Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Kommer Rødt til å innsette et borgerlig byråd?

Rødt sier de nå har bestemt seg i mistillitssaken mot Lan, Raymond Johansen har vært ganske taus i saken, men sa vel senest forrige uke at han hadde tillit til Lan. Pressekonferansen til byrådet i dag kl 17 kan fort handle om helt andre ting enn corona dersom Rødt går inn for å kaste Lan. Hvis det går så langt som at Raymond stiller kabinettspørsmål og Rødt fortsatt står ved det kan vi fort havne i den paradoksale situasjonen at Rødt har satt inn et borgerlig styre i byen.

det er uansatt klart at mye av denne heksejakta mot Lan er ganske usaklig. Lan ønsket å kvalitetssikre tallene før det ble overlevert bystyret. Det virker jo bare fornuftig i et så stort prosjekt å ønske det.

2
681 kommentarer

Kommentarer

Vi ønsker å legge til rette for en god debatt på nettsidene våre, og for å kunne sikre god moderering holder vi nattestengt mellom klokken 00.00 og 08.00.

Jallaskar

Her var det mye rart på de siste sidene...

For å gjøre det helt klart: Bystyret stemte for mistillit mot byråden. Ikke mot byrådet.

Grunnen til at byrådet går av nå ligger på Raymond Johansen selv, med hans forsøk på å presse Rødt til å endre standpunkt i mistillitsforslaget.

Det var også enkelt for Raymond Johansen å forsøke seg på det, han er uansett byrådsleder igjen om et par uker, med de samme partnerne og det samme støttepartiet, men uten den nevnte byråden.

At han velger å lage sirkus ut av det får bli opp til ham, han kommer ikke spesielt styrket ut hos meg.

15

trondhjem

For å gjøre det helt klart: Bystyret stemte for mistillit mot byråden. Ikke mot byrådet.

Ikke når byrådet stiller seg bak sin byråd og stiller kabinettspørsmål. Da er det hele byrådets stilling det stemmes over. De som da bestemmer seg for å stemme for mistillit tar et bevisst valg de vet vil kaste kommunens politiske ledelse. Det ansvaret kan de ikke løpe fra.

Det at Rødt allerede før de stemte for mistilliten varsler at de vil ikke støtte et blått byråd er rett og slett useriøst. Kontrollinstituttet i et parlamentarisk system er ikke en lekegrind for partipolitiske markeringer og taktisk spill. Det er ment å være et sikringsinstitutt som skal sikre at den utøvende politiske myndigheten gjør det den skal på en skikkelig og tillitsvekkende måte.

Dersom man mener at en byråd (eller statsråd) ikke oppfyller dette kravet og stiller et mistillitsforslag, ligger det i sakens natur at det kan ende med at man selv må ta over ansvaret for den politiske styringen av byen (eller landet) og sørge for at det blir gjort på det du mener er en skikkelig og tillitsvekkende måte.

Det vil derfor være en skandale om ikke de blå stabler et byråd på bena og tar ansvaret for å lede den byen de har kastet den politiske ledelsen i. Sier man A får man være beredt til å si B også.

2

Corvus

Det at Rødt allerede før de stemte for mistilliten varsler at de vil ikke støtte et blått byråd er rett og slett useriøst. Kontrollinstituttet i et parlamentarisk system er ikke en lekegrind for partipolitiske markeringer og taktisk spill. Det er ment å være et sikringsinstitutt som skal sikre at den utøvende politiske myndigheten gjør det den skal på en skikkelig og tillitsvekkende måte.

Det normale når man har mistillit og har gjort flere graverende feil er å trekke seg. T.o.m Listhaug gjorde dette.

Om man ikke er en ekstremist som aldri klarer/ønsker å innse egne feil så er dette vanlig prosedyre. Men Lan og MDG viser med sin oppførsel, sine hersketeknikker og kvalmende utspill at dette ikke er normale politikere.

Lan og MDG går Sylvi Listhaug en høy gang når det gjelder å være uspiselig nå.

2

Jallaskar

(Beklager litt sent svar, har kjørt bil i et par timer)

Kabinettspørsmålet stilles fordi de vil forsøke å tvinge Rødt til å omgjøre sin stemme for mistillit mot byråden. Men som jeg sa allerede i går, Raymond Johansen forregnet seg om han trodde han kunne tvinge Rødt til dette.

For Rødt er dette et prinsippielt spørsmål. Tillit er noe man har eller ikke har, og har man ikke tillit lenger så har man ikke det. Man kan ikke tvinge noen til å ha tillit til en byråd, slik Raymond Johansen forsøkte seg på.

Det som er useriøst her er ikke at Rødt stemmer for mistillit mot en byråd som de ikke har tillit til. Det kalles prinsipper og er noe flere partier burde ta lærdom av.

Det som derimot er useriøst er at Sirkusdirektør Raymondo stiller kabinettspørsmål og går av, mens han i neste åndedrag sier at han vil forsøke å danne et nytt byråd. Med de samme byrådspartnerene som han gikk av med i dag.

Det som også er useriøst, er en byråd som velger å bli sittende selv om det er klart at byrådet har mistillit til henne, mens den samme byråden i neste åndedrag sier hun uansett ville trekke seg som byråd før ferien for å drive stortingsvalgkamp.

Dette kunne vært løst mye smidigere, ved at Lan Marie Berg i går hadde sagt "at hun var helt uenig i mistillitsforslaget, men valgte å trekke seg litt før hun uansett hadde planlagt å gjøre det for å ikke lage et sirkus ut av saken".

Eller at Raymond Johansen hadde sagt "at han var helt uenig i mistillitsforslaget, men at han skjønner at en byråd må ha bystyreflertallets tillit og dermed ikke har annet valg enn å utnevne en ny byråd for ikke å lage et sirkus ut av saken."

Men nå valgte altså Raymond Johansen sirkus i stedet.

Du mener det er en skandale at de blå ikke forsøker å stable et byråd på bena, et byråd uten støtte i bystyret. Du ønsker altså mer sirkus, deg om det.

Da har jeg faktisk mer sansen for Raymond Johansens egen avslutning på sirkuset: at han selv og byrådspartnerene er tilbake så fort som mulig.

2

fargerik

Det vil derfor være en skandale om ikke de blå stabler et byråd på bena og tar ansvaret for å lede den byen de har kastet den politiske ledelsen i. Sier man A får man være beredt til å si B også.

Du mener at Rødt skal forlate sin politikk og bli et borgerlig parti og være en del av det parlamentariske grunnlaget for å sette inn Høyre, FrP, KrF og Venstre?

Det ville vært overraskende. Og sannsynligvis dra dem kjapt under sperregrensa i god tid før stortingsvalget

1

DrSchwei

Det påstås at Lan nekter å gå av. Som de aller fleste som kommer under slik kritikk, mener vedkommende at det ikke er gjort noe feil. I denne saken blir hun faktisk støttet av sine partifeller på at hun er utsatt for den reneste mobbekampanjen fordi hun er "ung og flik dame". Det å være flink er ikke den eneste kvalifikasjonen til å gjøre en god jobb, spesielt ikke som en folkevalgt som skal representere folket - ikke bare seg selv (og sin ektemann)...

Det er ekstremt selvrettferdig å aldri innrømme feil, det vil si, forrige gang en sak var oppe (ifølge Aftenpostens kommentator) nektet hun først å innrømme noe feil, men beklaget likevel uka etter for å ha gjort feil.

Maktarrogansen er synlig. Da hjelper det ikke å dekke seg under at man er ung, kvinne og har et litt utenlandsk utseende. Det er temmelig mange både unge, kvinneligere og politikere med utenlandsk utseende i Oslo uten at de er fritatt for å komme i offenltighetens søkelys når de flere ganger gjør noe galt i sin jobb.

5

DrSchwei

Sp-mannen i Oslo setter ord på det - akkurat det jeg stusser på også her, at hun nærmest bare trekker på skuldrene av det hele og nærmest flirer det bort - at hun skal jo uansett på Stortinget. Så at Oslo er uten byråd noen dager og at hun setter masse folk i ekstrajobb ved å ikke trekke seg, virker bare å prelle fullstendig av...

"– Det voksne hadde vært å trekke seg. I stedet velger hun å sette egen prestisje først, og dra hele byrådet med seg i dragsuget. Etterpå trekker hun nærmest på skuldra over situasjonen som har oppstått – det spiller nærmest ingen rolle for hennes del, hun skulle uansett trekke seg, sier han."

4

erdetslik

Skremmende holdninger Og dette skal inn på Stortinget . . . . Huff.

1

oknext

Det er klart, nå har hun jo vært under en del press den siste tiden og sikkert fått samme spørsmål mange ganger og sikkert mange tullete spørsmål også.

Men likevel.. disse svarene ble klønete håndtert av henne som politiker. Det blir nok av de fleste oppfattet som arrogant og jeg kan ikke skjønne at det vil slå positivt an blant velgerne til MDG.

Dette har ikke vært en god uke for LMB og MDG.

1

HLund

Men likevel.. dette svaret ble klønete håndtert av henne som politiker. Det blir nok av de fleste oppfattet som arrogant og jeg kan ikke skjønne at det vil slå positivt an blant velgerne til MDG.

Jeg tror nok dere overvurderer betydningen av dette grovt. Jeg er sikker på at den store majoriteten av MDG-velgerne gir bæng i dette her og heller bryr seg om helt andre ting.

2

seriemester2013

Gåtta banen for et intervju med Lan nå, hun er jo åpenbart ikke ydmyk i det hele tatt. Kan ikke fatte å begripe at partiet vil ha henne til å drive valgkamp for MDG for stortingsvalget. Hun vil jo kun få folk til å avstå fra å stemme. Legge all skyld på Rødt da, eier jo ikke gangsyn. Verste intervjuet jeg noen sinne har sett av en politiker med oppblåst syn på seg selv. Ble helt kvalm jeg nå

3

sarpingen_1

Jeg er helt sikker på et hun har lært av Donald Trump. Det spiller ingen rolle hvordan hun fremstår i øynene til over 90 prosent av velgerne. Fornuft eller sannhet spiller ingen rolle. Her er det å tiltrekke seg menigheten

Hun er ute etter å tiltrekke seg de velgeren som tror på henne og MDG. Så lenge de kommer godt over sperregrensen i stortingsvalget er alt bra.

En slik prosess som vi har vært vitne til i dag sementerer forholdet mellom de dedikerte MDG velgerne og partiet

5

mcdermott

Her er det å tiltrekke seg menigheten

Hun er ute etter å tiltrekke seg de velgeren som tror på henne og MDG

--- Det vil nok være noen på gjerdet som kjøper narrativet om at hun nærmest har blitt mobbet/hetset ut av stillingen også.

1

Knaxern

Mye av grunnen til at hun ble felt.

Hadde hun og MDG vært ydmyke, innrømt feil og unnskyldt seg tidligere fremfor å kjøre cancel culture beskyldninger, så hadde muligens Rødt gitt henne en mulighet.

1

Sarella

Hun er ikke sann, man tror nesten ikke det man hører...

1

TheFamous25

Hadde LAN lagt seg panneflat og bedt om unnskyldning for at hun har håndtert saken helt feil så hadde ikke Rødt stemt for mistillitt. Er KUN HENNES egen arroganse som gjør at hun har satt Raymond og bystyret i Oslo i en vanskelig situasjon og ingenting annet.

Men takk gudene for at arrogansen hennes endelig tok innersvingen på henne sjøl.

2

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...