Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Rød dobbeltmoral om tvillingabort

Når Ap og SV nå kritiserer at det kommer forbud mot selvbestemt tvillingabort, gjør de det vel vitende om at det i deres egen regjeringstid ikke var lov med «fosterreduksjon» verken før eller etter 12. uke.

Av Petter Olsen, medieleder i Indremisjonsforbundet og redaktør for Sambåndet

Ap-leder Jonas Gahr Støre var kanskje den som sa det aller best torsdag kveld: – Dette er en historisk dag. For første gang siden 70-tallet kommer det nå endringer i abortloven.

Uten sammenligning for øvrig minner Ap-lederens utsagn meg sterkt om det ypperstepresten Kaifas blir referert på i Joh 11,50: «Dere tenker (…) ikke på at det er til gagn for dere at ett menneske dør for folket, og ikke hele folket går til grunne».

Både Kaifas og Støre la noe negativt i det de sa, men yppersteprestens erklæring er blitt lest som et ufrivillig positivt vitnesbyrd om Jesu stedfortredende soningsdød. På samme måte kan også Ap-lederens frustrerte utbrudd på NRK1 tolkes svært så positivt.

«Uhyggelig utslag»

Regjeringsforhandlingene mellom de tre regjeringspartiene, Høyre, Frp og Venstre, og KrF førte torsdag til at det ble lagt fram en plattform for en flertallsregjering bestående av disse fire partiene. Ett punkt i denne politiske plattformen er av særlig interesse for Indremisjonsforbundet (ImF) og misjonsfolket. I 2016, mens Høyre og Frp styrte alene, avklarte Justisdepartementets lovavdeling at det etter dagens abortlov var tillatt med abort av tvillinger innenfor grensen av selvbestemt abort.

I en uttalelse som ble sendt til helseminister Bent Høie (H) og referert i Sambåndet nr. 3/16, rykket det daværende forbundsstyret i ImF kraftig ut fortolkningen av abortloven som gjorde det mulig med selvbestemt tvillingabort. Styret uttalte at abortlovgivningen hadde fått «et nytt uhyggelig utslag» som styrets medlemmer reagerte «med avsky» på. Forbundsstyret ba helseministeren «innstendig om at han ikke snur seg vekk fra de grufulle konsekvensene som nåværende abortlovgivning har ført til».

Fordi regjeringen ikke ville endre abortloven – noe som hadde vært nødvendig for å si nei til tvillingabort – valgte den å la tvillingabort bli tillatt.

Knapt tre år senere blir det altså nå likevel en endring av abortloven. Fram til 12. uke av svangerskapet vil det ikke være lovlig å ta tvillingabort av et friskt barn i mors liv. Etter 12. uke skal en slik avgjørelse tas av en abortnemnd, slik det også er med øvrige aborter i Norge etter at grensen for selvbestemt abort er overskredet.

– Mer liberalt enn under de rød-grønne

I partilederdebatten på NRK1 torsdag kveld påpekte statsminister Erna Solberg at spørsmålet fra norske fagmiljøer om hvorvidt tvillingabort var lovlig eller ikke, var noe H-/Frp-regjeringen hadde arvet fra den rød-grønne regjeringen. Trekløveret Ap, SV og Sp hadde valgt å la dette ligge ubesvart.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum bekreftet dette på spørsmål fra programleder Fredrik Solvang og sa følgende: «Da Ap, SV og Sp satt i regjering, var det ikke lov med tvillingabort. (…) Det som nå kommer, er en mer liberal praksis enn det som var da.» Talende nok hadde verken Ap- eller SV-lederen noe å si om dette i debatten.

At det etter Vedums vurdering kan bli «mer liberalt» nå enn under de rød-grønne, følger av at man nå kan få lov til å ta tvillingabort etter en nemndbehandling.

Skillelinje

Ap-leder Jonas Gahr Støre hadde for øring enda et resonnement som er verdt å trekke fram. Han påpekte at Ap vil redusere antall aborter, ikke gjøre noe med retten til abort i seg selv. Det er helt riktig at nettopp dette trekker en skillelinje i norsk poltikk. Den kommende firepartiregjeringen har nå valgt side i det spørsmålet og vil sikre flertall for det i stortingssalen. I tillegg kommer det også Støre kan godta, en handlingsplan som har som mål å redusere uønskede graviditeter og svangerskapsbrudd med en tredjedel på ti år.

Politikere i alle partier som mener at en 40 år gammel lov er mer hellig enn et friskt barn i mors liv, bør nå virkelig gå i seg selv fram mot stortingsbehandlingen. Som statsminister Erna Solberg sa, er Norge det eneste land i Europa der man kan ta tvillingabort før utgangen av 12. svangerskapsuke. At Jonas Gahr Støre svarte på dette ved å si at man må «ta norske beslutninger for norske kvinner og menn», kan han komme til å få høre i en og annen globaliseringsdebatt framover.

Først publisert på sambåndet.no 18.01.19

3
111 svar

111 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

RoyalGard

Kan ikke bare folk få bestemme det selv, huff blir bare verre og verre dette!

2

erdetslik

Jeg er også tilhenger av at folk kan og bør få lov å velge selv - når de betaler selv. Men når dette skal belastes helsevesenet, så må de være en del av prioriteringene.

1

Grammofon

Jeg er også tilhenger av at folk kan og bør få lov å velge selv - når de betaler selv. Men når dette skal belastes helsevesenet, så må de være en del av prioriteringene.

Jeg tror ikke KrF presser fram dette forbudet av økonomiske hensyn. Det er nok heller et første skritt på veien mot å fjerne retten til selvbestemt abort.

2

return_of_drakkar

Den tidligere presidenten i USA, Ronald Reagan sa det slik:

"

“I've noticed that everyone who is for abortion has already been born.”

2

Keva

“I've noticed that everyone who is for abortion has already been born.”

Tåpelig - helt i tråd med resten av fyrens virksomhet.

For det er nemlig ingen som er for abort. De aller fleste mennesker er for god og tilgjengelig prevensjon, god seksualopplysning, ansvarlig seksualitet, velkomne svangerskap og friske fostre. Og de aller fleste vettuge mennesker synes saken er vanskelig og følelsesbetont, særlig om det er snakk om reduksjon av antall fostre.

Men så hender det at uønskede svangerskap eller vanskelige/umulige oppstår. Da må noen bestemme. Mørkemennene i f.eks. Misjonssambandet synes at noen andre enn kvinnen som bærer fosteret/fostrene skal bestemme det. Siden vi lever i det 21. århundre forstår folk med fornuften i behold at det kun er den aktuelle kvinnen som kan ha full oversikt over sitt liv og sine muligheter, og altså bestemme dette.

Men nå har jo mørkemannspartiet sammen med venninnene sine sørget for at de som kommer i en situasjon der reduksjon kunne vært et alternativ, nå må abortere begge/alle fostrene. Eventuelt vil de måtte gjøre slik irske kvinner ble tvunget til i mange år (også vedr. "ordinære" aborter): Søke hjelp i nabolandet.

Joda, jeg vet at "kan man ikke ta konsekvensene, bør man ikke ha sex" - eller hvordan det nå var at moralistpatruljen (særlig de mannlige medlemmene) ordlegger seg. Eller "alle har tilgang til prevensjon". Osv., osv.

Dere kristeliøse er vel dem som tyter høyest om hvor syndige menneskene er, men likevel krever dere at i en slik situasjon skal de være perfekte automater og alltid gjøre "det rette". Særlig kvinnene, selvfølgelig...

Well. I've got news for you: Så lenge det finnes mennesker, vil det finnes menneskelig atferd, dum oppførsel, ansvarsløs seksualitet - og annerledes vil det ikke bli, om ikke noen skulle klare å oppfinne det perfekte menneske, da.

3

return_of_drakkar

1. Hans utsagn er den brutale sannheten. Hvis du kunne spørre de som ble abortert, tror du at mange vil si at det var greit. Forestill at du selv var et foster som ble spurt. Hva ville du sagt?

2. Uønskede svangerskap. Man må ta ansvar for sine handlinger. Ved et svangerskap forandres situasjonen. Da er det en tredjepart inne i bildet. Som ikke kan uttale seg.

3. Situasjoner hvor det står om kvinnens liv eller stor fare for helsen er noe annet, for da er et snakk om et selvforsvar.

4. Så lenge man velger abort av den grunn at det er uønsket, eller at en av to anses som uønsket, så må man selvsagt tåle at andre har andre meninger.

Og så må man slutte å framlegge dette som om alle kvinner synes at dette er en såkalt kvinnen-rett-til-egen-kropp-sak. Slik er det nemlig ikke. Neida, det er ikke bare religiøse som mener det.

1

Hyrro

Men så hender det at uønskede svangerskap eller vanskelige/umulige oppstår. Da må noen bestemme. Mørkemennene i f.eks. Misjonssambandet synes at noen andre enn kvinnen som bærer fosteret/fostrene skal bestemme det. Siden vi lever i det 21. århundre forstår folk med fornuften i behold at det kun er den aktuelle kvinnen som kan ha full oversikt over sitt liv og sine muligheter, og altså bestemme dette.

Det samfunnet vi lever i er ikke skapt for at en kvinne skal kunne fostre barn hvis hun ikke har nok sosiale og økonomiske ressurser.

Da er det å fjerne et foster ikke et reelt valg.

1

filibuster

Joda, jeg vet at "kan man ikke ta konsekvensene, bør man ikke ha sex" - eller hvordan det nå var at moralistpatruljen (særlig de mannlige medlemmene) ordlegger seg.

Jeg bare lurer påen ting. Er man en "kristeliøs" moralist om man synes at folk bør ta ansvar for konsekvensene av en handling de utfører? Er det bare i spørsmål vedrørende abort man ikke skal behøve å ta ansvar for sine handlinger eller gjelder det på andre omrøder også?

Og ja, jeg er av den mening at enhver handling kan få en konsekvens,og kan man ikke ta konsekvensen av sin handling så bør man heller ikke utføre handlingen. Og nå kommer sikkert alle disse mørkemannsteoriene til endelflagrende inn i tråden, men mitt standpunkt er ikke religiøst betinget men betinget i at alle bør ta ansvarfor sine handlinger eller ikke utføre dem. Jeg vil gjerne høre fra disse mørkemannsteoretikerne hvorfor ikke alle børgjøre akkurat det

1

Folkflesk

Bra gjort av den etter hvert så senile kristenfundamentalisten å legge merke til at levende mennesker faktisk kan støtte abort. Men hva har egentlig slike ekstremistiske standpunkter å gjøre med norsk politikk? Til og med KrF går jo ikke inn for totalforbud mot abort (skjønt, jeg lurer nå på hva de hadde gjort hvis de hadde hatt 40% istedenfor 4% oppslutning).

1

Morra-DI-2

Jeg lurer på om foreldre forteller ungen sin at de tok vekk tvillingen? Hvordan velger de hvem av de to som får leve? Vekt? Fosterbildet? Eller lar de legen velge? Den de får tak i først liksom...?

Jeg skjønner ikke at noen skal få lov å ta det valget. De får ta begge eller ingen.

2

Hyrro

Politisk ukorrekt! Hvordan våger du sette slike tanker på trykk?

Tommel.

1

fargerik

De får ta begge eller ingen.

Du er jo faktisk i kontakt med virkeligheten. Det er jo dette som antagelig vil bli det som skjer. Dobbelt så mange aborter.

Jeg får si som Ropstad : Kan du abortere en tvilling, kan du like godt ta begge to.

Uansett syns jeg det er greit at landet er ferdig med denne debatten.

Kanskje det nå kan bli slutt på sirkuset.

1

erdetslik

Du er jo faktisk i kontakt med virkeligheten. Det er jo dette som antagelig vil bli det som skjer. Dobbelt så mange aborter.

Hvorfor skal det bli dobbelt så mange aborter. Jeg skjønner at om valget nå blir å fjerne begge fostre, så blir det dobbelt så mange - slik du og "broren_ . . . ." din hevder.

Men om halvparten velger å utføre en abort og andre halvparten velger å bære fram begge - da blir det vel ingen forskjell.

1

tinnyme

Jeg lurer på om foreldre forteller ungen sin at de tok vekk tvillingen?

Du får nok bare fortsette å lure på akkurat det. Voksne foreldre flest involverer ikke barna sine i slike saker.

Men enkelte har jo sansen for å sitte og lage tåredryppende historier over noe som de tror er en baby, men faktisk kun er en celleklump i det stadiet det her er snakk om.

1

Morra-DI-2

Men enkelte har jo sansen for å sitte og lage tåredryppende historier over noe som de tror er en baby, men faktisk kun er en celleklump i det stadiet det her er snakk om.

Ja, jeg er viden kjent for mine tåredryppende historier...

Vi er alle noen celleklumper som har gitt hverandre verdi.

1

tinnyme

Når Ap og SV nå kritiserer at det kommer forbud mot selvbestemt tvillingabort, gjør de det vel vitende om at det i deres egen regjeringstid ikke var lov med «fosterreduksjon» verken før eller etter 12. uke.

Det er f.. ikke noe å krangle om mere.

Den gode nyheten for Norges kvinner er at de om kort tid kan reise til Sverige eller Danmark om de ønsker fosterreduksjon.

Mørkemennene med sin overtro og en refsende Gud i bakgrunnen har for all tid gått ut på dato.

2

broren_til_noen

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum bekreftet dette på spørsmål fra programleder Fredrik Solvang og sa følgende: «Da Ap, SV og Sp satt i regjering, var det ikke lov med tvillingabort. (…) Det som nå kommer, er en mer liberal praksis enn det som var da.» Talende nok hadde verken Ap- eller SV-lederen noe å si om dette i debatten.

Som jo er det reineste sludder. At Ap og SV-lederne ikke hadde noe å si om dette er ikke det minste merkelig.

Praksisen med tvillingabort kom ikke før i 2016, under H/FrP-regjeringa. Så å snakke om en mer liberal praksis er tøv. Det eksisterte ingen praksis før 2016.

2

olsen.petter

Takk for respons, men dette er ikke riktig. Poenget er at medisinske fagmiljøer hadde tatt opp dette spørsmålet mens de rød-grønne regjerte, men de rød-grønne valgte å legge spørsmålet i skuffen uten å gi noe svar. 14. april 2014 ba Helse- og omsorgsdepartementet, da ledet av Høyre, om en avklaring fra Justisdepartementets lovavdeling av saken.

2

broren_til_noen

akk for respons, men dette er ikke riktig. Poenget er at medisinske fagmiljøer hadde tatt opp dette spørsmålet mens de rød-grønne regjerte, men de rød-grønne valgte å legge spørsmålet i skuffen uten å gi noe svar.

Så da stemmer det likevel at det ikke ble foretatt noen tvillingaborter/fostereduksjoner før 2016.

Og dette skjedde altså under "justisminister" Anders Anundsen, midt under den tiden han var travelt opptatt med å leke filmskaper, og etter all sannsynlighet ikke engang hadde tid/tok seg bryet med å lese hva han skrev under på.

I 2016 ble det foretatt 1 - én - slik fosterreduksjon, i 2017 fem og i 2018 åtte slike aborter.

Med en slik "økning" vil det si at i 2019 vil kunne blitt foretatt anslagsvis ca 11-12 slike fostereduksjoner = 11-12 aborterte fostre.

Med denne innstramminga er det da en fare for at disse 2019-kvinnene istedet for å abortere det ene fosteret, altså 11-12 fostre, i stedet velger/blir tvunget til å fjerne begge fostrene = 22-24 fostre.

Er dette noe du/dere vil se på som positivt?

2

gaskenrigi

Helt riktig, det var jo nettopp det Erna poengterte flere ganger klart og tydelig.

1

gaskenrigi

Gå og legg deg, du mangler kvalitet for å diskutere denne sak.

1

deleted3041664

Praksisen med tvillingabort kom ikke før i 2016

Helt sjuk praksis. For virkelig håpe uskikken forsvinner.

1

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...