Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Listhaug og Frp - HOT OR NOT?

Frp ser ut til å ha falt av lasset, fullstendig. Uansett hva Listhaug og Helgheim klarer å presse ut av seg med fremmedfiendtlighet, fremmedfrykt og fordommer ser det ut til at folk flest opplever Frp som avleggs. Så derfor spør jeg - Frp: HOT OR NOT?

1
123 kommentarer

Kommentarer

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å kommentere på dette innlegget!

Gå til innlogging

GregAdamsGregAdams

Mange vil sikkert skylde på regjeringsslitasje, men Frp sitt fall på meningsmålingene begynte allerede i 2010/2011 da Høyre tok tilbake mange velgere som hadde gått fra Høyre til Frp på 90- og 2000-tallet. Det sendte Frp fra 20-30% til ca. 15%. Når da partiet begynte å blø velgere til Senterpartiet f.o.m. 2015 så skapte det enda større problemer da tidligere høyrevelgere ofte bodde i store byer og velgerne de mistet til SP var distriktsvelgere. Det er vanskelig å vinne begge velgergruppene tilbake.

Ser man fremover så kommer man heller ikke utenom Frp sitt storbyproblem og hånd-i-hånd med det problemet går Frps svake oppslutning blant unge, kvinner, folk med høy utdanning og innvandrere. De siste to gruppene blir det stadig vekk flere av i landet.

Da Frp vokste frem på 90-tallet hadde de jevnt over høyere oppslutning i storbyene enn ellers i landet, FpU var et av landets mest fremtredende ungdomspartier og de vant flere skolevalg. Nå er oppslutningen i storbyene minimal, FpU hører du nesten ingenting fra og i 2019 var partiet nede på 6. plass i skolevalget.

I tillegg til et ungdomsproblem, har Frp også et stort kvinneproblem. Hvor Frp sin oppslutning blant menn ligger på 12-15% så ligger oppslutningen blant kvinner på under 5% pdd. Tre av fire Frp-velgere ved forrige valg var menn. Det hjelper heller ikke at det kun er én kvinne innstilt til Frps sentralstyre.

Når du i tillegg har svært lav oppslutning blant høyt utdannede og innvandrere så forklarer det den svake oppslutningen i storbyene. Konflikt i lokallagene hjelper naturligvis ikke, men det er nok mer et symptom på Frp sitt storbyproblem enn en årsak til det. Så hva skal Frp gjøre for å snu skuta?

De kan, naturligvis, si at vi bryr oss ikke om storbyene og i stedet spille på by-og-land konflikten for å skaffe seg flere velgere i distriktene. Problemet med det er at velgermassen i distriktene blir mindre og mindre mens den bare vokser i byene. Frp, vil på sikt, oppleve at velgerne deres dør ut. KrF har dette problemet i dag. I tillegg har du Senterpartiet som matcher Frps populistiske retorikk med mer populær distriktspolitikk. Det skal store endringer til i Frp sitt partiprogram før partiet oppleves som mer distriktsvennlig enn SP.

Om Frp ønsker å returnere til gamle høyder så må partiet enkelt og greit skaffe seg høyere oppslutning i byene. Da må de fremme en politikk som har mer enn mikroskopisk appell hos unge, kvinner, høyt utdannede og innvandrere. Med valget av Listhaug som partileder ser det ikke ut til at dette skjer, heller motsatt. Partiet vil inntil videre forbli et parti for menn på 40+ som bor i distriktene.

11

clavin

Da må de fremme en politikk som har mer enn mikroskopisk appell hos unge, kvinner, høyt utdannede og innvandrere. Med valget av Listhaug som partileder ser det ikke ut til at dette skjer, heller motsatt. Partiet vil inntil videre forbli et parti for menn på 40+ som bor i distriktene.

Synes dette er en rar konklusjon. At FrP nok har mer tilslutning blant menn enn hos kvinner, er ikke noe nytt. Dette har vært tilfelle siden "tidenes morgen", og skyldes nok primært at kvinner tenderer til å stemme mer til venstre enn menn. At FrP nok aldri vil bli partiet for innvandrere er også klart for de fleste, og trenger ikke å begrunnes ytterligere.

Det dummeste FrP kan gjøre er å forlate sitt "kjerneområde" for å forsøke å ta andeler blant grupper som man overhode ikke har tradisjon for å favne. Det eneste man oppnår med dette er å skyve de velgergrupper man har fra seg, samtidig som nye velgergrupper overhode ikke vil velge FrP. Det finnes da eksempler på partier som har gått fra å være betydningsfulle partier til å bli små partier fordi at de beveger seg bort fra kjernevelgerne til å favne "bredere". KrF er et godt eksempel her.

Et parti må "stå" for noe, og velgerne må vite hva dette er. Begynner et parti å vingle i forhold til kjernesakene så er tilliten brutt, og denne er det vanskelig å gjenopprette.

1

Folkflesk

Det dummeste FrP kan gjøre er å forlate sitt "kjerneområde" for å forsøke å ta andeler blant grupper som man overhode ikke har tradisjon for å favne. Det eneste man oppnår med dette er å skyve de velgergrupper man har fra seg, samtidig som nye velgergrupper overhode ikke vil velge FrP.

Alle partier må fornye seg og følge med i tiden, og FrP er sammen med KrF det partiet som virker å ha vanskeligst for dette akkurat nå. Det kom i dag en måling fra Oslo som viser FrP på 4,7% i Oslo, ned fra 9,5% i 2017. Den samme elendige oppslutningen ser vi klare tendenser til i Bergen, Stavanger og Trondheim.

Problemet deres er at de ikke vinner nye velgere i byene, og da kan man begynne å spørre seg om hvorfor. En av grunnene er at typiske utfordringer som alle partiene må forholde seg til i byene er ting som infrastruktur, kollektivtrafikk, fremkommelighet og bymiljø (luftforurensing, grøntarealer).

Det FrP har vondt for å forstå er at dette IKKE lenger kun er saker venstresiden skal og bør være opptatt av. Det vedgår alle partier. Hvis alt du har å tilby er løsninger som høres ut som de stammer fra 60-tallet så gjør du deg selv irrelevant.

Kort sagt, FrP har ikke greid å oppdatere politikken sin i urbane strøk de siste årene, og er derfor på full fart til å gjøre seg irrelevant for folk flest i byene.

1

GregAdamsGregAdams

Problemet til Frp er ikke at det er flere menn enn kvinner som stemmer på de, problemet til Frp er at det ekstremt få kvinner som stemmer på de og andelen er synkende. Når det gjelder innvandrere så er problemet for Frp at de blir en stadig større og viktigere velgergruppe som store partier ikke kan ignorere.

Det er greit at partiet må sikre grunnfjellet for å i det minste ha "noen" oppslutning, Venstre er et eksempel på parti som ikke har hatt et grunnfjell å støtte seg på og derav ofte hatt store problemer med å holde seg flytende. Problemet til Frp er at grunnfjellet deres er så ekstremt smalt. Hvite menn på 40+ fra distriktene. Fortsetter det sånn forblir Frp et gubbeparti og kan se langt etter 20%.

1

aIseboy

Jon Helgheim slår til med det eneste han (og til dels partiet) har å spille på; innvandring.

Foran landsmøtet til helga slår han til med at Norge bør innføre evig asylstopp.

Det kan han jo gjøre i trygg forvisning om at det aldri vil komme til å skje, hvilket han selvsagt burde være evig takknemlig for.

For hva skulle 40 åringen med 9 årig grunnskole og Livets Harde Skole, leve av dersom han ikke fikk en drøy million i året for å skrive svadainnlegg på sosiale medier? Frukt og grønt-avdelingen på Mega i Hokksund? Pleieassistent på det lokale sykehjemmet?

Partier som FrP er 100% avhengige av innvandring! Og de er like avhengige av at det er grus i maskineriet. Stopper innvandringen opp, eller oppfører innvandrere seg som mønsternordmenn - så er FrP historie - ingen har behov for dem lenger. Som liberalistisk parti med "liten stat og forenklet byråkrati" så er de død og begravet for mange år siden.

3

broren_til_noen

For hva skulle 40 åringen med 9 årig grunnskole og Livets Harde Skole, leve av dersom han ikke fikk en drøy million i året for å skrive svadainnlegg på sosiale medier?

Helgheim med, som du sier 9-årig skole, skrev i går (var det vel) skikkelig gjennomtenkte greier om at han - med all hans utdannelse - trakk en stor del av konklusjonene og global oppvarming og klimaforandringer i tvil. Han trodde rett og slett ikke noe på hele greia.

Jeg kan egentlig ikke fatte hvordan Norge skal kunne klare seg uten et slikt universalgeni som helt uten kunnskaper om noe som helst bare annullerer et antall tusen forskeres arbeider.

Jon Helgheim for president, evt Livstidsdiktator!

Nå mangler vi vel strengt tatt bare at dette unikumet av et menneske (med 12 eller 13 søsken om jeg ikke husker feil) begynner å klage på at dissa hersens innvandrera får så sabla mange unger.

2

IndocteCollectio

Nå mangler vi vel strengt tatt bare at dette unikumet av et menneske (med 12 eller 13 søsken om jeg ikke husker feil) begynner å klage på at dissa hersens innvandrera får så sabla mange unger.

Det var jo svært imponerende når samme geniet kom med et innlegg hvor han klart og tydelig sa i fra at han hadde meldt seg ut av statskirken grunnet en eller annen innvandringssak.

Einstein glemte bare at han aldri hadde vært medlem i statskirken.

1

pfrog567

Jon Helgheim for president, evt Livstidsdiktator!

Nå mangler vi vel strengt tatt bare at dette unikumet av et menneske (med 12 eller 13 søsken om jeg ikke husker feil) begynner å klage på at dissa hersens innvandrera får så sabla mange unger.

Han føler seg nok hjemme i sammen med muslimene i all fall. Han er selv vokst opp i en veldig stor barneflokk, tilhører Smiths Venner der det er lite med ytringsfrihet osv.

1

TheBracket

Du glemte harry som alternativ.

Listhaug skal ta Frp tilbake til det de en gang var: Et parti for sinte, småkonspiratoriske og alltid misfornøyde velgere med en umettelig appetitt for å kaste mest mulig offentlige midler etter alt og alle. Det finnes ikke en ting staten ikke burde ha ansvaret for eller bruke penger på.

Det er like mye liberalisme i denne gjengen som det er pære i pærebrus.

3

Nabo

Skjer ikke. Husk at vi har hatt et land med bortimot stengte grenser nå i over et år, folk er blitt vandt med norske priser og utvalg i butikkene.

Da Jensen og Listhaug hadde opprydding i partiet, så fant en stor del av velgermassen ut, at de var uønsket i det partiet. Det var liberalistene de to tuppene ville ha som velgere, de samme som partiet Venstre fisker etter. Og som vi vet er et parti med et særdeles godt forhold til sperregrensen. Og som nevnt av andre, mange har søkt tilflukt i SP som landets eneste noenlunde konservative parti for tiden. Noen av utbryterne reklamerer for demokratene, men de vil fremdeles vær i båsen "andre" etter valget.

At Frp nå prøver seg med brannslukking, forandrer ikke det faktum at partiet gikk sterkt inn for ACER og FNs migrasjonsavtale.

1

GiPazzini_85

Et parti for sinte, småkonspiratoriske og alltid misfornøyde velgere med en umettelig appetitt for å kaste mest mulig offentlige midler etter alt og alle. Det finnes ikke en ting staten ikke burde ha ansvaret for eller bruke penger på.

Det er påfallende hvor mye penger en del av partiene har. Og hvor har det egentlig blitt av et tradisjonelt konservativt "spareparti"? Bondepartiet var jo lenge et parti som var noe moderate i pengebruken, men etter at AP-damene kuppet makten i løpet av 90-tallet skal plutselig staten gjøre alt der også og pengesekken er tydeligvis ikke mulig å tømme.

1

TheBracket

Det er påfallende hvor mye penger en del av partiene har. Og hvor har det egentlig blitt av et tradisjonelt konservativt "spareparti"?

Når den norske gjennomsnittsvelgeren ønsker seg politikere som lover å bruke opp mest mulig penger på kortest mulig tid, får vi nødvendigvis partier som gjenspeiler dette.

Her til lands vinner man valg gjennom å være dyrest i drift. Jo mer gjeld vi kan påføre barnebarna våre, jo bedre. Nødvendige kutt og upopulære prioriteringer er sikreste vei mot sperregrensen. Ansvarlighet har blitt synonymt med kynisme og hjerteløshet.

Blant årsakene til dette er at mange, veldig mange, i dette landet går rundt og tror at staten har egne penger som innbyggerne konkurrerer om. Det hjelper heller ikke at like mange aldri har hørt ordene 'oljekorrigert' og 'underskudd' presentert i samme setning.

3

Folkflesk

Det er påfallende hvor mye penger en del av partiene har. Og hvor har det egentlig blitt av et tradisjonelt konservativt "spareparti"? Bondepartiet var jo lenge et parti som var noe moderate i pengebruken

Litt usikker på hvor gammel du er, men Bondepartiet skiftet altså navn til Senterpartiet i 1959.

1

Folkflesk

Til og med KrFerne bruker jo ikke å kringkaste sin religiøsitet på denne måten. Dette er rett og slett bare tåpelig av Listhaug, som selv ikke engang er særlig religiøs.

2

aegi2

Veit du hvor mange smykker med kors som selges ? Det er vel et av de mest vanlige smykkene i norge...

Og flere religioner har kors

Du så store problemer dere har , eller skal vi si fordommer , mistanker om grunn til at det brukes osv osv osv

1

Folkflesk

Tror ikke helt du har tatt inn over deg Listhaugs agenda. Korset er åpenbart ment mot publikum, og er ikke en personlig gjenstand som Listhaug alltid har gått med. Derfor begynte hun å gå med det for noen år siden som et politisk våpen. I mine øyne er religion en privatsak og ikke noe man trenger å kringkaste politisk for å vise at man er en slags forsvarer av "den vestlige kristne kulturarv" (Listhaugs egne ord).

1

monterosa

Trenger da ikke vere særlig kristen for å ha et smykke med kors på. Noen bruker vel det som pyntegjenstand. Mye folk legger seg opp i her altså. Syns faktisk Listhaug fortjener litt ros da hun er av de få politikere som sier ting som det er. Fanatiske MDGer og fanatisk sosialisme er noe av det verste vi kan stå ovenfor i fremtiden. At Norge skal redde miljøet i verden er bare tåper som tror på. De vil ta friheten fra oss ved å tvinge oss til bl.a kjøre el-bil. Det er de med dårlig råd som kommer til å svi for slik politikk.

1

helgekarl

Syns faktisk Listhaug fortjener litt ros da hun er av de få politikere som sier ting som det er.

Jøss, snakker hun rett fra levra? Det vil jeg også gjøre. Hun er noe av det mest lavpannede og fordummende politiker som noen gang har blitt valgt til partileder siden parlamentarismen ble innført i Norge.

2

engafever

NOT. Listhaug og Frp ødelagde virkemiddelsystemet for bønda i 2014 som har skapt store problemer for store og små jordbruk.

Nå har hun blitt leder. Ser for meg flere ødeleggelser.

Så svaret er altså NOT!

2

farout05

NOT.

Ja, det er grunn til å tro at med flertall av Høyre, Krf, Venstre og Frp. ved valget, med ei Erna desperat etter å sitte videre på krakken, kan Frp kreve svært store ødeleggelser for landet.

1

engafever

Frp har fortsatt stor makt og bruker makta si. Det ser vi i blant annet landbruksoppgjøret. V og Krf er som uselvstendige høns, men prøver å late som om de ikke er det. Og som du sier, Høyre er vel mest opptatt av å bli gjenvalgt.

1

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...