Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Tillbudet til bøndene i dag...

Så er det dags for sikkert nok et skambud til de som dyrker mat til oss, - vet ikke bedre råd til heltidsbonden (merk "heltid") enn at de må få han godeste Raja som landbruksminister jeg. Da flyr milliardene lettere ut av statskassa, kan man få inntrykk av, eller? Det ble jo nevnt nylig tallet 9,1 milliarder som var sørget for overfor kulturlivet. Hva gjaldt dette tallet, forresten?? Tror at å holde i gang folk som (eksempelvis) leser opp dikt på en scene mens de utfører merkelige bevegelser på scenen, ansees som mer viktig å støtte opp om en heltidsbøndene. Gjennomsnittsinntekt for bønder ble opplyst til kr. 135 pr. time, men da er vel storbønder som har bijobb som advokat med i den gjennomsnittsutregninga sikkert, slikt trekker vel "opp"?..

De som satser på å være heltidsbønder bør få et skikkelig tilbud fra staten nå, i stedet for at prisene til kunder må opp for mye. Da kommer bare kravene fra de fagorganiserte etter, og så er inflasjonsspiralen fort litt i gang igjen.

Melkepris-betaling til bøndene har stått nærmest stille de siste 5 år, bøndenes utgifter til alt fra dyrelegebesøk til rørleggertjenester og elektrikere har selvfølgelig økt, samt det meste annet. Eksempelvis.

PS. Myndighetene (og folk generelt) setter nok ikke tilstrekkelig pris på den store fordelen med norske bønder som har vært så flinke til å holde bruken av antibiotika nede i norsk husdyrhold. F.eks. i Tysklands industrilandbruk (og også f.eks. Danmark) der pøses det på med bruk av antibiotika, og resultatet er god grobunn for antibiotikaresistente bakterier. Disse bakteriene og denne problematikken sies å bli den neste "pandemien" i verden (merk anf.-tegn), og meget farlig problematikk, - sier de som er eksperter på denslags...

3
814 kommentarer

Kommentarer

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å kommentere på dette innlegget!

Gå til innlogging

ventil

Forbrukerne og skattebetalerne har ikke noen organisert stemme som kan stille opp mot bondelobbyens påvirkning av opinionen.

Før jordbruksoppgjøret er det derfor betimelig med litt nøktern informasjon om «jordbrukets tilstand» Siden midten av 1970-tallet, samtidig som Norge begynte å pumpe opp olje, er det nå bevilget jordbruksstøtte av et omfang som, om midlene heller hadde vært satt på konto, ville gitt et «Jordbruksfond» på 3000 milliarder kroner, noe som tilsvarer nesten en tredjedel av Oljefondet.

Dette gjelder for en næring som utgjør 0,3 prosent av brutto nasjonalprodukt (bnp).

Årlig er støtten på vel 26 milliarder kroner. I tillegg har næringen fordel av redusert moms. Fordelt per bonde har støtten aldri vært høyere enn i dag (600.000 kroner per årsverk).

Folk flest betaler regningen, først over skatteseddelen, dernest gjennom matvarepriser som er mye høyere enn i våre naboland, og til slutt gjennom dårlig matvareutvalg. Et hushold på fire overfører hvert år 20.000 kroner til bøndene.

I 2017 ble det eksportert 11 millioner kilo kjøtt og like mye ost til priser langt under kostnadene. Bare siden 1988 har osteeksporten kostet norske skattebetalere og forbrukere 40 milliarder kroner.

BI.no: Ivar Gaasland om Landbruk. 08.05. 2018

3

Farmer

Ventil: EU som svenskene tilhører har også et tillskuddbasert landbruk.

Utslagsgivende for prisforskjellene er produksjonskostnader, hvor Norge generelt har høye kostnader på det meste.

Mat momsen er nok mere nyansert en at det er subside til norsk landbruk.

Det har ikke betydning for landbruket om denne øker til 25%, om det er noe du ønsker.

1

farout05

betimelig med litt nøktern informasjon

Ja, vi bruker ganske mye penger på å produsere mat til befolkningen. Men vi bruker langt mere penger på å holde liv i mafiaen i arbeids- og næringslivet.

https://www.politiforum.no/nyhet-okokrim-okonomisk-kriminalitet/okonomisk-kriminalitet-koster-samfunnet-minst-145-milliarder/158868

Største forskjellen mellom de to utgiftspostene er at mens det er delte meninger om landbruket, er det unison enighet om at å bruke ca. 60 milliarder kr pr år på mafiaen, er godt anvendte penger.

Noen som har sett Ivar Gaasland kritisere pengebruken på mafiaen?

1

malacay3

Da fikk bøndene det opprinnelige tilbud. Ikke alltid det lønner seg å trekke seg fra forhandlinger.

Malacay

2

Makro1

Det ble ikke akkurat "game", "set" og "match" til bøndene!

Mitt forslag er at de bruker tiden til neste forsøk på utpressing (om et års tid) til å rydde i egne rekker...

1

Arrcab

Da fikk bøndene det opprinnelige tilbud. Ikke alltid det lønner seg å trekke seg fra forhandlinger.

Lønner seg og lønner seg, det lønner seg kanskje på sikt. Under forhandlinger med staten har bondeorganisasjonene etter eget utsagn, tilgang til opplysninger om strategien på begge sider av forhandlingsbordet. Bartnes var usedvanlig tydelig på, at informasjonen fra "deres folk i departementet", tydet på at det ikke var mye å forhandle om, annet enn fordelingen. Det blir nok andre boller dersom bøndene kan forhandle direkte med seg selv, etter kommende valg.

1

farout05

Det blir nok andre boller dersom bøndene kan forhandle direkte med seg selv, etter kommende valg.

Skremmende;) !

Hvorfor har ikke Erna på disse 8 årene endret samfunnet slik at det ikke skal gå an at man selv bestemmer lønna?

Ai ai, det var dumt.

1

JonIB

Da fikk bøndene det opprinnelige tilbud. Ikke alltid det lønner seg å trekke seg fra forhandlinger.

Dette var man klar over, og det var som forventet. Dette er en seier til bøndene. Man har fått fokus på alt for dårlig inntjening i næringa, og har bevist at blå regjering har større fokus på å score poenger med egne velgere enn å drive en fornuftig næringspolitikk.

Det er ikke noe poeng å forhandle om smuler når en har behov for et brød. Jag är INTE Jesus. ;)

1

Margido44

Har ikke lest hele tråden,..men jeg har selv vanskeligheter å opparbeide meg sympati for denne gruppen,..selv om jeg forsåvidt har gode relasjoner med enkelte .

De krever store resurser tilført fra samfunnet , men når de selger jaktretten/jaktkort på alt fra elg til rype til oss andre,..er de "selvstendige næringsdrivende". Eller fiskekort, - eller bompenger(allerede finansiert med statlige/kommunale midler) etc,etc..

Alle bør ha det bra i dette landet, også bonden - det har vi råd til, heldigvis, - men enkelte grupper blir aldri fornøyd uansett...

2

JOlsen

Problemet er at frisk ungdom ikke gidder å plukke jordbær for 200 kroner timen. Det blir for strevsomt. Da går de heller på NAV, snakk om sløsing av ressurser. Latskapen lenge leve.

2

GARDSDATTRA

Frisk ungdom som ikke har vært i arbeid og tjent opp nok får nøyaktig kr 0,00 på NAV-

1

GreySerpent

Sosialen er vel underlagt NAV per i dag?

Men ungdom går nok til far og mor. De som har bidratt til arbeidsmoralen til disse barna.

1

timy3

Jeg vet ikke hvor du har disse 200 kr. fra men i forrige sommer var det snakk om 120-130 kr. som minstelønn, på grund av et utspekulert akkordsystem var det ikke alle som klarte det.

Norsk arbeidstakere er så oppegående at de velger de jobbene med de beste betingelsene de kan få.

1

JOlsen

Norsk arbeidstakere er så oppegående at de velger de jobbene med de beste betingelsene de kan få.

Og de er kravstore og jobber ikke for småpenger. Det går bedre å gå på nav. 130 KRONER TIMER ER IKKE SÅ DÅRLIG. Det må da være godt å ha en jobb.

2

Farmer

Timy3: Jeg vet ganske godt hva bøndene har i timesbetaling for hver arbeidet time på gården. Men du vet det ikke virker det som.

1

JonIB

Jeg vet ikke hvor du har disse 200 kr. fra men i forrige sommer var det snakk om 120-130 kr. som minstelønn, på grund av et utspekulert akkordsystem var det ikke alle som klarte det.

Dette er fra en arbeidsannonse for inneværende år:

"Jordbærplukking blir betalt på akkord. Satsen blir justert sånn at det er fullt mulig å tjene mer enn minstelønn ved normal innsats av lokal arbeidskraft. Minstelønn er 130 kr/t. En motivert arbeider klarer 150 kr/t. En erfaren arbeider klarer 180-200 kr/t."

I fjor var det i tillegg en ordning som gjorde at de som fikk trygd kun måtte skrive 50% av arbeidstimene på meldekortet, dvs at de kunne få både trygd og lønn samtidig.

1

sisyf0s

Jeg har inntrykk av at ungdommen står på, jeg. 67 prosent av norske studenter jobber ved siden av studiet, for eksempel. Det var det ikke mange av oss som gjorde da jeg var student på slutten av 70-tallet/begynnelsen av 80-tallet, bortsett fra at de fleste av oss hadde sommerjobber. Men det er klart at ungdom som er ute etter bijobb går dit det betales best, noe annet skulle bare mangle.

1

TheBracket

Det spørs om ikke bøndene har skutt seg selv i syltelabbene med forhandlingsstrategien de har valgt.

2

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...