Nye VGD er lansert! Mer informasjon

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/VqOxBV/unge-venstre-leder-unnskyld-auf

Ser at både Unge Venstre og Unge Høgre ber om unnskyld til AUF for korleis vi har taklet Utøya. Eg opplever heller det motsette med at store deler av samfunnet både har tatt oppgjer med grunnlaget for 22 juli og det tankegodset som Breivik og Manshaus hadde?

Samstundes er det vanskeleg å forstå helt kva dei ber om. Skal vi snakke meir om Utøya? Er problemet Høgreekstreme som tross alt er ein svært liten gruppe? Eller er målet at vi skal innføre nye lover og regel som begrenser Høgreekstreme eller meininger som kan tolkes i den leiren?

1
67 svar

67 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

Bagley-Towns

Ser at både Unge Venstre og Unge Høgre ber om unnskyld til AUF for korleis vi har taklet Utøya. Eg opplever heller det motsette med at store deler av samfunnet både har tatt oppgjer med grunnlaget for 22 juli og det tankegodset som Breivik og Manshaus hadde?

Samstundes er det vanskeleg å forstå helt kva dei ber om. Skal vi snakke meir om Utøya? Er problemet Høgreekstreme som tross alt er ein svært liten gruppe? Eller er målet at vi skal innføre nye lover og regel som begrenser Høgreekstreme eller meininger som kan tolkes i den leiren

Jeg har mange ganger merket meg et helt uforståelig sinne og aggresjon mot AP/AUF gjennom årene. Dette i så stor grad at selv en som meg, som gjennom vgd diskuterer på nettet, og dermed er vant til harde fronter, blir engstelig av hatet. Jeg skjønner ikke hvorfor det er blitt slik, men noe er galt. At man kan føle sinne mot ekstreme religiøse eller politiske grupperinger som står for terror, vold og avskyelige handlinger, det forstår jeg, men hvordan AP/AUF for noen havner i den kategorien er fullstendig uforståelig for meg.

Dessverre finnes det en nær historisk kontekst til et slikt uforståelig hat av et politisk parti som ligger ganske i sentrum politisk sett, og med et ungdomsparti som ligger noe lengre til venstre. Det minner om hatet mot Olof Palme i vårt naboland. Igjen, jeg forstår at man kan mislike, ha sinne mot og til og med hate religiøse og politiske grupperinger som står for ekstreme holdninger, men det er komplett uforståelig at noen kan ha det samme sinnet mot AP/Sosialdemokrater.

Så ser også jeg farene med at relevant kritikk mot innvandring og følgene av det, med dette kan bli kneblet som å stå i ledtog med hatet mot AP/AUF. Vi ser jo at i dagens politiske klima er det mange som vil ha en sort/hvit debatt, og som forsøker å ødelegge debattene med å si at enten så er du enig, og hvis du ikke er enig så skal du stemples som du er på ytterfløyene/radikalisert og så videre.

Men det bør være mulig å ta dette uforståelige sinnet mot AP alvorlig, og samtidig ikke la tullinger som f.eks denne alseboy kneble øvrig debatt.

11

aIseboy

Men det bør være mulig å ta dette uforståelige sinnet mot AP alvorlig, og samtidig ikke la tullinger som f.eks denne alseboy kneble øvrig debatt

Et klassisk trekk fra folk som fronter hat og konspirasjonsteorier om AP, er at de omtaler motstand mot deres meninger som knebling.

Hvordan i all verden kan en menig tulling kneble en debatt på VGD? Du tillegger meg åpenbart stor makt.

1

Bagley-Towns

Snakker selvfølgelig om deg som en av mange som drar debatten i en sort/hvit retning, slik at alle nyansene blir borte.

Jeg har ikke tenkt å gi deg oppmerksomheten du vil ha, for ønskedrømmen din er jo å innlede en diskusjon som er evigvarende på dine premisser, sorry, men det gidder jeg ikke.

Det er bare å kutte ned på vissvasset, og i stedet komme til poenget med en gang:

-Folk som har i mot innvandring (og dermed ønsker en annen politisk retning) fordi de mener at det endrer samfunnet i en så stor grad at det på sikt fører til et samfunn de ikke ønsker, de står ikke i ledtog med noen som helst. De som prøver å kneble dette, og det er mange av dere, det er dere som virkelig er antidemokratiske, totalitære og radikaliserte.

-Folk som har et unormalt sinne mot AP/AUF, og gjerne karakteriserer folk fra AP og AUF i farlige ordlag er for å si det rett ut dritskummelt. Typ et voldsomt sinne og hat dersom de for eksempel leser at unge politikere fra AUF tar til ordet for flere flyktninger. Det hatet som uttrykkes er så sterkt at man blir engstelig for at en av de klikker på nytt, og tyr til terror.

—> Det er så klart flere nyanser i dette spekteret, men det er ikke så jævla vanskelig å skille på hva som er helt greie meninger, og på hva som ikke er greit. Så cut the crap, og slutt med å legge alt i samme bås for å kneble debatten. Og greier man å skille dette, som de fleste oppegående bør greie, så er det skummelt å lese og høre på hatet mot AP/AUF. Det må spesielt tas et oppgjør mot det absurde hatet mot unge mennesker.

2

trondhjem

Eg opplever heller det motsette med at store deler av samfunnet både har tatt oppgjer med grunnlaget for 22 juli og det tankegodset som Breivik og Manshaus hadde?

Det er ikke mitt inntrykk.

Det har etter 22. juli vært bortimot umulig å få debatten om den høyreekstreme terroren til å handle om den ideologien som ligger under den og som får slike som ABB og Manshaus til å gripe til våpen - og som gjør det sannsynlig at det kommer flere av samme ull.

Årsaken til dette er dels at AUF/Ap for ikke å bidra til politisk strid i tiden etter angrepet ikke orket/bevisst la lokk på denne debatten og i stedet ba nasjonen om å samle seg i sorgen, og dels at mange på høyresiden insisterer på å skille mellom ideologi og terrorhandlinger (motivert av denne ideologien).

Men det er ikke så enkelt som at en ideologi er bare en mening og at ansvaret for udåder hviler ene og alene på den som utøver den. ABB og Manshaus hadde aldri utført sine udåder dersom tankegodset om den muslimske faren ikke hadde eksistert.

Ord fører til handling. Derfor er det viktig og nødvendig å ta et oppgjør med det tankegodset/idelogien som skaper slike som ABB/Manshaus. Og der har høyresiden et vel så stort ansvar som venstresiden.

3

clavin

ABB og Manshaus hadde aldri utført sine udåder dersom tankegodset om den muslimske faren ikke hadde eksistert.

Du tror med andre ord ikke at folk er i stand til å tenke selv? Om eksempelvis alle politikere og medier hadde snakket utelukkende positivt om innvandring, tror du da at folk ikke ville fått med seg det negative omkring dette? Tror du at galninger som ABB og Manshaus ikke ville fått den informasjonen som gjorde at de begikk ugjerningene om man bare hadde lagt lokk på realitetene (ja, det er mange negative aspekter med innvandring)? Tror du virkelig at folk er så dumme at de ikke vet mer enn det politikerne ønsker at de skal bli fortalt (fritt oversatt fra Gro)?

Hvis man vil ha en debatt om dette "tankegodset", så får man starte med å definere hva man mener at dette "tankegodset" består av. Slik det er nå så framstår det kun som en hersketeknikk for å få motparten til å tie (ja, utøyakortet er i denne sammenheng veldig legitimt begrep å bruke, da man trekker fram dette i upassende sammenhenger for å stoppe argumenter fra motparten om helt andre ting).

Forøvrig tror jeg AP taper på å trekke fram denne debatten, slik enkelte prøver å gjøre. Selvsagt applauderer den indre krets dette, men de øvrige skjønner at de som representerer tankegodset som det VIRKELIG er grunnlag å ta avstand fra utgjør en ytterst liten gruppe. Disse tror jeg ikke at bryr seg om AUFs formaninger likevel, da det er ingen som sympatiserer med eller liker dem likevel. Så godt som alle tar faktisk avstand fra de som er virkelig høyreekstreme. Problemet er at AUF gjerne ønsker å tillegge helt vanlige personer i denne gruppen, og da trenger de ihvertfall ikke å rette beskyldninger til Listhaug om at hun polariserer, da de gjør dette minst like mye selv.

6

Keva

de som representerer tankegodset som det VIRKELIG er grunnlag å ta avstand fra utgjør en ytterst liten gruppe.

Det tror jeg også - heldigvis. Men denne ytterst lille gruppen får boltre seg svært fritt i kommentarfeltene rundt omkring (og bevares, det har de lov til!) - og gir inntrykk av at de er mange flere enn de faktisk er. Jeg hadde mange disputter med flere, bl.a. en nå utkastet debattant på rasistforumet, om dette - og fikk et sterkt inntrykk av at folk i dette ekkokammeret faktisk tror at de er mange. Det kan komme av at få gidder å motsi dem, slik at de faktisk tror at det de møter i ekkokammeret er "folk flest", selv om valg og målinger viser det stikk motsatte.

1

Rusten

ABB og Manshaus hadde aldri utført sine udåder dersom tankegodset om den muslimske faren ikke hadde eksistert.

Ord fører til handling. Derfor er det viktig og nødvendig å ta et oppgjør med det tankegodset/idelogien som skaper slike som ABB/Manshaus. Og der har høyresiden et vel så stort ansvar som venstresiden.

Jeg tror det handler mer om en ekstremt narsissistisk personlighet med grandiose forestillinger og fullstendig mangel på empati.

Hvorfor ABB alltid skal komme seirende ut av debatter som omhandler hans ideologi forstår jeg ikke helt. Personlig hat kan legitimeres av en ideologi men årsaken er mangel på trygghet og selvbekreftelse.

En verden i svart-hvitt som også kunne ha startet i en annen fløy

3

pfrog567

Men det er ikke så enkelt som at en ideologi er bare en mening og at ansvaret for udåder hviler ene og alene på den som utøver den. ABB og Manshaus hadde aldri utført sine udåder dersom tankegodset om den muslimske faren ikke hadde eksistert.

Jeg mener at de som utfører slike uhyrlige handlinger, er ganske så skrullete i hodet fra før av. Og er svake mennesker som lett lar seg påvirke.

For det er mange som ikke liker religionen islam, men det er ikke dermed sagt at de vil "utrydde" muslimer. Og det skal nok veldig mye til før det tipper over helt, slik at man går inn for å drepe folk. Men dessverre, så finnes det folk som støtter ABB og Manshaus sine gjerninger. Noe jeg aldri vil kunne forstå at de gjør.

2

trondhjem

Jeg mener at de som utfører slike uhyrlige handlinger, er ganske så skrullete i hodet fra før av.

Det er ikke riktig.

Politikken er full av eksempler på totalitære bevegelser som utførte terror og overgrep som er vel så voldelig og grusom som det ABB gjorde. Disse bevegelsene fikk oppslutning fra store deler av samfunnet som oppriktig trodde at det de gjorde var nødvendig av hensyn til resten av samfunnet.

Alle disse mennesker var verken gale, onde av natur eller manglet sjelsevner, de var kun forledet og villedet av et farlig ideologisk politisk tankegods som fikk de til å akseptere å delta i grusomheter. Det er nettopp derfor det er så viktig at vi alle står sammen om å motsi og bekjempe slike politiske tanker for å hindre at de får fotfeste i befolkningen.

3

Folkflesk

At et parti som har sittet i Erna Solbergs regjering i 6,5 år har en justisminister som anklager det samme partiet som ble angrepet av ABB for å sette terroristers rettigheter først viser at iallefall et parti ikke tar hendelsene fra Utøya på alvor.

2

aIseboy

Ser at både Unge Venstre og Unge Høgre ber om unnskyld til AUF for korleis vi har taklet Utøya.

Fint at UH og UV gjør det, selv om jeg strengt tatt ikke føler de har noe moralsk plikt til å gjøre det.

Da er det anderledes med et parti som inntil januar 2020 satt i regjering. Og som faktisk forsøkte å kjøre offerkortet få uker etter Utøya-massakren.

Men hvis sympatisører (og enkelte folkevalgte) av partiet, kjapt kommer rennende med "det er snart valg", hvis noen i AUF (som meg bekjent ikke stiller valglister) mener offentlig at tankegodset som førte til massakren er fullt tilstedeværende.

2

ms_8

Med all respekt å melde, men FRP har ingen ansvar for Utøya. Ansvaret ligger fullt og helt på Breivik.

Så er eg enig at det dessverre finst eit hat mot AP som ikkje er bra og som har vist å være dødeleg. Samstundes er det viktig å sei at det hatet også finst i deler av venstresiden mot oss på høgresiden. Det er dessverre synd at våre folkevalde ikkje i større grad tar eit oppgjer i sine egne rekker.

Tonen i samfunnet og korleis vi beskriver kvarandre er dessverre blitt langt hardere.

Samstundes er det litt dobbeltmoralsk når mange av desse ber om unnskylding, men har ingen skulper på å angripe kvarandre på neste anledning. Venstresiden med kommentarer som at Høgresiden jobber kun for dei rike og høgresiden med kommentarer som at venstresiden ikkje skaper noko eller vil reversere utviklinga. Tenk om partiene kunne heller snakket om politiske løysinger og korleis deti vil utvikle det flotte landet vårt?

2

Ljot

Tonen i samfunnet og korleis vi beskriver kvarandre er dessverre blitt langt hardere.

Dette er et voksende problem, ikke bare blant politikere. Jeg kjenner mennesker som er SV-velgere som rett ut sier at de ikke kunne ha en nær venn som stemmer FrP. Og vise versa. Jeg tror mange mennesker investerer så mye følelser og energi i sitt politiske standpunkt at det blir altoverskyggende når de skal vurdere verden rundt seg. Og gud forby at man skal forsøke seg med litt humor eller godmodig erting rundt menneskers politiske perspektiver. Det kan umulig være sunt å ha det slik. Ikke for menneskene og ikke for samfunnet.

Men det er ikke helt håpløst. Som en inkurie kan nevnes at jeg i forrige uke slumpa over en liten gjeng fra partiet Rødt utenfor et kjøpesenter i et lite tettsted et sted på vestlandet. På forespørsel om jeg var interessert i å vite litt om hva de stod for sa jeg som sant var at jeg hadde grei oversikt. Men om de ville sanke velgere burde de ikke bruke tid på meg, siden jeg er helt på den andre siden av spekteret. Jeg fulgte opp med å si at jeg nok var en av de som ville dingle fra lyktestolpene når de fikk revolusjonen sin. Da lo vi godt alle sammen og gikk over til å prate om det var noe fisk å få i fjorden.

13

aIseboy

Med all respekt å melde, men FRP har ingen ansvar for Utøya. Ansvaret ligger fullt og helt på Breivik.

Med all respekt å melde - hvorfor kommer du belærende til meg med dette? Har jeg på noe som helst måte hevdet FrP har ansvaret for det som skjedde på Utøya?

Snakker vi ikke om det som skjedde etter Utøya i denne tråden?

1

vif_support

Om ikke annet gir dette den usynlige mannen(Støre) et talerør

1

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...