Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Hvor mye dyrere vil strømmen bli om

Noen 10år pga disse enorme investeringer innen strømforsyning ? Stige med 6-700 %? Tror dere den vil stige mer eller mindre ? Jeg personlig trur den vil stige minimum det pga disse ekstra kostnader

Det skriver det internasjonale energibyrået (IEA) som er en internasjonal organisasjon opprettet i november 1974 for å sikre stabil oljeforsyning og produsere informasjon og statistikk om det internasjonale oljemarkedet og andre energityper. Videre arbeider IEA med å fremme og utvikle alternative energikilder, rasjonell energipolitikk og multinasjonalt samarbeid om energiteknologi

EIA har nå laget rapport om hva det innebærer å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader. Dette er veikart som viser de prioriterte handlingene som kreves i dag for å oppnå netto null utslipp innen 2050. Rapporten er stappfull av kriterier og forutsetninger som må til.

IEA legger til grunn at det totale strømforbruket nesten vil fordobles. Det var på 26.800 TWh i 2020, og de forventer at det passerer 50.000 TWh i 2050.

I 2020 var det totalt installert 2.990 GW med fornybar energi i verden. Det utgjorde 29% av installert kapasitet for produksjon av strøm. Sol- og vindkraft var 9% av dette. Denne fornybare kapasiteten må tredobles innen 2030 og 9-ganges innen 2050. Da må kapasiteten opp i henholdsvis 10.300 og 26.600 GW. Fra og med 2030 må det hvert eneste år bygges ut 630 GW med ny solkraft og 390 GW med vindkraft. Med dagens turbinstørrelser på opptil 15 MW offshore og 4,8 MW på land tilsvarer det mellom 26.000 og 81.250 nye vindturbiner – hvert eneste år.

Ettersom sol- og vindkraft ikke er regulerbare energikilder, så vil dette kreve store ekstrainvesteringer i strømnettet. IEA skriver at de forventer en firedobling av investeringene i fleksibilitet.

Dermed må investeringene i strømnettet øke fra 260 milliarder dollar i 2020 til 820 milliarder dollar årlig rundt 2030 og rundt 800 milliarder dollar årlig rundt 2050. Mesteparten av det vil gå til trafoer og strømnett, men det forventes også kraftige økninger i investeringer knyttet til batterilagring og offentlige lademuligheter.

I et scenario der effekten av global oppvarming begrenses til 1,5 grader, skriver IEA at salget av nye bensin- og dieselbiler bør opphøre i 2035 og at verden raskt må se mot elbiler. Da bør også omtrent alle nye biler være elektriske.

Dagens elbilbestand utgjør rundt 1% av bilparken – men dersom utviklingen skjer i tråd med linjen IEA legger seg på, vil 60% av bilene være elektriske i 2040. Ti år etter, i 2050, vil 86% av bilene være elbiler.

IEA-rapporten har fått mye oppmerksomhet i mediene internasjonalt og i Norge. Hvis verden skal følge dette veikartet, så er det ikke rom for å investere særlig mer i nye fossile energiprosjekter. Det må derimot investeres veldig mye mer i fornybare energikilder, og da spesielt solkraft og vindkraft.

3
51 svar

51 svar

Vi ønsker å legge til rette for en god debatt på nettsidene våre, og for å kunne sikre god moderering holder vi nattestengt mellom klokken 00.00 og 08.00.

Varulv2478

26.000 og 81.250 nye vindturbiner – hvert eneste år.

Umulig. Det er simpelt umulig. Ikke rart at mange nå argumentere for å hente inn atomkraft snarest mulig for en miljøvennlig elektrifisering av det globale transportbehovet. Hver gang hurtigtog innføres, var atomkraftverk essensielt som sett i Japan, Frankrike og Kina. Det er umulig å ha 50,000 TWh uten å ødelegge hele verdens natur med vindmøller og vannkraftverk overalt.

Kina er veldig klart over det, det er hvorfor de skal ha 56 nye reaktorer i tillegg til 45 reaktorer fra før, og i USA er det mange som innser at de må også satse på atomkraft for å slå følge med Kina. 100 reaktorer er underveis, og hele 300 andre planlegges. Det finnes bare en effektiv metode for sikker energiproduksjon uten å ødelegge hele planeten på evig søk etter fornybare energi, og det er atomkraft; det finnes ikke andre som kan levere så mye energi i sammenligning med minimal inngrep.

Det er notert at Vesten har gitt avkall på nye atomkraftverk med få unntak, men i USA har mange innsett at de må begynne på nytt, det er ikke nok med å bare oppgradere gamle kraftverk. I EU er det politiske hindringer fremfor alt annet, "miljøforkjemperne" lot til å villige ødelegge naturen fremfor å gi opp overtroen mot atomkraft. Tyskland må ha nye atomkraftverk, vi kan ikke ha vindmøller og vannkraftverk overalt i hele landskapet.

4

TheFamous25

VARULV

Heilt enige med deg.

1

perchri

EIA har nå laget rapport om hva det innebærer å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.

Nå må de slutte med drømmene sine. Hæøres ut som det bare er å skru av utslippene når det er nær 1,5 grader +?

først burde vi få BEVIST at vi er den skyldige, synes nå jeg. Eller er det en natirlig dynamikk ute å går....som millioner av andre ganger har oppstått her på kloden?

Går dere ikke snart lei?

1

TheFamous25

Fargerik

115 kr pr mnd veldig lønnsomt ??

1

fargerik

Fargerik

115 kr pr mnd veldig lønnsomt ??

Hvor har jeg skrevet veldig lønnsomt?

Jeg har påstått (som vanlig) at det er lønnsomt å isolere huset.

1

TheFamous25

Stygt å se på og mer stress hvis det blir mye snø på taket og snøen må fjernes. Mitt tak har lav stigning grader så snøen ramler ikke av for å si det sånn. Men nå er det sjelden at det er et problem så den faktoren hadde eg ikke brydd meg om hvis det var lønnsomt

Skal eg montere noe så Stygt oppå mitt tak så skal jeg tjene en del på det og ikke lommerusk

1

trondhjem

Skal eg montere noe så Stygt oppå mitt tak så skal jeg tjene en del på det og ikke lommerusk

Det er ditt valg. Det er mange som, dersom vi får samme strømpris her som det folk på kontinentet er vante til (2 kroner eller mer per kWh), som gladelig ville ha investert 100 000 i et solcelleanlegg som sparer de for 12-15 tusen i året i strømutgifter.

Det er allerede i dag såpass lønnsomt med solceller at veksten i installasjoner er virkelig formidabel. Jeg tror vi bare har sett begynnelsen på solkraftens inntog i den norske strømforsyningen.

1

fargerik

Det er allerede i dag såpass lønnsomt med solceller at veksten i installasjoner er virkelig formidabel. Jeg tror vi bare har sett begynnelsen på solkraftens inntog i den norske strømforsyningen.

Det finnes de som blir fryktelig forbanna av å få presentert virkeligheten.

Men det er etter min mening et personlig problem, som man trygt kan trekke på skuldrene av.

1

TheFamous25

De har langt ifra full effekt etter 25år så mine tall er snille.

Vind, regn,sol og snø slite på panel iløpet av 25 år

1

trondhjem

Poenget er at prisen på solcelleanlegg er nå så lav at det er lønnsomt å installere de. Om du sparer 1000, 2000 eller mer i året er ikke avgjørende. Det avgjørende er at du sparer penger på å gjøre det.

En god illustrasjon på hvor mye solcelleprisene har falt er at da jeg som en av landets første for rundt fem år siden installerte solceller på vårt tak (de leverer ca. 3300 kWh i året) kostet anlegget ca. 90 000 ferdig installert. Jeg trenger en gjennomsnittlig strømpris på en krone i 27 år for å gå i balanse. Du har fått en pris for et dobbelt så stort anlegg som er litt høyere enn hva jeg måtte betale og vil med stor sannsynlighet gå i et solid pluss.

Jeg regner med at kombinasjonen av flere kabler til kontinentet hvor strømprisen er 2-3 ganger hva vi i Norge har vært vant til og elektrifiseringen av Nordsjøen og andre sektorer som vil trenge mange TWh og skape et strammere strømmarked i Norden vil gjøre at vi må belage oss på både 2-3 gangen så store strømregninger som vi er vante til å få.

Det betyr at gevinsten med å sette opp solceller vil bli meget gunstig. Nå som batteriprisene stuper vil det også etter hvert bli lønnsomt å anskaffe et batteri slik at du får brukt strømmen du lager selv i stedet for at mesteparten går ut på nettet til en lav strømpris.

1

gugler

Poenget er at prisen på solcelleanlegg er nå så lav at det er lønnsomt å installere de. Om du sparer 1000, 2000 eller mer i året er ikke avgjørende. Det avgjørende er at du sparer penger på å gjøre det

Det kommer an på plassering av hus relatert til estimerte soltimer ; Hvor mange celler man har plass til og hvor.

Jeg sjekket solcelle løsning og selv om man fikk betalt for å installere det så ville de ikke i lengden lønne seg. Cellene må i snitt skiftes ut hvert 10 ende år var også en informasjon jeg fikk.

1

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...