Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Endelig! Endelig kan vi få en mer human behandling av de rusavhengige. Det er på tid dette kommer. Det er å håpe at hvertfall Ap kan ta til vettet og se at dagens løsninger er utdaterte og bygger på moralisme og misforstått tro på kriminalisering.

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/QmjXaR/naa-kommer-rusreformen-legger-frem-forslag-paa-fredag

9
770 kommentarer

Kommentarer

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å kommentere på dette innlegget!

Gå til innlogging

Solvgutt1

Umulig å stemme AP etter dette. De siste dagene har vi blitt minnet på hvordan politiet bruker narkotikalovningen til å terrorisere grupper i samfunnet vårt, også mindreårige. Deres innsigelse mot rusreformen er altså at de frykter å miste muligheten til denne terroriseringen. Så står Støre og snakker om "solidaritet for de som ikke skal inn i miljøet", som en komplett idiot.

Problemet med dagens narkotikalovgivning er ikke den lille boten du får for å røyke en joint eller ta en stripe kokain på en fest. Problemet er nettopp de etterforskningsgrepene som politiet frykter å miste. Mindreårige skal ikke oppleve å bli avhørt, ransaket, kroppsvisitert og bli behandlet som en simpel kriminell fordi politiet mistenker at de har en joint på innerlomma. Det er ufyselig.

Dessverre har svake AP valgt å dilte etter høyrepopulistene i Senterpartiet her. Som ledes av en fyr som er alt for dum til å forstå den grunnleggende problemstillingen. Vedums sammenligning mellom å ta kokain og øl i parken viser hvor ekstremt uintelligent han er. Og dette er fyren mange vil ha som statsminister fordi han er så folkelig? Han er en idiot. Se på det her.

Men gud forby at noen på bygda skal miste lappen hvis de kjører i fylla. Det er forferdelig det.

18

SirOwen

Se på det her.

En smule skremmende video, spesielt mtp at det lekes med tanken om han som statsminister. Jeg ønsker ikke at en slik klovn skal representere Norge.

2

Nabo

Så står Støre og snakker om "solidaritet for de som ikke skal inn i miljøet", som en komplett idiot.

Vareulf.

1

TheBracket

Vi har faktisk kommet dit at denne reformen trolig ikke blir noe av. Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si. Jeg trodde vi hadde kommet lenger i dette landet. Jeg trodde at opplysning og kunnskap betydde noe for hva våre folkevalgte inntar av standpunkt.

Reformutvalget har gjort en kjempejobb og utarbeidet en meget grundig rapport, men fortsatt velger bakstreverske politikere å vende det døve øret til. Vi vet alle at et tilsvarende kunnskapsgrunnlag som rusreformen hviler på, hadde ført til endringer på et hvilket som helst annet politisk område. Bare ikke her, bare ikke når det gjeld disse menneskene.

Dette var sjansen til å stoppe den uverdige forfølgelsen av en gruppe i samfunnet som virkelig lider. Det blir trolig mange år til neste mulighet. Jeg har ikke annet enn forakt til overs for de som sviktet. Skam over disse sadistene. Dette skal ikke glemmes.

16

_Ghost_

Som ungdom hadde jeg noen opplevelser med politiet/helsevesenet ifm. litt for mye alkohol. Den ene gangen ble jeg kjørt hjem og tatt godt vare på. To ganger ble jeg med da venner ble plukket opp av politiet og kjørt til akutt/legevakt (en hadde falt og slått hodet, og en hadde mulig alkoholforgiftning). Vi ble møtt med respekt, selv om vi åpenbart hadde gjort noe dumt.

De to vennene mine ble også ringt opp i etterkant til en kort samtale om hvordan livet var og hvilken forhold de hadde til alkohol. Ingen av dem hadde noe problem, men de har i etterkant sagt at de følte de ble møtt med verdighet og faktisk hadde åpnet seg om det var noe der.

I ettertid har jeg tenkt at politiets/helsevensets håndtering av disse situasjonene var forbilledlig. Litt flaut var det jo, men det bygde tillit og gjorde at ingen av oss ville nølt med å kontakte politiet/helsevesenet om det skulle skje noe vi ikke kunne håndtere. Dette hadde aldri vært tilfellet dersom vi hadde blitt møtt med fordømmelse, ransaking og straff.

Om vi bare kunne møtt annen rus på samme verdige måte... Jeg er sikker på at vi kunne reddet så mange skjebner.

9

Solvgutt1

Om vi bare kunne møtt annen rus på samme verdige måte... Jeg er sikker på at vi kunne reddet så mange skjebner.

Enig i hele innlegget ditt. Jeg var enda verre. Det var både slåssing og skadeverk på fylla, men jeg havnet aldri i trøbbel med politiet. Fikk litt kjeft og beskjed om å ta meg sammen noen ganger, men ble liksom aldri ansett som kriminell.

Har noen venner, og et par slektninger, som brukte hasj, og kanskje litt MDMA i samme periode. De var kriminelle. De ble ansett som kriminelle, og de ble behandlet som kriminelle. I ungdommen var det nok litt "kult" å leve på kant med loven, og politiet på slep, men det utviklet seg etter hvert til bitterhet mot hele samfunnet, og ødelagt selvbilde. Blir man behandlet som kriminell over tid, så ser man gjerne på seg selv som kriminell etter hvert. Uønsket av samfunnet.

Og folk som bruker narkotika blir behandlet som kriminelle. Det trenger ikke være tunge rusmisbrukere. Får politiet nyss i at noen røyker hasj jevnlig så kan de sette et beinhardt kjør mot dem, og de blir gjerne behandlet verre enn både fyllekjørere og konebankere.

3

William_S3

Og folk som bruker narkotika blir behandlet som kriminelle. Det trenger ikke være tunge rusmisbrukere. Får politiet nyss i at noen røyker hasj jevnlig så kan de sette et beinhardt kjør mot dem, og de blir gjerne behandlet verre enn både fyllekjørere og konebankere.

Det her er faktisk sant - om politiet for nyss om folk tar seg en joint så blir de ofte fratatt lappen selv om de aldri noensinne har kjørt i påvirket tilstand. Det er noen forskrifter som sier at dette kan man gjøre mot rusavhengige men det blir altfor ofte brukt for å statuere eksempler. Dette skjer også med alkoholavhengige som søker hjelp for lidelsen. Selvsagt skal folk som faktisk kjører i fylla bli fratatt lappen ,men her gjør man det bare basert på en liten risiko for at folk kommer til å kjøre i påvirket tilstand.

1

Farmer

Solvgutt1: Bra skrevet. Denne stigmatisering du snakker om, som både ødelegger selvbildet, selvrespekten og bygger opp bitterhet til samfunnet, dette finner du igjen innenfor flere forhold en rus. Noe som fører til at folk gir opp, og identifiserer seg selv i den båsen, man blir plassert i.

Hvorfor tenker mange slik når det kommer til rus, men ikke innenfor andre felt.

1

Justice 96

Det stinker så korrupt av Norsk politi at det er ganske kvalmende. All ære til NRK som belyser saken:

Norsk Narkotikapolitiforening har fått til sammen nesten 3 millioner direkte fra politiets eget budsjett – til tross for at de ikke har en formell tilknytning til politiet og selv omtaler seg som ruspolitisk.

I Norge finnes det en rekke ruspolitiske organisasjoner. Noen jobber for liberalisering på rusfeltet. Andre, som Norsk Narkotikapolitiforening, ønsker at rusbruk skal straffes. Siden 2001 er det kun én av disse organisasjonene, altså NNPF, som har fått penger av Politidirektoratet.

Pengene er ikke gitt gjennom en tilskuddsordning, men over det interne budsjettet. Det innebærer at de ikke har blitt delt ut etter en offentlig søknadsprosess, som andre interesseorganisasjoner kan søke gjennom.

I tillegg til pengene organisasjonen har fått til utdanningskonferansen, har NNPF fått 100.000 kroner i gave av Politidirektoratet. Det var i anledning organisasjonens 25-årsdag.

7

DrSchwei

Det stinker så korrupt av Norsk politi at det er ganske kvalmende. All ære til NRK som belyser saken:

Smått utrolig at dette er penger som vi betaler i skatt, og så deler politiet videre ut.....

Håper dette tas opp til videre debatt og at man for evig og alltid for bort koblingen mellom politiet og disse fantatistene.

1

Rexwiller

Det stinker så korrupt av Norsk politi at det er ganske kvalmende. All ære til NRK som belyser saken:

Dette er et veldig godt eksempel på korrupsjon ja. Politidirektoratet støtter en politisk lobbyorganisasjon med folks skattepenger. Det er kriminelt og skal straffes,

1

Solvgutt1

Dette er et veldig godt eksempel på korrupsjon ja. Politiet støtter en politisk lobbyorganisasjon med folks skattepenger. Det er kriminelt og skal straffes,

Jeg ser ikke at dette har noen verdens ting med korrupsjon å gjøre, i det hele tatt.

Hvilken lov bryter det?

At det er kritikkverdig og avskyelig er en ting, men skal man slenge ut påstander om korrupsjon og kriminelle forhold bør man kunne backe det opp.

1

soldado

Den "det er forbudt fordi det er ulovlig"-tankegangen fungerer bare helt til man endrer loven. Og det er jo det rusreformen omhandler.

Vi har hatt både jødeparagrafer og homolover i Norge, og de ville aldri vært endret om man hadde argumentert med at det som er ulovlig må forbli det fordi det er nettopp ulovlig.

Jeg tenker at når man skal ilegge noen straff, så må det være en rasjonell logikk og ønsket hensikt bak det hele. Det er mye uønsket i samfunnet som man kunne forby (arbeidsledighet, latskap, manglende dugnadsinnsats feks.), men det er ikke sikkert at det fører med seg så mye godt.

Og som Joplina skriver over her, er samfunnet i konstant utvikling. Og samfunnet har kommet dit at det er rusmidler (der ikke alle er legale) i stort sett alle samfunnslag.

Så er det heller ikke slik at all behandling fungerer. Jeg kjenner en i 20-årene som ble avhengig av opiater etter at vedkommende fikk skrevet ut sterke smertestillende av lege etter en oprasjon. Etter hvert som medisinene ikke ble nok, gikk personen over til å røyke heroin. Vedkommende la seg inn på behandlingsinstutisjon, men møtte der misbrukere som var betydelig lengre ned i rennesteinen enn han var.

Det triste resultatet var at vedkommende sjekket inn på avrusing som pillenarkoman og sjekket ut som sprøytenarkoman.

I dag er vedkommende derimot helt ren, og har heldigvis ikke vært uheldig og mottatt straff på veien. Da tror jeg utsiktene til vedkommende hadde vært betydelig dårligere.

Når man snakker om rusomsorg er de fleste eksperter enige om at man først og fremst må skademinimere, for når lysten på et skudd kommer, så er det ikke frykten for straff som holder de borte.

5

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...