Nye VGD er lansert! Mer informasjon

At massakren på Utøya og i Oslo var en tragedie uten sidestykke i norsk moderne historie er det vel ingen som er uenige i. Men ingen skal fortelle meg at AP ikke har diskutert på bakrommet denne 10-årsmarkeringen som et ypperlig springbrett i valgkampen.

-7
31 kommentarer

Kommentarer

Vi ønsker å legge til rette for en god debatt på nettsidene våre, og for å kunne sikre god moderering holder vi nattestengt mellom klokken 00.00 og 08.00.

TheBaseline

Høyresiden beskylder AP for å spille offerrolle. Ja vel, da er det også helt innenfor å nevne at massemorderen var medlem av FRP.

5

ulefos

Høyresiden beskylder AP for å spille offerrolle. Ja vel, da er det også helt innenfor å nevne at massemorderen var medlem av FRP.

tja, du har vel rett i det, og rett skal være rett, han var ikke medlem av FRP når han drepte alle de ungene, men planlegging av udåden skjedde mange år tidligere, og Anders Behring Breivik sa vitterlig i retten at han ikke ville begått dette om man hadde vært snillere med FRP

1

Rainmaker

Mulig jeg husker feil, men sa han ikke noe ala at angrepet hadde ikke skjedd dersom FrP hadde fått bedre oppslutning i 2009-valget?

2

BornOnThe4thOfJuly

Det merkelige når det gjelder 22. juli og norsk politikk var den påtvungende "enigheten" om at ingen partier skal kunne bruke 22. juli i noen som helst partipolitisk sammenheng. I dette gjaldt i så fall for AP som aldri skulle kunne bruke det verste politiske angrepet på noe parti her i landet til noe som helst partipolitisk.

Dermed kom vi i den merkelige situasjonen at Frp kunne minne folk på år etter år at noen kastet egg på CIH for noen tiår siden men skulle Ap nevne 22. juli så kom det øyeblikkelig noen som mente de dro 22. juli-kortet.

Jeg mente, og sa det, i 2011, og jeg mener det nå. Det er selvsagt at ethvert parti kan bruke den mest opprivende etterkrigshendelsen vi har hatt i dette landet for å fremme sin politikk, og ikke minst AP som ble direkte rammet.

Det er selvsagt en krevende øvelse der partier som ønsker å bruke hendelsen partipolitisk må vurdere hvordan og hvorvidt det er smart i den enkelte anledningen. Men det holder faktisk ikke å kun påstå at noen trekker 22. juli-kortet som om det i seg selv er feil å gjøre. Bare fordi det er feil, mens eggekasting selvsagt er noe veldig grovt noe som kan brukes i enhver sammenheng.

Det som er åpenbart er at vi som land har feilet i etterkant av 22. juli 2011 der vi i rørende samhold selvsagt skulle verne om at alle fikk komme til orde og alle meninger var like mye verdt. Vi tok rett og slett ikke et oppgjør med jævelskapen men trodde naivt at bare vi fikk de høyreekstreme fram i lyset så ville trollene sprekke. Det er dessverre en naivitet som er ubehagelig å tenke på at voksne politikere har vist.

Ekstremister blir ikke borte når man inviterer dem ut i solen. De trives og formerer seg. Og nei det er ikke slik at slår man dem i en debatt og argumentene deres avkles et for et så vil de endre mening og færre vil følge dem. Det er dessverre slik at jo mer oppmerksomhet de får og jo oftere de blir invitert inn i den offentlige debatten så jo flere blir det av dem. Og jo flere det blir av dem jo flere ensomme ulver med samme meninger vil også forekomme. Og noen av disse ensomme ulvene risikerer vi å høre om i framtiden.

Men det var mye enklere å bli enige om beredskapsdelen av det hele. Altså hvordan vi skal reagerer når det først har kommet folk som er villig til å drepe andre. Ikke at vi ikke skal ha beredskaps for dette men reelt sett så finnes det ingen beredskap som kan forhindre det som skjedde 22. juli for 10 år siden. Det finnes nok av bombemål i Oslo og andre byer som det ikke er mulig å sikre samtidig som det finnes mer enn nok leire som kan overraskes av bevæpnede ekstremister.

Det er således ikke beredskap som kan forhindre at slike ting gjentar seg, som sett i Bærum, men at vi sørger for at det blir så lite attraktivt å ha slike meninger slik at vi reduserer sannsynligheten for slike ensomme ulver til nær null. Intet land noe sted eller noen gang i historien har klart å skjerme seg fra terrorangrep basert på beredskap alene. Norge blir ikke det første.

8

fazz

Man kan jo spørre seg hvorfor Resett og Document av de eneste mediene av noe størrelse velger å forbigå 10års markeringen av den største terrorhandlingen på norsk jord siden andre verdenskrig i stillhet. Det er nesten så en skulle tro at de enten ønsker at ingen snakker om det, eller at de er bekymret for at grunnfjellet dems blir såret og truffet dersom de snakker om det.

7

ulefos

Man kan jo spørre seg hvorfor Resett og Document av de eneste mediene av noe størrelse velger å forbigå 10års markeringen av den største terrorhandlingen på norsk jord siden andre verdenskrig i stillhet. Det er nesten så en skulle tro at de enten ønsker at ingen snakker om det, eller at de er bekymret for at grunnfjellet dems blir såret og truffet dersom de snakker om det.

du kan i alle fall være trygg på at grunnfjellet ikke ønsker å bli minnet på at Anders Behring Breivik var en av deres egne

4

aegi2

er da noe , men sikkert ikke nok for deg , ellers hadde jeg ikke tenkt meg innom resett men ettersom du reklamerer gang på gang for avisen så lurer jeg på om du har aksjer der

https://resett.no/2021/07/23/fortalte-noyaktig-hva-som-skjedde-ombord-pa-ms-thorbjorn-na-beklager-aftenposten/

2

TheBaseline

Akkurat. Massemorderen var jo medlem av FRP.

2

Garindan

Det er nesten så en skulle tro at de enten ønsker at ingen snakker om det, eller at de er bekymret for at grunnfjellet dems blir såret og truffet dersom de snakker om det.

Eller kanskje de bare rett og slett ikke synes det er noe å feire.

2

fazz

På samme måte som at når en snakker om krystallnatten, den himmelske fredsplass, 9/11 så feirer man det som skjedde? Det var da en noe spesiell tolkning vil jeg si.

3

erdetslik

Det er vel ingen tvil om dette blir brukt med all den nytten det få. Vi hører: høyre siden har et spesielt ansvar for å ta avstand fra denne tragiske terror. Hvorfor ? Vi hører AUF'er som ikke ville delta på minnehøytideligheten fordi vår Statsminister Erna Solberg deltok. Hvorfor ? Hva er mer naturlig at landets Statsminister deltar i et slikt arrangement ? Det er vel ingen, verken på høyresiden eller i sentrum som har noe mer ansvar for en en slik terrorhandling utført av en forferdelig person med et forferdelig tankegods. Venstresiden bør vel heller tenke igjennom sin egne hets av andre politiske motstandere. Det er helt greit å være uenig i sak og diskutere det - men ikke å forsøke å gjøre politiske motstandere og folk med andre meninger til annenrangs mennesker.

6

HusebyD

Problemet er att AUF selv ikke har aning hva AUF selv vil. Om du hører på dax18 og hva folk faktisk sier så er det enten noe nytt eller så snakker de diffust opp et oppgjør.

Blant annet hadde du AUFere i dax18 for ett par dager siden som ønsket å begrense ytringsfriheten fordi de mente at troll på høyresiden aldri brydde seg om fakta. Derfor måtte de aldri få noe spalte plass. Jeg er litt usikker på hvem de mener skal kunne bestemme hvem som får snakke eller ikke.

Neste dag kom en annen AUFer og snakket om noe helt annet. Jonas prøvde å spille ballen over på Erna som hudflettet med ett språk jeg ikke har sett henne bruke før.

Jeg tror nok det er lettere for visse og snakker om styringpolitikk når andre har blitt sittende ved roret i 8 år.

1

BornOnThe4thOfJuly

Det er ingen begrensning av ytringsfriheten til disse folkene om private bedrifter nekter dem å bruke deres plattformer til å spre budskapet sitt. Det er faktisk ytringsfrihet i praksis der plattformeierens ytringsfrihet vernes slik at deres plattformer ikke blir brukt til ytringer eieren ikke vil ha der.

At AUF skal ha svaret på hvordan vi skal bekjempe høyreekstreme krefter hadde selvsagt vært fint. Men det er kanskje å kreve mer av AUF her enn det som man krever av resten av samfunnet. For er det virkelig AUF sitt ansvar alene å bekjempe høyreekstreme krefter og er det de som skal fortelle hvordan det skal gjøres? Er ikke dette et ansvar hver og en oss har? Altså at du har ansvar for å finne ut hvordan du kan motvirke høyre ekstreme krefter like mye som jeg har det ansvaret?

At den ene personen har en ide om hvordan dette skal gjøres enn en annen person er selvsagt og ingen overraskelse i det hele tatt. Noen ganger har den ene en god ide og den andre en dårlig ide. Andre ganger har begge en god ide eller begge en dårlig ide. Det eneste sikre er at høyreekstreme krefter blir ikke bekjempet ut fra en masterplan men ved at hver og en av oss bekjemper den på vår måte.

Selvsagt innenfor loven rammer men ikke innenfor høyreekstreme krefter oppfatning av hva lovens rammer er. Vi skal ikke la høyreekstreme bestemme rammene for ytringsfriheten og la de bestemme hvordan ytringsfriheten fungerer. Påstanden om at man mister ytringsfriheten sin når ingen vil poste ytringene dine er helt klart feil vurdering av hvordan ytringsfriheten virker og har vært ment å virke. Det er ingen grunn til å la oss forlede til å følge denne feiloppfatningen av hva som gjelder knyttet til ytringsfriheten.

2

ulefos

Blant annet hadde du AUFere i dax18 for ett par dager siden som ønsket å begrense ytringsfriheten fordi de mente at troll på høyresiden aldri brydde seg om fakta. Derfor måtte de aldri få noe spalte plass.

dette er rett og slett usant, og viser vel med tydelighet hva som menes med et troll. Du må huske at du ikke er alene om å se Dagsnytt18

2

ulefos

Vi hører: høyre siden har et spesielt ansvar for å ta avstand fra denne tragiske terror.

høyresiden har ikke et spesielt ansvar, på ingen måte, men alle har et ansvar for at man ikke nører opp under konspirasjonsteorier og løgner som fremmer høyreekstremistenes interesser, det er bare det du blir bedt om, er det for mye?

2

karl89

Å være fordomsfull og alltid ville slå ned på konspirasjonsteorier, er ensretting og en forbrytelse mot ytringsfriheten.

1

ulefos

Det gleder meg at Unge Høyres leder tok et kraftfullt oppgjør med Fabian Stang på Dgsnytt 18 i kveld

5

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...