg faktisk ikke at...

Som Sp-lederen påpekte i Debatten på NRK1, var tvillingabort forbudt under de rød-grønne. Det er derfor jeg ikke forstår hvorfor de geberder seg nå.

Tror han roter litt. Tvillingabort ble tillatt så langt tilbake som i 2001, men da kun dersom det var syke fostre. Det var jo et regjeringsskifte i 2001, så jeg vet ikke om det var Stoltenbergregjeringen eller Bondevikregjeringen som innførte tvillingabort.

Tvillingabort av friske fostre ble først tillatt i 2016, med KrF som regjeringens støtteparti.

Selv om opposisjonen ikke har makt, ser ikke jeg noe problem ved at AP eller SP mener noe om saken nå.

Men det er nok en stor seier for KrF å endre noe de selv var med på å innføre i 2016.

Og de kjører på. Trolig vil det neste slaget bli å forby eggdonasjon for godt, slik at det blir en slutt på at ufrivillig barnløse kan drømme om å få donert et egg.

1

I partilederdebatten på NRK1 torsdag kveld påpekte statsminister Erna Solberg at spørsmålet fra norske fagmiljøer om hvorvidt tvillingabort var lovlig eller ikke, var noe H-/Frp-regjeringen hadde arvet fra den rød-grønne regjeringen. Trekløveret Ap, SV og Sp hadde valgt å la dette ligge ubesvart.

og som de blåblå også lot ligge ubesvart i 5 år

1
ulefos [sitat…] og som de blåblå også lot ligge ubesvart i 5 år

Tror du har misforstått tidslinjen (eller tror at de borgerlige har regjert siden 2009). Først i feb 2014 begynte lovavdeling å se på lovligheten av fosterreduksjon av friske fostre (etter at de rødgrønne puttet slike henvendelser i en skuff siden 2010), altså bare et par mnd etter at de borgerlige tok over. Først i 2016 så hadde man gjort ferdig vurderingen (ikke politikere mend jurister m.m.). Å late som at et par mnd (fra sept 2013 til feb 2014) plutselig er 5 år blir for dumt...

2
Sandaas Tror du har misforstått tidslinjen (eller tror at de borgerlige har regjert siden 2009). Først i feb 2014 begynte lovavdeling å se på lovligheten av fosterreduksjon av friske fostr...

Først i 2016 så hadde man gjort ferdig vurderingen

Og den vurderingen var altså at tvillingaborter skulle utvides til at det også ble lov å ta abort på friske tvillingfostre, og ikke bare syke fostre slik det hadde vært siden 2001.

Dette vedtok stortingsflertallet som KrF var en del av.

Men shit, KrF har jo ikke flertall alene. Jeg vet om et annet parti som heller ikke har flertall alene....og derfor får vi flere bommer og flere innvandrere.

1

Nå må snart politikere skjønne at tida for at presteskap og moderne overformynderi i form av moralsk opphøyde politikere skal blande seg i hva folk gjør med diverse utvekster i egen kropp.

1

Veldig synd forholdene var verre under en rød regjering, og at de ikke gjorde noe forsøk på forandring.

Dobbeltmoral er aldri en positiv kraft, og dessuten destruerende for tilliten.

1

Når Ap og SV nå kritiserer at det kommer forbud mot selvbestemt tvillingabort, gjør de det vel vitende om at det i deres egen regjeringstid ikke var lov med «fosterreduksjon» verken før eller etter 12. uke.

Det er f.. ikke noe å krangle om mere.

Den gode nyheten for Norges kvinner er at de om kort tid kan reise til Sverige eller Danmark om de ønsker fosterreduksjon.

Mørkemennene med sin overtro og en refsende Gud i bakgrunnen har for all tid gått ut på dato.

2

Jeg lurer på om foreldre forteller ungen sin at de tok vekk tvillingen? Hvordan velger de hvem av de to som får leve? Vekt? Fosterbildet? Eller lar de legen velge? Den de får tak i først liksom...?

Jeg skjønner ikke at noen skal få lov å ta det valget. De får ta begge eller ingen.

2
Morra-DI-2 Jeg lurer på om foreldre forteller ungen sin at de tok vekk tvillingen? Hvordan velger de hvem av de to som får leve? Vekt? Fosterbildet? Eller lar de legen velge? Den de får tak i...

De får ta begge eller ingen.

Du er jo faktisk i kontakt med virkeligheten. Det er jo dette som antagelig vil bli det som skjer. Dobbelt så mange aborter.

Jeg får si som Ropstad : Kan du abortere en tvilling, kan du like godt ta begge to.

Uansett syns jeg det er greit at landet er ferdig med denne debatten.

Kanskje det nå kan bli slutt på sirkuset.

1
fargerik [sitat…] Og den vurderingen var altså at tvillingaborter skulle utvides til at det også ble lov å ta abort på friske tvillingfostre, og ikke bare syke fostre slik det hadde vært si...

Var KrF en del av stortingsflertallet som stemte dette igjennom?

Ellers syns jeg trådstarter tar opp et interessant poeng. Spørsmålet om forsterreduksjon for friske fostre ble tatt opp med den rødgrønne regjeringen, som valgte å ikke gjøre noe med det. Nå mener de det er kvinnefiendtlig å ikke tillate fosterreduksjon med friske fostre.

Det er jo absolutt dobbeltmoralsk. Med mindre man erkjenner at man var kvinnefiendtlig den gang. Støre var vel til og med helseminister og kunne løftet saken hvis den var viktig for ham.

3

Den tidligere presidenten i USA, Ronald Reagan sa det slik:

"

“I've noticed that everyone who is for abortion has already been born.”

2
broren_til_noen [sitat…] Som jo er det reineste sludder. At Ap og SV-lederne ikke hadde noe å si om dette er ikke det minste merkelig. Praksisen med tvillingabort kom ikke før i 2016, under H/FrP-...

Praksisen med tvillingabort kom ikke før i 2016, under H/FrP-regjeringa. Så å snakke om en mer liberal praksis er tøv. Det eksisterte ingen praksis før 2016.

Det var tenkt på lenge før det, og AP gjorde ikke noe med det! Derfor er de de samme råtne hyklerne som størsteparten av det norske folk er! Derfor fortjener dere å bli byttet ut alle som en, og det er det som skjer idag. Hykleri i dette spørsmålet er ekstremt, jadda man skal ikke drepe tvillinger, på andre siden av gangen dør 15.000 barn hvert år!

Barn som er sårt tiltrengt i vårt samfunn, i stedet kommer Islam inn med sin brutalitet. For det er utskiftingen som pågår nå. Den nåde og godhet våre forfedre fikk av Gud, er i ferd med å raseres av denne fordervede slekts oppførsel det er sannheten.

Man kunne erstattet disse drepte barna med kristne fra andre land verden over, som er mer forfulgt en noen gang! Der de drepes for sin tro i et enormt omfang.

Men nei legg merke til den konsekvente handlingen! Det er islam som føres inn, ondskap tiltrekker seg ondskap.

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Støre er TVUNGET av opposisjonen . . . .

Hvorfor skriver Dagbladet "Støre kaller inn til strøm-hastemøte på Stortinget" . . .. ? Når det vitterlig er slik at Støre er TVUNGET av opposisjonen til et hastemøte. Det var iflg Støre IKKE aktuelt...
Bilde

Støre kaller inn til strøm-hastemøte på Stortinget

Statsminister Jonas Gahr Støre har kalt inn de parlamentariske lederne på Stortinget til et hastemøte om strømsituasjonen mandag klokken 8.30.


Bilde www.msn.com
1
17 svar
Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Mye å lære for mange . . . . .

Kan dette være med å øke temperaturen i havet, og ikke minst Co2 innholdet i havet ? Kanskje (ukjent) naturfenomen (/ -katastrofer som dette er mye av årsaken til klimaendringene vi ser . . . . . . K...
Bilde

Et nytt felt med skorsteiner på havets bunn er oppdaget i Stillehavet

Thibaut Barreyre ved Universitetet i Bergen deltok i en ekspedisjon for å forske på vulkanutbrudd, da han og teamet oppdaget de svarte skorsteinene.


Bilde www.msn.com
1
55 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Ukraina vinner!

I følge propaganda så vinner Ukraina. Russerne skyter mot kjernekraftverk som de kontrollerer. Så sier også EU i sin kommentar. Livet har blitt litt farligere. Da er det godt media tier mer om Ukrain...
2
8 svar
Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Nytt forslag om strøm . . . . .

Etter mange idiotiske uttalelser om strøm og priser har jeg et nytt forslag . . . . Øystein Olsen (tidligere sjef for Norges Bank) sier: "Øystein Olsen mener tiden for lave strømpriser er forbi" - j...
Bilde

Øystein Olsen mener tiden for lave strømpriser er forbi

Tidligere sentralbanksjef Øystein Olsen mener vi bare kan glemme å få billigere strømpriser i fremtiden.


Bilde www.msn.com
2
1 svar

Helt enig med Ap og Sp

Den forrige Regjeringen gikk jo på et «knusende nederlag» og ble instruert av Stortinget til å opprettholde fødetilbudet i AP bastionen Kristiansund til nytt sentralsykehus for regionen står klart. St...
Bilde

Ledelsen ved Sykehuset Nordmøre og Romsdal trekker seg: – Det totale kaos

Tre ledere for sykehusene i Molde og Kristiansund trekker seg på dagen grunnet bemanningsproblemene på fødeavdelingen i Kristiansund.


Bilde www.vg.no
1
3 svar
Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Er Støre edru . . . .

Nå lurer jeg virkelig på hvor ofte Støre fyller opp med spritflasker på benken . . . . . . og om han er edru når han uttaler seg . . . . . .. . Han ser jo ikke edru ut på bildet :) Når han sier: "At d...
Bilde

Bedrifter frykter å gå konkurs etter høye strømpriser: – Det skal vi leve med

– At det går noen bedrifter konkurs i en økonomi som går bra, det skal vi leve med, sier statsministeren.


Bilde www.nettavisen.no
1
2 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Utslettelse nær

Dommedagstider er sjelden kost. NATO slår til og fyrer opp under endetiden. Når skal Ukraina og Nato begynne å ta ansvar for egne handlinger? La atomkraftverk være i fred. Men dette er typisk Europa o...
1
1 svar
Laster...